Arenatravel.bg
Екзотични почивки в Куба

Екзотични почивки в Куба

Добре дошли в Куба – станете част от едно незабравимо пътуване! Търсите изгодни оферти за почивки в Куба- Хавана и Варадеро ? То тогава вие сте на правилното място. Нека преди това да ви запознаем накратко с тази необикновено дестинация и защо си струва да изберете и резервирате почивка в Куба .

От слънчевата Хавана с уникалната си архитектура и оживени улици, до изумителните бели плажове на Варадеро, можете да бъдете сигурни, че ще намерите идеалната почивка за вас. Позволете ни да организираме Вашeто незабравимо пътуване до Куба и се насладете на топлото слънце и потанцувате салса в този латински рай.

Куба излъчва голяма притегателна сила за всеки пътешественик, който иска да опита от нейния неподправен чар и магия – със своята богата история, интересна култура и спираща дъха плажна ивица , Куба опредено трябва да влезе в списъка Ви за желани дестинации за пътуване и почивка през 2020г.

Очарователна, уютна и многообразна са само няколко думи, с които да опишете Куба. Като бивша испанска колония, предреволюционна площадка за богатите и известни и последният бастион на световния комунизъм, най-големият остров на Карибите изпъква със свой  отличителен характер. Тук ще трябва да оставите редовните си очаквания за Карибите на летището, да се изключите от западния свят и да приемете Куба такава, каквато е.
Насладете се на простите неща в живота, докато се разхождате из един от забележителните градове на острова. Запознайте се с местните хора, танцувайте салса и прегърнете тази ритмичната и опияняваща атмосфера. Следвайте стъпките на емблематични революционери и велики романисти, поемете към земя, която времето, изглежда, отдавна е забравило, или просто релаксирайте на мекия бял пясък.

Това е дестинация за пътешественици с авантюристична душа, отворени за всичко ново и различно и заредени с желание да изследват една толкова различна страна, контрастираща ярко на нашите собствени представи.▷  Куба – акценти:

• Чарът, топлата атмосфера и уникалната култура заедно с привлекателното ежедневие на кубинците.
• Град Хавана с избледнялото си величие, стари американски автомобили и бутикови хотели
•  all inclusive курорти, подходящи за всички възрасти и особено удобни за семейни почивки.
• Очарователните калдъръмени улици на град Тринидад, колониална архитектура и релаксираща атмосфера.
• Непопулярни дестинации, като Баракоа, първото селище и столица на острова.Очаквай неочакваното

Куба е като принц в палтото на бедняк: зад понякога изтърканите фасади блестят златни украси. Именно тези противоречия правят пътуването тук така вълнуващо. Спряла във времето и откъсната от икономическо ембарго, повече от половин век, това е страна, в която можете да се сбогувате с ежедневните баналности и да очаквате неочакваното. Ако Куба беше книга, щеше да бъде романът „Одисей“ на Джеймс Джойс: многопластова, трудна за четене, често неразбрана, но - преди всичко – класика!

Исторически наследства

С липсата на силна съвременна намеса, колониалните градове на Куба не са се променили много, откакто пиратските мускети са пресекли Карибите. Атмосферата и архитектурата са особено разнообразни в Хавана, Тринидад, Ремедиос и Камагуей, където грандиозни площади и калдъръмени улици разказват отминали приказки за богатство и интриги. И все пак, въпреки усилията за съхраняването им, много сгради все още стоят полуразрушени и чакат своя момент. Всъщност, благодарение на частните инвестиции, много от тях вече са частично реновирани, превръщайки се в грандиозни частни домове или ретро-тематични ресторанти, гордо демонстриращи своето тежко историческо наследство.

Пробуждащата се страна

Рядко е имало по-добро време за посещение на Куба – зараждащите се частни предприятия придават нов творчески поглед на страната, докато големите световни търговски марки все още не са успели да нарушат културната магия. В резултат на това страната е пълна с експерименти. От кафенета със свободен дух, където студенти обсъждат разгорещено около приноса на Че Гевара за световната революция; до авангардни арт ателиета, където мебелите са толкова странни и чудновати, колкото и самите експонати. От провинциалния Viñales до градска Хавана, сякаш цялата страна бавно се събужда от дълбока дрямка.
Сега е моментът да посетите тази необикновена страна!


Отвъд плажовете

По-голямата част от туристите на Куба гравитират към атрактивните дълги плажни ивици, покрити с бял пясък по северното крайбрежие на страната и на множеството острови. Но проучете отвъд плажовете и ще попаднете в една различна атмосфера, земя на плодородни гори и на обитавани от крокодили блата, изоставени плантации за кафе и скалисти планини, известни толкова с революционния си фолклор, колкото и с ендемичните си видове.

 Забележителности в Куба :

Куба е страна, пълна с живот, която чака да бъде открита, с топли хора и истории, които трябва да бъдат разкрити. Възползвайте се максимално от пътуването си до Куба!

Отвъд това, Куба е мечтана дестинация за незабравима почивка. Карибският остров всъщност е много популярен за пътешественици от цял свят, които търсят мечтани плажове, кристално чисто море и много дейности, като гмуркане, планинско катерене, яздене на коне и голф.


 Какво да видите в Куба:

Столицата Хавана е огромен мегаполис с над два милиона жители, където можете да откриете истинския дух на острова и кубинците. Сградите в колониален стил са лесно разпознаваеми и по улиците на града ще се опияните от типичната и силна миризма на тютюн.
Сред дестинациите в Куба, повече свързани с морето и истинската почивка, се откроява световноизвестният Варадеро. Тук ще намерите най-добрите карибски плажове, кристално чисто море и фин бял пясък, които ви очакват да прекарате дни на пълен отдих и релакс.


▷  Варадеро:

Най-популярната плажна дестинация в Куба, Варадеро, се простира по цялата дължина на полуостров Хикакос и разполага с близо 20 километра от едни от най-красивите плажове на острова. Липсата на особени културни забележителноти, курортът компенсира с предлагането на възможности за кулинарни преживявания, целогодишно слънчево време и широк спектър от дейности и водни спортове. Това е мястото, където можете да се насладите на живота на плажа за седмица или две или да си отпочинете за няколко нощувки след изморителна обиколка на културните скъпоценности на Куба.
Любим за семейна почивка благодарение на обширните си и меки пясъци, чистите си и плитки води и фантастичното all inclusive настаняване, Варадеро също е и притегателна точка за всички, които обичат гмурканията. Повече от 28-те забележителни места за гмуркане са достъпни от плажа и предлагат изумително богатство от подводна флора и фауна, които да откриете. Делфините флиртуват около крайбрежието на Куба и често могат да бъдат забелязани от брега, скачайки от водата в далечината.

Като най-големият курорт в Карибите,
Варадеро изпъква с множеството и постоянно развиващи се хотели и хотелски комплекси (над 60), магазини, водни дейности и забавления край басейна;

▷ острoвите Cayos 

Природен рай, богат на флора и фауна, The Cayos се състоят от множество острови, които са разположени на северното крайбрежие на Куба. Престижни плажове с бял пясък и чисти аквамаринови морета с оживени коралови рифове и изобилен морски живот правят тези острови идеални за релакс. Местните карибски фламинго живеят в плитките води, които заобикалят Cayo Coco, добавяйки към искрящите цветове на региона.


 Guardalavaca

Guardalavaca е идеалистичен, ограден от прекрасна природа, безупречни заливи и коралови рифове, които са богати на морския живот. Популярен, но въпреки това никога претъпкан, курортът е идеалната обстановка за автентично кубинско изживяване, като не забравяте и релаксиращото бягство на плажа. Само на 7км западно от селището Guardalavaca е красивият плаж Playa Esmeralda, залив с форма на полумесец, който е олицетворение на тропическия рай.

▷ Хавана

Столицата на Куба, Хавана, е с жизнен и експресивен характер. Тук ще намерите еклектична смесица от архитектура, динамична музикална сцена и впечатляващи паметници, разказващи за нейната богата история. Градът изглежда замръзнал във времето, но в същото време е осеян с модерни влияния - Хавана е дом на рушащи се сгради, които се намират успоредно с прекрасно реставрирани колониални домове - това един необикновен град. Можете да се насладите на много културни преживявания и дейности като посещение на традиционна фабрика за пури или да видите къде Хемингуей е написал някои от най-известните си романи в красивото си имение на хълма.
Старата Хавана, включена в списъка на световното наследство на Юнеско, или „La Habana Vieja“, е колониалното сърце на града. Разходете се по разрушените улици, за да откриете зашеметяваща неокласическа и барокова архитектура, цветни колониални къщи, очарователни дворове и исторически забележителности.
Насладете се на спектакъл на известния кубински национален балет в Гранд театъра на Хавана от 19-ти век, потопете се в атмосферата на площад Plaza de Armas - красивият главен площад - разгледайте пазара за сувенири на Artisan и научете за бурната история на Куба в музея на Революцията.
Като първи впечатления Хавана може да изглежда като объркващ пъзел, но постарайте се да съедините парчетата и ще ви се разкрие една красива картина.


Хавана - един сложен град

Никой не би могъл да измисли Хавана. Прекалено дръзка, твърде противоречива и - въпреки 60-годишното си пренебрегване - твърде красива. Как би могла да се превърне в един такъв град, предполагам всеки един пътешественик се пита този въпрос. Може би причината се крие в дългата история на пиратство, колониализъм и владеенето на града от различни бандитски групи. Може би пък градът е олицетворение на духа на едно население, белязано от две войни за независимост, революция и американско търговско ембарго. Или е възможно да има нещо общо с неудържимата салса енергия, която рикошира от стените и се излъчва най-категорично от  самите хора. Не идвайте тук със списък от въпроси; просто влезте с отворено сърце и се подгответе за дълго, бавно съблазняване.

Хавана - страхотен град на изкуствата

Може да не прилича на сцената в Париж или Ню Йорк все още, но художествената култура на Хавана е една от най-големите изненади в града. Творчеството тук не е нищо ново: кубинските художници тихо са предизвиквали културните елити още от епохата на José Nicolás de la Escalera и неговите изображения на поробени черни хора. Днес работата на Escalera и други артисти е великолепно показана в Museo Nacional de Bellas Artes, докато по-новите творци се събират за наелектризиращи събития във Fábrica de Arte Cubano или излизат направо на улиците на Habana Vieja със своите четки.

 

Хавана- изпълнена с привлекателни кафенета и бохемски барове

Въпреки последните икономически затруднения, рядко е имало по-добро време да посетите Хавана. Частните бизнеси (от модерни кафенета до производители на тениски) предизвикаха творчески ренесанс в страната, докато големите, световноизвестни марки все още не са успели да развалят този културен ентусиазъм. В резултат градът „избухва“ с експерименти: ще се натъкнете на бутиков хотел, в който табуретките в бара се изработени от велосипеди или пък ще наблюдавате проект на общината, където бръснарницата е превърната в музей. Може би е нещо, което слагат в мохито коктейлите си, но способността на habaneros да издържат и да  се съхраняват е една от най-вдъхновяващите им черти.

Хавана- 500-годишна история

В Хавана историята е натрупана като скрито съкровище на прашно таванско помещение – която се съживява в наши дни, благодарение на проактивния градски историк Eusebio Leal Spengler. Той събира изтощената инфраструктура на Хавана парче по парче повече от 30 години. Резултатите са изумителни. Вървете по улиците на Habana Vieja днес и бързо ще почувствате истинска връзка с миналото благодарение и на подобрената градска среда - крайбрежни укрепления, площади без трафик, пълни с музеи. Също толкова завладяващи са и разпръснатите остатъци от по-новата история на Куба свързана със САЩ и СССР.

 

 
Vedado

Оживеният крайбрежен квартал на Хавана,  модерният Vedado е известен със своите музеи, легендарната Plaza de la Revolución и някои от най-добрите нощни заведения в града. Malecón,  дългата 9 км крайбрежна алея, простираща се от Castillo de San Salvador de la Punta до река Almendares, е интересна с множеството си магазини, ресторанти и цветни сгради. Крайбрежната алея е популярно място за срещи на местните жители и чудесно място за гледане на залеза над залива. Viñales

Когато забележите обилната зеленина на Пинар дел Рио, която започва да се издига величествено от скалисти mogotes (варовикови монолити) и погледът ви се натъкне на един местен guajiro, който дъвчейки пура, кара вола си заедно с плуга през тютюнево поле с цвят на ръжда, вече знаете, че сте пристигнали във Viñales. Долината е обявена за културен пейзаж, защитен от ЮНЕСКО и национален природен паметник. Тук всичко е идеалистично и носи уютния дух на провинцията -входните врати са оставени широко отворени, всички се познават, а нощните преживявания включват почивка на люлеещ се стол на верандата на някоя селска къща, съзерцавайки Млечния път.
Хората не идват в Viñales заради музиката или мохитото, те идват да се потопят в естествения, природен свят, да се разхождат, за конна езда или колоездене през едни от най-прекрасните пейзажи на Куба. Присъедини се към тях. Организирай своята почивка до Куба сега! Trinidad

Основан от испански колонисти в началото на 1500г., град Тринидад е един от най-добрите примери за колониална архитектура в целия Карибски регион. По калдъръмените улици са наредени къщи в пастелни цветове,а красиви площади остават скрити от поразителните сгради от 18 и 19 век. С уникална атмосфера, която се оформя от уютността и автентичността му, Тринидад има неповторимо местоположение, разположен между гористи планини и Карибско море. Близкият Valle de los Ingenias е бил сърцето на производството на захар през 18-ти и 19-ти век, като днес е покрит с разпръснатите руини на над 70 захарни мелници и големи имения към плантациите в колониален стил, декорирани с италиански фрески, китайски порцелан и френски полилеи.

Обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1988 г., най-старият и пленителен „музей на открито“ на Куба привлича множество посетители. Вечер градът се отличава с особено добра цена за жива музика.

Тринидад  в също време предлага и някои природни атракции. На дванадесет километра южно се намира златният Playa Ancón, най-добрият плаж на южното крайбрежие на Куба. Намиращите се на 18 км на север, лилавите сенки на Sierra del Escambray (планините Ескамбра) предлагат пищна приключенска атмосфера с пешеходни пътеки и водопади. Holguin

Въпреки, че не може да се похвали с толкова известни забележителности, Holguin предлага привкус на автентичност, със скромни улични пазари, сервиращи вкусна кубинска храна и изобилие от барове и паркове, за да си починете следобед.

Holguin е особено подходящ за семейства с деца, а пък ако успеете да присъствате на мач на прочутия бейзболен стадион на Holguin – децата Ви ще са особено щастливи!
Ако търсите автентична кубинска кухня, няма да намерите по-добра, от тази в Holguin.

На любителите на културните преживявание, Holguin ще зарадва с автентичния вкус на Куба, с множеството си музеи и архитектурни забележителности.


 Jardines del Rey

На северния бряг на Куба, Jardines del Rey е архипелаг, известен с красивите си плажове и спокойната си атмосфера.

Тази верига от острови е идеалното място да се отпуснете с партньора си, като уединените плажове предлагат възможност да се измъкнете от външния свят. Разполагайки с някои от най-добрите плажове в света, тук ще се почувствате като у дома си, ако искате да подобрите тена си.
А за любителите на природата, Природен парк Ел Бага на остров Кайо Коко може да се похвали с буйни гори, лагуни и екзотична дива природа.


▷ Плажовете на Куба

 

Playa Sirena

Този екзотичен плаж изглежда като пейзаж, изваден от пощенска картичка, със своите бели пясъци и тюркоазени води.

 

Varadero Beach

Ако търсите уединен плаж, който е идеален за разходка по залез,  Варадеро е Вашето място.

 

Playa Paraiso

Playa Paraiso е нискобюджетен плаж с прости удобства, включително шезлонги и бар за напитки.

 

Guardalavaca Beach

Лазурните води се срещат с бели пясъци на този красив плаж. Наблизо са разположени и множество атракции, които да ви забавляват.


Гмуркане и шнорхелинг

По дългото близо 5700 км крайбрежие на острова има много места за гмуркане, а шнорхелингът често е възможен дори в близост до брега. Куба притежава красиви и чисти води и хиляди километри оживени и здрави рифове, които са дом на изобилие от невероятни морски видове. Температурата на водата рядко пада под 22 градуса, а средната видимост варира от 30 до 40 метра.

Куба е почти изцяло заобиколена от рифове и има множество коралови градини, пещери, корабокруширали кораби и тунели - до голяма част от тях можете да стигнете от популярните курорти във Варадеро, Кайос и Guardalavaca. Някои хотели, като Paradisus Varadero например, предлагат уроци по гмуркане в басейна за несертифицирани водолази и гмуркания в морето за сертифицирани водолази, като услугата е включена към all inclusive пакетите на хотела. Най-доброто място за шнорхелинг в морето може да намерите в курорта Playa Jibacoa. В други дестинации може да се наложи да пътувате с лодка или кола до най-добрите подводни места.

Повечето курсове за гмуркане в Куба се експлоатират от инструктори за гмуркане на Scuba Schools International (SSI) или Confederation Mondiale Des Activities (CMAS). PADI е американска организация и следователно сертифицираните PADI инструктори не са официално разрешени да провеждат курсове в Куба. Можете обаче да използвате съществуващия си PADI сертификат, за да се гмуркате в Куба


Храна

През последните години нарасна броят на частните и семейни paladares, където ще намерите автентична кубинска атмосфера, както и малко по-интересно и богато на вкусове меню. Ще имате възможността да прекарате време с кубински семейства. Вегетарианците и веганите ще имат затруднения на целия остров и често храната може да бъде повтаряща се и с ограничени съставки.


▷ Кога да посетим Куба:

Висок сезон (ноември – март, юли и август)
• Цените са с 30% по-високи и повечето хотели изискват предварителни резервации.
• Цените са най-високи около Коледа и Нова година.
• Времето е по-хладно и по-сухо от ноември до март.

Междинен сезон (април и октомври)
• Може да попаднете на специални оферти извън пиковия сезон.
• Цените и тълпите се увеличават в периода около Великден.
• Октомври може да бъде влажен и да преобладават бури.

Нисък сезон (май, юни и септември)
• Някои от курортните хотели предлагат по-малко активности или напълно затварят.
• Има риск от урагани между юни и ноември и по-голям шанс за дъжд.▷ Допълнителна информация

Визов режим: Българските граждани трябва да имат издадена виза от съответното кубинско посолство или туристическа карта, която могат да си набавят от туроператорите при закупуването на туристически пакет. Паспортът трябва да е с валидност шест месеца от влизането в страната.

Национална валута: Куба има две официални валути: кубинско конвертируемо песо(CUC) и национално песо (Мonedanacional или MN); Кубинското песо (цени в CUР) е валутата, в която местните хора получават заплатите си и с която можете да си купите ограничен брой стоки, като хляб или плодове и зеленчуци. Ако искате обаче да седнете в кафене, да пазарувате в супермаркет или да платите на такси, ви трябва другата валута - конвертируемо песо (CUС). От 2004 г. в Куба е забранен щатския долар, поради което не можете да пазарувате в долари в страната, а при обмяната им в конвертируемо песо (CUС) ви удържат 10% такса.

Ваксини: Не се изискват никакви ваксини. Тъй като климатът е влажен, може да си носите репелент срещу комари.

Вода:Течащата вода в Куба не е надеждна и не е безопасна за пиене, като са наблюдавани и случаи на холера през последните години. Бутилираната вода, наречена Ciego Montero, рядко струва повече от CUC $ 1, но понякога не се предлага в малките градове. Запасете се от градовете, когато трябва да пътувате дълго с автобус или автомобил.

Организирайте сега Вашата почивка в тази необятна страна на любопитни противоречия и неизследвани прелести!
Резервирайте своето пътуване до Куба сега! - свържете се с нас на телефон 02 850 41 15 или 0877 538 532.

Прочети повече

Офертите за Екзотични почивки в Куба в момента не са налични.
Моля проверете други наши предложения за Почивки


Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти