Екскурзии до Атина с АвтобусДобре  дошли в Атина!

С богата история от над 3000 години, Атина, славната столица на Гърция, определено има какво да Ви предложи! Нека запонем с това, че  Атина е дом на Атинския Акропол, една от най-добрите забележителности на целия свят. Една кратка разходка в историческата част на града пък ще Ви отведе по калдъръмените улички на стария град Плака и античната и римската Агора, в близост са и останките от Храма на Зевс, Арката на Адриан и Олимпийския стадион. Приказна гледка може да наблюдавате и от най-високата точка в Атина – хълма Ликабетус. Но в Атина не е всичко е за древното минало. В културния център на града историческите обекти съжителстват в хармония с модерното. Голяма селекция от модни бутици, изискани ресторанти, готини барове и традиционни таверни създават съблазнителна атмосфера!

В района на Атина също има какво да се види. От Атинското пристанище Пирея тръгват множество фериботи до по-интересните и посещавани гръцки острови, а и то служи като начална/крайна сприрка на множество средиземноморски круизи.  Близко до столицата може да посетите Манастира Дафни (11 км западно)- един от най-значимите византийски паметници на страната (XII в.) с уникални мозайки,  манастирът Кайсариани (на 5 км източно)-  основан през II век, храмът на Посейдон (V в. пр.н.е.) на нос Сунион ( 58 км на юг), след прекрасен маршрут по крайбрежието, областта на битката при Маратон (490 г. пр.н.е.) с Гробницата на Маратон, археологическите забележителности Елеусина (23 км западно), Амфиареон (48 км североизточно) ), на Враврон (38 км. източно) и Рамнус (близо до Маратон), както и прекрасните околни планински масиви на Пърнита, Пентели и Химетос, всички подходящи за туризъм.  Ако разполагате с повече дни в Атина може да посетите и малко по-отдалечените Делфи – на около 150км. , Коринт – на около 80км или до Навплион – на около 100км.

Въпреки че почти никой не би свързал Атина със почивка на плажа, къпане в бистри води и каране на сърф например и в това отношение древната столица на Гърция има какво да предложи. Близкото градче Глифада е най-подходящото за тези от Вас, които искат да разнообразят културните обиколки с излежаване под слънчевите лъчи, а плажовете, които бихме препоръчали са Вула, Варкиза и Вулиагмени – макар и платени, те предлагат добри условия за почивка.

С две думи Атина е град, който очарова всеки посетител, през всички сезони. Столицата на Гърция е пълена с история, аромати, интересни хора, цветове и изненади. Не мислете много, а си подарете една екскурзия до Атина – със самолет, с автобус или пък със собствен транспорт  гръцката столица ще Ви очаква.
 Какво да посетите в Атина?

Въпреки че днес се е превърнал в оживен и космополитен град, Атина все още съхранява елементи от своята древна слава. Това е перфектният град за разглеждане на забележителности и чудесна база за екскурзии из Гърция. Паметници от всички исторически периоди са разпръснати из града, от античното и римското време до византийската и модерната епоха.Акрополът

Акрополът на Атина се смята за най-яркият символ на древногръцката култура и  за един от най-значимите древни паметници в Европа. И от Акропола, и от Партенона- внушителният храм, посветен на богинята Атина, се виждат от почти всяко място в Атина.

Смята се , че тук още от неолита е имало крепост и военна база, поради стратегическото положение високо на хълма, което предлага гледка към сушата и морето. През микенските времена хълмът се превръща в религиозен център, посветен на богинята Атина. Трите храма с най-голямо значение - Партенонът, Ерехтейонът и Храмът на Нике, са издигнати през класическия период (450-330 г. пр. Хр.) върху останките на по-ранни храмове. И трите са посветени на различни аспекти от живота на Богинята Атина. За съжаление персите  разрушават и разграбват  Акропола след победата си в битката при Саламин през 480 г. пр.н.е. От тогава той е преживял много и останките му отразяват всеки един период от развитието на града.

Партенонът например е превърнат в църква, посветена на Агия София от християните на Византия, докато господството на франките през 1205 г. превръща хълма в крепост и резиденция за благородните франки. По това време Партенонът е бил католическа църква, наречена Дева Мария Атина. Османската окупация от XV век превръща сградата в джамия. Когато Гърция най-накрая става независима държава, опазването на паметниците става преоритетна задача , каквато е и до ден днешен.

Основно предимство на Акропола е неговото местоположение -  в близост до центъра на града, от площад Синтагма например ще Ви трябват около 20тина минути за да достигнете входа на комплекса, а величието му го превръща в задължителна спирка на всеки турист дошъл в Атина.
Акрополския музей

Музеят на Акрополът може да бъде открит в живописната местност на Макрияни, в югоизточния ъгъл на акрополския хълм. Той е построен, за да приюти множеството експонати, открити при разкопките в Акропола, чийто брой надхвърля многократно размерите на бившия малък музей. Общата площ на музея е 14хил, км.м. , а изложените исторически рекливи са над 4 000. Това е четириетажен музей, в който на първите три нива  са представените  историческите артефакти, а най-горният етаж е отделен за магазини за подаръци, кафене, ресторант и офиси. Всички артефакти, възстановени от мястото на разкопките, датират от гръцката бронзова епоха, римската и византийската епоха и са разположени в хронологичен ред спрямо периода.Музеят е отворен всеки ден от 8 до 20ч. с изключение на понеделник и официални празници, а близостта му до метростанция го прави и удобен за посещение.Храмът на Зевс

Разбира се, че в столицата на Древна Елада няма как да не бъде отдадена почит и на бог Зевс. Останките от неговия храм  се намират на около 500м. от Акропола в подножието на Акрополския хълм.  Сторежът му започва още през 4в. пр.хр., като по план трябвало да бъде най-големмия храм по размери, а за изграждането му щяло да бъде в дорийски стил и от варовик. Около 500г. пр.Хр. строежът му спира поради вътрешно политически неразбирателства. Години по-късно Цар Антиох IV решава да продължи изграждането на храма, но сменя варовика с мрамор, а стила от дорийски-на коринтски. За съжаление Антиох умира преди да успее да завърши изграждането му,а 50 години по-късно римския император Адриан включва храма в строителната си програма -  в окончателния си вид храмът имал 104колони с височина 17м. и дебелина 2м. , а много статуи на богове и римски императори допълвали зданието.

Величието на храма не продължило повече от няколко века, тъй като след появата на християнството култът към боговете бил забранен, а император Теодосий II позволил финния му мрамор да бъде използван за изграждането на църкви, жилища и други важни сгради за града. До края на византийския период са оцелели сами 21 колони. Храмът претърпява още повече щети по време на турската окупация и първите десетилетия на гръцката държава. През 1852 г. силна буря напълно унищожи голямата статуя на Зевс. Работите по разкопките и реставрацията на храма най-накрая започват в края на 19 и началото на 20 век и днес Храмът на олимпийския бог Зевс се счита за един от най-добрите древни паметници на града.
Арката на Адриан

Триумфалната арка на Адриан се намира на пешеходно разстояние от площада Синтагма, точно между Акропола и храма на Зевс. Строежът й започва през 131 г. пр.хр., за да отбележи пристигането на римския император Адриан и да изрази благодарността на народа за благодеянията му за града. Не се знае кой точно е построил тази арка, независимо дали са били атиняни или граждани от друг град, символично местоположението на арката е било да маркира линията между древната част на Атина и новия град на Адриан.Гръцкия парламент
Гръцкия парламент е разположен в центъра на града- в северната част на площ Синтагма в неокласическа сграда. Тази триетажна сграда има два входа, един от западната страна, който се използва за влизане на депутатите в сградата, а друг от лицевата страна, гледащ към Гробницата на неизвестния войник- в чест на всички неизвестни войници, загинали за страната си.  

Всяка неделя сутрин в 11 часа хората се събират на площад Синтагма, за да наблюдават официалната смяна на охраната, които гордо стоят в перфектна тишина пред гръцкия  парламент. Разбира се охраната се сменя на всеки час през деня, но в неделя това ставa с официалната церемония според официалните обичаи със съответни униформи и музикален съпровод.
Хълма Ликабет
Хълмът на Ликабет е една от малкото зелени точки на столицата на Древна Елада. Покрит е с борови дървета и е пресечен от павирани пътеки. Разположен близо до центъра на Атина, хълмът е висок 304 м. и всъщност това е най-високата точка на атинския басейн и чудесно място да се насладите на зашеметяваща гледка към целия град, неговите предградия и морето, което  го заобикаля. На върха на хълма има малка оцветена в бяло църква, посветена на Агиос (Свети) Георгиос, която се вижда от много точки на Атина. Освен тази църква, хълмът Lycabettus има и ресторант, който предлага вкусни ястия. Това място е идеално за провеждане на романтични вечери с изглед към целия град на заден план. Lycabettus Hill също е много популярен, що се отнася до концерти. По склоновете му има полукръгъл амфитеатър, където изпълняват гръцки и чуждестранни групи, предимно през лятото. Най-препоръчителният начин да стигнете до там е с фуникуларния влак, който тръгва от квартал Колонаки и отнема около 30 минути, за да стигнете до върха.Атинска Национална градина

Точно в сърцето на Атина, между площад Синтагма и стадион Калимармаро, се намира известната Национална градина в Атина, красива зона за бягство от шумния център на града и релакс в буйната зелена среда. Почти невероятно е, че такава красива градина е разположена сред най-натоварените улици на града и все още е толкова добре защитена от шум. Националната градина е създадена между 1838 и 1840 г. по заповед на кралица Амалия, първата кралица на Гърция. Германският агроном Фредерик Шмид е отговорен за засаждането на тази градина. Той е внесъл над 500 растителни вида от Гърция и по света, включително много тропически растения. За съжаление с течение на времето някои от тези растения не са оцелели в средиземноморския климат, но тези, които са оцелели, създават прекрасна среда за релакс.

Първоначално тя е била кръстена Кралска градина, тъй като е била оградена и само кралското семейство имало право да ходи там. Въпреки това, след възстановяването на демокрацията в Гърция през 1975 г., паркът е наречен Национална градина и е отворен за обществеността. Днес тя остава отворена от изгрев до залез. Националната градина се отличава с тясните лабиринтни пътеки, дървените пейки и малките езера между тях. Там се помещават и малка зоологическа градина с диви кози, пауни, пилета и други животни;  Ботанически музей, детска библиотека, детска площадка и кафене. Особено популярно е и Патешкото езерце, където посетителите хвърлят хляб и остатъци от храна за патиците.
Римския стадион Калимармаро

Известен е като Римския стадион, Панатинският стадион или просто Калимармаро (което означава направен от фин мрамор) е този невероятен стадион, който стои в края на ул. Ирод Атикус, на пешеходно разстояние от храма на Олимпийски Зевс, Арката на Адриан и Акропола. Построен е в древността, за да бъде домакин на прочутите Панатински игри, които се провеждали в чест на богиня Атина, покровителка на града. В началото стадионът е имал дървени седалки, но през 329 г. пр. Н. Е. Губернаторът Ликургос го прекроява с мрамор. През 140 г. пр. Н. Е. Римският генерал Ирод Атикус го реновира и получи капацитет от 50 000 седнали хора. В средновековието той е бил използван като кариера и е претърпял различни щети. Въпреки това, в края на 19 век (1986 г.) той е реновиран, за да бъде домакин на първите модерни олимпийски игри, които се провеждат в Атина. Реконструкцията е възложена на архитектите Анастасиос Метаксас и Ернст Цилер. Находката е предоставена от гръцкия благодетел Джордж Авероф, чиято мраморна статуя стои на входа на стадиона.Древната агора

Древната Агора, един от най-важните обекти на гръцката столица, се намира на северозападната част на Акропола, между кварталите на този град и Монастираки. Древна Агора е била на голяма площ с древни руини и много зеленина, в центъра на Атина, и е мястото, където са се провеждали политическите събирания и съдебните заседания. Сред най-важните паметници на Древна Агора е храмът на Хефест, който е най-добре запазеният древен храм в Гърция, и Стоя на Атал, който наскоро беше реновиран. Стоа всъщност е бил търговски пазар, конструиран от пергамския цар Аталус между 159-138 г. пр.н.е. Днес тя работи като музей и съхранява много интересни експонати, открити при разкопки в Древна Агора.Римската агора

Римската агора е разположена от северната страна на Акропола и съвсем близо до метростанцията в Монастираки. Всъщност чрез павиран път той е свързан с Древната Агора в Тесио. Въпреки че Древната Агора е била мястото на политическите събирания за атиняните, Римската агора всъщност е била отворен пазар.

Според археолозите тя е построена през I в. пр.хр., а надпис ни информира, че е построена със средствата на Юлий Цезар и Август. Римската агора се  е състояла от голям открит двор, заобиколен от колонади от всичките си четири страни. От източната страна е имало поредица магазини, а от южната страна - чешма. Главният вход е бил на запад, но е имало и друг вход, който е водел към Кулата на ветровете, осмоъгълна сграда, използвана за посочване и прогнозиране на времето.

По време на царуването на Адриан, римската агора била павирана с плочи и в близост била изградена библиотека, известната библиотека на Адриан. След нахлуването в Херулай през 267 г., Римската Агора става търговски и административен център на Атина. В продължение на векове нашествията на венецианците и османците разрушават мястото и постепенно районът е покрит с къщи, работилници, църкви и джамии. Такава джамия съществува и днес до римската агора, джамията Фетие.

Какво да видите в района на Атина?


Манастира Кайсариани

Един от най-старите манастири в района на Атика е Светият манастир Кайсариани, разположен на склоноветеот северната страна на връх Химет, на надморска височина от 350 метра. Средновековната църква е основана през византийските времена, в края на 11 век и е била посветена на представянето на девицата в храма. Според няколко исторически източника манастирът е построен върху останките на римско светилище.

Манастирът Кайсариани е сред най-добрите образци на кръстосана в квадрат архитектурна форма. Църквата има четири колони с купол, а стените й са изградени с тухлени орнаменти. Интериорът на църквата е украсен със стенописи, които датират от 16-ти и 15-ти век и представляват пример за критска живопис. Параклисът, разположен в северната страна на църквата, е посветен на Агиос Антониос и е построен по време на турското владичество, докато камбанарията е построена много по-късно през 19 век. В източната страна на двора е разположен архаичен фонтан, който според традицията е помагал при проблеми с женската плодовитост.

Манастирът е заобиколен от богата гора с дървета, храсти и редки растения, които отразяват спокойната и спокойна атмосфера и се отличават с уникална гледка. Тази гора има голяма мрежа от туристически пътеки и е популярна екскурзия за пикник в Атина.  Днес манастирът не работи, но си остава един от символите на християнството.
Марантон

Град Марантон  е разположен на около 42км. от Атина. Смята се, че именно там се е провела една от големите битки между персите и гърците , в която гръцката войска под командването на стратега Милтиад Младши, побеждава персите водени от Дарий I. След победата  според легендите един от гърците – Фидипит пробягва разстоянието между Марантон и Атина на един дъх, за да уведоми атиняни за победата. От там се заражда и маратонското бягане
.

В близост се намира и Гробницата на Марантонсводеста гробница, в която са погребани 192 атински войници, загинали в битката. Гробницата е висока 9 метра и е с диаметър 50 метра. Погребалният паметник, известен още като "Сорос", е напомняне за епичната победа на гръцките воини.  В непосредствена близост до него има статуя на Милтиади, който е бил генералът на армията по време на битката и поради чието остроумие и стратегическо разузнаване гърците успяват да триумфират през 490 г. пр.н.е. В днешно време желаещите могат да посетят малкия парк около гробницата и да видят отблизо мраморната стена, издигната като напомняне за тази уникална глава от гръцката история.

Археологическият музей на Марантон е построен през 1975 г. и е малък, но доста интересен музей, който завършва археологическия облик на Маратон. Той се намира в близост до паметната гробница на битката при Маратон и се състои от пет различни зали, като всяка от тях има различна тематика, както и вътрешен двор и мазе. Възраждането му е финансирано основно от прочутия благодетел Евгений Панагопулос.  Реновиран два пъти, през 1994 и 2004 г., музеят е дом за експонати, които произлизат от разкопките, проведени в по-широкия район на Маратон и обхващат продължителен период от време, от периода на неолита до римската епоха. Колекциите включват предимно грънчарски експонати от ранния цикладски, геометричен и класически период; артефакти от гробницата на Маратон и от близките светилища, като релефи и посвещения и впечатляващи обекти  като статуи и части от украсата от египетско светилище, което датира от II век. Музеят е отворен от 8:30 до 15:00 през цялата седмица, с изключение на понеделник, и идеално допълва образователната разходка из археологическия обект на Маратон.
Храмът на Посейдон, нос Сунион

Нос Сунион се намира на около 70 км югоизточно от Атина и е най-южния край на полуостров Атика. Според мита, това е мястото, където Егей, цар на Атина, се хвърля в морето и губи живота си заради едно забравено обещание. Тезей, синът на Егей, е бил изпратен на остров Крит, за да убие Минотавърът- легендарното чудовище, което е живеело в двореца на Кносос,  и да освободи Атина от задължението да изпраща всяка година седем момчета и седем момичета при краля на Крит, само за да бъдат изядени от Минотавъра.Тръгвайки на там Тезей обещава на баща си, че ако убие Минотавър, на връщане той ще замени черните платна на кораба с бели. Тезей наистина уби Минотавър и се завръща в Атина, но за съжаление, той забравя обещанието си и не сменя платната. Цар Егей вижда от нос Сунион в далечината приближаващия се кораб с черни платна и решава, че синът му е мъртъв. Отчаянието му го накара да се хвърли в морето. По-късно атиняните започват да наричат това море в негова чест - Егейско море.

Всъщност това място е било много важно за атиняните, тъй като това е било последната точка на тяхната земя, която древните атински морски търговци и воини са виждали, когато отплували в Егейско море и около Средиземно море, а също така това е било първото място на Атика, което виждали кога се завръщали от пътуването или войната. Ето защо атиняните решават да построят там храм, посветен на Посейдон, бога на морето, за да ги закриля по време на пътешествията им и те всеки път да се завръщат живи и здрави от тях.

Някои от археологическите предмети, намерени в този район, датират още от VIII в. пр.хр., докато Херодот споменава в документите си, че през VI в. Пр. Н. Е. атиняните са празнували четиригодишен фестивал на нос Сунион. В Одисея на Омир , Менелай, докато се връщал от Троя, се спрял на този храм, където погребал Фронтес, своя кормчия. Първата версия на храма е построена през архаичния период, но е разрушена от персите през 480 г. пр.н.е., през втората гръко-персийска война. Перикъл, известният атински водач, възстановява храма на Посейдон вероятно около 440 г. пр.н.е. , но само някои колони от него стоят до днес. Вътре в храма е стояла 5 м висока статуя на Посейдон, но днес само част от него оцелява и е изложена в Археологическия музей в Атина. Фризът на храма бил направен от мрамор от остров Парос и изобразявал легендите за Тезей. На една колона можете да видите думата „Байрон“ гравирана  върху нея от известния поет лорд Байрон по време на посещение през 1810 година.
                Освен с археологическите останки, нос Сунион е известен и с красивия си залез и страхотните гледки към Егейско море. До него можете да достигнете по живописна магистрала, която пресича много жилищни курорти, като Глифада, Вулягмени и Варкиза. Има и редовни турове до Сунион, тръгващи от площад Омония. Пътуването продължава около един час и половина до два часа.
Полуостров Пелопонес

Близостта на Атина до полуостров Пелопонес позволява на всеки посетител на гръцката столица да посети места като Коринтския канал и древногръцките обекти като Епидаврос, Напфилион и Микена в рамките на един ден.

Древен Коринт или по-известения днес Коринтски канал е тясната ивица земя, която свързва полустров П елопонес с континентална Гърция. Самият канал е построен около 1880-1890г. и е с дължина от 6,3км. Тъй като каналът е само 21 метра широк и 8 метра дълбок на най-плиткото си място, той не е пригоден за съвременните презокеански товарни кораби. Използва се предимно от туристически кораби – около 11 хиляди годишно минават през канала.

Нафплион е сред най-романтичните градове в Гърция, разположен от източната страна на Пелопонес. С интензивен средновековен стил и само на 2 часа път с кола от Атина, това е популярна дестинация за едноднесна екскурзия. Старият град е прекрасно място за разходка- с елегантни имения и големи площади, а на хълма до него може да намерите красива крепост, датираща от венецианските векове. Той е сред първите градове, освободени по време на Гръцката война за независимост и е бил първата столица на Независима Гърция. Ето защо в града могат да се видят много исторически забележителности, включително крепостта Паламиди и замъка Бурти. Освен интересни забележителности, в региона се откриват много приятни плажове. Толо е най-популярният туристически курорт в Нафплион Гърция, а други красиви места са Неа Киос и Кандия.

Древна Микена е сред най-важните археологически обекти в Гърция. Намира се от източната страна на Пелопонес, близо до град Нафплион и може лесно да се посети за еднодневна екскурзия от Атина. Според митологията това е бил градът на легендарния цар Агамемнон, водач на гърците по време на Троянската война. Той е бил влиятелен център от онова време и е дал името си на цяла цивилизация, Микенската цивилизация. Този град е основата и на много митове в древногръцките трагедии, особено на тези, свързани с Агамемнон и неговото семейство. Разходките из Микена обикновено траят не повече от един ден, тъй като туристите най-вече се отправят на екскурзия до близкия град Нафплион. Най-известните места на Микенска Гърция са Лъвската порта, входът на града и съкровищницата на Атрей, сводестата гробница на цар Агамемнон. Археологическият музей е домакин на интересни експонати от разкопки в региона. В близост до археолигическия обект има модерно село с хубави ресторанти и няколко места за настаняване.

Древният Епидавър или Епидаврос е сред най-важните археологически обекти на страната. Известен е с Античния театър с невероятната акустика. През лятото този театър е домакин на представления от древногръцка драма. На няколко крачки от Античния театър се намира светилището на Асклепиос, много популярен лечебен център в древността. Археологическият музей съдържа много интересни експонати от разкопки на този обект. Това обаче е и прекрасен регион за почивки. Много хубави села и плажове могат да бъдат намерени в непосредствена близост до древния обект, като морското село, очарователно място за риболов с няколко малки плажа, рибни таверни и студиа. Регионът може да бъде комбиниран и с пътни екскурзии до Нафплион, Микена и Порто Хели.Плажовете на Атина

Въпреки че Атина е известна най-вече със своите забележителности, а не с плажовете, и в това отношение гръцката столица има какво да предложи. Атинските плажове са разпръснати по цялата южна и североизточна страна на полуостров Атика - по крайбрежие от Глифада до нос Сунион има  както организирани плажове , така и усамотени заливи, за да се насладите на ден на слънце.


Плаж Глифада

Плажът Глифада се намира пред известното крайбрежно селище, където много атиняни почиват през летния сезон. Намира се на 16 км южно от град Атина. В Глифада няма да намерите типичните девствени плажове, но със сигурност ще се насладите на освежаващо плуване в кристалните води и релаксираща слънчева баня. Районът е изпълнен с модерни кафенета, уютни ресторанти и оживени барове. Повечето плажове в Глифада са обществени, но може да намерите частни плажове, които са по-малко пренаселени.Плаж  Вула

От много години Вула става един от най-популярните плажове в предградията на Атина. Намира се на 18 км южно от Атина на прекрасно крайбрежно място с нарастващо туристическо развитие. Нещо повече, плажът на Voula (A´ Voula Plage) е отличен със син флаг за своите чисти води и качество. Последните години тече реконструкция на плажа – реновацията включва оборудване на плажа с кафенета, шезлонги и чадъри. Освен това ще има спортни съоръжения като баскетболно игрище, тенис корт, мини голф и волейболно игрище, а зона за къмпинг ще се трансформира в glamping (блясък къмпинг), проект, който съчетава традиционния къмпинг с луксозни съоръжения.Плажът Вуягмени

Вуягмени е един от най-добре организираните плажове, предлагащи всички видове плажни съоръжения. - тенис и волейболни игрища, зона за игри за деца, водна пързалка, индивидуални шатри и ресторант са някои от характеристиките, които правят района доста известен сред атиняните. Намира се на 23 км южно от центъра на града и лесно се стига с местни автобуси. В по-широкия регион ще намерите морски кафенета и ресторанти.Плажа Варкиза
Пясъчният плаж на Варкиза е доста далеч от центъра на града, като това е причината да е  един от по-малко пренаселените плажове. Същевременно с това разполага с всички плажни съоръжения като волейболни игрища, снек-барове и зона за игра за децата. Плажът е лесно достъпен с автобус, директно от центъра на града.  Град Варкиза е един от най-популярните райони в южните предградия, доста оживен през летния сезон. Той е изключително развит с много кафенета и хубави ресторанти, разположени край брега. Най-голямата част от Варкиза включва красиви комплекси и новопостроени вили с невероятна гледка към морето.


Прочети повече

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти