Удивителното летище Singapore airport (Changi)

04 Юли 2019 г.
Летището Чанги(Changi)- ултрамодерно и бляскаво
www.changiairport.com

 
          Денят се познава от сутринта, както един град - по неговото летище. А Сингапурското летище Changi вече 7 пъти печели World Airport Awards на SKYTRAX за най-добро в света и на четирите си терминала обслужва 7400 полета седмично и над 65млн.пътници годишно. Освен че е от главните азиатски транспортни хъбове, то е любимо място за престой дори за тези, които се мусят на няколкото часа между полетите. Независимо дали е начална/крайна  спирка на пътуването Ви или  пък само междинна спирка между полетите Ви,  там винаги има какво да правите без значение от часа.
          Добрата репутация на летище Чанги започва още при регистрация за полет, като концепцията му за бързо и безпроблемно пътуване (Fast And Seamless Travel (FAST)) е капсулирана в набор от напълно автоматизирани процеси: самостоятелно чекиране, маркиране на багаж и качване на полет. Наскоро открития терминал 4, който заработи  през декември 2017 г., най-добре показва това с многото си кабини с информативни видео инструкции, гарантиращи, че ще стигнете до гейта си за нула време.  Веднъж влезнали на летището може да се насладите на многобройните магазини, ресторанти, барове и развлечения, които то предлага.


Безплатна обиколка на Сингапур.
               Ако имате не по-малко от 5.5 часа и не повече от 24часа престой на летището, защо да не се включите в безплатна обиколка из Сингапур и да се докоснете до изумителните забележителности, звуци и ярки цветове, който той предлага?  Спрямо часът на престоя Ви може да се възползвате от дневен тур, който ще Ви отведе до оживените квартали Чайнатаун, Малката Индия и Кампонг Глам с две фото спирки ( на Merlion Park и на Кампонг Глам ) или да бъдете заслепени от вечерната обиколка на основните забележителности, която ще Ви покаже ултрамодерния градски пейзаж в цялата му нощна слава предлагайки и две спирки за снимки в Gardens by the Bay и в Merlion Park. Всяка обиколка с екскурзовод на английски език продължава около 2,5 часа, което гарантира, че ще се върнете на летището на време за да хванете полета си без проблеми.
          За да се включите следва да представите паспорт, виза (ако е нужна) и бордни карти на съответните гишета / транзитна зона на терминал 2 и терминал 3/. Регистрация се прави само на място до час преди обявени час на обиколката. Дневният тур се провежда 5 пъти, а вечерния тур- 2 пъти всеки ден.

Забавления за цялото семейство
          Децата няма да скучаят дори секунда, тъй като летище Чанги разполага с четиризакрити детски площадки- на всеки един от терминалите си. Между първи и трети терминал се предлагат и интерактивни арт занимания- може да пробват да рисуват триейки дървени блокове / популярна сингапурска форма на изкуството през 50-те и 60-те години/ или да направя собствена щампа на дървен блок.
          Ако пък търсите нещо по-вълнуващо може да се възползвате от най-високата пързалка разположена на летище, намираща се на терминал 3. Тази 12 метрова пързалка ще Ви изтреля по тръба през 4 етажа и ще накара адреналина да закипи във вените ви.  За да се пуснете по нея следва да сте висок поне 1.30м и не повече от 2м.  и да представите касова бележка от летището на стойност S$10 от същия ден/ с изключение на обмяна на валута, мед. услуги, JEWEL Changi Airport  и хотел  Crown Plaza/. Имате право на 10 пускания на ден.

          Ако сте на Терминал 1 не пропускайте да спрете и до забележителната интерактивна инсталация The Social Tree. Разположена е в средата на транзитна зона, с височина над 9м.  и ви дава възможност да споделите и съхраните Вашите снимки и видео спомени от летището на капсула, превръщайки Ви в част от историята на Чанги за десетилетия напред.


          На Терминал 2 пък може да релаксирате в семейната зона, която разполага с помещения за смята на пелени и  за кърмене на бебета. За по-големите децата има игрална площадка и зала за анимационни филми, където могат самостоятелно да се забавляват. Терминал 2 също така предлага вълшебно преживяване както за млади, така и за стари в Омагьосаната градина, с интерактивни дисплеи, които оживяват с гледка и звук. Сензорите за движение задействат звуци от природата и цъфтящи цветя, докато оптичното и LED осветлението, вградено във вълнообразни пътеки, образуват увлекателен килим от искрящи светлини. Централната част на градината е изработена от четири гигантски стъклени скулптури, внимателно украсени с мозайка от отразяващи и блестящи витражи.


Други забавления
          Много е трудно да се отегчите по време на претоя си на летище Чанги, особено когато на разположение имате развлекателни зони с конзоли за видиоигри, стая за Xbox Kinect и безплатни аркадни игри, които да въ държат заети с часове.  Музикалните фенове може да се настанят в някоя от удобните кресла в МТВ зоната и да гледат любимите си музикални видеоклипове със звук, прокаран директно до мястото им. Любителите на филмите пък може да се възползват от безплатните прожекции на блокбъстерите в някой от двата киносалона разположени на Терминали 2 и 3

Природа
Сингапур е известен като „Град в градина“, а поредицата зелени площи в летището Чанги със сигурност ще угоди на всеки любител на природата. За тези от Вас, които искат  да се оттърсят от суматохата на пътуването Летище Чанги  предлага различни тематични паркове за отдих - Парк на кактусите, Вълшебна градина, Парк на орхидеите, Парк на слънчогледите, Галерия на пеперудите и др. В Терминал 3 има дори вертикална градина - зелена стена с височина 15 метра и дължина 300 метра.


          Насладете се на летището на Чанги и гледайте как самолетите излитат, докато отпивате от коктейла си на спокойствие в Парка на кактусите, разположен на Терминал 1. С колекция от над 100 вида кактуси и сухи растения, тази бодлива градина със сигурност ще ви очарова.


          Парка на Орхидеите и Koi Pond са разположени на терминал 2 и представят богата колекция от редки и хибридни орхидеи, включително и националнито цвете на Сигапур - Vanda Miss Joaquim и специализирания вид орхидея Dendrobium, специално създаден за летище Чанги. Пак на Терминал 2 се намира и Парка на слънчогледите – над 500 ярко жълти слънчогледа ще внесат веселие в деня Ви и то на впечатляващия фон на пистите и кацналите самолети.


          Дом на над 1000 вида пеперуди, разположената на Терминал 3, Градина на пеперудите също е сред причините летище Чанги да носи славата си на най-доброто летище. Първа по рода си такава градина на летище е изградена като естествен тропически хабитат  с изобилие от цъфтящи растения, буйна зеленина и 6м. гротов водопад.  В нея  можете  да научате повече за жизнения цикъл на тези същества, а дори ако сте късметлии може да станете свидетел на раждането на пеперуда – излизането и от каквидата за първия й полет.


И какво още?

          На летище Чанги може да плувате спокойно в басейн докато наблюдавате излитащите самолети. Разположен в хотел Aerotel Airport Transit на терминал 1, басейнът също разполага с джакузи, бар край басейна и душ кабини. Пътуващите са поканени да се отпуснат и да се насладят на тези удобства, докато чакат следващия си полет, а входната такса е S$17.00

Из терминалите се намират и още няколко впечатляващи скулптори и градини, който следва да отбележим.

          На терминал 1 може да се насладите на  градина посветена на водните кончета, градината на Водните лилии, да посетите Enchanted Garden или да се раздвижите до площат Градина  (The Piazza Garden), където има сезони и тематични растителни изложения през цялата година / дисплеите отбелязват различни културни и етнически фестивали в Сингапур/.

          На терминал 1 може да откриете уникалната инсталация "Кинетичен дъжд" /Kinetic Rain/, от който пътуващите буквално не могат да откъснат поглед. Това е арт инсталация от 1216 бронзови "капки", които се движат и трансформират в 16 различни фигури, сред които във формата на самолет, на въздушно кълбо и даже във въздушен змей.   Инсталацията е създадена специално за летището Чанги и няма аналог в света.
       На терминал 2 се намира друга много интересна арт инсталация  „Милион пъти в Чанги“ / A Million Times at Changi/ - едновременно кинетична скулптура и функциониращ часовник.


          Интересни скулптури  и инсталации има на Терминал 3 -  Птици в полет (стадото от цветни птици от неръждаема стомана в динамично движение символизиращо надежда, свобода, проучване и безкрайно търсене.), Кристалната градина (с основна атракция 12 сфери от стъкло, в съчетание с цветни лехи и  зелини площи), скултурата „Пристигам вкъщи“- символ на важността на семейството , както и редица по малко, но също забележителни скултури като Вазата, семето Сага , Маргаритка и други.


          Терминал 4 ще Ви грабне със скулптори и инсталации като Steel in Bloom -  сложни ботанически мотиви изградени от стомана и допълнени с ярки многоцветни светлинки, Immersive Wall /Потапящата стена/- разположена срещу опашките за проверка, както и по-малките скултори  Пътуващато семейство /Travelling Family/ и Hey, Ah Chek! и други.


Jewel, Чанги


          От 17 април 2019г. летище Чанги  има и своя първи търговски център- JEWEL.  Целта е само една: пътниците, които имат по-дълъг престой на летището, но не достатъчно, за да разгледат Сингапур, да могат да уплътнят приятно оставащите им часове до полета. Jewel е на 10 етажа, дело е на известния израелски архитект Моше Сафди и погледнат отвисоко, ще ни се стори като градина в стъклен купол. Разположен е на територията на бившия паркинг на Терминал 1. И макар че отвори врати едва преди няколко месеца, търговският център вече има четири спечелени награди, между които и Международната награда за архитектура. 


          Като всеки друг търговски център, и Jewel си има своите магазини, заведения за хранене, зони за забавления и игри. Но те въобще не са неговите най-големи атракциони. След като прекрачим главния вход, пред нас се разкрива падащата вода на 40-метров водопад, ограден с четири етажа цветни тераси. На всеки няколко минути водопадът променя начина, по който водата в него тече, а през нощта е център и на великолепно светлинно шоу.


          Зелените площи в Jewel са една от най-големите градини на закрито в страната, която крие в себе си над 2000 дървета и повече от 100 000 храста. Има дори мини бамбукова гора, както и много пъстри и красиви животни, избаротени от растения и цветя. Молът разполага и с лабиринт от жив плет, както и с езеро, заобиколено от тропически растения - само една от многото зони за релакс.          Дългият престой преди или между полетите не е проблем  ако сте на летище Чанги, където имате много възможности : от конзоли за видеоигри, големи екранни телевизори  и два киносалона, за търсещите забавление, през множество градини и зелени площи за търсещети спокойствие. Ако пък се налага да наваксате с работата може да се възползвате от безплатния интерент достъп  на някоя от многобройните удобни седалки пръснати из цялото летище. Шопинг терапията също е налична, особено в новопостроения мол към летището. А когато стомахът Ви започне да къркори е моментът да се насочите към широката гама от местни, регионални и международни кухни, от които да избирате.
         С толкова много възможности под ръка единственото, за което следва да се притеснявате на летище Чанги е да не изпуснете полета си.

 

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти