10 прелестни места за посещение в Африка

05 Юли 2019 г.
Африка е неизменна част от списъка на всеки запален пътешественик, независимо дали искате да наблюдавате прозяващи се лъвове в Масай Мара или се изкачите по връх Килиманджаро. Ето някои от любимите ни места и преживявания, които да отментнете от списъка със желания  или просто комбинирайте няколко от тях за едно незабравимо Африканско приключение.


Кейптаун: приключение на всеки ъгъл

               От уроците по сърф до планинско колоездене – в Кейптаун ще намерите приключение на всеки ъгъл. Но планината Тейбъл с нейния изумително плосък силует, подчертана от върховете на хълмовете Сигнал  и Лайънс хед от едната страна и Девилс Пийк от другата, е това, което наистина откроява този  южноафрикански град. Вземете вашите туристически обувки и се насочете към  екопътеката Платтеклип в поход към върха на Тейбъл. Това е стръмен, зигзагообразен път и ще отнеме няколко часа, но ние обещаваме, че гледките си заслужават. И тъй като ще сте изморени на слизане може да хванете кабинковия лифт. Друг наш фаворит е връх Лъвската глава (Leon’s head)- качете се по неговата кръгова пътека и ще бъдете възнаградени с различни гледки към града и океана на всяка крачка. Ако пътуванто Ви се пада по време на пълнолунието Ви препоръчваме да се изкачите привечер, за да може да се насладите на разходка из планината на лунна светлина. На около 6км. от центъра на града пък се простират белите пясъчни плажове на заливите Кампс и Клифтън. Между двете основни пристанища в града пък се простира крайбрежната зона Виктория и Алфред – една от най-големите туристически зони- много от старите сгради са запазени и реставрирани, заобиколени са от множество кафенета, ресторанити, барове, хотели. От пристанището може да посетите и близкия остров Робен – над 400години е бил затвор, в който 18години прекарва и Нелсън Мандела, а днес е част от културното и историческо наследство Юнеско.

 Посетете Националния парк Крюгер

               Огромният национален парк Крюгер е едно от най-добрите места в света, за да се докоснете до дивата природа. Резервирайте своето сафари пътешествие и  потърсете слон, жираф и зебра, пиещи заедно вода или вижте дали можете да откриете скрит леопард, който се люлее на клона на дърво. Препоръчваме ви да прекарате няколко дни тук, за да опознаете парка, както и за да увеличите шансовете си да забележите Големите пет /петте най-опасни животни за лов в Южна Африка в миналото, а днес най-вълнуващите и популярни животни в парка: слон, леопард, бял и черен носорог, лъв и бивол/. Знаем и някои по-тихи резервати в близост до парка за Вашия престой. Ол инклузив сафари лагер Garonga  е изключително романтичен: кой би отказал да се излежава в ароматна вана на открито под светлината на свещи. Отпийте чаша вино, докато се накисвате в успокояващата вода, с африканските равнини като ваш фон. Ако пък търсите нещо по-луксозно Ви препоръчваме  Lion Sands Game Reserve е един от най-добрите резорти. Всяка една вила в комплекса ще Ви впечатли, но ние Ви препоръчваме да включите и няколко нощувки на открито в къщичка на дърво с невероятна гледка към река Саби и шанса да видите дивата природа от терасата си.

Изберете Garden route

               Впечатляващите планини и сини води заобикалят криволичещите крайбрежни пътища на известния маршрут в Южна Африка. Тръгвайки от залива Мосел до Порт Елизабет и река Стормс този маршрут е мечта –  над 200км с невероятно съчетание на релеф, растителност, дива природа и множество дейности на открито.  Основно предимство е, че разстоянията са по-къси от другите подобни маршрути, така че няма да се налага да пътувате далеч, за да стигнете до следващото красиво място. Крайбрежието е осеяно с отлични плажове, докато във вътрешността ще откриете живописни лагуни и езера, хълмисти възвишения и в крайна сметка планините на Outeniqua и Tsitsikamma, които разделят зеления път Garden от сухия Little Karoo. Какво препоръчваме ние: разгледайте колониите на тюлени и пингвини в залива Плетенберг или просто наблюдавайте китовете, за любителите на адреналина задължителна спирка е и 77м. окачен мост над река Стормс, любителите на животните пък може да посетят резерватите Birds of Eden,Monkeyland  и Jukani Wildlife Sanctuary, пещерите Канго също не са за пропускане - сталактити и сталагмити се покриват като полилеи. Известен като „Щраусова столица на света“, Оудсхорн е чудесна спирка – може да посетите някоя от фермите за Щрауси или пък да посетите Cango Wildlife Ranch, където посетителите могат да се гмуркат с крокодили и да си взаимодействат с лемури и гепарди.

Водопадите Виктория: Природното чудо на Африка в света

               Водопадите Виктория, или „димът, който гръмва” също е задължителна спирка за пътуващите в Африка. Това е най-голямата завеса от падаща вода на земята и се спуска в драматичен 100-метров пролом. Можете да намерите този хипнотизиращ обект от световното наследство на ЮНЕСКО, част от два нациоанлни парка: Гърмящият дим“ в Замбия и „Виктория фолс“ (Victoria Falls) в Зимбабве. Тропическата растителност, грижливо подържаните алеи и сенчести места за отмора, заедно с хабитата на антилопата импала, превръща Виктория в главна туристическа атракция. Ако по време на престоя ви има пълнолуние, не пропускайте магическата лунна дъга - паркът е едно от малкото места в света, където можете да гледате това. Задължителна спирка е и Дяволския басейн - по време на сухия сезон (септември-декември) е достатъчно плитко, така че да можете спокойно да плувате на ръба на водопада, спускаш се от над 100м.

Масаи Мара или Серенгети?

               Ако сте привърженик на емблематичното приключение на Big Five safari (Сафари с цел наблюдение на Големите пет /петте най-опасни животни за лов в Южна Африка в миналото, а днес най-вълнуващите и популярни животни в парка: слон, леопард, бял и черен носорог, лъв и бивол/), тогова изберете Maasai Mara в Кения. Посетете от юни до октомври, за да имате възможността да наблюдавате масовата миграция на повече от един милион гну, прекосяващи се по пасищата, улавяйки едноцветни проблясъци от галопиращите зебри до тях. Пътуването с балон с горещ въздух е много специален начин да видите дивата природа. Докато плувате под облаците, следете за поспиващи лъвове, влюбени жирафи , спокойно хапващи зелена трева биволи или стадо слонове. Препоръчваме да отседнете в къмпинга Mara Bushtops- един от най-добрите къмпинги, а неговите луксозни палатки предлагат зашеметяващ изглед към резервата.
               Серенгети в Танзания е още един невероятен избор за сафари приключение. Той е по-голям от Maasai Mara, така че има по-малка вероятност да се забележи Big Five, но от друга страна това означава, че ще избегнете и големите пълпи туристи. Тук също може да наблюдавате миграцията на гнутата, наред с други великолепни диви животни като жираф, бивол и големи котки.  Препоръчваме Ви уединеното и интимно усещане на лагера Roving Bushtops на Serengeti. В дълбините на кратера Нгоронгоро

               Няма как да не останете впечатлени от възхитителния кратер Нгоронгоро в Танзания. Този вулканичен пейзаж е истинско природно чудо и се характеризира с най-гъстата концентрация на дивата природа в Африка. Кратерът е дълбок 600 метра и е образуван от срутването на вулкан преди повече от два милиона години. Тук можете да откриете  най-голямата популация от черен носорог, както и  редица други животни като лъвове, леопарди, хиени. Кратерът е дом и на повече от сто вида птици, които не се срещат в съседния резерват „Серенгети“. За най-доброто гледане на диви животни, изберете ранната сутрин, когато животните са по-активни. И вземете бинокъл с вас, ако можете, тъй като не искате да пропуснете шанса да видите добре затъмнен гепард. Красотата и спокойствието на кратера Нгоронгоро са наистина изключителни и ще Ви изпълнят със страхопочитание

Изкачи се на връх Килиманджаро

               Могъщата планина Килиманджаро е най-високата и най-известната планина на Африка, което я прави много популярна дестинация за катерене.  Покорояване на „покрива на Африка“ не е лесен преход, но предизвикателството си заслужава. Изкачването на Килиманджаро по маршрута от Ронгай, който е с по-плавен наклон от другите, е умерено-трудно и е препоръчително за тези с по-малко опит. По пътя ще минете през поразителна тропическа гора, където свободно скитат маймуните Колобус и ще можете да наблюдавате изгрева на слънцето в Гилман (Gillman’s Point), преди да достигнете връх Ухуру. Препоръчваме ви да комбинирате похода си с престой в Националния парк Амбосели за вълнуващо сафари приключение. Повече от 1000 слона живеят там, затова внимавайте с тези интелигентни гиганти, наред с големите котки и биволите. Амбосели също има очарователни гледки към планината Килиманджаро, а не са за пропускане и невероятните залези над върховете, покрити със сняг.

Запознайте се с планинските горили в Руанда

               Представете си, че виждате огромна сребриста горила, която седи гордо изправена или гледате как майка горила храни малкото си бебе. Няма друго подобно чувство като това да се намираш само на метри от група планински горили, а ние знаем най-добрите места, където да може да ги наблюдавате в естественат им среда -  дивата природа. Национален парк Вулкани в Руанда предлага различни маршрути , по които местни водачи ще Ви отведат на вълнуващ преход из бамбуковите гори, за да откриете семейство горили.

Делтата на река Окаванго: алтернативна сафари почивка
               Разположена в северната част на Ботсвана, делтата на река Окаванго е невероятно диво място, предлагащо някои от най-добрите места за наблюдение на дивата природа в Африка. Тук има а атмосферата е по-спокойна, отколкото на други африкански сафари дестинации. Качете се на традиционното  макоро (кану от издъбан дънер) и ще бъдете отведени през лабиринт от обрасли с папируси брегове и покрити с линии водни пътища. Дръжте очите си отворени за къпещи слонове и се ослушвайте за смях на хипопотам /наподобява клаксон/. Водните равнини също са дом на крокодили, а в близост до тях може да забележите гепарди, хиени и павиани (вид маймуни). Комплексът Okavango Delta Lodge се намира в центъра на делтата на река Окаванго, Ботсвана, а деветте му вили предлагат луксозен и уединен престой в сърцето на африканската природа.

Открийте „остров на подправките“  Занзибар

               Невъзможно е да не бъдете очаровани от блестящите плажове на Занзибар и чистите води - дом на многоцвети риби, скатове и костенурки. Островът е и дом на застрашените видове занзибарски червен колобус (вид маймуна), сервалова генета и занзибарски леопард. Но ако предпочитате сушата, островът има много какво да Ви предложи. Столицата на острова известна като Каменния град (Стоун таун) е изключително красива – лабиринт от тесни улички, криви пасажи и порутени къщи с надвиснали балкони и масивни врати – резбовани или украсени с тежки щипове или цветни витражи и не случайно е част от културното наследство на Юнеско. Освен с туризъм, населението се издържа и с отглеждането на подправки – огромни количеста карамфил, индийско орехче, канела, черен пипер и др. се отглежат от местните жители. Остров Занзибар се гордее с девтвените си плажове с бял пясък, изобилие от слънце, екзотични ястия, гостоприемни местни хора и луксозни туристически курорти. Ако вашата представа за забавление е да съчетаете сафари в джунглата с излежаване на плажа, то Занзибар е мястото, което може да Ви го предложи.


  

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти