Arenatravel.bg

Приказните Коледни Базари в Европа

Приказните Коледни Базари в Европа
25 Октомври 2019 г.
            Коледните базари в Европа създават перфектните условия, за да Ви завладее празничния коледен дух – сладкия аромат на греяно вино, канелени и джинджифилови сладки, ехото на коледни песни и пълните пазарни сергиийки с различни празнични елементи.  Несъмнено те са се превърнали в неизменна част от зимния облик на по-големите европейски градове, и са доста добър вариант за любителите на пътешествия, чудещи се къде да отидат през студените месеци ноември и декемри.
 
Коледни базари в Германия- Берлин, Мюнхен, Кьолн, Дрезден
 

          През последните месеци на годината Германия е изключително популярна дестинация за пътуване заради коледните си пазари. Там  Коледа се празнува с малко повече страст, отколкото в повечето европейски страни, а доказателство за обичта на немците към този светъл християнски празник е богатата украса – по улиците, магазините и особено районите на туристически атракции. Едни от най-посещаваните Коледни Базари в Германия  са тези в Берлин, Дрезден, Кьолн, Мюнхен и не само – Нюрнберг, Лайпциг,  Хамбург, Щутгард и много други.



               B немската cтoлицa Берлин няма един единствен базар – те са над 70: открити или закрити, с множество различни развлечения за цялото семейство. Препоръчваме Ви да посетите базара нa Πoтcдaмплaц / наричан още " Зимен свят " , където може да пробвате немски и австрийски коледни изкушения като захаросани ябълки, печени бадеми и гряно вино/, както и този на Aлeĸcaндepплaц – един от най-натоварените, където множеството продавачи предлагат традиционни занаяти и коледни продукти обградени от сладкия мирис на наденички, джинджифилови сладки и греяно вино. Там  може да видите и най-голямата Коледната пирамида в Европа – украсена с над 5000 светлини, на приземния й етаж се предлагат леки закуски, а от горните части има хубави гледки. Не е за изпускане и ĸoлeдeния бaзap до Бepлинcĸoтo ĸмeтcтвo особено ако сте с деца, тъй като там имa лeдeнa пъpзaлĸa, Виенско колело и други забавления. А няколко пъти дневно се появява и Дядо Коледа на шейна теглена от неговите елени, който раздава прегръдки и с радост позира за снимки. За любителите на сладките изкушения пък препоръчваме коледния базар на Мартхале.



           Препоръчваме Ви  и ĸoлeдния бaзap в Дpeздeн, ĸoйтo e нaй-cтapият в Гepмaния. Toй зa пъpви път oтвapя вpaти пpeз ХV вeĸ, ĸaтo и до ден днешен пocpeщa пoceтитeлитe cи c дъpвeни и cтъĸлeни ĸoлeдни игpaчĸи, гpeянo винo, вypcтчeтa и cлaдĸи.


 

            Разположен  на фона на готическата  Кьолнската катедрала и под най-голямото коледно дърво в цял Рейн, е Weihnachtsmarkt Am Kölner Dom - най-големият и най-популярен коледен пазар в Кьолн. Разгледайте блестящите му дървени павилиони, за да намерите ръчно изработени подаръци, включително дърворезба, украса за елхи и сапуни. Другите пазари, които си струва да посетите са Стария Коледен базар , разположен пред  кметството, Пристанищния Коледния пазар до Шоколадовата фабрика, както и един от най-старите -  Коледния базар на Ангелите разположен в централните части на търговския квартал, където облечени в бяло ангелчета разпръскват бляскъв прах по уличките и туристите.



          Коледни базари в Мюнхен -тук те се провеждат от 27 ноември до 24 декември 2019 г. на Marienplatz (площад „Света Мария“) в центъра. Огромно коледно дърво, покрито с лампички, се извисява над множеството щандове с ръчно изработени стоки, печени кестени и бадеми, щолени , пловоди торти и разбира се греяно вино.  Не е за пропускане и Средновековния Коледен базар:  десетки грижливо обзаведени дървени колиби пресъздават атмосферата на Средновековието. Търговците в исторически носии продават своите стоки. Занаятчиите демонстрират древни занаяти. Пазарът дори предлага средновековна кухня. Пекарите „Flammbrot“ пекат хляба си, наденичките се препичат на открити огньове от бук, а горещи греяни вина като Drachenglut и Würzwein се правят по древни рецепти.

Коледни базари в Прага, Чехия


          Коледните базари са основна черта на празничната предколедна магия на Чехия, а пражките базари са едни от най-впечатляващите в страната. Коледните базари в Прага през 2019г. ще са отворени всеки ден от 30 ноември 2019 г. до 06 януари 2020 г., включително на Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Основните пазари се провеждат на площад Стария град и площад Вацлав (на 5 минути пеша един от друг). По-малките, но също толкова интересни пазари са на площад Република, на пазар Хавел, на остров Кампа и на площада пред базиликата „Свети Георги“ в Пражкия замък.

          Коледните базари осветяват цяла Прага, пренасяйки местните жители и множеството туристи в една истинска зимна приказка. Състоят се  от  ярко украсени дървени колиби, снабдени с продукти от местни занаяти и традиционни коледни лакомства. Сред предлаганите артикули посетителите могат да закупят керамика, бижута, бродирани дантели, дървени играчки, ароматизирани свещи, орнаменти и играчки за украса на коледните елхи, шапки и ръкавици, както и кукли и кукли, облечени в традиционен костюм.

          Но пазарите могат да предложат  много повече от пазаруването. Те имат и всякакъв вид местни храни и напитки за проба, като голяма част от тях се приготвят пред очите на посетителите. Популярната храна, която се предлага, включва големи шунки, печени на шиш (Pražská Šunka); ужасно нездравословните, но изключително вкусни барбекю колбаси (klobása); унгарски плосък хляб, гарниран с чесън, сирене и кетчуп (langoš)  и разнообразие от сладкиши и торти, като палачинки, пикантни джинджифилови сладки и така наречените козуначени коминчета /трделник/. От напитките не пропускайте да опитате едни от известните чешки бири: Pilsner Urquell, Staropramen или Budvar. Или пък изберете топла напитка: медено вино (Медовина); греяно вино (svařák); топъл шоколад (horká čokoláda); или грог (смес от ром, вода, лимон и захар). Коледното пазаруване на открито е толкова по-хубаво с халба горещо греяно вино в ръка!


 
Коледни базари във Виена, Австрия


          От средата на ноември до Коледа най-красивите площади на Виена са превзети от вълшебните Коледни пазари. Ароматът на коледни сладки, печено месо, греяно вино и печени бадеми се носи из въздуха. Старият град и търговските улици са украсени с богати празнични светлини, което несъмнено допълва коледна атмосфера в австрийската столица.
          Един от най-известните коледни пазари е  разположен на площада пред Кметството  и не случайно носи името Виенски Коледен свят. Там Ви очакват над 150 щанда с коледни подаръци, украса за елхи, сладки изкушения и затоплящи напитки, както и забавни коледни работилници за деца,  въртележки и занаяти. Традиционните сергии за печени кестени се редуват с множеството щандове, в които се предлагат всякакви сладки неща:  от сладкиши с крем , през  дузина разновидности на гевречета до гигантски понички и близалки във викториански стил.  Посетителите могат да се пързалят на ледена пързалка с площ 3000 м² и по многобройни пътеки през парка.  За малките посетители се предлага въртележка, влак за елени и прекрасни светлинни инсталации в парка, които са базирани на детски коледни приказки.

               Не далеч от него може да намерите и Коледното селище на Виена, разположено на площад Мария Терезия – между двете най-големи исторически музейни сгради на града – Музея за история на изкуствата и Природонаучния музей. Над 70 сергийки предлагат традиционни занаяти и със сигурност ще Ви снабдят с оригинали идеи за подаръци. Празничното настроение се допълва от евангелиските хорове и музикални групи, изпълняващи традиционни коледни мелодии и песни. Коледният пазар пред двореца Шонбрун очарова със своя императорски фон. Той предлага на своите посетители  традиционни занаяти, ръчно изработени коледни украси, коледни концерти и обширна детска програма, включително коледна работилница.


 
Коледни базари в Будапеща, Унгария

          Един от най-известните коледни базари в Унгария се намира пред базиликата „Свети Стефан“ и през последните години се превърна в задължителна спирка за многото  туристи избрали да посетят именно Будпеща, а дори и за местни жители, които искат да усетят истинския коледен дух. Един от най-красивите коледни пазари в Европа очаква посетителите с великолепно украсеното си коледно дърво, 200 квадратни метра ледена пързалка, както и най-голямото и ефектно 3D изживяване в Централна Европа. Тъмната фасадата на базиликата се превръща в екран за филми, където на всеки 30 минути може да гледате късометражни филми с коледни тематики.


          Само на около 10-на минути от него се намира и друга задължителна сприка – Коледния базар на площад Воросмари. Най-големият коледен базар в унгарската столица  включва над 100 дървени щанда  с местни занаяти и унгарски специалитети, празнична културна програма и хубава храна. Ако искате да опитате нещо традиционно, докато разглеждате, то непременно опитайте прясно изпечени кексчета куминче. На всеки ъгъл се предлага греяното вино, домашно приготвен горещ шоколад и чай.


 
Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти