Arenatravel.bg

Кападокия - 6 причини да посетите това магическо място

Кападокия - 6 причини да посетите това магическо място
09 Ноември 2020 г.
Сгушена в сърцето на регион Анадола в Турция, Кападокия е третата най-посещавана дестинация в страната.  „Кападокия“ на турски означава „земя на красиви коне“, но нейното формиране няма нищо общо с тях. Районът се е образувал в резултат на ерозия, която е изваяла меките вулканични скали, създавайки уникалните елементи като вълни, цепнатини и върхове. Регионът представява комбинация от естествено оформени заоблени и назъбени скали, хълмове, долини и коминни образувания  и то в нюанси, вариращи от глинено до розово, което го превръща в приказно място, което си заслужава да се посети. Съществуваща от древни времена, Кападокия е едно от най-забележителните наследства в света и въпреки малкия си размер е една от топ дестинациите за посещение в Турция.

Разгледайте предлаганите от нас програми за екскурзии до Кападокия Тук!


Ето и списък с неща, които ще разкрият пред Вас очарованието на този регион и следователно не бива да пропускате ако сте избрали именно Кападокия за следващото си пътуване:Зашеметяващи пейзажи


Тази причудлива страна на чудесата с необяснима красота предлага уникален лунен и покрит със скали пейзаж, който е доста различен от всяко друго място в света. Изключителният ландшафт се е формирал благодарение на древните вулканични изригвания и най-вече на последвалата продължителна ерозия. Комбинацията между двете е създала тази поредица от скали, дълбоки клисури, зелени долини, конуси и приказни комини. С тези чудеса на природата, съчетани с човешкото пещерно майсторство, Кападокия несъмнено ще породи във Вас страхопочитание още от първия поглед. Отдайте се на момента, като се насладите на спиращите дъха гледки на места като Esentepe или Pigeon Valley Viewpoint.
Потопете се в  историята с подземните градове


Кападокия е приказно царство не само над повърхността, но и отдолу. В нея има много великолепни подземни градове, които първоначално са били използвани като скривалище на местното населени от войнствените армии, прекосяващи централна Анадола. Датирани още по хетското време, тези градове са оформени в дълбоки долини и издълбани във вулканични скали под земята, което ги обгръща с невероятна атмосфера и мистика.

Днес можете да посетите тези древни подземни градове, от които най-големият е Деринкую, който е бил дом на зашеметяващите 20 000 души. Той е и най-дълбокият – с цели 8 етажа под земята.  Сред най-често посещавани градове е и Каймакли, който е и най-широкият. Тези два града са свързани чрез 8-километров тунел. Възползвайте се от възможността да слезнете по вертикални стълби и да се разходете из лабиринтния интериор на тези тесни скални проходи и оставете това древно място да Ви завладее. Имайте предвид, че и в двата указателните табели са рядкост, така че Ви препоръчваме да сте с водач.Нощувка в пещера


Да! Не се шегуваме! Местните жители строят домовете си в скалните стени от векове, а с развитието на туризмът в Кападокия,  част от тези традиционни пещерни жилища логично са превърнати в пещерни хотели. Вградени в естествената географска природа, те носят следите от хетския, римския и византийския период. А в допълнение, предлагат съвременни удобства като топла вода, телевизор, сателит и разбира се интернет.

Посетителите могат да избират измежду четири града за нощувка. Гьореме е централният туристически център благодарение на своята автогара и е любим избор за туристите, дохато Учхисар (Ючхисар) е по-малък, но и по-луксозен курорт. Ортахисар все още поддържа своята селска и традиционна атмосфера, докато Юргуп е модерен град и чест избор на големите туроператори, които привличат клиенти в региона.Вкусете местната кухня и се насладете на чаша вино


Посещението на всяко ново място не може да бъде пълно, без да опитате някои от традиционните ястия; особено тези, които съдържат историческо и културно наследство на региона. От Gozleme (турски палачинки) до Yogurt Çorbasi (супа), Borek (пикантни печени сладкиши) до Çig Köfte (пикантни вегетариански кюфтета) и Dolma manti (чушки, пълнени с кайма) - анадолската кухня  заслужава вашето внимание. Въпреки че районът има голям разнообразие от кебаби, които можете да опитате, не забравяйте най-добрия и типичен  в Кападокия ‘‘Testi kebab“.  Това е яхния от месо и зеленчуци, изпечени на огън и поднесени в глинен съд, с хляб или фолио, покриващ отвора.

За повечето хора Турция не е първата държава, която идва на ум, когато говорим за вино. Но всъщност страната има дълга история в производството му,а  това важи особено за Кападокия, където то се произвежда от хетските времена (около 1600 г. пр. Н. Е.). Винарството се счита за един от местните занаяти и регионалните вина се представят с гордост в повечето ресторанти.Докоснете се до традиционните занаяти


Традиционните турски занаяти в района на Кападокия включват: изработка на килими, прозводство на всякакви продукти от керамика, бродерия, обработка на кожа и кожени изделия, производство на музикални инструменти, медни изделия, изработка на кошници,  дърводелство и дърворезба, изработка на бижута и др.

Най-често свързвана с Кападокия е керамиката. Причината за керамичните умения, особено развити в този регион, е река Кизилирмак („червената река“), чиито брегове се богати на червена глина. Още по времето на хетите (1600 г. пр. Н. Е.) местните жители правят керамика от тази глина. Ако търсите керамични сувенири за близките си, не пропускайте приказния Аванос.  А ако искате сами да  създадете глинен шедьовър може да се насочите към едно от многото ателиета, където майсторите ще споделят уменията си с вас. В градът си заслужава да посетите и Kapadokya Guray Muze (Музеят на керамиката).Полет с Балон


Няма как да отречем , че първото нещо, което ни идва на ум щом споменем Кападакоя са летящите балони. Несъмнено това е едно от най-добрите места в света , където да се насладите на това уникално преживяване. Разкошните пейзажи на този регион, които ще се открият пред Вас ще останат в съзнанието Ви завинаги. Разноцветните балони с горещ въздух ще Ви пренесат над причудливите образувания, обширните долини и скали, давайки Ви възможност напълно да се насладите на магичната Кападокия.

Тъй като това е популярна дестинация за полети с горещ балон, всяка сутрин преди изгрев слънце в небето се изстрелват стотици балони. Всеки от тях отвежда около двайсетина пътници /в зависимост от капацитета/ сякаш в небесата,  за да видят от птичи поглед уникалните скални образувания под сиянието на изгряващото слънце. Нещо, което повечето туристи не осъзнават, преди да пристигнат в Кападокия, е, че балоните с горещ въздух не летят всеки ден и съответно са силно зависими от метеорологичните условия. Например когато вятърът е твърде силен, те не могат да излетят, защото балоните няма спирачки и това може да бъде изключително опасно. За съжаление, твърде често времето не се съгласява с огромното желание на всички туристите и някой си тръгват, без да са изпитали това несравнимо усещане. Но това е само повод отново да се върнете в Кападокия, за да се насладите на полет с балон с горещ въздух в небето!
Сигурни сме, че не трябва повече да Ви удеждаваме защо е добра идея да изберете Кападакия за следващото Ви пътуване! Това завладяващо място част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1985 г. Ви очаква. Резервирайте своята почивка или екскурзия до Кападокия още днес !

 
Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти