Arenatravel.bg

Тунис – топ 11 забележителности, които не бива да пропускате

Тунис – топ 11 забележителности, които не бива да пропускате
05 Август 2020 г.
Ако и Вие сте избрали почивка в Тунис, но се чудите какво точно си заслужава да посетите, разгледайте по-долу нашите предложения. От най-епичните римски руини до Африкански средиземноморски плажове, Сахара и страхотна берберска култура, Тунис е малко парче земя, което може да предложи много. Разположен между Алжир и Либия, Тунис може да е малка страна в Северна Африка, но за сметка на това може да се похвали с разнообразната си природна красота и богатата история, която ще ви заинтригува и очарова едновременно. Докато се наслаждавате на красотата на плажовете й на брега на Средиземно море, не пропускайте да хвърлите едно око и на горските брегове и впечатляващите сахарски пясъчни дюни. Освен това в Тунис има много древни руини, оживени градове и туристически атракции, което превръща африканската страна в идеална дестинация за почивка и екскурзия.


Ако сте избрали да посетите Тунис, ето и някой от най-интересните и посещавани места в страната:

 
1.Град Тунис
 
Столицата на Тунис, град Тунис, ще ви хипнотизира с начина, по който вълните на колонизация са повлияли на сложната култура на града. Докато сте в там, не пропускайте да се докоснете до световното наследство в Медина. Този лабиринт от древни улични къщи покрива суки (базари), които продават всякакви продукти, включително обувки и тръби за шиша. Дворци, хамами и джамии са разпръснати навсякъде. Отидете до музея Бардо, за да станете свидетели на римски мозайки, които дават представа за древния северноафрикански живот.

 
2. Амфитеатърът в Ел Джем
Стените на могъщия римски амфитеатър на Ел Джем изпъкват на фона на околния съвременен град. Тази невероятно добре запазена римска реликва е голямата забележителност на Тунис и един от най-добрите образци в архитектурно отношение, напомняща за някогашното присъствие на римляните в Северна Африка.  Днес можете да се разхождате по коридорите под арената, точно както са го правили  гладиаторите едно време. Или да се изкачете до най-горните нива за сядане и даотправите поглед към арената, представяйки си битките, които са се провеждали долу.

 
3. Остров Джерба

Ако търсите перфектното бягство на плажа, тогава остров Джерба е идеалната дестинация за Вас.  Ще харесате Джерба заради фините й пясъчни плажове, оградени с палми, моретата в множество нюанси на тюркоаз, спокойните й пейзажи и цветните залези. Предлагат се и множество масажи и процедури, предложени от разнообразните центрове за таласотерапия на острова. Ще имате на разположение много ваканционни комплекси и хотели, от които да избирате. Можете се възползвате от многобройни плажни дейности, а вечер да излезете по ресторантите и нощните клубове, да се разходите из морето на борда на пиратски кораб или да карате АТВ из лагуните.

Houmt-Souk е най-важният град на остров Джерба и един от най-живописните в Тунис. Той е дом на интересните „фундуки“ - ханове с големи дворове, заобиколени от бели арки, където преминаващи търговци са нощували в миналото. Градът се е развил около сука /базара/, където и днес може да намерите впечатляващо количество и разнообразие от местни занаятчийски продукти като традиционно облекло, одеяла, изтъкани по същия начин като от времето на Ханибал, ръчно изработени златни и сребърни бижута, кожени изделия, слама елементи за матиране, керамика и теракота. Сред интересните места за посещение попадат и Музея на фолклора и популярното изкуство, който е дом на традиционни костюми и бижута, и арабската крепост Бор Дж ел-Кебир, датираща от XV век.

Всеки град на острова е известен  с нещо: Аджиим - със събирнато на сюнгер (натурална морска гъба); Ел-Мей -с цветния си пазар; Фату -със своите фино изтъкани кошници; Гуелала пък е центъра за производство на ръчно изработена керамика и керамика от времето на цар Мидас; La Ghirba е дом на една от най-старите и известни синагоги в света; Mahbounine е царството на градините; Мидун -със своята танцова култура; Gougou и Sedouikech – със ръчно изработени кошници и шапки от слама.


Нашите оферти за остров Джерба може да видите тук.


 
 4. Картаген

Картаген е разположен на идеално стратегическо място в североизточен Тунис - на хълмист нос с изглед към Средиземно море, на около 15 км източно от град Тунис. Основан е през 814 г. пр. Н. Е. от морските финикийци и се превръща в изключително проспериращ пристанищен град. Финикийците управлявали моретата от стратегическото си пристанище в Картаген почти 800 години, но - след много епични битки - градът бил превзет от римския император Юлий Цезер през 44 г. пр. Н. Е., който го изравнява. Петнайсет години по-късно Картаген става римска провинциална столица и в рамките на 200 години се превръща в третият по големина императорски град след Рим и Александрия. След падането на Римската империя Картаген става столица на вандалите („варварски" германски народ) и византийците, преди да потъне в забрава  след  като арабите превземат тези територии.
Археологическият обект на Картаген, както съществува днес, включва редица различни места, разпръснати сред богатите жилищни улици на съвременния град. Като цяло отделните компоненти на обекта са разположени на площ от около 2 км х 2,5 км. Акцентите включват музея и разкопките на хълма Бирса, пуническите пристанища, Пуническото светилище на Топет, римския амфитеатър и Антонинските бани. 
5. Сиди Бу Саид

Сиди Бу Саид, често наричан тунизийското Санторини, без съмнение е едно от най-красивите места в Тунис. Разположен високо на върха на хълм, градът има гледка към стръмните скали, гмуркащи се надолу в Тунинския залив. Той е само на 20 минути с влак от центъра на град Тунис. Всъщност е толкова близо, че по същество по-скоро е негово предградие, в което се заселват по заможните тунизийци. Сиди Бу Саид първоначално е основан през 13 век от свещен суфист, който се заселва тук, след като се завръща от поклонение в Мека.

Удоволствието, което крие Сиди Бу Саид се крие в простата възможност да се разхождате и да се наслаждавате на красивата архитектура. Въпреки това,  градът е също така приятно място за пазаруване, хапване в някои висококачествени ресторанти или посещение на музеи като двореца Ennejma Ezzahra или Центъра за арабска и средиземноморска музика, който от време на време е домакин и на концерти на живо. Една от основните причини да посетите Сиди са приказните гледки към Средиземно море, а в града има изградения няколко панорамни площадки за целта.

Дворецът Ennejma Ezzahra, на арабски означава „звезда на Венера“, е традиционно тунизийско имение в Сиди Бу Саид, сега превърнато в музей, отворен за посетители. Той е принадлежал на барон Рудолф Д'Ерлангер - етнически германец, роден във Франция и британски гражданин и  известен музиколог, като в момента част от къщата показва богатата му колекция от инструменти. Дворецът е изключително красив отвътре и е типичен пример за луксозен тунизийски дом, обхващащ площ от пет хектара с градини и тераси с изглед към града и крайбрежието. Не е за пропускане и джамията Алхфран, намираща се в близост до жп гарата. Тя  представя изумителна смесица от средиземноморски корени на града и ислямска архитектура.

В Сиди Бу Саид има отлични кафенета и един от основните акценти на посещението е спирането на някой от тях, за да се насладите на чаша сладък ментов чай ​​в горещ ден. Една от най-добрите гледки ще намерите при Café Des Délices, но не са за изпускане и Art Café и High Coffee Shop. В града ще намерите и множество магазини, продаващи традиционно тунизийско изкуство, наред с купища сувенири. Някои от най-разпространените предмети за продажба в цял Тунис са висококачествени кожени изделия като портмонета и раници, гравирани метални чинии, сложно декорирани керамични купички и тунизийски кърпи. 
6. Кап Бон
 
Полуостров Кап Бон е тънката ивица земя в Средиземноморието, разделяща Тунинския залив на север от залива Хамамет на юг. Това е  изключително плодороден регион, изпълнение с ферми, лозя и цитрусови горички и е дом на някои от най-популярните плажни курорти в Тунис. Участъкът от златист пясък между Хамамет и Набеул е един от най-красивите в страната. Хамамет, който се намира в южния край, е бил тихо рибарско селище, докато не е бил „открит“ през 1920 г. от румънски милионер Джордж Себастиан. Селото вече е пълноценно курортно градче с над 100 хотела, разположени по протежение на залива. Самият Хамамет е чист и красив, с добри пазари и базари, и бели къщи, спретнато подредени.

Набеул е административна столица на региона Кап Бон, но е по-известен като грънчарската столица на Тунис. Стотици работилници произвеждат широка гама от остъклени и неглазирани изделия, от функционални съдове и купи до цветни керамични плочки. Кратка разходка из улиците му ще Ви разкрие и други занаяти, включително дърворезба, златна и сребърна бродерия и парфюми, направени от местните цветчета на цитрусови плодове и жасмин. Петъчният пазар е основна атракция, като привлича тълпи туристи. Керкуан пък е един от най-важните пунически градове, наред със Картаген и днешен Сус. Руините му са обявени за паметник на ЮНЕСКО, а днес това са най-добре запазените останки от финикийски град на територията на Тунис.

Красивите плажове продължават северно от Набел до град Келибия, където пристанището за риболов е обградено от внушителна крепост; има красиви гледки от върха на византийските стени от VI век. Спрете се тук за обяд с морски дарове до пристанището или до скалистите заливи на Ел Мансура на север и опитайте чаша местно бяло вино, наречено Muscat Sec de Kélibia, което е леко и средно сухо. Курортите на Корбус са друго известно място, популярни още от римско време със своите бани и горещи извори. Редица хотели и комплекси са разположени в тясното дере край морето, където можете да се потопите топлите минерални води.


 
7. Матмата
 
В южните части на Тунис ще намерите Матмата с неговата колекция от къщи, направени в пещери, наречени „троглодити“. Сгушен под земята, градът все още е дом на повече от две хиляди души, които са успяли да съхранят това древно общество в цялата му прелест. Матмата е създаден чрез издълбаване на пещери в камъните по хълмовете. Всяка яма, с множеството си стаи, се превръща в индивидуална къща, чрез отстраняването на скалите и различните стърготини.

Това, което привлича туристите освен красотата на място, е неговото общество. Животът, семейната структура и културата са много различни от която и да е от околните общности. Въпреки че тази част на Тунис може да бъде много гореща през летните месеци, вътре в града е прохладно и чисто, а очарованието на старият свят е прекрасно съчетано  с модерните удобства. Ако търсите уникална дестинация с красивата архитектура, интересни къщи и приятелската култура, посетете Матмата. 
8. Тозьор

Тозьор, близо до границата с Алжир, е дом на много чудеса. От походи из планинските оазиси до проучване на комплексите от Междузвездни войни в средата на Сахара, регионът ще ви впечатли и омагьоса с красотата си. Едно от многото места, които си заслужава да посетите е Медината на града – тя е специална и уникална, различна от другите в Тунис тъй като отразява архитектурата на региона. Сградите са направени от малки тухли в цвят охра, сглобени, за да създадат невероятни геометрични шарки. Дизайните обикновено представляват цветя или курански стихове.  Ще забележите и масивните врати с три гонга (старинни чукчета за врата), този отляво за жени, този отдясно за мъжете и този отдолу- за децата. По този начин хората вътре в къщата са разбирали кой чука и, следователно, кой трябва да отвори вратата.

Друго чудесно място за посещение в Тозер е неговата палмова горичка, една от най-големите в страната и също една от най-красивите. Около 350 000 палми, разположени на 2 000 ха, създават истинска джунгла, състояща се от три слоя растителност: културни полета, овощни дървета и палми. Можете да посетите палмовата горичка пеша или да наемете велосипед. Трите планински оазиса Чебика(Шебика), Тамерса и Мидес определено ще бъдат връхната точка на престоя ви и са едни от най-добрите места за посещение в Тозьор. Пейзажът, както и старите села са  наистина впечатляващи. Сред другите места в района заслужаващи вашето внимание попадат и солната равнина Шот ел Джерид (Chott el Jerid), скалното образование Онг Джамел („Камислки врат“) с красива гледка към Сахара и нейните дюни и село Мос Еспа създадено специално за снимките на Междузвездни войни.


 
9. Кайруан
 
Кайруан е почитан като четвъртият най-важен свещен град в мюсюлманския свят след Мека, Медина и Йерусалим.  Градът е духовен център на Тунис и е определен като обект на ЮНЕСКО за световно наследство. Основан е още през  670 г. сл. Хр., когато арабският генерал Окба Ибн Нафи спрял там и в резултат на божествено провидение определил района като свято място. Като столица на империята Аглабид през ІХ век, Кайруан се превръща в един от големите градове в света. Днес пешеходната обиколка е най-добрият начин да оцените атрактивната медина и суки/базари/ и да се насладите на майсторството на местните занаятчии.
Сред интереснирте за посещение места е Голямата джамия в Окба, една от най-големите и най-стари джамии в страната. Външната й част е доминирана от крепостни стени и извисяващо се квадратно минаре, докато интериорът разполага с огромен централен двор, украсен от 611 красиви повторно използвани византийски и римски колони.  Наблизо e и  Джамията на трите врати - известна със сложната си външна украса. Разположени извън градските стени от VIII век остават  големите басейни, наподобяващи резервоари, които са били предназначени да намалят летните горещини на Кайроуан, и оживената Джамия на бръснаря (известна още като Зауя на Сиди Сахаб).


 
 10.Плажовете на Тунис

Ако търсите типична морска почивка с излежаване под слънчевите лъчи и разхлаждане в морските води, то Тунис е подходящо място за вас.  Страната разполага с топло и чисто  море и великолепните средиземноморски плажове, с достатъчно пясък за всички. Бреговата ивица на Тунис е дълга 1148 километра, а тунизийските плажове са широки и изненадващо дълги.

Най-красивите плажове са разположени на полуостров Кап Бон. Можете също да се насладите на страхотни места и на остров Джерба (двата най-известни плажа са Сиди Махрес и Сегуя). Плажът на север от Сус е дълъг около 35 км, а в близост до Набеул дори до 50 км . Престоят в морските курорти е наистина релаксиращ, а повечето хотели са разположени по-далеч от града и разполагат с частни плажове само за гостите си. 
11. Сахара

Разходка сред необятността на пустинните дюни, посещение на бивак под звездно небе, вкусване на традиционния хляб на номадите, спиране за почивка под палми насред нищото ... всеки момент от посещението на Сахара е вълшебно изживяване. Бихте могли да започнете изследването на тунизийската пустиня от почти навсякъде в Южен Тунис, но всяко пътуване, което си струва вашето време, определено започва от през портата град Дъз, скромно място, което започва наистина да оживява, когато слънцето започне да залязва. През деня на гърба на камила можете да се насладите на обиколка на дюните около Дуз. Не пропускайте магията на една нощ в пустинята под звездите. С АТВ пък може да посетите великолепните планински оазиси на Шебиба, Мидес и Тамерца, с разцъфтящите им палмови горички, легендарния Тозьор, главният град на юг с характерните къщи с цвят на охра, или да се потопите  в богатите на сяра води на оазиса на Ксар Гхилане, разположен в дълбокия юг и заобиколен от пустинята.

Жизненоважно е да изберете подходящото време на годината, за да посетите тунизийската Сахара. Оптималните месеци са между октомври и май, когато дневните температури са най-добри.  През декември и януари нощите могат да бъдат студени и дори да се приближат до замръзване, така че ако ще пътувате тогава не забравяйте да опаковате топли дрехи. От юни до септември изгарящото лятно слънце прави пътуването непоносимо.Нашите предложения за почивки и екскурзии в Тунис може да разгледате тук.
Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти