Arenatravel.bg
Почивки в Йордания

Почивки в Йордания

Оферти за Йордания 2022 - Сигурна дестинация в регион на конфликти, Йордания радва посетители си от векове наред със своите уникални забележителности, част от световното културно наследство, както и с приветливите си градове и вдъхновяващи пустинни пейзажи.

ДОБРЕ ДОШЛИ В ЙОРДАНИЯ!


Позволете ни да ви отведем на едно приказно пътуване до Йордания, изпълнено с ценни археологически открития и древни легенди, скрити дълбоко в Арабската пустиня. Избирайки една от нашите екскурзии в Йордания, ще станете свидетели на гигантски скални проломи, които водят до древни чудеса и колосални пясъчници, които ви поглъщат - винаги сте на ръба да разкриете нещо изключително с напредването на вашата почивка в Йордания. Ще бъдете завладяни от едно реалистично и откривателско пътуване в стил Индиана Джоунс, където скалите отстъпват място на приказната гледка към града на Червената роза. Това е Петра, една от най-ценните реликви в света.

▷ Екскурзия до Петра: Световното чудо

Петра, древният набайски град, затворен в сърцето на пясъчниците на Йордания, е бижуто в короната на множеството древни забележителности на страната. Откакто изследователят Жан Луис Бъркхард донася новини за некропола с розов нюанс в Европа през 19-ти век, разходката през Сик до Съкровищницата (главният монумент в Петра) впечатлила дори и най-изморените пътешественици. Със своята структура, надвиснала над обширния скалист пейзаж и с настроението, променящо се с преминаването на нюансите на светлината от зората до здрача на деня, това е акцент, който ще ви спечели за едно по-дълго посещение.

▷ Древни традиции в гостоприемството

Йордания има традицията да посреща посетители: камилски кервани прекосявали легендарния кралски път, превозвайки тамян в замяна за подправки, докато набайски търговци, римски легионери, мюсюлмански армии и кръстоносци, преминавали през тази земя и оставяли след себе си впечатляващи паметници. Тези паметници, включително римските амфитеатри, замъците на кръстоносци и християнските мозайки, очароват пътешествениците от една по-късна ера, в търсене на древността и произхода на вярата. Традицията на гостоприемството към посетителите на страната се е запазила и до днес.

▷ Пустинни пейзажи

Направете си разходка през пустинята Вади Рум (Wadi Rum) по залез слънце и лесно ще разберете защо Томас Лорънс (известен Лорънс от Арабия) е бил привлечен така силно към тази земя на пясъчници и червеникави дюни. Но пустинните пейзажи на Йордания далеч не се единствените забележителности на страната: туристи от цял свят са привлечени  още  от необикновената магия на Мъртво море, разположено в най-ниската точка на Земята, приказните каньони, оазисите от палмови дървета и вълшебните струпвания от пролетни цветя, разпръснати по сухите хълмове.
Необходимо ви е единствено малко планиране и не много голям бюджет, за да се насладите на тези невероятни пейзажи.
Позволете ни да ви съдействаме  в намирането на най-подходящото предложение за вашата екскурзия в Йордания през 2020г.


▷  Забележителности в Йордания . Какво да посетим в Йордания ?
     

Йордания е златна мина за исторически забележителности, дълбоко потопена в  тайните на пустинята. Страната доста бегло присъства в повечете туристически програми, въпреки че би следвало да бъде на едно от първите места по популярност, тъй като Йордания притежава арсенал от феноменални исторически места, които определено си заслужава да посетите. Тук трябва да споменем отново Петра, праисторическата столица, врязана в скалите; Аман, дом на Цитаделата, който го прави един от най-старите постоянно обитавани градове в света; наподобяващия пустинен пейзаж от Марс -пустинята Вади Рум (Wadi Rum); и важни библейски обекти, като Al-Maghtas и планината Небо.

▷  Петра 

Естествено на първо място трябва отново да отбележим монумента , включен в списъка със световното културно наследство на UNSECO и един от най-ценните паметници на културата от световно значение - приказната Петра, с която вече ви  запознахме накратко малко по-нагоре .По-долу можете да прочетете още детайли за този увидителен шедьовър.
Петра е основната причина хората да посещават Йордания, а именно,  за да се насладят на  уникалния розово-червен град, издълбан в пустинята преди повече от 2000 години. Екскурзията до Петра е също толкова силно преживяване, колкото и посещението на  древния град - минавате през Ал Сик, пътека по пясъчния пролом, която бавно разкрива класическата фасада на Съкровищницата, което пък от своя страна прави погледа към монумента още по-зрелищен. Съкровищницата, или Al Khazna, е класическата част на Петра, която е известна и на всички пътешественици  (фасадата е и фона на финалната сцена във филма на Индиана Джоунс и Последния кръстоносен поход:). Построена от арабското племе, набатейците, монументът се извисява на почти 40 метра височина с красиви коринтски колони в червения пясъчник.
Днес посетителите на Петра са посрещнати както от бедуините, които все още възприемат Древния град като свой дом, така и от гражданите на съседния Wadi Musa, чиито удобства правят едно няколкодневно посещение в Древния град истинско удоволствие. С близките Набатейски атракции в така наречената Малка Петра, къмпинг в пустинята и многобройни възможности за туризъм и разходки, трябва да си предвидите поне два дни, за да отдадете напълно почит към Петра.
Наред с Тадж Махал, Макчу Пику и Великата китайска стена, този древен град през 2007г. беше избран и за едно от новите седем чудеса на света. Един цял ден в Петра е най-добрият начин да разгледате и останалите паметниците и сгради, като улицата с колонадите и улицата на фасадите. Петра е лесно достъпна за повечето хора, макар че би била предизвикателство за хора с  проблеми с ходенето. Препоръчваме ви и удобни обувки, ако желаеете да  посетите и  Манастира. По-голям от Съкровищницита, до него се достига изкачвайки почти 850 стъпала, които ви отвеждат до идеалното място да наблюдавате залеза и да направете невероятни снимки.


▷ Почивка в Акаба

Акаба носи  духа и спокойната атмосфера на малкия град и е популярно място за отдих сред местните. Градът е идеална спирка, ако сте предприели пътуване  към районите за гмуркане на юг или пък към някоя от големите забележителности Вади Рум и Петра. Акаба е и естествено удобно място да отпочинете при Вашето пътуване до или от Израел и палестинските територии или Египет.
Зимната температура в Акаба рядко пада под 20 ° C, като често пъти я надвишава и е с няколко градуса по-топла. През лятото времето е горещо, като дневните температури често преминават 35 ° C, но морският бриз  прави престоя по-поносим. И този смисъл всичко следва ритъма на традиционната сиеста: всички затварят около 14:00ч и отварят отново след следобедната дрямка, около 18:00ч.


▷ Шнорхелинг и гмуркане в Йордания

Йордания е изпълнена с неочаквани изкушения, а топлите води край морския курорт Акаба са една от тях. Червено море има коралови рифове с изненадващо количество морски живот, включително морски костенурки - можете да се гмурнете непосредствено от плитките плажове на Акаба, за да ги търсите. Заливът на Акаба е защитена зона, включваща Cedar Pride, разрушен кораб, който сега е дом на цветни корали и риби.

▷  Екскурзия до Мъртво море

Мъртво море е един от най-солените водни басейни на Земята. Почти невъзможно е да плувате в него - солта ви принуждава да останете на повърхността, така че в крайна сметка да се носите по водата в едно от най-сюрреалистичните природни изживявания. Калта, която се събира на брега, е богата на минерали и се смята, че е чудесна за кожата; повечето къпещи се мажат с нея, преди да влязат във водата.

▷  Аман

Като повечето градовете от Близкия Изток, Аман е относително млад и е предимно творение на 20 век. Но макар да липсва историята и вълнуващ архитектурен облик на други регионални столици, тук има много неща, които да ви насърчат да се задържите известно време, преди да се отправите към Петра, Мъртво море или Вади Рум. Всъщност Аман е един от най-достъпните градове, в който да се насладите на преживяване от Близкия Изток.
В никакъв случай не пропускайте да посетите центъра на Аман. В подножието на множеството хълмове и с гледка към магическата Цитадела, градът се отличава с впечатляващи римски руини, музей напълно отговарящ на международните стандарти и изобилие от джамии, арабски пазари и кафенета, които заемат централно значение в пулсиращия живот на Йордания.
Урбанизирания западен Аман разполага с жилищни квартали, кафенета, барове, модерни молове и художествени галерии; а в източен Аман е лесно да се усети по-традиционният и консервативен пулс на столицата.


▷  Кога е добре да посетим Йордания

Силен сезон (март – май)
Идеално време в цяла Йордания с топли дни и прохладни нощи. Северна Йордания е покрита с прелестни диви цветя през април. Резервирайте стаи в основните туристически райони и очаквайте по-високи цени.

Междинен сезон (септември – февруари)
Най-доброто време за посещение на Червено море; цените в и около Акаба съответно се повишават.
По-студени са нощите в пустинята с дъжд или сняг, което  може да ограничи повечето от дейностите на открито, като къмпингуването например.

Слаб сезон (юни – август)
Пустинята в средата на лятото е екстремна. Температурите в цяла Йордания могат да бъдат изключително високи. Цените са  най-ниски, но много места затварят в ниския сезон.


Полезна информация:

Визов режим:  За българските граждани при пътуване до Йордания е необходим валиден международен паспорт, чийто срок покрива престоя им в страната. Нужна е и виза, която може да бъде получена чрез Почетното консулство на Йордания в София или на граничния пункт при пристигане в Йордания.
Часова зона: GMT +2

Не пропускайте да ораганизирате вашата уникална екскурзия до Йордания сега - свръжете се с нас на 02/ 850 41 15!

Разгледайте още : екскурзия до Йордания

Прочети повече
Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти