8 удивителни неща, които да направите на остров Санторини

10 Юли 2019 г.

Санторини е известен като един от най-красивите острови в света. Но знаете ли, че в действителност е част от  група от острови, създадени от активен вулкан? Западният бряг на Санторини или Тира, както го наричат местните, има изумителна гледка към Калдерата -необичаен подводен кратер, чийто ръб се издига над водата. Нашите експерти за Гърция ни препоръчват девет впечатляващи неща , които да направим по време на почивката ни на този очарователен остров.

1.Изберете най-доброто място за наблюдение на залеза 

 Залезът в Санторини е световно известен и често е определян като най-красивият в Гърция. Отправете се към градчетата Оя (OiaФира (Fira)Фиростефани (Firostefani или Имеровигли ( Imerovigli ) , за да комбинирате залеза с омагьосващите гледки към калдератаИмеровигли е селцето на най-високия край на Калдерата и е идеално място за спокоен престой – не е толкова пренаселено като главния град Фира, а същевременно е съвсем близо до него – на приятна 30 минутна разходка до центъра му. Това е и първото място на острова, където можете да видите изгрева на слънцето, както и да се насладите на най-доброто от залеза. Може да посетите църквата "Анастаси" или скалата "Скарос" ( Skaros Rock ), откъде също се откриват невероятни гледки.  Ако искате да отседнете в хотел наблизо, изберете Gold Suites, Грейс Санторини, хотел Regina Mare или хотел Sun Rocks. 
Друго изключително подходящо  за отсядане място е градчето Оя (или Ия), което според нас е и едно от най-красивите селища на остров Санторини. Панорамите, които се разкриват пред очите Ви там определено го превръщат в гореща точка за заснемане на  емблематичните залези -  с настъпването на края на деня тълпи от хора  се събират в западната част на селото, за да наблюдават спускането на слънцето към хоризонта. Самият курорт  представява скалисто място изпъстрено  с пещерни къщи, варосани жилища, стръмни стълби и църкви с ярки сини куполни покриви. Останете в хотел Canaves Oi или Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa, за да сте близо до мястото, откъдето може да наблюдавате най-красивите залези. Фарът в Акротири (той се явява и най-западната точка на Санторини) и Манастирът Профитис Илиас (Пророк Илия) в Пиргос (построен на най-високата точка на острова) са по-малко известни места за наблюдение на залеза, но  също предлагащи много впечатляващи гледки. 
 

2.Посетете археололическия обект Акротири 
Акротири е един от най-значимите и интересни праисторически селища не само на острова и в района на Егейско море, но и в целия свят. Около 1610 г. пр. Хр. Акротири е бил крайбрежен град с над 30 000 жители, имал е многоетажни сгради, дренажни съоръжения, конюшни, хранителни магазини и работилници за изкуство, корабостроене и текстил. Смята се, че  около 1500г. пр. Хр., вулканът изригва като лавата тече и покрива града. Над 3500 години по-късно, през 1967 г., започват разкопки и днес можете да се разхождате из градските улици, за да видите градските площади, къщи, мелници и станове. Можете да прекарате няколко часа скитащи тук и ако искате да сте близо, отседнете в  хотел Ambassador Aegean Luxury Hotel & Suites СанториниЗа да видите някои от изкопаните артефакти,  отидете до Фира и посетете Музея на праисторическата Тира, където са изложени оригинални картини, рисувани глинени съдове, инструменти и бижута намерени при разкопките. 
 
  3.Опитайте местните вина 

Вулканичният терен създава отлични условия за отглеждане на лозовите насъждения, а вината, които се произвеждат са силно приветствани не само на Санторини и в Гърция, но и по целия свят. Асиртико е най-разпространеният и доказано най-добрият сорт на острова, като около 70% от насажденията са именно с него. Традиционното вино на Санторини е Винсанто, изработено от сушено грозде с отличителен сладък вкус. Местните вина се нареждат сред първите места в редица световни класации, така че не забравяйте да опитате чаша-две по време на почивката си. 
 По време на престоя си може да посетите някои от по-известните изби на острова: Gravalas Vineyardкоято продължава 300-годишна семейна традиция във винопроизводствотоВинарна Santo Wines (най-голямата на острова, открита през 1992г.), Винарна Gaia (помещаваща се в стара фабрика за домати.) и други. За любителите на Дионисиевата напитка препоръчваме и един от 10-те в световен мащаб Музей на виното - построен от семейство Куцοянопулос (които се занимават с винопроизводство от 1870 г. насам) в естествена пещера, на 8 метра под земята - музеят разказва надълго, нашироко и много нагледно историята на винарството на остров Санторини, а посещението му завършва разбира се с дегустация. 
 
4.Разходете се по Калдерата 

 Обуйте туристическите си обувки и следвайте пътеката, която свързва Фира с Ойя – два часа и половина - три разходка из невероятна природа и зашеметяващи селища по ръба на  Калдерата. Преходът от десетина километра преминава от асфалтови пътища през калдъръмени улички и черни пътища. Не забравяйте да вземете вода, лосион за слънце и шапка, както и най-важното – фотоапарат, за да запечатате поразителните гледки – алеи, осеяни с ослепително бели къщички, църкви, кафенета и ресторанти по скалите, красиви изгледи към Калдерата, водите на Средиземно море , както и съседните острови.  

5.Планирайте сватба на Санторини 

 Ако Санторини седи на едно от първите места във вашия списък с  мечтани дестинации , защо да не помислите да организирате своята сватба тук или ако вече сте минали под венчилото, то тогава да не подновите обета си Тук ще имате голям избор от хотели, готови да организират Вашето сватбено тържество и да изпипат и най-малките детайли, за да се чувствате специални в сватбения си ден.   Бяхме навсякъде по острова, за да намерим най-добрите места за сватба в Санторини, а един от нашите фаворити е винарна Santo, разположена на скалите в Пиргос, с изглед към калдерата и Средисемно море. Може да проведете  церемонията си на една от трите открити тераси под красива бяла беседка, с дълбоко синьо небе и море зад вас. Дворът на църквата „Свети Ирене“ с изглед към вулкана, морето и близките острови също е сред предпочитаните места за сватбено тържество на острова – с отлични възможности да съхраните спомена за очарователната панорамна на остров Санторини докато давате своето заведно „да“ на любимия си. Църквата Пророк Илия е перфектното място ако предпочитате сватба в тесен семеен кръг – въпреки, че не е подходящо за големи събирания, мястото е изключително романтично, с невероятна гледка към скалите на калдерата и традиционните бяли и сини църкви на острова.  Което и място да изберете за Вашата сватба със сигурност няма да сгрешите – всички ще завиждат на приказната Ви сватбена фотосесия.  
 
6.Посетете вулкана 

 Можете да посетите Палеа Камени или Неа Камени, двете малки островчета в центъра на калдерата на Санторини. Палеа Камени е на по-малко от 2000 години, а Неа Камени е започнал да се формира преди повече от 450 години. Това са едни от най-младите острови в Средиземно море и могат да бъдат достигнати с лодка от Фира или Атиниос.  До вулкана се организират и екскурзии, който се комбинират с плуване в термалните извори на Палеа Камени и посещениете на остров Терасия 

Няколко съвета от нас ако решите да обогатите престоя си на остров Санторини с подобна екскурзия: вземете си удобни обувки за посещението на вулкана, защото пътеката към кратера на места е стръмна и неравна; ако ще плувате в термалните извори за предпочитане са бански с тъмни цветове – светлите може да се оцветят от ръждивия цвят на термални води, поради наличието на сяра, също така за термалните извори трябва да сте добри плувци и да нямате сърдечни заболявания- корабчетата спират на около 50 метра от изворите и трябва сами да доплувате до тях- преминавате от студените води на Средиземно море към топлите води на изворите за кратко време; въпреки, че водата от термалните извори не е отровна, не ви препоръчваме да я поглъщате – има много неприятен метален вкус; обикновено престоят на Терасия е доста кратък – най-добре е да седнете в някоя от крайбрежните таверни и да се подкрепите с нещо вкусно като например шишче от риба меч. Ако все пак не сте се изморили от разходката на Неа Камени и плуването до Палеа Камени може да се изкачите по стръмната кълдъръмена пътечка, която води до градчето Манолас, а може да се спазарите и да се изкачите на гърба на магаренце.  И в двата случая избирайки тази опция ще може да се насладите на типичната атмосфера на цикладите – малки къщи, построени между скалите, стари вятърни мелници, църкви и тесни улички  и всичко това с гледка към остров Санторини и град Оя.  
 
7.Насладете се на нощния живот на Фира 

 С настъпването на нощта, остров Санторини се променя и се превръща в център  за развлечения с оживен нощен живот. Възможностите за забавления са разнообразни и са разпръснати из острова. Още в късния следобяд партита започват в различните плажни клубове, разположени по протежение на плажовете на Периволос и Периса. Основният фокус на нощния живот обаче е в главния град Фира, където има множество кафета, ресторанти, барове и нощни клубове. Главният площад на Фира обикновено е мястото, където всички се срещат, преди да се отправят към някое заведение за коктейл по залез слънце, а след това към някой клуб да потанцуват Ако търсите най-добрия нощен живот на Санторини може да посетите някой от следните клубове:  Koo Club – един от най-известните на острова, модерен и почти винаги пълен с хора, клубът разполага със закрита и открита част, където може да танцувате до сутринта;  Tango Bar- раздвижете се под звуците на латино ритми под невероятната гледка към калдерата;  Enigma Club – почти 30 години вече е едно от най-посещаваните места, обикновено организира различни ивенти и партита предимно с Хаус и транс музика;  Town Club – с приветливата атмосфера, последните хитове, много напитки и много специални събития са тайните съставки, които привличат тълпи от посетители от цял свят; Two Brothers bar – ако сте фенове на рок музиката това определено е вашето място, а ако търсите типично гръцко преживяване с традициона и модерна гръцка музика може да се насочите към Mamounia ClubВ  Периволос Ви препоръчваме  JO Jo Beach Bar с много добри плажни партита  Chilli Beach Bar – денс партита с модерна гръцка музика  или Wet Stories Beach Bar – с учатия на едни от най-известните джей.  Където и да изберете да изкарате вечерта със сигурност няма да съжалявате.  
 
8.Закуска с шампанско с изглед 

Представете си най-чистите стени, оцветени в бяло, разположени срещу тюркоазния инфинити басейн и дълбоките сини нюанси на безоблачно небе и блестящо море. Ако изберете луксозния хотел  Грейс  в Имеровигли ще имате възможност да седнете на терасата  и да се потопите във впечатляващата гледка към калдерата на Санторини. Това е идеалното място за закуска и шампанско всяка сутрин, което е включено във Вашия престой. 
 

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти