Arenatravel.bg

Най-интересните забележителности в Йордания

Най-интересните забележителности в Йордания
16 Октомври 2022 г.Йордания - една млада държава, носеща следите на много цивилизации, страна със свой собствен вкус цвят и атмосфера,която се помни дълго.Йордания е най-известна с прочутия археологически обект Петра, но какво друго може да предложи тази близкоизточна страна? Сега ще ви разкажем какво най-интересно да посетите в Йордания и как да се възползвате максимално от престоя си в тази невероятна страна.

Йордания е една от най-завладяващите арабски дестинации. Макар да съседства със Сирия и Ирак, Йордания сякаш се намира в свой собствен неподправен свят ..

Директният полет от София до оживения курорт Акаба на Червено море отнема не повече от три часа с директния полет на Ryan Air. Ако търсите плаж, но предпочитате да бъдете далеч от навалицата от туристите, ви препоръчваме Тала Бей - по-спокойно място, далеч от центъра на Акаба, където има хотели от висок клас като Mövenpick Resort & Spa Tala Bay Aqaba. Този район е едно от най-добрите места в страната за гмуркане и шнорхелинг, а под повърхността има потънал кораб и военен танк, както и изумителен морски свят.
Ако искате да разглеждате и опознавате, ви препоръчваме да изберете нашата екскурзия  Йордания от А до Я. Тази обиколка обхваща емблематичните обекти на Йордания, кулинарната й сцена и зашеметяващите природни пейзажи. Ето някои от любимите ни дестинации по маршрута.


 Аман

Аман ще ви очарова с  Цитаделата , Старият пазар Сук, Двореца на краля . Цитаделата представлява археологически останки от древногръцкия, римския и халифатския период. Може да  си направите  фото пауза при невероятно красивата  джамия на Абдулла.
В този космополитен град има много улични кафенета, в които се сервира ментов чай и сладкарници, които обикновено са отворени през цялата нощ. Насочете се към улица Rainbow, на която има ресторанти и красиви барове на покрива с прекрасна гледка към града; по време на престоя си не пропускайте да опитате kunafeh (кюнефе) - традиционен десерт, който често се приготвя от тънко тесто, напоено със сладък сироп и покрито с лепкаво сирене. Той не е подходящ за хора на диета, но е много вкусен! Препоръчваме ви Habiba Suites , за да опитате най-доброто кюнефе в града.

Трябва да опитате и фалафел, а Hesham  (Хешам) е чудесно място за тази улична храна. Мястото не е от най-луксозните , но пък може да сте сигурни, че вкусът е добър, щом местните се хранят именно тук. Йордания е истинска дестинация за кулинари, така че се възползвайте от съветите на нашия гид за това кои ястия да опитате по време на престоя си. В Аман се намират и римски руини като Храма на Херкулес, както и гробници от бронзовата епоха - а гледката към града от тази древна цитадела е фантастична.
                                             ▷ Джераш


Джераш се намира на север от Аман и е невероятен римски град, който е наистина добре запазен .Джераш с павираните улици и колонади, амфитеатри, просторни обществени площади, римски бани, фонтани и градски стени е наистина очарователен.
Тук все още можете да видите местата, на които каруците са издълбали своите линии по улиците, и да се разходите по улица с някогашните магазинчета. Дори може да се види какво са продавали някои от тях, като например месарницата с характерния за нея месарски блок с издълбано в каменната плоча животно. Джераш често е наричан Помпей на Изтока и наистина е красив. Разхождайки се наоколо, ще влезете през гигантски порти и ще можете да видите хиподрума, площадите и храмовете.▷ Мъртво море


Мъртво море - най-ниската точка на Земята дълбоко в долината на река Йордан и на 55 км югоизточно от Аман. Посещавайки Мъртво море ще станете свидетел на един от най – зрелищните природни пейзажи.
Районът на Мъртво море е една уникална комбинация от богата на кислород атмосфера и богата на минерали кал и морска сол. Тук се намират някои красиви спа хотели, които предлагат процедури с тези местни съставки, но разбира се, можете да го направите и сами! Когато влизате в Мъртво море, препоръчваме ви да вземете плажни обувки, тъй като морското дъно е много каменисто. Наистина е страхотно изживяване да плуваш във водата и да събираш кал и да се покриваш с нея. Един съвет е да не миете калта от лицето си с морската вода - високото съдържание на сол прави това преживяване доста неприятно.
Наблизо има много възможности за разходка - чудесни маршрути в природния резерват и планината Небо, където се смята, че Мойсей е видял обещаните земи. Библейската и римската история са изключително интересни, включително византийските мозайки в Мадаба и кръстоносните замъци от 12ти век в Карак, където можете да разгледате подземните галерии.                                                                     ▷ Петра


Петра е уникален град, изсечен в скалите, свещен град на набатейците, заселили се тук преди повече от 2000 години, превърнали го в център на всички търговски пътища, свързващи Изтока със Запада. Избрана за едно от новите седем чудеса на света, Петра е безспорно един от най-впечатляващите и богати архитектурни комплекси, включена в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно и природно наследство.
Петра е невероятна и ви препоръчваме да я разгледате по два начина. Първият е да я видите през нощта, осветена от свещи. От нашето последно пътешествие ще споделим преживяното - вървяхме по дългата, криволичеща пътека в тъмното до Съкровищницата, а един мъж свиреше на цигулка, която беше призрачна, тъй като отекваше из обекта. Да видиш Съкровищницата осветена беше просто впечатляващо. През нощта не можеш да видиш твърде много детайли или истинския мащаб на обекта - но преживяването е прекрасно и от него ни настръхнаха косите.
На следващия ден можете да се върнете, за да  видите Петра на дневна светлина и да се насладите на огромните скали в каньона. Това е огромен археологически обект и ви препоръчваме да се изкачите до манастира, за да видите гигантската фасада на върха на планината. За да стигнете дотам, са необходими известни усилия, но гледката е невероятна и никъде другаде по света няма нещо подобно. На мястото цветът на камъка сякаш се променя през деня в различни светлини, което е изключително красиво.

Наблизо можете да посетите и Малката Петра, която е като по-малка и подредена версия, заслужаваща да й отделите време, както и Ал Бейда - едно от първите заселени селища в човешката история, вероятно датиращо от 7200 г. пр.н.е. Ако не сте от любителите на обиколките, но все пак искате да видите Петра, предлагаме ви целодневна екскурзия с водач, която можете да съчетаете с престой на плажа в Акаба. Екскурзоводът е от съществено значение, за да се възползвате максимално от преживяването, да научите повече за историята на тези реликви и да отговорите на всичките си въпроси за този обект на световното наследство на ЮНЕСКО.                                                      ▷ Вади Рум - известна като Лунната пустиня – просторно място с романтичен дух и съвършена красота.

Червеният пясък и назъбеният планински пейзаж на Вади Рум са на първо място в списъка с желания за пътуване на много хора до това недокоснато от човешката ръка място. Изваяни от природните стихии, чудни каменни формирования и скални образувания, спират дъха на посетителя и оставят у хората впечатлението, че тук времето е спряло преди много хилядолетия. От преди векове датират и традициите на седемте бедуински племена, които все още живеят в пустинния район.


                                                  


Ако сме успяли да ви заинтригуваме , не пропускайте да разгледате нашите вълнуващи предложения за екскурзия до Йордания

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти