Arenatravel.bg

7 причини да изберем екскурзия до Истанбул

7 причини да изберем екскурзия до Истанбул
17 Септември 2020 г.
Нещото, което очарова повечето туристи, които посещават Истанбул, е неговата загадъчна култура, която се отличава с перфектна комбинация от модерно и древно. Той разполага с всичко необходимо да се превърне в една от любимите ви дестинации: над 2500 години история, култура и традиции, невероятни забележителности, оживен нощен живот и спиращи дъха гледки. Ще бъдете изумени и от разнообразната архитектура в града, която отразява богатото му минало като оживените базари, елегантни джамии и дворци, византийски руини и зашеметяващи къщи и хамами.
 
1.Град на четири империи


Една от 7-те причини да посетите Истанбул е богатото миналото на града. Този мегаполис е бил столицата на четири големи империи - Римската империя, Византийската империя, Латинската империя и Османската империя. Най-важните строителни работи в Истанбул започват през византийския период, а след това градът е допълнително украсен по време на Османската империя. На всяка крачка в града може да попаднете на римски, византийски и османски дворци, джамии, църкви, манастири, паметници, стени и руини.

Най-великолепните паметници на Истанбул са струпани на историческия полуостров, триъгълното парче земя, заобиколено от Мраморно море на изток и юг, от Златния рог на север и от градските стени на запад. Площад Султанахмет е ядрото на града и най-забележителните примери за византийска и османска архитектура могат да се видят именно там. Най-славното архитектурно наследство на Византийската империя е църквата Света София, която е посочена като 8-мото чудо на света. На възраст над 1500 години, тя е един от големите символи на Истанбул. Мозайките на Света София, които бяха разкрити, след като тя се превърна в музей, са най-важните примери за византийско изкуство от 9 до 12 век. Сред другите забележителности в района попадат Музеят Карие (църква Хора), известен със своите изящни мозайки и стенописи, както и синагогите Неве Шалом, Арида и Ашкенази - три от най-важните свещени места за юдаизма в Истанбул. Не бива да пропускате и дворецът Топкапъ - особено важен за Mukaddes Emanetler Dairesi (Камара на свещените реликви), където Hırka-i Saadet на пророка Мохамед (Благословена мантия) и Sancak-ı Şerif (Свето знаме) се съхраняват в златните си сандъци. Джамията на султан Ахмет, известна още като Синята джамия, също е сред задължителните за посещение места, тя е построена между 1609 и 1616 г. и в нея се намира гробницата на нейния основател, султан Ахмед I. 
2.Истанбул, мястото където Азия се среща с Европа

Истанбул е очарователен град, който предлага комбинация от два континента: Азия и Европа. Може би една от най-определящите характеристики на Истанбул е Босфорският проток, който разделя европейската и азиатската страна на града. Очарователна и често търсена е възможността за круиз по Босфора -  дали ще изберете организиран круиз или ще наемете частна лодка, ще имате удоволствието да се насладите на някои от най-вдъхновяващите гледки към мегаполиса. Забележителностите, които може да наблюдавате по време на разходката Ви с корабче по Босфора  зависят от маршрута и корабчето, което сте избрали, но почти всички от тях вклчюват гледки към новият султански дворец "Долмабахче", "Чираан Палас" – бивша султанска резиденция, превърната в един от най-престижните хотели в света, кварталът "Ортакьой" – любимо място на истанбулските младежи и творци, отбранителните крепости "Румели Хисар" и "Анадолу Хисар", летният султански дворец "Бейлербей" и много други.


 
3.Оживен нощен живот в Истанбул

Истанбул може да се похвали с богат и оживен нощен живот, предлагащ изобилие от възможности, подходящи да задоволят вкуса на всеки. Благодарение на уникалното географско местоположение, много от най-добрите места се намират край Босфора и  предлагат невероятни гледки. Разположен в Нишанташи, бар Kozmonot е чудесна възможност за любителите на коктейлите, а за по-уютна атмосфера се отправете към By Bahce, разположен на площад Таксим, точно до метростанция Sishane. Има и цяла улица, наречена Barlar Sokagı, което буквално означава улицата на баровете. Там ще намерите много заведения с изпълнения на живо, както и клубове, в които да танцувате до ранни зори. Със своите многобройни малки барове, кръчми, кафенета и ресторанти, можете лесно да прекарате нощта, подскачайки от едно място до следващото в Истанбул.

 
4.Град, пълен с невероятни забележителности

Въпреки възрастта на града, за щастие все още има много добре запазени обекти и места за посещение в Истанбул. Най-известните забележителности са църквата Света София, дворецът Топкапъ, дворецът Долмабахче, дворецът Бейларбей,  джамия Султанахмет и най-големият покрит базар Капалъ чарши.  Но нека не забравяме и по-малко известните, но не по-малко красиви места като джамията Сюлеймание, Египетският пазар, кулата Галата, както и множество църкви от византийската епоха. Природните дадености на града също не са за изпускане- паркове (парка Емирган и парка Гюлхане) ,  хълмове и гори (гората Белград само на 15км. от центъра на Истанбул) , както и разбира се невероятните Принцови острови. Ако пътувате през април не пропускайте и красивия Фестивал на лалетата.
 


5.Истанбул - перфектната комбинация от източна и западна кухня

Вековната комбинация от култури също така е оказала огромно влияние върху гастрономията на страната. В Истанбул можете да се насладите на различни кухни, вариращи от автентична османска храна, през типична турска храна с нейните вкусни мезета и месни или рибни ястия, до модерната кухня на Запада. Ако сте любители на сладкото, непременно опитайте някой от многото турски десерти като баклава и локум например. Ако търсите нещо традиционно за пиене пък не пропускайте местното rakı, националната анасонова напитка, или изберете едно от качествените турски вина. Ако не сте любители на алкохолните напитки то тогава се насочете към  турското кафе или голямото разнообразие от видове чай.

 
6.Шопинг в Истанбул


Разнообразните възможности за пазаруване в града, вариращи от традиционни до модерни продукти, превръщат Истанбул  в атрактивна шопинг дестинация. Като един голям мегаполис, тук пътниците могат лесно да намерят почти всяка световна марка в търговските центрове и кварталите на Истанбул. От популярни пазари на открито, базари, работилници за текстил и килими, антикварни и занаятчийски магазини, до дизайнерски магазини, традиционни магазини, модерни универсални магазини и много големи търговски центрове; Истанбул има всичко за всеки бюджет и стил.
The Grand Bazaar определено ще бъде уникално изживяване и шопинг приключение за вас. В серия от покрити улици има над 4000 търговци, всички продават своите продукти и стоки. Тук можете да намерите всичко - от подправки, сушени плодове, кошници, драперии, галантерия, ботуши и чехли до златни и сребърни бижута. 
7.Истанбул - градът със спиращи дъха гледки

Има много чудесни места и гледни точки, от които можете да се насладите на панорамна гледка към Истанбул, от исторически места като кули, джамии и дворци, до тераси и заведения по покривите и гледки от горички и хълмове. Една от любимите ни глетки е силуетът на града, видян от лодка по Босфора по време на залез. На второ място се нареждат гледките от мостовете, а за 360-панорамна гледка към Истанбул можете да посетите кулата Галата или някой от многото барове, разположени по покривите на високите сгради.
Какво и причина да изберете, за да посетите Истанбул със сигурност няма да съжалявате. Мегаполисът предлага по нещо за всеки – любителите на историята могат да препускат из множеството уникални и интересни забележителности; хора с афинитет към природата могат да разпускат край Босфора или да се отдадат на разходки из зелените паркове; шопинг манияците могат да обикалят молове, пазари и базари в търсене на дрехи, сувенири и интерсни стоки; гладниците могат да изследват интересната смесица от вкусове из истанбулските заведения, търсещите приключения могат да се наслаждават на неспирният нощен живот...
Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти