Arenatravel.bg

Полезно

Уважаеми пътешественици,
нашият съвет е винаги преди да тръгнете да направите списък за пътуване.Това може да Ви спести много главоболия.


Уверете се, че имате:

 * Актуален паспорт (полезно е да запазите фотокопие на паспорта в багажа си)
* Всички необходими визи.
* Всички необходими ваксинации и сертификати за ваксинация.
* Чуждестранна валута.
* Проверете срока на валидност на кредитните Ви карти.
* Застрахователно покритие за лични вещи при загуба или повреда.
* Сте сключили застраховка Отмяна на пътуване ( може да застраховате самолетен билет, хотелско настаняване и туристически пакет)
* Имате направена медицинска застраховка ( застраховка Помощ при пътуване)
* Самолетни билети. Проверете името, датата, крайната дестинация , полетното време, летището и летищния терминал.
* Ако сте бременна, консултирайте се с Вашия лекар, че е безопасно да летите и безопасно да пътувате до вашата дестинация.
* Ако приемате редовно медикаменти , уверете се, че разполагате с достатъчно количество за цялото пътуване.
* Ако носите очила или контактни лещи, вземете със себе си резервна двойка.

Общи съвети при пътуване със самолет
 

При планиране на Вашето пътуване е важно да знаете, че нискотарифните авиопревозвачи не предлагат свързващи полети нито по собствените си маршрути, нито съвместно с други авиокомпании. Това означава, че съществува голям риск ако закупите самолетен билет, съчетавайки две нискотарифни авиокомпании в една посока, тъй като евентуалното закъснение или анулиране на първия полет , ще рефлектира върху другия полет, който ви предстои . В такива случаи втория превозвач не е длъжен да се съобрази с тази промяна и има вероятност да изпуснете втория полет  и да се наложи да го промените за друг полет срещу заплащане на съответната такса .

При проблем или затруднение със системата на въздушния превозвач по време на резервация или онлайн регистрация за полет, Вие трябва да се свържете с авиокомпанията посредством нейния Кол център.

Честа причина за пропускане на свързващ полет е малкото време за трансфер. Големите трансферни летища в Европа като Франкфурт, Мюнхен, Виена, Париж, Амстердам, Лондон предоставят детайлна информация за този етап от Вашето пътуване. Вашата туристическа агенция ще ви консултира за минималното време за трансфер между два полета и внимателно ще планира времето между полетите .

Поради мерките за сигурност на летищата е необходимо да се предвиди достатъчно време за явяване преди полет, препоръчително поне два часа преди обявеното време за заминаване.

При необходимост от осигуряване на помощ за лица с намалена подвижност, тя следва да бъде заявена към опериращия превозвач още при самата резервация или при закупуването на билета или поне 48 часа преди полета.  

Разходите, направени от пътника в случай на закъснял или отменен полет, се доказват чрез представяне на платежни документи за тях (касови бележки, фактури и т.н.).

При възникване на извънредни ситуации или проблеми по време на пътуване, пътниците следва да се обръщат за информация към представителя на превозвача на летището, или към бюрото за информация на съответното летище, където е възникнал случаят.

 

 • Преди пътуване сключете застраховка Помощ при пътуване


Без значение дали пътувате по работа или сте на почивка, понякога се случват неприятни инциденти или заболявания , които могат да провалят цялото Ви пътуване. Затова нашия съвет е винаги преди пътуването да сключите застраховка Помощ при пътуване в чужбина с осигурен асистанс , както и застраховка Отмяна на пътуване, която се сключва до 5 дни от закупуване на туристическата услуга (самолетен билет, хотелска резервация, туристически пакет).
Това ще ви осигури нужното спокойствие преди и по време на пътуването. Често разходите за медикаменти и лечение в чужбина, дори на най-обикновена настинка са големи, така че сключете застраховка Помощ при пътуване в чужбина с осигурен асистанс, за да сте сигурни, че тези разходи ще бъдат покрити от застрахователната компания.

 

 • Препотвърждаване на полетите
   

Препотвърждаването на полетите вече не се практикува към днешна дата.
Ако промените плановете си за пътуване, моля, уверете се, че вашата резервация е анулирана преди обявената дата и час на вашия полет като се свържете с вашата туристическа агенция, от която е закупен самолетния билет. Ако не успеете да използвате резервацията за полета за отиване , резервацията ви за обратния полет ще бъде отменена. За да не „изгори“  вашия самолетен билет, ви съветваме да го промените преди обявената дата и час  за излитане и да фиксирате нова дата на пътуване.


 

 • Претоварване на полет и отказан достъп до борда на самолета- как да го избегнем ?
   

Понякога полетите на авиокомпаниите могат да бъдат претоварени и има шанс да не е налично мястото в самия полет, за който лицето има потвърдена резервация. Ако полетът е претоварен, никой няма да бъде лишен от място, докато персоналът на авиокомпанията не поиска първо доброволци, които са готови да се откажат от резервацията си в замяна на плащане от страна на авиокомпанията. Ако няма достатъчно доброволци, авиокомпанията ще откаже качването на персонал на друга авиокомпания в съответствие с неговия специфичен приоритет за качване ( boarding priority). Ако все пак се окаже, че достъпа до качване в самолета ви е отказан, вие имате право на компенсация  , като най-често  авиокомпания ще ви предостави ваучер за осребряване за определена парична стойност ( EMD Electronic Miscellaneous Document). Най-добрият начин, за да избегнете отказ до борда на самолета е да сте се чекирали предварително онлайн.

 

 • Регистрация за полета на летището


Поради увеличаването на мерките за сигурност се препоръчва пътниците да се регистрират за полетите до времето, определено от авиокомпаниите. В противен случай на пътниците може да бъде отказано качване на борда.  Крайното време за регистрация за полет  ( last check in time)  се определя от авиокомапнията и също така зависи от това дали става въпрос за вътрешен или международен полет. Обикновено последното време за регистрация за полет е около 1 час преди обявения час за излитане на полета.
 

 • Чекиран багаж
   

Чекираният багаж за билети в икономическа класа е между 10-23 кг и се определя в зависимост от авиокомпанията. Най-често нискотарифните авиокомпании като Ryan air и Wizz air предлагат чекиран багаж в размер на 10 кг, докато редовните авиолинии регистрирания багаж варира между 20-23 кг. Специфични ограничения за размера и теглото се прилагат и за различни маршрути – например при билети от/до САЩ/Канада  броя регистриран багаж са два . Куфарите трябва да бъдат заключени (с подходящи блокировки) и да не са препълнени. Регламентите изискват идентификацията на името на пътника да е от външната страна на багажа. Не препоръчваме обаче да използвате домашния си адрес или телефонен номер. Използването на визитка или адрес е за предпочитане поради съображения за сигурност.
 

 • Ръчен багаж
   

Ограниченията за пренос на ръчен багаж варират в зависимост от авиокомпанията, но като цяло всички предмети трябва или да се съхраняват под седалката пред вас, или в отделението за багаж над вас . В допълнение, имайте предвид, че може да има ограничено пространство, където да поставите чантата си. Някои авиокомпании сега ограничават размера на  ръчния багаж. Съветваме ви винаги да проверявате уеб страницата на съответната авиокомпания, с която ще летите за актуалните допустими размери и тегло на ръчния багаж.
 

 • Съвети за опаковане на багажа
   

Не поставяйте никакви ценни предмети като пари, бижута, фотоапарати, преносими документи или бизнес документи в регистрирания багаж. Паспортите и другите документи за пътуване, както и рецепти за лекарства трябва да се носят в ръчния багаж в кабината на самолета. Чупливите предмети се приемат на собствен риск на пътника.

 

 • Забранен багаж
   

Опасни предмети (забранени от закона) като киселини, кибрит, течност за запалки, отрови, запалими вещества, взривни вещества или сгъстен газ не могат да бъдат опаковани в багажа ви. Не носете ножове или други остри предмети, които могат да изглеждат опасни или опасни за персонала по сигурността на летището или авиокомпанията . Те имат право да го конфискуват.
 

 • Какво да направим при проблеми с багажа
   

Препоръчваме винаги преди пътуването да се запознаете кои вещи за забранени за превоз в ръчния и чекирания багаж, както и изискванията за теглото и размерите на багажа .
Ако забележите нередност с багажа , проверете за евентуални липси и се обърнете към гише „Рекламация и багажи“ на съответното летище, където е установен проблемът, с цел издаване на протокол за нерегулярност. Установяването на липси и повреди след като сте напуснали зоната на терминала и/или летището не се приемат за основателни. При получаване на протокола в срок от седем календарни дни се подава жалба към авиокомпанията, изпълнила полета.
В случай на загубен или закъснял багаж, веднага се обърнете и се консултирайте с въздушния превозвач относно това, какво ще се счете като вещи от първа необходимост и кои от направените разходи за закупуването им ще Ви бъдат възстановени след предоставяне на касови бележки или фактури. Някои авиокомпании плащат фиксирана сума на ден при закъснение на багажа Ви след 24 часа.

 

 • Отменени полети и полети със забавяне
   

Авиокомпаниите не гарантират графиците си и трябва да вземете това под внимание, когато планирате пътуването си. Много неща могат да направят невъзможно полетът да излети навреме. Проблеми като лошо време, забавяне на въздушния трафик и механични ремонти са трудни за предвиждане и извън контрола на авиокомпанията. Авиокомпаниите обикновено намират алтернативни полети и могат да предоставят храна и други основни удобства на пътниците по време на дългите закъснения на летището, но те не поемат отговорност за други видове разходи или загуби, които пътниците могат да понасят, в следствие на неизпълнено разписание на полетите. Вашата туристическа агенция може много да ви помогне в такива обстоятелства и всъщност това е едно от основните предимства да закупиш билет от туристическа агенция – да  намери най-добрата алтернатива за друг полет и бързо да преиздаде билета ви с новия маршрут и алтернативна авиокомпания без да се налага да доплащате .
 

 • Претоварване (overbooking) в хотелите
   

За да подсигури максимална заетост, хотелите често правят резервации на стаи, повече от колкото реално са налични , вследствие на неявяване на гости в хотела ( no-show guests) и анулации в последната минута.
Почти всички хотели имат политика за компенсиране на клиенти с гарантирани и потвърдени резервации , които трябва да включват:
*настаняване в друг хотел със сравнимо качество
*транспорт до новия хотел
*заплащане на разходите за първата нощувка
*един телефонен разговор до вкъщи или офиса  
Политиката на всеки хотел е различна и ви препоръчваме да говорите с управителя на хотела, за да получите компенсацията, която заслужавате. Вашата туристическа агенция също трябва да е уведомена в случай, че имате такъв проблем,  тъй като тя може да ви издейства по-добър алтернативен вариант за настаняване.


Съвети по време на регистрация за полет

Не забравяйте, че опашките пред чек-ин гишетата и паспортен контрол  може много често да са доста дълги затова ви съветваме винаги да предвиждате да бъдете поне  два часа преди излитането на полета .
При интерконтинентални полети е препоръчително да бъдете 2.30-3.00 часа преди излитане на полета , докато при европейски полети  е достатъчно да бъдете  два часа преди полета. Винаги проверявайте за всяко конкректно пътуване колко по-рано е необходимо да сте на летището.
На много летища също така има специални гишета за пътниците , пътуващи само с ръчен багаж , както и за тези в бизнес и първа класа.
Не пийте прекалено много алкохол преди да се регистрирате, авиокомпанията има законното право да откаже да ви допусне на бордна на самолета.
Често е възможно да си резервирате място без доплащане още по време на закупуване на билета. В днешно време почти всички авиокомпании поддържат интерактивни карти с места за пътниците и може да си запазите предпочитаното място безплатно.   Малко вероятно е да можете да запазите места на аварийния изход, тъй като те обикновено се разпределят само в деня на полета от персонала на авиокомпанията  като се избират пътници с добро физическо състояние (които да са в състояние да помогнат в случай на извънредна ситуация).
Седалките до пътеката  позволяват най-голяма свобода на движение, но може да бъдете често притеснявани от пътниците от съседните седалки, и освен това тяхната храна и напитките ще бъдат прехвърляни през скута ви всеки път когато се сервира. Седалките до пътеката също могат да бъдат неприятни ако са в близост до тоалетни и сервизни помещения, особено когато има струпване на пътниците на опашка.
Седалките с най-голямо място за краката се намират на преградата на кабината на самолета, на вратата или на авариен изход. Не забравяйте, че дори и за един и  същ тип самолети , конфигурацията на седалките може да варира от авиокомпания до авиокомпанията. Така че не предполагайте, че определен ред или номер на седалката винаги ще бъде един и същ. Проверявайте всеки път.
По време на регистрацията се уверете, че всички ваши чанти са маркирани с правилния номер на полета и кода на летището  , на което ще кацнете и че сте получили по една разписка за всяка проверена чанта. Моля, уверете се, че чек-ин персонала ви е върнал  бордната карта, самолетния билет и паспорта.

Ако не сте обменили чуждестранна валута преди да отидете на летището, направете го  преди да минете през паспортния контрол. Малко международни летища имат банкови услуги след паспортния контрол.По време на полета

Следвайте точно инструкциите за затягане на предпазните колани. Дръжте предпазния колан свободно прикрепен по време на полета, тъй като неочакваната турбуленция може да изненада всички.
Поставете ръчния си багаж под седалката пред вас и сложете палтото и леките предмети в багажното отделение над вас. Не поставяйте бутилки с безмитни напитки в багажното отделение над вас.
Слушайте съобщенията, направени по време на полета, тъй като те могат да повлияят на вашия свързващ полет.
По време на дълго пътуване, опитайте се да поспите, ако е възможно, тапите за уши и маската за очи понякога помагат.
Дори и никога да не приемате хапчета за сън, едно такова , поето за дълъг полет няма да ви навреди и може да гарантира, че ще пристигнете освежени и спокойни.
Много хора смятат, че сънят помага да се намалят ефектите от джет-лага.
( Съвременен термин, който се използва, за да се онагледят промените, които настъпват в организма, след продължителни пътувания на големи разстояния с пресичане на различни часови пояси).
Прекалената консумация на алкохол по време на полет може да причини неприятни симптоми в кабините под налягане. Алкохолът предизвиква дехидратация, увеличава производството на урина и прави състоянието на джет лага по-лошо.
Газираните напитки също могат да имат неприятни последствия. Най-добре за консумация са плодовите сокове или минерална вода.
Ако носите контактни лещи, отстранете ги по време на дълъг полет. Ефектът от сухия въздух и налягането може да ги направи неудобни.
Пушенето не е разрешено на борда на по-голямата част от полетите. На полети, където е забранено, ви предупреждават да не пушите в тоалетните, тъй като има вероятност да ви наложат тежки наказания. При някои обстоятелства това може да включва лишаване от свобода!

Пътуването със самолет днес е по-удобно и по-облекчено от всякога. Но дори и най-опитният пътешественик може да стане „ жертва “ на различни разстройства. Те варират от въздушна болест или умора до известното състояние, известно като jet lag. Всички тези проблеми обаче могат да бъдат предотвратени или поне значително облекчени.

Умората по време на полет

Умората е често срещана по време или след полет. Причинява се от продължителността на пътуването, а също така често и от тревожността или вълнението преди полета. Починете и се отпуснете преди да летите и избягвайте твърде забързания график в деня преди полета.

Въздушна болест

Причинена  от бурна турболенция и тревожност , понякога въздушната болест се среща в самолети, точно както е в колите и лодките. Тъй като съвременните самолети летят над лошото време, сега това е рядко заболяване, което засяга вероятно не повече от един на хиляда пътници.
Турбулентността може да разстрои механизма на вътрешното ухо, което контролира баланса и причинява болест. Дръжте главата възможно най-неподвижна на облегалката. Избягвайте пържени и мазни храни, прекаляване с алкохол и пушене. Посъветвайте се с лекар за таблетки за тази болест, особено при бременност.

Проблеми с налягането

Самолетната кабина е като един общ космически костюм ; въздухът се вкарва, за да поддържа налягането на външната стойност равностойно на 8000 фута / 2660 метра. По технически причини не е възможно да се постигне наземно налягане в самолета и разликата може да причини дискомфорт, когато газовете в тялото, особено в червата, се разширяват.
Добре е да не преяждате, да избягвате газираните напитки и да носите свободни дрехи и обувки. Промяната на налягането по време на излитане или кацане може да засегне ушите. Усещането за пукане е често срещано, възможна е възпаление или дори временна глухота. Всички те могат да бъдат преодолени чрез постоянно прозяване, преглъщане или дъвка. Бебетата постигат същия край, като плачат шумно, смучат на бутилка, биберон или на сламка. Всеки, който има тежки настинки или проблеми със синусите, е предразположен към синусова болка или болки в ушите по време на полет, особено по време на спускане. Капките за нос помагат, но ако е възможно, избягвайте летенето. По-специално пушачите могат да бъдат засегнати от атмосферата в кабината, тъй като имат малко количество въглероден окис в кръвта си. Тъй като кислородът намалява, така това количество се увеличава, понякога причинява главоболие или усещане за сънливост. Лекът е да се намали пушенето.

Дехидратация

Изпомпваната вътре в самолета  атмосфера е леко суха. В резултат на това може да настъпи дехидратация. Борбата с това е като пиете възможно най-много течности. Алкохолът увеличава дехидратацията, така че избягвайте прекалената консумация при полет и бъдете особено умерени при дълги полети до горещи страни, където дехидратацията може да бъде сериозен проблем.

Подути глезени

Седенето на едно и също място при дълъг полет оказва непрекъснат натиск върху вените в бедрата. Хората с разширени вени са най-засегнати и краката и глезените могат да се подуят леко. Носете свободни просторни обувки, за предпочитане маратонки или мокасини (без ботуши, моля!) И ходете периодично нагоре и надолу по кабината.

Състоянието Джет Лаг

Това състояние се появява когато пътуващите летят на изток-запад или от запад-изток, в които променят часовите зони. Биологичните ритми имат програма от около 24 часа и джет-лаг е неспособността на тялото да приспособи собствената си рутина към часовник, който може например да доведе до тъмнина и лягане, десет часа по-рано или по-късно от обикновено. Храненето, спането и храносмилателната система могат да бъдат неудобно засегнати и психичните реакции също могат да се забавят значително. Ефектите от джет лаг изглеждат по-големи при полети на изток, отколкото при полети на запад. Реакциите могат да бъдат забавени за два дни след десетзонно пътуване на запад и за три дни след подобно пътуване на изток.
Пътешественикът , пътуващ на кратки пътувания , като бизнесменът , който е в непрекъснато движение, е изложен на най-голям риск от джет-лаг; пътешественикът с дълъг престой , който отива на почивка има достатъчно време за аклиматизация. Бебетата до три месеца са най-големите късметлии, тъй като циклите им на хранене и сън изглежда не са засегнати.

Как да избегнем състоянието джет-лаг?

• Планирайте предварително, така че събитията да се вписват в най-добрия случай в собствения ви домашен ритъм, независимо дали са за бизнес или за удоволствие.
• Планирайте полета си така, че да улесните живота си.
• Изчислете разликата във времето между вашия дом и вашата дестинация.
• При кратки пътувания или когато пресичате повече от две часови зони и оставате само на вашата дестинация два или три дни, не променяйте домашния си график, действайте така, сякаш никога не сте напускали, ще бъдете много по-добре по време на пътуването и специално след завръщането си у дома.
• Няколко дни преди пътуването, започнете да лягате с един час по-рано или по-късно всяка вечер, в зависимост от това дали пътувате на изток или на запад.
• Ставайте с час по-рано или по-късно всяка сутрин.
• Настройте времето за хранене към новия график.

Най-подходящите времена  за полети, за да  намалите ефекта на джет-лаг:
Час на деня                 Час на заминаване        Час на пристигане

0800-1159

Добре

Зле

1200-1759

Става

Става

1800-2159

Много Зле

Добре

2200-0059

Зле

Става

0100-0759

Много Зле

Много Зле


И така, най-доброто време за полет от Ню Йорк до Лондон на изток би било да се отклони от Ню Йорк около 09:00 и да пристигне в Европа същия ден около 2100 местно време. Ще бъдете в Лондон за нула време (поради лек трафик) от летището и ще се почерпите на лека вечеря и ще си легнете около полунощ. На следващата сутрин ще почувствате малко джет-закъснение в сравнение с пътуващия, обитаващ обичайния нощен полет, заминаващ през 2000 и пристигащ в 0800, дори и да е спал по време на полета.


Нашият съвет е:

1. Ставайте поне на всеки час и се разхождайте, дори ако е само до тоалетната и обратно. Това ще възстанови циркулацията на долната част на краката и стъпалата ви, които могат да набъбнат в резултат на натиск върху задната част на бедрата. Упражнявайте прасците, като ги огъвате и глезените, като ги въртите редовно за няколко минути. Можете също така да помислите да инвестирате в едно или две от предложените помощни средства като AeroGym или поддържащи чорапи.
2. Гледайте видеоклипове на борда или прочетете статиите в списанието по време на полет относно упражненията, докато летите. Някои авиокомпании предлагат страхотни съвети, които ще направят полета по-приятен.
3. Пийте много вода ( но не газирана) и/или сок. Стойте далеч от алкохола, кофеиновите напитки и солените закуски. Самолетите имат тенденция да имат изключително ниска влажност, докато са във въздуха, обикновено около 10%. Сухият въздух насърчава дехидратацията, което може да наруши храносмилането, да засили умората и да засили забавянето на струите. Следователно това ви прави по-летаргични и следователно по-малко вероятно да спортувате!
4. Ако искате да спите по време на полета (което разбира се не ви помага да правите упражнения), тогава планирайте предварително. Вземете си собствени тапи за уши, сенници и възглавница само в случай, че не се доставят на борда. Уведомете персонала на кабината, ако не искате да бъдете събудени за хранене. Спането възможно на най-плоска седалка с най-голям ъгъл,  е в полза за циркулацията. Ако сте поспали, е по-вероятно да се почувствате достатъчно освежени, за да станете и да се разхождате.
5. Пътувайте в по-свободни и многопластови дрехи, които могат да предпазят от студа на климатика или да се свалят, ако сте се изпотили. Носете просторни, плоски обувки и ги свалете, когато сте на мястото си. Ще се почувствате по-комфортно, ако вземете предвид този прост съвет.
6. Ако можете да си го позволите, летете в премиум класа ( това е междинна класа между икономическаи бизнес класа) . Бизнес и първата класа са скъпи по маршрутите с дълги разстояния, но те предлагат повече комфорт и пространство, така че можете да ходите и да тренирате с малко повече лекота. Като цяло можем да предложим билети за бизнес и първокласни консолидирани цени за много дълги маршрути, които могат да предложат най-доброто от двата свята.

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти