Почивки на остров КритДОБРЕ ДОШЛИ НА ОСТРОВ КРИТ!

Гръцкият остров Крит заема най-южните част на Средиземно море и поради това разполага с дълго лято, даващо възможност на всички избрали да прекарат почивката си там, да се възползват от изключителните му природни и културни дадености почти през цялата година. Красотата му обаче е дори по-голяма от размера му! Само си представете очарователна природа, срещаща богата култура и история и известна в световен мащаб гастрономия и на лице се появява иделаната дестинация за незабравима почивка! Островът е разделен на 4 префектури: Ираклион, Хания, Ретимно и Ласити, като всяка от тях има какво да Ви предложи.


Къде се намира остров Крит?
Разположен в южната част на Егейско море, Крит е най-големият от всички гръцки острови и един от най-големите острови в Средиземноморието.  Един от вариантите да посетите остров Крит е с ферибот. Директна фериботна връзка има от Пирея (пристанището на Атина) с пристанищата в Хания, Ретимно и Ираклион, а понякога и Агиос Николаос. През силния сезон от Ираклион пък има редовни връзки и другите два по-големи и посещави гръцки острови- Санторини и Родос, което Ви позволява да комбинирате почивката си на остров Крит с посещение на остров Родос и/или остров Санторини. 

По-малките острови в района също могат да бъдат посетени с ферибот от Хания- връзки има  до остров Китира и Антикитира, остров Гавдос  и полуостров Пелопонес.  Далеч по-бързия и разбира се предпочитан вариант за достигане на остров Крит е със самолет. Двете международни летища на острова – в Хания и Ираклион обслужват редица редовни и чартърни полети, което превръща почивка на остров Крит в много удобен вариант за всеки пътуващ.Придвижване из острова
Въпреки че Крит е голям остров по площ – 260км на 60км, той е много добре организиран за пътуващите и има отлични автобусни, таксиметрови и фериботни услуги особено през летните месеци, което прави придвижването из острова сравнително лесно. Повечето таксиметрови шофьори на острова са надеждни, но винаги е добра идея да поискате прогнозна цена, преди да скочите. Цените им са доста разумни, а пътуванията в рамките на града струват само около 2-6 евро. Автобусите се облужват от гръцката фирма КТЕЛ и имат маршрути до повечето градове и села, почти всички основни гари са в близост до центъра на големите градове, с изключени на Ираклион, където има две гари.
За тези от вас, които не обичат да следят разписнията, предпочитан вариант остава взимането на кола под наем. За остров Крит това е и препоръчан начин за придвижване, тъй като много от най-красивите и интересни места не могат да бъдат посетени с обществения транспорт. Важно е да имате предвид, че макар основните пътища и магастрали да са добре поддържани,  в по-малките населени места пътищата са по-тясни и на места без асфалт и/или осветление, а табели почти липсват.  Крит е пълен с планини, така че по пътищата има много изкачвания, спускания и остри завои, а много често през пътя минават дори местни животни - така че внимавайте за кози, които може да изкочат на пътя ! Без значение как решите да пътувате, никога няма да се отегчите благодарение на изумително красивата природа на острова и спиращи дъха гледки.Какво да посетим на остров Крит?
Митичният остров Крит е една от най-популярните гръцки дестинации, благодарение на своите завладяващи плажове, невероятните си исторически забележителности като двореца Кносос и остров Спиналонга и хипнотизиращите природни пейзажи.

Крит има богата история и култура. Ще се докоснете до историческото му минало в по-големите му градове като Ханя, Ретимно и Ираклион със силно изразена архитектура под вляние на средновековието или венецианците. Разхождайки се из градчетата ще попаднете на благородни имения, венециански крепости, музеи, фонтани и църкви, които излъчват неповторимо очарование. Но за да се потопите още по-дълбоко в историята на острова, дворецът Кносос, дворец Фестос и остров Спиналонга са сред задължителни места за посещение в Крит.

Безспорно най-хубавото на остров Крит са невероятните му плажове. Заобиколени от разнообразна природа, те имат приказни води, обхващащи почти всички нюанси на синьото и  в по-голямата си част са с фин пясък . Плажът Балос, плажът Ваи и плажът Елафониси са едни от най-живописните и не са за изпускане. Легнете под слънцето, почувствайте как водата леко  докосва краката ви и погледнете към безкрайното море... Посещението на плажовете на острова е задължителна част от почивка на остров Крит!
Разнообразните природни дадености на острова дават възможност за разнообразни дейности, с които да запълните престоя си! Драматичните клисури, като известното дефиле Самария, трекинг маршрути и водни спортове, ще поддържат нивата на адреналина ви по време на ваканцията на Крит!

И какво можем да кажем за храната? Местната кухня е популярна не само в Гърция, но и в целия свят. Процъфтяващата кулинария на остров Крит се основава на свежи, местно произведени съставки, които се използват от талантливи готвачи за създаване на най-пищните традиционни ястия.

Както споменахме вече остров се разделя на четири района  -  Хания, Ретимно, Ираклион и Ласити.
Какво да видите в района на Ираклион ?

Разположен между Ретимно и Ласити, от източната страна на Крит, Ираклион е най-популярният регион на острова, той е мястото, където се намира столицата - град Ираклион.  Разхождайки се из живописния град ще видите красиво венецианско пристанище, крепост, няколко фонтана, оживен търговски център и много площади. Ще намерите също много хотели, ресторанти, барове и таверни -т.е. всичко необходимо , за да се забавлявате максимално по време на почивката си на остров Крит . Нещо повечетози район е подходящ за изследване на древната критска история,  тъй като е близо до два от най-важните исторически  паметници: Дворец Кносос и Дворец Фестос! Едни от най-популярните курорти в този район са Херсонисос, Матала и Малиа, наред с град Ираклион, който служи като главен транспортен център за острова, с натовареното си пристанище и международното си летище.

По цялото северно и южно крайбрежие на региона, посетителите ще открият невероятните плажове. Около туристическите курорти, плажовете са организирани с множество хотели, традиционни таверни и центрове за водни спортове . Въпреки това, може да се намерят и много уединени заливи, най-вече по южните брегове, които са по-слабо заселени. Сред най-посещаваните курорти и плажове в района са Малиа, Ираклион, Херсонисос, Лигария, Матала, Амудария, Амнисос, Сталида, Кокини Хани , Гувес, Агия Пелагия и много други.

В района има много възможности, за търсещите по активни дейности, а не само излежаване на плажа. Гмуркането е популярно занимание в Ираклион, особено в курорти от северната страна на острова като Херсонисос, Малия, Агия Пелагия и Гувес. Морското дъно на Ираклион има интересна флора и фауна и много древни останки. Също така, силните ветрове, които духат често през лятото, дават големи шансове за уиндсърф. В Ираклион има някои центрове за уиндсърф, които наемат екипировка и предлагат курсове за всички нива. Друго популярно занимание е еко туризъмът, особено през пролетта и есента, когато времето не е толкова горещо. Туристическите пътеки в Ираклион пресичат впечатляващи клисури, села, древни места и завършват на уединени плажове.

Основните забележителности, който не бива да пропускате по време на почивката в Ираклион на остров Крит:

Дворецът Кносос
Минойският дворец в Кносос обхваща над 20 000 квадратни метра и е най-големият от всички минойски дворцови структури. Той е построен от ашларови блокове, имал е много етажи и е бил украсен с наистина красиви стенописи. Смята се, че за пръв път той е построен около 2000 г. пр. Н. Е., но е разрушен от земетресение през 1700 г. пр.н.е. По-новият и по-сложен дворец е построен почти веднага след разрушаването на първия. В средата на XV век пр. Н. Е. ахейците превземат остров Крит и се заселват в него. Дворецът отново е разрушен от пожар в средата на XIV в. пр.н.е., след което спира да се ползва.

Легендата гласи, че именно този дворец е бил източник на мита за Лабиринта и Минотавъра. Смята се, че подземията на двореца са били построени като лабиринт от крал Минос, където  той скрива извънбрачното дете на жена си -  митичното същество минотавър, което е било половин бик и половин човек.Според легендата минотавъра се е хранил с човешко месо, а за да го изхранва цар Минос събирал кръвен данък от съседните царства и най-вече от цар Егей. Именно сина на Цар Егей – младия Тезей идва тайно с обречените на свърт девойки и младежи на острова , успява да влезне в лабиринта и да убие Минотавъра , а с помощта на дъщерята на цар Минос – Ариадна- и да излезне от лабиринта.

Центърът на древната минойска цивилизация  или по-точно останките от величествения дворец Кносос се намират на около 6км южно от град Ираклион. Макар че по-голяма част от комплекса е разрушен, реставрационните работи продължават и до днес в опит да дадат по-ясна представа на посетителите каква величествена структура е представявал този дворец в миналото. Опрелено няма да съжалите ако заделите малко време от почивката си на Крит да се докоснете до история на една от най-древните нации.


Дворецър Фестос
Разположения в централните части на остров Крит - на източния край на хълма Кастри дворец  Фестос е втория по-важност символ на една от първите цивилизации и несъмнено също попада към едни от най-добрите минойски дворци. В комплекса може да видите останките на два двореца – т. нар. Старият и Новият.
Старият дворец в комплекса е построен в началото на 2000г. пр.н.е. и е бил населяван около три века, като през този период е бил разрушван от заметресения два пъти и възстановяван след това. В резултат на това археолозите могат да намират три отделни фази на строителство , като те вярват че първите две фази представляват най-старите дворцови сгради на Крит. Когато Старият дворец е бил разрушен почти изцяло от земетресение за трети път, на същото място е издигнат Новият дворец. За съжаление и той е разрушен в средата на 15 век пр.н.е., а  след това само някои части от него са възстановени. Новият дворец обхваща по-малка площ в сравнение със стария, като по този начин позволява на посетителя все още да вижда останки и от него.

Въпреки, че разкопките тук започват още през 1884 , голяма част от комплекса и към момента е достъпен само за археолозите, които са поразени от липсата на находки и пълното отсъствие на стенописи, фрески и други символи на минойската цивилизация в Новия дворец. Някой учени и експерти отдават това на факта, че Новия дворец е построен във време, когато Фестос е започнал да губи значението си в района за сметка на развитието на съседните селища.

Дворецът Фестос несъмнено заслужава да бъде част от Вашата почивка на остров Крит – красивата природа, която го заобикаля, по-малкото посетители спрямо дворецът Кносос и по-добрите условия на инфраструктурата  правят Фестос по-спокоен и приветлив за посетителите. 


Крепостта Кулес на град Ираклион
Венецианският замък на Ираклион се нарича Koules, което в превод означава турска крепост. Това е впечатляваща крепост, която заобикаля пристанището на столицата на острова. Замъкът Кулес е масивна крепост с два етажа, която е охранявала влизането в пристанището и е построен от венецианците в началото на 13 век, когато завладяват града. Най-ранното описание за него съществува в творчеството на флорентинския монах Кристофоро Буонделмонти през 1429 година.

Първоначално крепостта е построена като склад на хранителни продукти и военни запаси, като също така е служила за дом на офицерите и като затвор. Опустошително земетресение напълно я разрушава през 1303 г., като  частично е възстановна след това.  През 1523-1540г. е напълно възстановена и придобива сегашната си форма. По време на османското владичество замъкът отново е преобразуван в затвор -няколко критски герои, които въстават срещу османците са затворени в замъка и са  убити в тъмните подземия.
Днес венецианският замък Кулес се посещава от хиляди хора всяка година и се е превърнал в запазената марка на град Ираклион.


Кретаквариум
Огромният аквариум, носещ името Кретаквариум се намира в Гувес, само на няколко километра от град Ираклион и плажа на Хани Кокини. Това е най-големият аквариум в Средиземноморието, основан през 2005 г. Критското море винаги е било известно с огромното разнообразие на морския живот и красивите скални формации. Критският аквариум представя морската фауна чрез модерни и впечатляващи инсталации на природни пейзажи, предлагащи на посетителите възможност да видят редки морски същества. В аквариума има повече от 100 различни зони, в които са представени 2500 средиземноморски и тропически морски създания и видове. Критският аквариум има за цел да предложи на посетителите си завладяващо място не само за забавление, но и място, където да научат повече за средиземноморския морски живот, използвайки съвременни методи, които да предизвикат интереса както на малките посетители, така и на по-големите. Разполага с големи зали, оборудвани с най-новите аудио-визуални системи за изложби, презентации и конференции.Районът на Ираклион може да предложи плажове за всеки вкус – от добре организирани с множество хотели, ресторанти, барове и условия за водни спортове до малки и уединени заливчета , където необезпокоявани да се отдадете на почивка. По-посещаваните плажове в този район са: Малиа, Херсонисос, Лигария, Матала, Амудария, Амнисос, Сталида, Кокини Хани , Гувес, Агия Пелагия и други.

Плаж Амудара
Амудара е прекрасен 7км плаж, разположен в залива на Ираклион, на 5 км западно от столицата. Той има предимно мек златист пясък, въпреки че на места има и малко камъчета, и кристално чисти води и предлага различни съоръжения за водни спортове, особено уиндсърф, заради северните ветрове, които често духат там. Плажът е отличен със Син флаг на ЕС за своите чисти води и добра организация. В района могат да се намерят много места за настаняване, както и много таверни, бийч барове с чадъри и шезлонги, но и много свободни зони между тях. 

Плаж Амнисос
Амнисос се намира на 9 км източно от град Ираклион, близо до село Амнисос. Това е красив, пясъчен плаж с хубави, чисти води. През лятото този плаж става много претъпкан, защото е добре организиран, с много съоръжения за водни спортове, шезлонги, чадъри, душове и барове и таверни.

Плаж Коккини Хани
Бившето рибарско селце Кокини Хани  е доста популярен и развит курорт, само на 15км. от град Ираклион.  Предпочитан е от семейства и двойки, тъй като разполага с добре организиран пясъчен плаж , луксозни хотели и други места за настаняване, както и множество таверни, барове, магазини и ресторанти, но същевременно без бурния нощен живот на Малия и Херсонисос. 

Плаж Гувес
Този прекрасен пясъчен плаж се намира на 16 км източно от град Ираклион- самата плажна ивица се простира на 3-4км, но скалите я разделят на поредица от плажове с фин златист пясък и плитки кристални води. Почти на всички плажове има чадъри и шезлонги под наем и свободни зони, както и съоръжения за водни спортове.  Голямо разнообразие от съвременни удобства се предлага в по-широкия регион на Като Гувес, където може да намерите  хотели и места за настаняване, ресторанти,  барове и клубове.

Плаж Лигария
Лигария разполага с мек пясъчен плаж, разположен на 23 км северозападно от град Ираклион. Това е прекрасен тесен участък от пясък със спокойни и топли води, заобиколени от високи буйно зелени хълмове. Популярно е като идеално място за почивка в спокойна обстановка след няколко купона в добре развития курорт Агия Пелагия, който се намира близо до Лигария. В самото село ще намерите много таверни, кафенета и магазинчета, както и различни възможности за настаняване като стаи и апартаменти под наем.

Плаж Агия Пелагия
Агия Пелагия е красиво село, разположено на 24 км северозападно от град Ираклион и  обхващащо 5 залива, като основното предимство на този район е фактът, че е добре защитен от силните летни ветрове, които са често срещани по северните части на острова. Самият плаж към Агия Плеагия е  с прекрасен златист пясък, а много ресторанти, кафенета и магазина са наредени по неговото протежение. Плажът е най-дългият от всички в района, но пък е и по-тесен и в силния сезон често е доста пренаселен.

Плаж Херсонисос 
Херсонисос е един от най-известните, популярни туристически курорти на Крит. Намира се на 28 км източно от град Ираклион. Това е оживен курорт, предлагащ всякакви удобства и места за настаняване на хилядите посетители, пристигащи всяка година. Той има дълъг златист пясъчен плаж, който се простира на много километри и кристални лазурни води.

Плаж Сталида
Сталида е красив залив, разположен на 33 км източно от град Ираклион. Атрактивният туристически курорт, пълен със зелени дървета и цветни градини, обгръща прекрасния бял пясъчен плаж с кристални води и много съоръжения. Настаняване от всички категории и множество таверни могат да бъдат намерени в курорта.

Плаж Малия
Известното село Малия се намира на 36 км източно от град Ираклион в плодороден район, известен с вятърните мелници и местните продукти. Плажът на Малия се състои от фин бял пясък и чисти води и се счита за един от най-добрите плажове на острова.

Плаж Матала
Матала е един от най-известните плажове в Гърция, разположен на 67 км югозападно от град Ираклион. Плажът се простира на около 300 метра и има златист пясък и сравнително плитки води. От дясната страна на плажа са известните внушителни скали с извитите пещери, които хипитата са използвали като подслон през 60-те години. Вярва се, че тези пещери са били обитавани още от античността. Днес в района има няколко места за настаняване, таверни и магазинчета.


Какво да видите в района на Хания?

Заемащ най-западната част на Крит, района на Хания е прекрасно място за почивки. Градът е романтично място за разходка, със средновековна архитектура, елегантни имения и прекрасно венецианско пристанище, най-известното място на града. В непосредствена близост до град Хания има много туристически плажове и хотели. Не трябва обаче да пропускате и екскурзии из региона, за да откриете приказни места на Хания: Балос, Елафониси, Сфакия, Фаласарна и дефилето Самария. Всички плажове в Хания имат кристална вода и всеки от тях предлага уникално изживяване, от най-туристическия до най-уединения плаж. Що се отнася до дейностите, посетителите могат да се насладят на планиски туризъм в Самарийското дефиле, бънджи скокове на моста Арадена или уиндсърф в Елафониси.Естествената красота на района е спираща дъха, за това и спокойно можем да кажем, че района на Хания е изключително подхоящ избор за почивка на остров Крит

Основните забележителности, който не бива да пропускате по време на почивката в Хания на остров Крит:

Замъкът Грамвуса
От западната страна на Крит, на върха на отдалечения остров Грамвуса, има впечатляващ замък, датиращ от средновековието. Този замък е построен през 1579 г. от венецианците, които през този период завладяват Крит, а строителството се основава на плановете на фамилия Орсини.

Формата на замъка е неправилна със стени и укрепления от три страни, докато от северната страна има непристъпни скали. Единственият път до замъка е от източната страна, където има тясна пътечка, водеща към главната порта. Това стратегическо разположение е дало замъка изключително важно значение в миналото. От замъка Грамвуса, известен още като Замъка на пиратите, венецианците са могли да контролират морския път между Крит и Антикитира, пазейки острова от пирати и врагове. В последствие замъка премива в ръцете на турцияте, а по късно е окупиран от гръцки революционери, който го разграбват.  Днес вътре в крепостните стени има останки на подземни цистерни, разрушени сгради, църква, посветена на Богородица, и склад за амуниции, който по-късно е използван и като джамия. Пътят до замъка е труден поради скалистия релеф, но гледката от него към Егейско море е спираща дъха, така че усилията определено си заслужават.


Езерото Курнас
Езерото Курнас е единственото естествено езеро с прясна вода в Крит. Разположено е на великолепно място, само на 5км от  градчето Георгинуполис и на около 45км. от Ханя. Това е доста малко езеро, известно от древността с името Коридия, и е една  прекрасна дестинация за следобедна разходка или еднодневна екскурзия. Релаксиращият и красив пейзаж е идеален за любителите на природата.

В езерото Курнас има две малки изворчета, като само едното от тях се вижда, особено в края на лятото: Окото, както местните го наричат. Формирането на езерото е в следствие на задържането на подземните води, идващи от Белите планини - устойчивите скали заобикалящи го създават естествена кухина, която се захранва от югоизточна страна с вода поради естеството на почвата. Тъмният цвят на езерото се причинява от водораслите, разположени в дълбочина.

От едната страна на езерото има кафенета и таверни, които предлагат забележителна гледка към езерото. Можете да плувате на великолепните малки плажове с бял пясък, разположени до кафенетата. Освен това  можете да наемете водно колело и  да  се разходите из езерото.


Дефилето Самария
Самарският пролом е едно от най-големите дефилета в Европа и популярна туристическа дестинация на Крит. През 1962 г. Самарийското дефиле е обявено за национален парк за оцеляване на застрашения вид кри-кри, рядката критска дива коза, чиято най-голяма популация е именно на остров Крит. Освен кри-кри, в това дефиле живеят и много други ендемични и редки видове флора и фауна. В миналото в района е имало село носещо същото име, но след обявяването на териятория за част от национален парк, местните жители го изоставят и днес може само да минете покрай запустялото селище.

Дефилето е популярно сред любителите и трекинга и планиските преходи. Реалното разстоянието на този дълъг преход в самия парк е 13 км, но от изходната точка на парка човек трябва да измине още 3 км, за да стигне до село Агия Румели, откъдето има транспортен достъп за автомобили и автобуси, като по този начин общата дължина на похода е  16 км.  Важното е да знаете, че дефилето е отворено за туристически преходи само от началото на май до края на октомври, като работното време е от 7 до 15 часа. Най-доброто време за посещение е през пролетта, когато времето е хладно,  и посетителите са далеч по-малко, отколкото през лятото. Трябва да сте и в добро физическо състояние, за да поемете по този трекинг пътеките, защото това може да бъде много изтощително, особено през лятото, когато слънцето е изключително силно.Множество красиви плажове с мек пясък или цветни камъчета се намират в района на Хания. Всъщност едни от най-добрите плажове на острова се намират именно там-  Балос, Фаласарна и Елафониси. Освен добре оргаизирани плажове, има  и прекрасни заливичета за търсещите пълното уединение. Всички плажове в Хания обаче имат кристални води и изглеждат като от  рая.

Плажа Елафониси
Елафониси е малък остров, свързан с Крит посредством плитка лагуна.  Самият плаж представява пясъчна коса, която образува малки лагуни в зависимост нивото на морето, свързвайки Елафониси с остров Крит. Това място безспорно е може да се нарече рай на земята – с неговите розово коралов пясък и  плитки тюркоазено кристални води бързо се е утвърдило като задължителна спирка на всички избрали остров Крит за лятната си почивка.

Плаж Балос
Балос е сред най-добрите плажове в Гърция и един от най-красивите плажове на Крит, който се намира на 60 км северозападно от град Хания. Има бял пясък, меко морско дъно и кристална вода. Срещу него има скалист остров, наречен Грамвуса, а на върха на този остров има  венециански замък с прекрасна гледка към региона и морето. До Балос се достига чрез пътека от Каливиани, село близо до Кисамос. Този път е около 10 км и може да бъде пресечен от автомобил с 4 колела. В противен случай посетителите могат да отидат с екскурзионна лодка от Кисамос.

Плаж Фаласарна
Фаласарна също е един от най-добрите плажове на Крит, разположен е в красива плодородна равнина близо до село Платанос и на 58 км западно от град Хания. Има чист и мек златист пясък  невероятни чисти и тюркоазени води. По плажа могат да се намерят  чадъри и шезлонги под наем, като има и доста свободни зони. Фаласарна е наистина идилично и тихо място и е обявен за един от най-чистите плажове в Гърция.  От плажа гледката е изумителна, а залезите са наистина вълшебни. В околностите могат да се намерят няколко места за настаняване и таверни.

Плаж Георгиуполис
Георгиуполис се намира на 37 км югоизточно от град Хания, по пътя за Ретимно. Това е дълъг пясъчен плаж, който се простира на над 9 километра. Въпреки че е засегнат от северните летни ветрове, наречени мелтемия, плажът е много популярен, особено западната му част.  В източната му част е сравнително по-пуста и е подходяща ако предпочитате уединение. Като цяло, Георгиуполис е добре организиран плаж, където освен плуване и слънчеви бани, можете да практикувате морски спортове, да се насладите на напитка за освежаване в плажните барове или да хапнете вкусно в морските рибни таверни. На този плаж ще намерите много възможности за настаняване, в случай че искате да прекарате няколко дни там. Районът е добре свързан с редовни автобуси до близките градове на Крит. Имайте предвид също, че близкото езеро Курнас би било приятна полудневна екскурзия да отидете пеша или с колело.

Плаж Каливес
Каливес е името на живописно село, разположено на около 20 километра източно от Хания, в един от най-зелените райони на Гърция, откъдето се виждат очертанията на Белите планини.
Селото е заобиколено от прекрасни пясъчни плажове с кристални води; сред тези плажове източният е най-популярен, тъй като се намира точно в селото. Там посетителите ще открият приятелска и автентична атмосфера и добър избор от малки механи, места за настаняване и барове.


Какво да видите в района на Ретимно?

Ретимно се намира от западната страна на Крит, между Хания и Ираклион. Пълен е с красиви плажове, археологически обекти, византийски църкви, причудливи села и космополитни курорти.  Силно повлиян от венецианците, град Ретимно се гордее с елегантна архитектура и живописно пристанище. Извън Стария град на Ретимно има много плажни курорти, като Бали, Агия Галини, Плакиас и Аделианос Кампос. Ако предпочитате спокойни места, шофиране около префектурата Ретимно ще ви отведе до много уединени заливи, където можете да се насладите на тиха и спокойна почивка.

Ако успеете да се отлепите от красивите плажове в Ретимно, ще намерите много забележителности, като манастирите Превели и Аркади, пещерата Идеон, където Зевс е израснал според митологията, както и много пленителни места с невероятни гледки.

Независимо дали търсите релаксираща почивка или приключенско бягство, Ретимно е подходящ избор за Вашата почивка на остров Крит !


Основните забележителности, който не бива да пропускате по време на почивката в Ретимно на остров Крит:

Град Ретимно
Красивият град Ретимно е възникнал на мястото на древния град Ритимна, от който са разкрити много разкопки. Градът съчетава старинен аристократичен облик с модерен аспект, завладяващ всички посетители със своето традиционно оформление и богато културно наследство.

Старият град е изграден около впечатляващата венецианска крепост Фортеца, като е запазил своята елегантност и уникална архитектура с арките, красивите църкви и турските чешми. В очарованието на този атрактивен град участват различни елементи, включително сводестите врати, елинските и римските останки, общинските градини и красивите венециански сгради.

Самата венецианска крепост Фортеса (или Фортеца ) е построена на върха на нисък хълм, известен като Палеокастро, което на гръцки означава стар замък и предполага съществуването на по-стара структура на това място. Тази огромна крепост със своята бурна история е построена между 1540 и 1570 г. от венецианците като опора срещу турските пирати.  За изграждането й  венецианците са използвали робския труд над 100 000 критяни и въпреки силните укрепления, около век по-късно турците успяват да я превземат.  Днес само част от външните укрепления са останали непокътнати, както няколко сгради, които са възстановени от археолозите. Някои от забележителностите, които можете да видите вътре в крепоста са джамията Хан Ибрахам, бастионът на Санта Мария и църквата на Агиос Теодорос Трихинас. Този православен параклис е построен през 1899 г. от руския губернатор на Ретимно. Театърът на Ерофили от 20 век също е вътре във Фортеца и се използв за провеждането на много културни събития всяко лято. Основното, което привлича туристите обаче са невероятните гледки –  от Фортеца се вижда от всяка част на града , като по този начин посетителя има панорамна гледка към град Ретимно.

Модерният град Ретимно предлага  много морски таверни и ресторанти на оживената брегова линия, както и всички видове места за настаняване, кафенета, барчета и местни магазини. В сърцето на града се намира  и живописното венецианско пристанище, най-романтичното място в Ретимно. От него тръгват фериботите за пристанището на Пирея и близкото пристанище Суда. В разгара на сезона улиците на град Ретимно процъфтяват с активност от туристите, които пристигат от различни части на света.

Сред  останалите по-важни забележителности, които посетителите могат да посетят в Ретимно, са  Венецианска лоджия   (Венецианска сграда от 16ти век,използвана като място за срещи на най-видните благородници, за да обсъждат икономическите и политическите въпроси през този период, по време на турците в превърната в джамия), Археологическият музей , Общинската градина (разположена в центъра на града и е едно от любимите места както на местните жители, така и на всички негови посетители .Също така там се намира и малка зоологическа градина) , Джамиите Нераце и Ибрахим Хан, Турските бани.


Манастир Превели
Манастирът Превели е разположен върху скалистите хълмове на каньон Превели, от южната страна на района Ретимно. Състои се от два манастира, Долният или Като Превели и Горният или Писонският манастир на Агиос Йоанис Теологос, на около 3 км от Като Превели, който е посветен на свети Йоан Кръстител. Манастирите датират от средата на 16 век. През всичките тези години те са били унищожавани много пъти, но винаги са били възстановявани. Говори се, че манастирът дължи името си на благородното семейство Превели от град Ретимно, допринесло за възстановяването му през 18 век.

По време на борбата на критяните за освобождение манастирът Превели служи като убежище за войници и бунтовници. Монасите от манастира винаги са играли важна роля в историята на Крит, предоставяйки подслон на критските войници, въпреки факта, че по този начин те поставят живота си в опасност. Манастирът днес е отворен за обществено ползване и от него се разкрива прекрасна гледка към планинската природа на Крит.


Пещерата Идеон
Пещерата на Идеон се намира на 20 км от Аногия, малко традиционно селце в границите на префектурите Ираклион и Ретимно, към платото Нида. Пещерата е кацнала на източното лице на планината Псилорит, или иначе казано - връх Иди, на височина 1495 метра.

Според древногръцката митология това е било мястото, където богинята на плодородието Рея, скрила сина си, бебето Зевс, за да го предпази от баща му Кронос, които изядждал децата си, воден от предсказанието, че някое от тях ще му отнеме трона. До римските времена тази свещена пещера се е използвала за почитане на Зевс и майка му Рея. В разкопките има открити добре запазен бронзов щит, копия и злато и фигури от слонова кост, като те в момента са изложени в Археологическия музей в Ираклион. Пътят до пещерата е изключително живописен  - високите скални образувания по криволичещата пътека към пещерата създават приказни планински пейзажи.
Великолепни плажове се намират по бреговете на Ретимно, както от северната, така и от южната част на района. От северната страна плажовете са по-организирани и популярни, с много хотели, ресторанти, кафенета и центрове за водни спортове., докато от южната страна остават недокоснати от туризма и са идеални за търсещите пълно уединение.

Плаж Бали
Бали е живописно крайбрежно село, сгушено в планините около естествен залив и се намира на 32 км източно от град Ретимно.  Бреговете му са накъсани от скалите и има няколко места, където посетителите могат да плуват в кристалните води и да се насладят на спокойната атмосфера и приятните удобства. В селото и околностите има много таверни, кафенета и места за настаняване.

Плаж Превели
Плажът на Превели е разположен на 40 км южно от Ретимно и е сред най-идиличните плажове в района. Превели напомня за екзотична лагуна - оазис от палми с кристални зеленикави води и фин мек пясък,оградени от буйна растителност, а делтата на река Курталиотис завършва този прекрасен пейзаж. Поради изключителната си красота, плажът Превели за съжаление е много пренаселен през високия сезон. До това прекрасно място може да се стигне пеша от паркинга в близост до манастира Превели или с рибарски лодки, които редовно тръгват от Плакиас и Агия Галини.

Плаж Плакиас
Плаж Плакиас се намира на 40 км южно от град Ретимно. Това е красив пясъчен плаж с прекрасни чисти води и напълно организирана инфраструктура с шезлонги, чадъри и  различни морски спортове. В близкия курорт посетителите ще могат да намерят всичко по отношение на настаняване и забавление- таверни, кафенета и ресторанти.

плаж Платаниас
Плаж Платаниас се намира на около 4 км източно от град Ретимно. Това е красив пясъчен плаж, но съжаление е засегнат от летни ветрове, така наречената мелтемия. Плажът е достъпен с автобуси от град Ретимно и е добре организиран - предлага много възможности за настаняване. Има и  няколко гръцки таверни наблизо, предлагащи местна храна, напитки и възможност да се насладите на морето.

Плаж Периволиа
Периволия е крайбрежно село, разположено на 2 км източно от град Ретимно и е дом на един от най-красивите плажове в Средиземноморието. Този дълъг пясъчен плаж всъщност е естествено продължение на градския плаж Ретимно и може да бъде достигнат и пеша от центъра на Ретимно.  Плажът е доста добре организиран с много хотели и други видове настаняване и множество възможности за забавление и изхранване. Баровете за нощен живот също изобилстват в тази зона и ще намерите различни съоръжения за плуване, морски спортове и слънчеви бани (чадъри и шезлонги).

Плаж Аделе (Аделианос Кампос)
Северният бряг на Ретимно е дълга ивица пясък, простираща се на около 20 км. Adelianos Kampos е хубав плаж, който обхваща около 5 км. от нея. Известен е още като плаж Аделе , а чистият  му пясъчено-каменист плаж е идеален за активна пчоивка, където лесно можете да намерите частна уединена зона или пък да седнете на столовете и чадърите, издигнати пред таверните и баровете. Районът в близост до Аделианос Кампос е един от най-развитите туристически райони в Ретимно. Докато местните ви карат да се чувствате като у дома си, можете да се разходите из селото, което е много близо до плажа и където ще намерите  множество магазинчета с дрехи, произведения на изкуството, сувенири и т.н

Плаж Геропотамос
Плаж Геропотамос е красива залив, разположен на 18 км източно от град Ретимно, по пътя за Ираклион. Плажът се намира под моста на Геропотамос и до него може лесно да се стигне с кола. Този плаж дължи името си на река Геропотамос, която се влива в това море. Водите са чисти, но дълбоки и не са толкова безопасни за деца. Морският бряг е предимно пясъчен, но в някои райони е и каменист. През лятото плажът е засегнат от северни ветрове, т. Нар. Мелтемия, което е често явление особено през лятото в Гърция.

Какво да видим в района на Ласити?

Региона Ласити  обхваща най- източната част на остров Крит. Все още недокоснат от масовия туризъм, Ласити може да се похвали с непокътната естествена среда, въпреки че включва някои популярни места като  Елунда, Сиси, Сития и Йерапетра.

Районът е известен със своя планински пейзаж, дългите пясъчни плажове и интересните забележителности. Въпреки че това е по-малко туристическият развит регион на Крит, той все още е очарователен по свой уникален начин. Платото Ласити е фантастичен регион за разглеждане с кола и ще ви даде възможност да се докоснете до местните традиции и начин на живот, не пропускате и разходката с лодка от Иерапетра до изумителния остров Криси. Много интересна екскурзия е и до остров Спиналонга, от северната страна на Ласити.  Плажовете в Ласити имат бистри води и екзотична карибска атмосфера. Най-добрият плаж в Ласити е Вай, разкошен плаж с кристално чисти води, който е изолиран от палмова гора.


Основните забележителности, който не бива да пропускате по време на почивката в Ласити на остров Крит:

  Палмовата гора на плажа Вай
Вай е голям пясъчен плаж, разположен от източната страна на Крит, заобиколен от голяма палмова гора. Това е единствената палмова гора в Европа и се състои от повече от 5000 дървета, а в комбинация със златния плаж, Вай образува впечатляващ пейзаж.

Има много легенди относно създаването на тази палмова гора. Говори се, че тази гора датира от средновековието и че арабите са засадили тези дървета, когато завладявали Крит. Други казват, че дърветата са засадени от сарацински пирати, които са се криели в близката местност. Друга версия гласи, че тази гора е още от древността и е дело на египетски войници, дошли да помогнат на Итанос, древен град на източен Крит, в конфликта му с градовете Пресос и Иерапитна.

Тази необичайна гора се превръща в популярна атракция в края на 70-те години,като  началото на 80-те години  мястото става прекалено натоварено и съответно доста замърсено. За щастие местаната власт  почиства този плаж  и го обявява за защитена зона, с рядка флора и фауна. Понастоящем Палмовата гора принадлежи към манастира Топлоу и се посещава от хиляди посетители всяка година. Намира се на 25 км от град Сития и на 7 км от село Палеокастро. Пътят, който води до гората, е доста добре изграден и обазначен.  Морското езеро в Агиос Николаос
Агиос Николаос е столица на префектурата Ласити на остров Крит и един от най-посещаваните курорти в района, заради  многото възможности, които предлага.  В града се организират и много изжлоби, панаири и фестивали, но най-очарователната особеност на Агиоас Николаос е Морското езеро. Това е спиращо дъха езеро, заобиколено от дървета и зашеметяващи червени скали, които предизвикват интересен контраст с околния пейзаж. Свързано директно с морето чрез канал, то е изключително популярно сред туристите, а според древногръцката митология в неговите води са се къпали Атина и Арметида. Дълбоката му тъмна вода е хипнотизираща, по брегове му са наредени различни кафенета и ресторанти, а във водите му са закотвени множество цветни лодки, които непременно допринасят за завладяващата атмосфера, която то създава.


  Остров Спиналонга
Островът Спиналонга е разположен в североизточната част на Крит, между град Елунда и залива Мирабело. Името му е италианско и означава дълъг трън. На гръцки език официалното му име е остров Калидон. Историята му започва през 1579 г., когато венецианците изграждат крепост на острова, за да защитят териториите си на остров Крит от турските нашествия. През 1715 г. обаче турците успяват да победят венецианците и да окупират Спиналонга. Островът остава под турско владение до 1905 г., когато Крит извоюва свободата си. След което е бил използван като изолатор  за всички страдащи от  проказа (заразна кожна и нервна болест), като там са им били осигурявани храна и медицински грижи. През 1957 г. когато най-накрая са докарани лекарствата за лечение на това заболяване, прокажените (така са били наричани заболелите) постепенно изоставят Спиналонга. Последният жител е бил свещеник, който напуска острова  през 1962 г.

В наши дни този остров се превърна в популярна туристическа атракция, като до него може да достигнете с лодка от Агиос Николаос за около час или от Елунда за около петнайсет минути. Посещението си заслужава – с богатото си историческо наследство, невероятна природна красота и възможността за уединение, което вече откриваме все по-рядко,  остров Спиналонга лесно може да стане част от Вашата почивка на остров Крит.


  Остров Криси
Необитаемият остров Криси (което на гръцки означава златен остров) се намира в Либийско море, на разстояние 8 морски мили от град Иерапетра. Неофициалното име на острова е Гайдурониси (остров на магарета). Той е почти равен, а най-високата му точка е висока само 30 метра. Благодарение на уникалната си и крехка екологична система, островът на Криси е включен в програмата НАТУРА 2000, европейска инициатива за защита на места с природна красота и екологичен интерес. Посетителите могат да отидат до Криси с лодки, които тръгват от Иерапетра сутринта и се връщат следобед.

Посетителите, които желаят да прекарат няколко часа в Криси, могат да се насладят на малките пясъчни плажове и да плуват в тюркоазените води на морето. Плажът Белегрина е най-популярен и посетителите имат възможност да видят фосилизирани морски черупки на хиляди години там. Сред историческите места, които да видите на острова, ще намерите малката църква на Агиос Николаос от 13 век, римски гробове и стар фар.
Великолепни плажове могат да бъдат открити край бреговете на Ласити като например уникалният плаж Вай с невероятната палмова гора, плаж Истро с живописната околност, плаж Елунда с изглед към остров Спиналонга и екзотичните плажове на остров Криси. Плажовете в Ласити са великолепни, с кристална вода и спокойна атмосфера, организирани в северните части и по-усамотени по южните брегове.

  Плаж Вай
Красивият плаж Вай се намира на 25 км източно от Сития и на 94 км източно от град Агиос Николаос.  Пред уникална палмова гора се простират километри чист и мек златист пясък, облян от лазурно море. Магическият и тропически аспект на мястото привлича хиляди посетители, което го прави много пренаселено през високия сезон. Плажа е отворен от изгрев до залез,а няколко снек бара и кафенета могат да бъдат намерени по протежението му.

 
 Плаж Истро
На юг от Агиос Николаос по пътя за Иерапетра има пет -  шест плажа със сини води, един от които е  плажа Истро, който се намира на 12 км южно от град Агиос Николаос. Кристално чистите сини води и белият пясък са две от основните характеристики, които правят този плаж толкова популярен. Той е заобиколен от зелени склонове, покрити с растителност, създаващи вълшебен пейзаж. Има различни съоръжения като чадъри и чадъри, като бийч и снек барчета. Също така посетителят ще намери много таверни, които са специализирани в критската кухня и свежите морски дарове. Плаж Истро е тих и идеален за отдих.

  Плаж Сиси
Сиси е прекрасно крайбрежно село и един от най-известните плажни курорти в района на Ласити. Намира се на 40 км източно от Ираклион и на 26 км северозападно от град Агиос Николаос.  Това е едно спокойно традиционно селце с тесни улички и красиви таверни. Запазена марка на селцето е пристанището с чисти и спокойни води. Бреговата линия около Сиси е предимно скалиста, с изключение на няколко малки плажа: пясъчния плаж на Буфос , където ще намерите и шезлонги и чадъри под наем; по-малкия и тих плаж  в залива на Авлаки; плажа Калимера – малък плаж с шезлонги и чадъри, поддържан от хотела ( Kalimera Kriti) с плитки и топли води; и плажа Спилиада - от другата страна на Калимера, с мек пясък и по-спокоен от другите три плажа.

  Плаж Елунда 
Елунда е един от най-популярните и красиви плажове в Крит, разположен на 70 км източно от летище Ираклион и на 11 км северно от град Агиос Николаос, столицата на Ласити. Елунда е добре организиран пясъчен плаж с много чадъри, шезлонги и съоръжения за водни спортове, предлагани на посетителите.

  Плаж Алмирос
Дългият и пясъчен бряг на Алмирос се намира на 2 км южно от град Агиос Николаос. Поради близостта си до курорта и красивите кристални води, Алмирос е доста популярен през лятото. Добре организиран с плитки води, Алмирос е чудесен и за семейства. Много туристически съоръжения и места за настаняване могат да бъдат намерени в по-широкия район до плажа.

  Плаж Агия Фотия
Село Агия Фотия се намира на 8 километра източно от Йерапетра и на 47 км югоизточно от град Агиос Николаос, и е заобиколено от високи борове. Агия Фотия се развива като прекрасен туристически курорт през последните години, но запазва тихата си атмосфера и автентичния си характер. Плажът му е покрит с мек пясък и е отличен избор за плуване.

  Плаж Итанос
Плажът Итанос се намира на 80 км източно от град Агиос Николаос. Районът е доста уединен и недокоснат от туризъм. Плажът е заобиколен от малки хълмове с ниска растителност и има кристални води, безопасни и за деца. До него може да достигнете с  кола.Прочети повече

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти