Екскурзии в ИстанбулДобре дошли в Истанбул!

Истанбул - тук Изтокът и Западът не само се срещат, но и живеят спокойно заедно ! Това e Истанбул, разположен на границата между Европа и Азия и един от най-старите градове в света. Той има богата история - в различни периоди градът е бил столица на три империи. Неговото минало е изобразено в множество исторически и културни паметници в Истанбул, които са многобройни и широко разпространени. Истанбул, столица на империи, градът, доминиращ континентите, люлката на цивилизацията, срещата на културите и цивилизациите. Това са някои от хилядите фрази, които описват  този очарователен град .

Повече от 1500 години Истанбул е бил столица на три империи - Римската, Византийската и по-късно Османската. Съответно градът е разкрасен с великолепни паметници и се превръща в мегаполис, в който се смесват различни култури, нации и религии. Тези култури, нации и религии са малките парчета, които формират мозайката на Истанбул. Може би някои от тези малки парчета не ви говорят много, но като ансамбъл те съставят уникалното величие на Истанбул. Само когато се разхождате по неговите исторически улици, когато виждате със собствените си очи архитектурните шедьоври на Византийската и Османската империи в оригиналната им обстановка, когато се наслаждавате на панорамните гледки на уникалното й местоположение и когато започнете да изследвате мистичните й красоти, едва тогава ще започнете да откривате и да се влюбвате в Истанбул.

Истанбул е най-развитият и най-голям град в Турция, а най-новите открития сочат, че историята на човешкото обитаване тук се води назад преди 400 000 години. Днес Историческият полуостров е най-атрактивната част на Истанбул и е стратегически добре разположен. Истанбул е заобиколен от морски пейзаж с отдалечени острови и това, заедно със Златния рог, устието, което се вмъква в сушата по полуострова, превръща Истанбул в уникално място.Какво да разгледаме в Истанбул? Топ забележителности в Истанбул 

Поради бурната история и сблъсъците на много различни култури и религии, Истанбул е дом предимно на византийска и османска архитектура, но не само, тъй като всеки народ, преминал през града, е оставил по нещо като отпечатък. Истанбул е като съвкупност от контрасти; по неговите улици можете да се насладите на красотите на римската архитектура, като посетите Константинската колона, цистерната на базиликата или широко популярната Света София, първо църква, после джамия и сега музей, или можете да прекарате деня си, посещавайки бисери на османската архитектура - двореца Топкапи например, или Синята джамия и джамията Сюлеймание. Изборът е безкраен и зависи само от вашите предпочитания дали ще прекарате деня, възхищавайки се на много дворци на Истанбул, посещавайки древни църкви или изследвайки разкошни джамии - и в двата случая ще се насладите на страхотно преживяване, ако решите да посетите Истанбул.

Ако това не ви е достатъчно, не се притеснявайте - Истанбул може да предложи много повече. Отидете на Големия базар и се насладете на прекрасно пазаруване, преживявайки множество истински турски артефакти, докато се пазарите с местни търговци; или отидете и разгледайте открития базар Махмут паша, разположен между Големия базар и Египетския базар /Пазара за подправки/. След като се изморите да разглеждате забележителностите, опитайте традиционния турски кебап или посетете някой от многото морски ресторанти, разположени по брега на Босфора.

Ако обаче предпочитате да си починете на пейка в сянката на някое дърво, изпробвайте някои от парковете, които Истанбул може да предложи - парк Гюлхане, парк Йълдиз, Фети Паша Корусу, парк Емирган и много други. Също така вариант за еднодневна екскурзия до Белградската гора е доста популярна. Разположена на 47 хектара, тя е широко популярна сред жителите на Истанбул за пикници и дейности на открито и със сигурност може да ви предложи някое уютно място за малка почивка и момент за наслада, преди да продължите да изследвате вълшебния град Истанбул. Принцовите острови също са сред местата за почивка – тишината и спокойстието им са предпочитани дори от местното население.

По време на вашата екскурзия в Истанбул, не пропускайте да посетите следните забележителности: Дворецът Топкапъ

Дворецът Топкапъ е най-големият и един от най-популярните обекти за посещение в Истанбул. Построен е между 1466 и 1478 г. от султан Мехмет II на върха на хълм на малък полуостров, доминиращ над Златния рог на север, Мраморно море на юг и пролива Босфор на североизток, с гледка и към азиатската страна. Дворецът е бил политически център на Османската империя между 15-ти и 19-ти век, докато не бил построен двореца Долмабахче край водното крайбрежие.

След завладяването на Константинопол през 1453 г. Мехмет II заповядва да се построи дворецът на сегашното му място върху древните византийски руини, междувременно по време на неговото изграждане той се настанява в по-малък дворец, където днес е Истанбулският университет, в района Байезит. След като се преместили в двореца Топкапъ, старият бил наречен „Стария дворец“, а Топкапъ - като „Новия дворец“. Но местните хора го нарекли "Топкапъ", което на турски означава "Портата на оръдията" поради огромни оръдия, изложени пред портите му ( те са били използвани по време на завоеванието). Дворецът Топкапъ е в квартал Султанахмет близо до Еминону в района на Стария град и е отворен всеки ден между 09:00 - 17:00, освен във вторник.Църквата Света София

Църквата Света София е един от най-важните паметници на древния свят, най-зрелищната религиозна сграда в Истанбул, наричана още като 8-мо чудо на света. Започнете деня си, като посетите Света София, почти въплъщение на историята на Истанбул. Тя е забележително постижение в историята на архитектурата, живо доказателство за бунта на човечеството срещу законите на физиката и паметник, чието значение надхвърля границите. Като един от обектите на ЮНЕСКО за световно културно наследство, Света София продължава да привлича милиони със своето величие и красота.

Църквата е построена  по нареждане на византийския император Юстиниан I през VI век, като Света София, църквата на Светия Дух, включва езически стълбове, взети от Ефес и Храма на Артемида и скъпоценни мозайки на християнството и исляма. Този голям храм е бил посветен на Светия Дух (София) в троическото учение за християнството. Света София също е една от най-големите катедрали в света, имаща специално значение за православната общност. Църквата е превърната в джамия след османското превземане на Истанбул през 1453 г. Османците подкрепят сградата с архитектурни елементи, показващи османски характер. Вътре са добавени елементи на джамия като мимбара, михраб, платформа на проповедник и дървени балюстради.  Владетелят Махмут  I построява и библиотека. Южният двор включва мавзолеи на Мурат III, Мехмет III и Селим II. Оригиналният баптистерий е превърнат в мавзолей за Мустафа I и султан Ибрахим. През 1934 г. основателят на турската република Мустафа Кемал Ататюрк нарежда сградата да бъде преобразувана в музей, за да може всеки да дойде и да посети този архитектурен шедьовър и да се полюбува както на християнското, така и на мюсюлманското изкуство. Молитвените килими били премахнати от мраморния под и експерти от целия свят идват, за да премахнат част от мазилката с цел да разкрият ефектни византийски мозайки отдолу. Това било и все още е важна задача по време на реставрациите, разкриващи всички основни византийски мозайки, но и запазване на ислямското изкуство и калиграфия, за да се поддържа баланс между християнската и ислямската култура.

Света София е толкова великолепна на външен вид, че хората от онова време са вярвали, че църквата не може да бъде построена само от човешки ръце, а само с помощта на божествена подкрепа. Доминиращият силует на Истанбул, този причудлив строеж е разширяван и възстановяван няколко пъти през вековете. Света София винаги е била уникална като архитектурно произведение от първия ден, в който е построена. Тя е известна не само с великолепната си архитектура, но и с превъзходните си изящни византийски мозайки и изящни примери на уникална османска калиграфия.  Посетете Истанбул, станете свидетели на светостта на това здание и оставете магията му да ви омагьоса. Музеят е отворен между 09:00 - 16:30 (освен в понеделник от 2017 г.), с по-дълъг работен час през летните месеци.Синята джамия, (джамия Султан Ахмет)

Джамията Султан Ахмед е една от най-големите и красиви джамии в Истанбул. Известна още като Синята джамия,  тя е построена между 1609-1616 г., а името си получава  от сините плочки, използвани в нейния интериор. Джамията Султан Ахмед е първата от двете джамии в Турция, която има шест минарета. Това безспорно я превръща в  един от най-впечатляващите паметници на Истанбул, превърнал се и в негов символ и една от най-фотогеничните османски джамии в Турция. Стоейки насред Истанбул, величествената Синя джамия трудно се пропуска. Като една от най-големите джамии в Турция, тя може да побере до 10 000 вярващи. Акустиката е толкова прецизно проектирана, че почти можете да чуете гласа на всеки човек, който се моли, дори когато джамията е пълна. Елегантните му мозайки от сини плочки и перфектната симетрия ще ви пренесат на едно духовно пътешествие.

Джамията Султан Ахмет се счита за ислямския отговор на Църкава Света София в Истанбул. Архитект Мехмет ага Седефкар искал да преодолее великолепието на православната базилика и мнозина смятат, че той го е постигнал. Синята джамия е построена между 1609 и 1617 г., около 1100 години след Света София. Централният купол (23,5 м в диаметър и 43 м височина) е обграден от четири полу-купола, което го прави почти с квадратна форма. Освен поразителните размери и изящната си красота, един от най-отличителните елементи на тази истанбулска джамия е, че има шест минарета, за разлика от обичайните две или четири на повечето джамии в града.  В историята на Синята джамия легендата гласи, че това се дължи на неразбиране - според султанският указ трябвало да има алтина минарета (златни минарета), но архитектът разбрал алти минаре (шест минарета). Това предизвика някои спорове, тъй като единствената друга джамия с шест минарета по онова време била джамията на Пророка в Мека - проблем, който султанът преодолява, като нарежда да се добави седма в Мекa. Интериорът на джамията е украсен с 20 000 ръчно изработени керамични плочки в сини, зелени и червено-кафяви цветове, с участието на много различни дизайни на лалета, рози, карамфили и лилии и добре осветени от 260 прозорци.

Въпреки, че е една от най-популярните забележителности на Истанбул, тя все още е действаща джамия и затова е затворена за туристи по време на молитва. По принцип работното време на джамиите е от 9 часа сутринта до един час преди здрач всеки ден, като се изключат 90 минути молитвено време и два часа през петъчните обедни молитви. Препоръчва се да се обличате уважително, когато посещавате джамията, въпреки, че шалове и връхни дрехи се дават на вратата, ако е необходимо. Уверете се, че прекарвате известно време в тишина в спиращата дъха джамия, за да се възхитите на молитвената й атмосфера и превъзходни сини плочки. Трябва само веднъж да посетите Синята джамия, за да я запомните до края на живота си.Желязната църква Свети Стефан

Макар да изглежда като от камък с бял външен и сложен дизайн,  Българската православна църква "Св. Стефан Български" (Свети Стефан) е направена от чугун и желязо. Самата конструкция  е  донесена на части от Виена, с над 100 шлепа по Дунав и е построена тук в Истанбул през 1871 година. Тя е била оригиналната църква на Българския екзарх, позиция, която всъщност е създадена от управляващия по това време султан на Османската империя след като православните българи поискали да бъдат освободени от властта на гръцкия православен патриарх поради негови явни предпочитания към гърците.

През декември 2017 г. са завършени седем години обширни реставрации. От 2018 г. църквата отново е отворена за служби и посещения.  Няма определено работно време за църквата, освен когато се извършва служба, така че посещението може да бъде трудно, ако не можете да намерите стопани, които да Ви пуснат ! Въпреки това, дори само външната част на църквата е достатъчна причина, за да не съжалявате, че сте отишли да я видите. Ако все пак успеете да влезете в българската църква "Св. Стефан", не забравяйте да погледнете каменния олтар, който е единствената част от оригиналната църква преди реставрационните работи.Дворецът Долмабахче

Дворецът Долмабахче е разположен по протежение на европейския бряг на пролива Босфор. Първоначално там е имало плитък залив, където османският флот е акостирал корабите си. След 17 век крайбрежието е запълнено и превърнато в хубава градина с няколко павилиона, наречени дворцов комплекс Бешикташ, където султаните са разпускали, наслаждавайки се на гледките. През 1843 г. султан Абдул Меджид I дава заповед да се постри нов дворец на мястото на тези стари сгради, а императорските архитекти Гарабет и Никогос Балян завършват строежа през 1856 г. В него се вижда показно съчетание на няколко архитектурни стилове, включително барок, рококо, неокласически и модерен османски, и всички те обвити в лукс. Между другото, Долмабахче буквално означава „пълна градина“ на турски език.

Долмабахче е използван като вторичен дворец от наследника на Абдул Меджид I след смъртта му, използван е за зимна резиденция докато дворецът Бейлербей е използван като лятна резиденция. Едва при султан Мехмед V императорското семейство се връща обратно в Долмабахче и живее там до обявяването на Републиката в края на Освободителната война. Парламентът решава да използва Долмабахче като президентски дворец, като по този начин Ататюрк отсяда в него и посреща чуждестранни гости там по време на посещенията си в Истанбул. Той умира в двореца на 10 ноември 1938 г.

Дворецът е превърнат в музей през 1952 г. С над 110 000 квадратни метра строителство върху 250 000 квадратни метра земя, това със сигурност е впечатляващ дворец на брега на Босфора. Таванът и стените му са украсени със стотици килограми злато. Интериорните стаи са украсени с антични френски мебели. В двореца има стая, изцяло изработена от кристал, а в банята има мрамор и копринени килими. Таванът на главната зала на Долмабахче е украсен с полилей с тегло четири и половина тона. Този най-големия бохемски кристален полилей в света всъщност е бил подарк от Кралица Виктория.  Дворецът Долмабахче е украсен с творби на руския художник Иван Айвазовски. Султан Абдулхамит II е  поръчал около 40 творби, които показват Босфора, морето и забележителностите на града. Художникът е получил най-високата турска награда орден Османи, украсен с диаманти. Интересен факът е, че всички часовници в двореца показват 09:05ч. сутринта -това е часът, в който е умрял Кемал Ататюрк.

Работното време на двореца Долмабахче е от 9:00 до 16:00, като е отворен всеки ден с изключение на понеделник. Цената на билета в Долмабахче е 90 турски лири на човек, докато неговото посещение на Харема е с доплащане 60 турски лири на човек. За да се докоснете  и да разбере напълно историята на двореца Долмабахче, Ви препоръчваме да се включите в някой от органзираните турове.Дворец Бейлербей

Дворецът Бейлербей, лятна резиденция на султаните, се намира в квартал Бейлербей на азиатския бряг на Босфора. Той е построен по заръка на султан Абдулазиз в периода 1861-1865 г. от главните архитекти Саркис Балян и Агоп Балян (императорски архитекти от арменски произход) във френски необароков стил, но  с традиционен османски план на къща. В този дворец през летните месеци са били настанявани важни чуждестранни гости, посещаващи Османската империя като принцът на Сърбия, черногорският крал Николай, Австро-унгарския император Йосиф, шейх Насиредин от Иран, шведския принц Оскар  и френската императрица Евгения. Султан Абдулхамид II прекара последните 6 години от живота си тук, където и умира през 1918 г., докато другите султани управлявали от двореца Долмабахче през зимните месеци, а тук  идвали  само за лятото заради хубавия климат.

Освен плана на Османската къща, всичко в двореца е симетрично и има много европейски облик, включително повечето мебели, полилеи и други декорации. Отвън е изграден от камъни и мрамор, а отвътре - с тухлени стени и дървени подове. Подовете са покрити със специално матово покритие от Египет срещу влажност през зимата и топлина през лятото. Градините му са пълни с различни видове дървета, с прекрасна гледка към Босфора. Има няколко павилиона и очарователно градинско кафене, където можете да се насладите на освежителни напитки след посещението си. Работното време на двореца Бейлербей е от 9:00 до 17:00, като е отворен всеки ден с изключение на понеделник. Цената на билета е 50 турски лири на човек.Капалъ чарши (The Grand Bazaar)

Големият базар в Истанбул или т.нар. Капалъ чарши е най-големият покрит пазар в Турция, предлагащ разнообразни възможности за пазаруване: красиви турски килими; остъклени плочки и керамични изделия; медни и месингови изделия; облекла, изработени от кожа, памук и вълна; книгодържачи от алабастър, пепелници и всякакви други неща. Намира се в старата част на Истанбул и обхваща площ от 30 700 квадратни метра, а посетителите му достигат до половин милион на ден. На 66-те улици на пазара има повече от 4000 магазина, където може да намерите всичко. Едно от най-характерните неща тук е пазаренето - началната цена със сигурност ще шокира неопитни купувачи, но тъй като това се наблюдава на много места, не трябва да се колебаете да се пазарите. Ако собственикът на магазина установи, че човек наистина се интересува от конкретен продукт, ще намали цената понякога дори наполовина.

Изграждането на пазара започва през 1461г. след превземането на Константинопол от султан Мехмет. Изграденото тогава е било използвано за търговия с текстил и текстилни изделия, а след началото на 16-ти век се пристроява сграда  за луксозни стоки. Скоро след това района се препълва с магазини посветени на всякакви стоки. До началото на 17-ти век базарът постига окончателната си форма като център на средиземноморската търговия. С нов закон, издаден през 1696 г. за предотвратяване на пожари, базарът е бил покрит със сводове. Въпреки предпазните мерки той е повреден от няколко пожара, земетресения и други бедствия оттогава, но продължава да бъде ненадминатото място за най-голямо разнообразие и качество на стоките в целия свят до първата половина на 19 век. До средата на 19-ти век той  е бил и център на търговията с роби.

С нарастването на текстилната индустрия в Западна Европа и няколко промени в състоянието на пазара все повече собственици на магазини се изнасят от Големия базар и отварят магазините си в райони, посещавани от повече европейци. Въпреки това и днес Големият базар е претъпкан. С около 26 000 служители и около половин милион посетители всеки ден, той доказа, че оттогава не е загубил своята красота и завладяваща привлекателност. Лесно е да се изгубиш по улиците му, да направиш привлекателни фотографии, да купиш всички подаръци, с които Истанбул е известен или просто да се разхождаш сред микса от цветове и миризми.Египетският пазар или Базар за подправки

Нито едно посещение в Истанбул не е пълно, без да се спрете на атмосферния базар за подправки. Докато Големият базар може да е най-големият и известен от покритите базари в Истанбул, този пазар на подправки печели наградата за това, че е най-пъстър, ароматен и често най-забавен - тъй като посетителите могат да опитат стоките, които се предлагат. Построен през 1664 г., като част от комплекса Yeni Camii (Нова джамия), на турски е известен като Мисир чарши, а понякога се превежда и като „Египетски базар“ или „Пазар на царевица“ (мисир означава и Египет, и царевица на турски език).Там може да откриете почти всяка подправка, която можете да си представите. Въпреки това, вместо да се приберете с добре познатите ви подправки, по-добре да се снабдите с типично турски подправки и продукти, за да можете да продължите да се наслаждавате на любимите си турски вкусове след края на вашата екскурзия в Истанбул.

От типичните турски продправки можем да отличим плодовете на смрадликата, използвани в салатните дресинги вместо лимон или разбъркани в прясно задушени зеленчуци с малко зехтин. Сушените люспи от червен пипер са основата на турските ястия и в повечето турски ресторанти ще го намерите до солта. Предлага се в различна степен на пикантност, така че е най-добре да опитате преди да купите. Поръсете го на яхнии или върху месо на скара. Балсама от нар също е основна част в турската кухня – използва се като балсамов оцет за овкусяване на салати или като марината за риба или пиле. Известно на английски като семена на Нигела (или като черен кимион), името буквално се превежда като „билкова билка“. Ако следвате турските рецепти, опитайте да го поръсите върху хляб, торти или сладкиши, непосредствено преди печене. Освен подправки може да си закупите всякакви плодови чайове, билкови лекарства, сушени плодове, мед, ядки, турско кафе и много други.Квартали Фенер и Балат

Ако сте от типа турист, който обича да се измъкне от утъпканата пътека и да избяга далеч от тълпата, тогава не пропускайте да прекарате ден, губейки се по очарователните улици на исторически космополитните квартали Фенер и Балат. Тук къщите са боядисани в безброй цветове, простори за пране са нанизани между сградите, децата играят на улиците, а следи от еврейски, арменски и православни общности се ширят навсякъде.


 Направете круиз по Босфора

Всеки посетител на Истанбул иска и трябва да направи круиз по Босфор по 32-километровия проток, който свързва Мраморно море на юг с Черно море на север от Истанбул. Това е разделението между Европа и Азия и основната връзка между Черно море и Мраморно море. Изпъстрен с паркове и приказни османски имения, включително двореца Долмабахче и обхващан от три междуконтинентални моста, Босфорът е истинското сърце на града.  Като основен път за корабоплаване и морска  търговия, протокът Босфор от векове привлича вниманието на различните империи, а останките им са видими по крайбрежната ивица. От водата се виждат османски летни къщи, църквата Света София (Агия София), исторически императорски градини и други. Бреговете на Босфора са облицовани с имения от епохата на Османската епоха, много от които са служили като летни домове, дворци или посолства. Дворецът Кукуксу е толкова богато украсен, колкото и двореца Долмабахче, както и дворецът Чираган, който в момента е хотел от висок клас. Имението Кибрислилар, близо до Ускудар, е най-широкото на Босфора, докато дома на Али Паша е едно от по-старите дървени имения на Босфора.

Освен да се разходите по крайбрежията, еднa от най-предпочитаните екскурзии е круиз по Босфора. Частни разходки с лодки и организирани групови кораби предлагат  круизи по Босфор, като обикновено включват посещения или гледки към двореца Долмабахче, Анадолу Каваги, крепостта Румели, двореца Топкапъ и други. Някои включват обяд или вечеря на борда. Предвид, че проливът дели града има много точки на тръгване на круизите. Популярни са круизите с тръгване при Еминону, Кабатас, Кадикъ и Бебек, които са и лесно достъпни с автобус или такси.

Един от най-добрите начини да добиете представа и да разгледате 17 милионния Истанбул е да се пуснете на вълнуващ круиз по Босфора. Докато се наслаждавате на най-запомнящите се гледки, ще се возите спокойно. Обикновено крузите продължават от около два до 8 часa, а цените им вариарат спрямо избраната програма.Принцовите острови

Принцовите острови е общото име на деветте острова в югоизточната част на Истанбул, където местните жителите отиват да разпуснат, особено през горещите летни месеци.  Най-големите сред тях са Буюкада, Хейбелиада, Киналиада и Бургазада, а петте по-малки  острова са Седефадаси, Силивриада, Ясиада, Касик и Тавсан. Основната характеристика на който и да е от принцовите острови е звукът на ... тишината. Всички моторни превозни средства са забранени, което прави островите оазис на спокойствие и тишина. Единствените звуци, които ще чуете, са велосипедни звънчета и типичните звуци на конски копита. Да, така е. Каретата и велосипедите, които са теглени от коне, са основните транспортни средства на островите. Но това не е единствената функция, която прави островите на принцовете уникални. Ще се окажете да се разхождате или да се возите по тесни улички, обградени или от недокоснати борови гори, или от фини, дървени викториански къщи.

Най-лесния начин да ги посетите е с лодка, разбира се. Но има различни фериботи, от които да избирате – морски автобуси (бързите фериботи на компания IDO) и редовните фериботи на компания Чехир Хатлари. И двата вида ферибота тръгват от Кабаташ - лесно достъпен с обществен транспорт. Морските автобуси са най-бързият вариант, но те се движат в определни часове  фокусирани върху местните жители, които пътуват до работа и обратно. Ако спре на всички острови, пътуването продълшава около 55 минути. Редовните фериботи са по-бавни и могат да отнемат до 100 минути, но те са най-добрият и най-сигурният вариант. Разписанията на фериботите се променят според сезоните, така че не забравяйте да ги проверите при пътуване.  

След като сте на някой от островите можете да се разходите или да карате колело из улиците, където красиви имения и градини са разположени в страни по пътя, докато гледките към далечния град се разпростират пред вас. Можете да отпиете чай или кафе в някое от заведенията или да гледате как вълните се разбиват по скалисти брегове от ветровитите върхове на хълма.  Принцовите острови включват и няколко приятни плажа, подходящи за плуване. Заобиколени от най-чистите води на Мраморно море, пет острова, а именно Буюкада, Хейбелиада, Бургазада, Киналиада и Седефада, разполагат с красиви плажове. Посещението им обаче е платено.Фестивала на Лалетата

Не всеки знае, че лалето е един от традиционните турски символи. Ежегодният фестивал на лалетата в Истанбул се провежда всяка пролет. Той се провежда през април и милиони ароматни цветя са засадени навсякъде, на площадите и градските улици, които образуват великолепни цвeтни фигури. През април буйни цветни лехи се виждат буквално навсякъде в Истанбул. Лалетата цъфтят няколко седмици и това позволява почти цял месец да им се радваме.

Въпреки, че официално Фестивалът на лалетата се провежда само от няколко години, историята му се връща към периода на Османската империя. В древни времена лалетата са се считали за цветята на султаните и са били уважавани и известни като символ на благородството и богатство. Доказателство за това е наличието на  украси с образа на лалето по луксозните дрехи, керамиките, както и по стените на джамиите например.  Модерният празник в Истанбул е проведен за първи път през 2005 г  и бързо печели уважение към красива стара традиция и световната му слава бързо нараства за няколко години.

Едни от най-посещаваните паркове по време на Фестивала на Лалето в Истанбул са Емиргам и  Гюхане, а приказни гледки може да видите от хълма Чамлика в азиатската част или пък по време на разходка из площат Султанахмет. Парка Емиргам е основния център по време на празненствата и има невероятна гледка към Босфора . В именията му се провеждат традиционни демонстрации на занаяти като хартиено мрамориране, калиграфия, издухване на стъкло и рисуване. Музикални изпълнения пък се провеждат на изпъстрени навън сцени.  Парка Гюхане, намиращ се в историческата част на града в близост до двореца Топкапъ е доста по-спокоен. Разполага с много пейки под дърветата, откъде докато събирате сили за следващия културен обект, да се насладите на флоралните пейзажи. Друга доста популярна дестинация по това време и е площат Султанахмет – освен дом на едни от най-важните и интересни туристически обекти, там последните години се засаждат много лалета, които образуват един приказен килим от разноцветни цветя.  От азиатската част на Истанбул си заслужава да посетите хълма Чамлика – не толкова популярен сред туристите, той предлага лека разходка до върха му, откъдето има приказна гледка към Стария град, а хиляди лалета обграждат пътя нагоре.Кула Галата

Един от най-очарователните паметници на Истанбул, кулата Галата е построена през XIV век от генуезците в Истанбул и е била най-високата точка на градските стени. По това време в била известна като Кулата на Христос. В османско време е използвана като затвор  за задържане на военнопленници, а по-късно се превръща в пожарна кула между 1717 и 1962 година. Много пъти е била засегната от земетресения и пожари, но всеки път е била възстановявана. Тя е мястото, от което е летял Хезарфен Ахмед Челеби- първият човек, който някога е летял, използвайки крила.

Кулата Галата е един от най-емблематичните символи на Истанбул, а също така е една от най-високите и най-старите кули на града. Сегашното й име идва от името на района, в който се намира. От върха на й можете да се насладите на панаромен пейзаж, който обхваща голяма част от Истанбул, включително Златния рог, Босфора и историческия полуостров.Официалният ресторант на върха на кулата, който в момента е отворен за посетители, разполага традиционна кухня, както и автентични турски танцови изпълнения. Малкият площад в подножието  е дом на сладки ресторанти, които предлагат приятен обяд. Заобиколен от винени барове и страхотни клубове, Галата е гореща точка за забавление. Кулата е отворена за посетителите всеки ден, а опашките понякога могат да бъдат много дълги, тъй като до балкона на кулата Галата има два асансьора.Парк Миниатюрк

Всички знаем, че Турция е страна с богата история и култура. Знаем също, че това е огромна територия, която ще отнеме месеци, ако не и години, за да посетите всички интересни места в конкретните региони. Освен ако нямате много време и излишни пари, трудно ще успеете да обхване всичко интересно. За щастие Турция е помислила за вас, а Миниатюрк е отговорът! Тази  основна туристическа атракция в Истанбул представява огромен парк, който ви показва всички основни забележителности и моменти от историята в цяла Турция, на едно място. Отваряйки вратите си през 2003 г., паркът е един от най-посещаваните в целия град. Миниатюркът е наричан „парк за макети“. Това означава, че паркът е дом на по-малки по мащаб версии на основните забележителности. Така ще можете да видите малки версии на Истанбулската църква Света София, приказните комини на Кападокия, планината Немруд, древния Ефес, Троя, както и Босфорския мост, който свързва Азия и Европа. Има 105 различни структури в мини размер, като 45 от тях са само в Истанбул!


Разгледайте нашите топ оферти за екскурзии в Истанбул по-долу или се свържете с нас на телефони 02 850 41 15 / 0877 538 532  / 0877 538 537 / 0878 403 400 или ни пишете на office@arenatravel.bg  .Очакваме Ви! 


Прочети повече

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти