Arenatravel.bg

Почивка на Йонийско море в Гърция

Почивка на Йонийско море в Гърция
28 Юли 2020 г.


          Къде да почиваме в Гърция е труден въпрос - с множество острови и брегова ивица от 15хил. километра изборът за почивка в Гърция не е никак лесен. Топ дестинация с приказни острови, невероятни природни дадености, интересни места за посещение и прекрасни условия за незабравима почивка е района на Йонийските острови. Групата включва няколко по-големи и редица по-малки острови, кой от кой по-интересен. По-големите и съответно по-посещавани са Корфу, Закинтос, Лефкада и Кефалония, но и по-малките има какво да предложат.

На първо място, нека да уточним къде се намират Йонийските острови. Ще ги намерите в Адриатическо море край западния бряг на континентална Гърция. Основната разлика от другите гръцки острови е, че тази група е много по-буйна и по-зелена. Те също са идеални както през лятото, така и през зимата при пътуване в Гърция, тъй като имат умерен  и мек климат. Защитени са от студени северни ветрове през зимата от планините на Централна Гърция, а през лятото жегата се контролира от северно-западни ветрове и морския бриз.

Йонийските острови са преминали през много нашествия във времето и са били повлияни от различни култури, включително римляните, Османската империя, венецианците, французите и британците. Множество интересни останки от древността, римски вили и венециански крепости са само част от интересните неща, които може да видите по време на почивката си в Йонийско море.

Няколко интересни факта за тези острови - Джералд Дарел, британският романист, пише за тях в своята хумористична книга „Моето семейство и други животни“. Романът и филмът „Мандолината на капитан Корели“ е сниман на Кефалония, а някои сцени от филма за Джеймс Бонд, „Само за твоите очи“- на Корфу . Итака пък е смятан за островът на Одисей, а Лефкафа се свързва със сватбата на гръцкия олигарх Аристотел Онасис с Жаклин Кенеди.



 
Почивка на Корфу


 
Без съмнение Корфу е най-известният остров и то не случайно. Историческият град Корфу е известен със своите аркади в парижки стил, венециански алеи и внушителните си градски имения. Старият град, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е лабиринт от криволичещи алеи, много изискани ресторанти, оживени барове и завладяващи бутикови магазини, плюс не по-малко от 39 църкви. Корфу или Керкира може да се похвали и със стара крепост, построена през 16 век, църквата Св. Спиридон и двореца "Св. Михаил и св. Георги", в който сега се намира Музеят на азиатското изкуство, съдържащ интересни колекции от порцелан, японски щампи, индийски скулптури и тибетско изкуство.

Навсякъде из Корфу ще намерите села с очарователни стари имения, дворци и манастири, всички отразяващи историческата окупация от различни култури. Перития е най-старото село и определено може да се похвали с естествената си красота – разположено е на 400 метра над морето и има 8 църкви и 130 къщи, голяма част от които отразяват венецианското влияние. Друго място, което не бива да пропускате да посетите е дворецът Ахилион близо до град Корфу, построен през 1890-те и който е бил летен дворец на австрийската императрица Елизабет или по-известна като Принцеса Сиси.

Когато става въпрос за плажове при пътувания до Гърция, Корфу също има с какво да Ви впечатли, всъщност  цели 57 плажа. Те варират от уединени и живописни до големи и пълни с туристи. Най-известната и вероятно най-живописната е Палеокастрица със своите зелени скали и редица морски пещери. Един интересен плаж е Сидари, където ще намерите Каналът на Амур или Каналът на любовта – според преданията, ако плувате в него, ще намерите своята сродна душа.


Резервирай сега своята почивка на остров Корфу със самолет тук.

Разгледай нашите оферти за почивка на остров Корфу с автобус тук.


                                            
 

Почивка на Закинтос

Най-посещаваният остров за почивка в Гърция след Корфу сред Йонийските е Закинтос, известен като „Цветето на Изтока“. Крайбрежната му ивица е съвкупност от пясъчни плажове и усамотени заливи, дълбоко сини води, грапави скали и богат подводен свят. Има две основни атракции- Сините пещери и Навагио.  Сините пещери, които могат да бъдат посетени с разходка с лодка ви дават възможност да се насладите на различните нюанси на синьото, отразени по стените на пещерите. Navagio Beach, със своите бели камъчета, тюркоазени води и останките на корабокруширал кораб – определено е един от най-фотографираните плажове в Европа. Подобно на Сините пещери и той е достъпен само с лодка.

Занте или град Закинтос е столицата на острова, а неговите къщи и други сгради са възстановени в традиционния венециански стил след упостошително земетресение през 1953 г. Градът разполага с два по-интересни музея - Византийския музей и музея Соломос, който е посветен на древногръцкия поет Дионисий Соломос. От Занте можете да се насладите на спираща дъха гледка и славни залези. Най-известният курорт пък е Лаганас, със своя плаж с дължина 9 километра, където можете да видите застрашените видове морска костенурка, наречена Карета-Карета, и богат нощен живот.


Разгледaйте и изберете Вашата повика на остров Закинтос със самолет тук.

Разгледай нашите оферти за почивка на остров Закинтос с автобус тук.


                                                 

 
Почивка на Кефалония
 
Най-добрият начин да се опише Кефалония, най-големият от йонийската група, е, че той е спиращо дъха красив заради отличните си плажове, зеленикаво-сини кристално чисти води, планински пейзажи и лозя. Най-големият град е Аргостоли, построен на хълм, но същевременно близо до плажа. Плаж Миртос пък често попада на челните места за най-красивите плажове в света. Наред с природните дадености, Кефалония може да се похвали и с богата история. Един от най-добрите обекти е древният град Сами в близост до едноименния съвременен град. Има руини от римските окупации плюс всеки исторически период до днес. Вижте останките на римски театър, бани и акропол. Когато към историята и природата се добавят многобройни хубави села, манастири и музеи, Кефалония несъмнено се превръща в топ дестинация за почивка в Гърция.



 
Почивка на Лефкада
Едно от основните предимства и важна отличителна черта на Лефкада  е неговата достъпностсвързан е с път и подвижен мост с континенталната част на Гърция. Подобно на другите острови,  и тук има много впечатляващи плажове, които отново са изключително красиви – Порто Кацики, Егремни и Катизма са малка част от тях. Град Лефкада със старите си къщи и калдъръмени улички, пристанището и модерната яхт марина,  множество таверни, барове и кафенета също не е за изпускане. Другите атракции тук включват крепостта Агия Мавра, построена през 14 век, каскадните водопади Димосари край Нидри, които завършват в езеро, идеално за потапяне и приказния манастир "Панагия Фанеромени"  с невероятни гледки към главния град и контитнетална Гърция. Докато изследвате Лефкада, не пропускайте възможността да откриете малките традиционни села във вътрешността, особено красивата Кария, точно в сърцето на острова. Кария е най-голямото от и едно от най-оживените села, заобиколено е от зеленина, и има много къщи и автентични кафенета. В близост е манастирът Агиос Йоанис, а само на 15 минути е село Ексантия, построено амфитеатрално по склоновете на връх Елати - чудесно място за хапване, с приказен изглед към морето.


Нашите оферти за почивка на остров Лефкада със самолет може да разгледате тук.
Разгледай нашите оферти за почивка на остров Лефкада с автобус тук.



                                                      
 

Островите Паксос и Антипаксос

 
Паксос е твърде малък, за да привлече големи круизни кораби, пълни с туристи, но достатъчно голям, за да предложи всичко, което човек би очаквал за идиличния гръцки остров: богат избор от хотели и вили за всякакъв бюджет, очарователни села, тихи плажове, магазини и бутици,  ресторанти и кафенета.  15-минутна разходка с лодка от Гайос (основното пристанище на Паксос) ще ви транспортира до впечатляващия малък Антипаксос, с пясъчни бели плажове и тюркоазена вода. Антипаксос има постоянно нaселение от около 50души, но няма населено място. За сметка на това плажовете му са като от приказка.


Безспорно можем да твърдим, че Йонийските острови са перфектна дестинация за почивка в Гърция. Те предлагат отлична комбинация от изключителни плажове, интересна история и фантастична природа.

Разгледайте и страницата ни на море в Гърция

 
Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти