Почивки в Кайро и Хургада, ЕгипетДобре дошли в Кайро!


Повечето посетители се стичат в столицата на Египет, за да изследват чудесата на древния свят, следвайки стъпките на фараоните. Но Кайро има две страни: богата история, започваща от древността, но  същевремнно и облик на  модерен и развиващ се град.  Древните пирамиди в Гиза, Дахур и Сахара се борят с модерните барове на кварталите Замалек и Хелиополис. Таксиметровите таксита прехвърчат по големите улиците, а малките улички са изпълнени с магарета. Традиционният ислямски призив за молитва, шумната музика от заведенията и звукът от активния трафик се смесват в едно.

Червеноморието, някога важна точка на света, която е приютявала моряци от далечни земи, също се е превърнало в основна част на страната. Тюркоазените вълни обливат скалисти брегове и плажове на  фона на безкрайна планинска верига. Истинската примамка тук, особено за туристите, са приказните рифове близо до курорта Хургада и по-малките селища в района, простираще се на юг.  В целия този регион се наблюдава бърза трансформация през последните две десетилетия, в следствие на увеличения туристически интерес.  Сред хилядите възможности тук може да посочим гмуркане, шнорхелинг, ундърфинг и кайтсърфинг, които се допълват от  пустинни обиколки, голф игрищата, частни плажове, кина на открито и ненадмината сцени от нощния живот. Инфраструктурата, подкрепана от природните дадености превръщат района в една от най-предпочитаните дестинации за почивка в Египет.

Едно от най-добрите неща, които може да направите по време на почивката си в Египет, е да съчетае почивка в Хургада с посещение на Кайро и Пирамидите. Тъй като разстоянието между тези два града не е малко – около 500км или 6-7 часа с автобус, за да спестите време в пътуване между тях може да се възползвате от програмите с комбинирани полети – да летите до Кайро и да се върнете с полет от Хургада или обратното- да летите до Хургада и да се върнете от Кайро. За любителите на историята най-добрият вариант е да съчетаят тази комбинаци с круиз по Нил.


Повече информация за Хургада и курортите в района може да намерите тук.Най-доброто време да посетите Кайро

Най-доброто време за посещение на Кайро е  март - април и  октомври - ноември. Тогава градът ще Ви посреще с приятни температури, по-малко тълпи туристи и по-ниски цени на хотелите. Зимата  също не е лошо време за посещение на столицата на Египет, защото дните са топли и слънчеви, макар вечерите да са прохладни. Ако планирате пътуване между декември и февруари, можете да очаквате много туристи особено около празничните дни като Нова година например. Ще намерите и добри оферти за хотели през лятото, но за мнозина битката с жегата не си струва.Какво да не пропускате да посетите в района на Кайро?

Някои посетители смятат, че обиколка на Пирамидите в Гиза и Големия сфинкс и посещение на Музея в Кайро са единствените интересни неща, които може да посетите в Кайро, но в този град има много повече какво да Ви предложи. Ако древните руини ви отвеждат до столицата на Египет, отделете известно време за археологическите обекти като  Дашур, Мемфис и Сахара. За доза религиозно минало на Египет, разгледайте цитадела Салах Ел-Дин и историческите квартали на ислямския Кайро и коптския Кайро. Когато се нуждаете от почивка от историческите местности в Кайро, релаксирайте в парк Ал Ажар или се пазарете за стоки на базар на Кхан Ел-Кхалили. И докато здрачът настъпва над пясъчния терен на Кайро, станете свидетели на паметниците, които светят в оранжевата светлина на залязващото слънце, докато се наслаждавате на возене на лодка по Нил.Пирамидите в Гиза
Най-популярната атракция в Кайро, пирамидите в Гиза, привличат хиляди посетители всяка година. Като едно от седем чудеса на древния свят, тези пирамиди са издържали изпитанието на времето, оставайки непокътнати за около 4500 години. Ще намерите три пирамиди, най-известната е Голямата пирамида или Хеопсовата пирамида - свързана с Хуфу, фараонът от четвърта династия, за който се смята че е бил погребан там. Хафре, синът на Хуфу, е погребан в близката пирамида на Хафрен. Пирамидата на Менкаур, стои като най-малката от пирамидите в Гиза и е построена от наследника на Хафре на трона, Менкаур. Няколко крачки на изток ще забележите три малки (20 м високи) купчини ромове: Пирамидите на кралиците, гробници на съпругите и сестрите на Хуфу.

Голямата пирамида на Гиза (наричана още Хеопсовата пирамида) е не само най-известният паметник на този древен обект, но и един от най-известните паметници в света. Той е построен от фараона Хуфу (по известен с гръцката си транскрипция Хеопс) и е бил известен на древните египтяни като Ехет Хуфу ("Хоризонт на Хуфу"). Според Херодот 100 000 мъже са работили върху изграждането й в продължение на три месеца всяка година. Кубичното съдържание на тази огромна структура е изумително. Изключвайки скалната основа и вътрешните камери, Голямата пирамида е 2,3 милиона кубически метра. Основното измерване е 227,5 метра, а вертикалната височина е 137,2 метра.  Тези от Вас, които не страдат от клаустрофобия могат да влезнат вътре в пирамидата, но имате предвид, че няма много какво да видите – всички артефакти са изнесени и могат да бъдат видяни в Египетския музей. Входът е чрез проход от северната страна на пирамидата, който е бил изсечен от грабители на гробници на около 15 метра под първоначалния вход. Този тесен тунел води в Голямата галерия. Отвъд това е Камарата на гробниците, съдържаща отворения, празен гранитен саркофаг, който някога би съдържал мумията на Хуфу.

Пирамидата на Хафрен (Pyramid of Khafre) се намира на 160 метра югозападно от Голямата пирамида. Построен от сина на Хуфу Хафре, в началото  е изглеждала по-голям от пирамида на баща му, тъй като стои на по-високо (на хулм с височина 10 метра). Пирамидата е с височина 135,5 метра и базово измерване 210,5 метра. Най-малката от трите основни пирамиди в Гиза е Микеринската пирамида (Пирамида на Менкаур), направена от необичайно големи варовикови блокове. Тя има вертикална височина 62 метра и измерване на основата 108 метра. От южната страна на пирамидата са три по-малки пирамиди, останали незавършени, за роднини на фараона. Най-добрите панорамни гледки към пирамидите може да намерите на скална стена на около четири километра южно от Пирамидата на Менкаур.

Ако искате да яздите коне из района на пирамидите, най-добре е да се насочите към конюшнята на селото (до паркинга на Големият Сфинкс), където конете живеят  в добри условия. Най-доброто време за разходка с коне в района е по залез, когато можете да се отправите към заобикалящата пустиня за гледка към знаменитите символи от древността, на фона на скриващото се слънце. Въпреки че е нещо като клише, ездата на камили пред пирамидите е  по-предпочитания вариант и безспорно едно от онези египетски неща, които трябва да се правят. Ако по време на почивката си  в Египет искате да се качите на камила, трябва да е тук. За съжаление много от камилите не се поддържат в добро състояние, така че е от най-голямо значение да изберете внимателно своя водач и да се уверите, че камилата е здрава и добре хранена. Най-добре е да се избягват прекалено агресивните камилари, които се мотаят на пътя непосредствено преди билетната каса на главния вход. Подгответе се да се пазарите. Има "официална" цена на EGP 35 на час, но никой не спазва това и ако успеете да се договорите за EGP 50, трябва да сте доволни.

След закупуването на билет може да разгледате пирамидите и прилежащия Голям сфинкс. Имайте предвид обаче, че посещението вътре в повечето пирамиди е с допълнително заплащане и на ден се продават ограничен брой билети, например за Хеопсовата пирамида се допускат 300туристи на ден (150 сутринта и 150 след обяд). Ако планирате да ги посетите през зимата или искате да победите прословутата жега на Кайро, помислете за посещение рано сутрин, когато все още има много билети и температурите са малко по-комфортни. Пирамидите в Гиза са разположени на около 13 километра югозападно от центъра на Кайро в  платото Гиза. На място има магазин за подаръци и тоалетни.Големият Сфинкс
Разположен до пирамидите в Гиза, Големият сфинкс впечатлява със своите размери - той е висок 20метра и дълъг 73метра - и уникален външен вид. Паметникът изобразява глава на фараон върху тяло на лъв. Статуята е издълбана в едно цяло парче варовик, а в последствие най-вероятно е била и изрисувана. Това е един от най-големите паметници в света и една от най-разпознаваемите реликви на древните египтяни, въпреки че произходът и историята на колосалната структура все още се  обект на дискусии. Най-разпространената и широко приета теория за Големия сфинкс предполага, че статуята е издигната за фараона Хафре (около 2603-2578 г. пр.н.е.). Съществуват няколко доказателства, които свързват Великия сфинкс с фараона Хафре и неговия храмов комплекс. От една страна, главата и лицето на сфинкса поразително приличат на статуя на Хефре в натурален размер, която френският археолог Огюст Мариет намера в храма на долината - руините на сграда, разположена в съседство с Големия сфинкс - в средата на 1800 г. През 80-те години изследователите разкриха доказателства, че варовиковите блокове, използвани в стените на храма на Сфинкса, идват от канавката, заобикаляща голямата статуя, предполагайки, че работниците са теглили кариерни блокове за храма на Сфинкса, след като са били отрязани от Големия сфинкс по време на неговото изграждане.

През годините изследователите са дискутирали и други теории за произхода на Големия сфинкс, макар че повечето са опровергани от египтолозите. Някои теории предполагат, че лицето на сфинкса всъщност прилича на Хуфу и затова Хуфу изградил структурата. Според друга теория, фараон Джедефре - по-големият полубрат на Хафре и другият син на Kхуфу е построил Големия сфинкс в памет на баща си. Други теории въз основа на стила на ивиците върху кърпата на главата на сфинкса твърдят, че статуята изобразява фарон Аменемхат II (около 1929 до 1895 г. пр. Хр.)  Някои учени твърдят също, че Големият сфинкс е много по-стар, отколкото е официално прието. Как древните египтяни са наричали тази колосална структора в древността не е ясно, защото думата сфинкс произхожда от гръцката митология около 2000 години след построяването на статуята. Какъвто и да е случаят, статуята започва да избледнява на пустинния фон в края на Старото царство, и от този момент тя е игнорирана в продължение на векове.

Надписи върху розова гранитна плоча между лапите на Големия сфинкс разказват историята как статуята е била спасена от пясъците. Принц Тутмос, син на Аменхотеп II, заспал близо до Сфинкса , а в съня му статуята, наричаща себе си Хармахет, се оплакала от лошото си състояние и предложила сделка на младия принц: Ще му помогне да стане фараон, ако изчисти пясъка от статуята и я възстанови.  Дали в действителност е имало такъв сън или не няма как да знаем, но е факт, че когато принцът  става  фараон Тутмос IV, той  въвежда култ към Сфинкса за своя народ. Статуи, картини и релефи се появяват навсякъде из цялата страна и сфинксът бързо се превръща в символ на влияние и силата на слънцето. С годините Големият сфинкс отново потъва в забрава.Сфинксът всъщност е бил погребан в пясък до раменете до началото на 1800 г., когато генуезкият авантюрист на име капитан Джовани Батиста Кавилия се опитва (но в крайна сметка не успява) да изкопае статуята с екип от 160 мъже.  Други учени също правят опити, но едва в края на 30-те години египетският археолог Селим Хасан успява да освободи съществото от пясъчната  гробница.

На места тялото на Сфинкса е унищожено от ерозия , лицето му също е пострадало с времето. Въпреки че някои истории твърдят, че войските на Наполеон са изстреляли гюле и са откъснали носа на статуята при пристигането си в Египет през 1798 г., рисунки от 18-ти век предполагат, че носът е изчезнал много преди това. По-вероятно носът е нарочно унищожен от суфимски мюсюлманин през 15 век, в знак на протест срещу идолопоклоничеството. Част от емблемата на кралската кобра на Сфинкса от главата на статуята и свещената брада също са откъснати, последната от които сега е изложена в Британския музей. Състоянието на Сфинксът обаче продължава да се влошава, заради вятъра, влажността и замърсяването.  През 2007 г. властите установиха, че местната водна маса под статуята се увеличава поради изхвърляне на канализация в близкия канал. Влагата в крайна сметка се просмуква през порестия варовик на конструкцията, което кара скалата да се руши и да се разпада на големи люспи. Властите инсталираха помпи близо до Големия сфинкс, отклонявайки подземните води и до някаква степен спасявайки реликвата от по-нататъшно унищожаване.Египетският музей и Великият Египетски музей
Абсолютно впечатляваща колекция от антики, показана в Египетския музей в Кайро, го прави един от най-интерсните музеи в света. Основан е през 1857 г. от френския египтолог Август Мариет , от  1897 г.  той се помещава в отличително розовата сграда в центъра на Кайро.  Да, колекцията е лошо етикетирана и не е добре представена поради ограничения на пространството ( и само част от реалния брой артефакти са действително на показ). В момента върви подготовката за откриването на Великият Египетски музей, който се намира в равнината на Гиза между Кайро и Пирамидите, така че голяма част от богатата колекция от реликви е прехвърлена там, но все още може да се впечатлите от величието на изложените експонати в Египетския музей.

Ако сте притиснати от времето, се насочете директно към най-интересното в музея - Tutankhamun Galleries. Всички съкровища, показани тук, са били намерени в гробницата на Тутанкамон, зет и наследник на Аменофис IV (по-късно Ехнатон).  Гробницата, открита от Хауърд Картър в Долината на царете в 1922 г., съдържа най-голямото и най-богатото гробно съкровище, открито непокътнато в египетска гробница. Акцентите включват смъртната маска и саркофага на Тутанкамон, лъвският трон на фараона и неговата завладяваща колекция одежди. След това продължете разходката през египетската колекция бижута, която съдържа повече скъпоценостти, отколкото някога ще видите отново на едно място, и завършете обиколката, като разгледате колекцията на Royal Mummies, където можете да поздравите лично Хатшепсут, Тутмоза II, Рамзес II и Сети I.

Дори когато Великият Египетски музей отвори врати тази емблематична сграда също ще продължи да се използва като музей. Не е обявено кои колекции ще останат тук и кои ще бъдат преместени - с изключение на Tutankhamun Galleries, които в крайна сметка всички ще бъдат прехвърлени в новият музей- по-голяма част от пространството в новият музей ще бъде посветено именно на Тутенкамон. Отварянето на Великият Египетски музей беше отлагано няколко пъти вече ,като последно беше обявено за април 2020, но пандемията от Ковид-19 промени плановете и отварянето бе отложено за началото на 2021г.  
Повече за Великият Египетски музей може да прочетете тук.Пазарите в Кайро
Хан ел Халили (Khan el-Khalili), най-големият сук (базар) в Кайро, макар да има доста туристически капани, там може да намерите и истински скъпоценни камъни. От антикварни магазини през продажба на имоти до работилници, които продават кожени тефтери. Ключът към намирането на най-добрите неща е да се оставите да се изгубите в лабиринта от улички и магизини за няколко часа - интересна дейност, дори ако не планирате да купувате нищо. Но ако искате да направите покупка, пригответе се да се пазарите, като намалите първоначалната цена, която ви предлагат, поне наполовина, ако не и повече. Повечето търговци са склонни да направят отстъпка в цената, особено ако смятат, че ще си купите нещо от тях. За купувачите главната търговска улица е  Ал-Муски (наричана още улица Гавар ал Каид). Златните и сребърните работилници са разположени предимно на север от пресечната точка на тази улица с улица Ал-Муиз Ли-Дин Аллах, докато частта с подправките е на юг. Пазарът е ограден от източната  страна от неоготическата джамията Сайидна ел-Хусейн, построена през 1792 г. в чест на внука на пророка Мохамед. Що се отнася до къде отиват местните? Ще ги намерите на щандовете за храна, пазаруващи пресни продукти и гореща пита.
Базарът също е дом на редица известни кафенета, включително Фахарат, който е известен с ястията си с гълъби (пълнени или гриловани), и Ел Фишави, едно от най-старите в Кайро, което е отворило врати преди повече от 250 години.Коптик Кайро или старият град на Кайро
Този квартал в южен Кайро е най-старата част на града, с усукани алеи и древни църкви, които са няколко века по-стари от богато украсените джамии на ислямското Кайро. Според легендата Свети Марк въвежда християнството в Египет и именно тук процъфтява първата християнска църква в Африка - коптската църква в Египет. За да научите повече за богатата история на коптския Кайро, разгледайте кварталните атракции като Коптския музей и Висящата църква (Коптската православна църква "Света Богородица") от девети век, които се помещават в древна вавилонска крепост. Тук също ще намерите еврейски и ислямски обекти, включително джамията на Амр Ибн ал-Аас - най-старата джамия в Африка - и Синагога на Бен Езра - предполагаемото място, където дъщерята на фараона е открила Моисей да плува в кошницата . Много от посетители смятат, че посещението на коптския Кайро е задължително, дори и да не сте религиозни. Любителите на историята ще оценят изобилието от исторически забележителности в района, докато привържениците на архитектурата ще се радват да гледат красивите мозайки и дограми из квартала. Плюс това, тесните алеи са облицовани с улични търговци, продаващи най-различни стоки.

Най-лесният начин да стигнете до коптския Кайро е да вземете метрото от Кайро до гара Мар Гиргис, която седи от другата страна на улицата от Коптския музей. Някои автобусни турове , като Tailor Made Tours и Love Egypt Tours, включват спирка в коптския Кайро и има ограничен уличен паркинг. Районът е безплатен за посещение, но носете дребни пари в брой, ако планирате да купувате предмети от уличните продавачи или да влезете в Коптския музей.


Ислямският квартал на Кайро
Този разпръснат квартал в източен Кайро обхваща лабиринт от усукани улички и може да се похвали с впечатляваща архитектура. Атмосферата тук ще отнеме време за свикване: улиците са претъпкани, шумни и затрупани с животински отпадъци. Но ако отделите време да се приспособите към хаотичната обстановка на ислямския Кайро, няма да съжалявате, че сте го посетили. Тук ще намерите редица топ атракции, включително базара на Хан Ел-Халили и Цитаделата Салах Ел-Дин. За да видите забележителностите на Ислямския Кайро, излезте и се разходете или се включете на организирана автобусна обиколка. Автобусните турове - като тези, предлагани от Memphis Tours и Египет Tailor Made Tours - включват местни водачи, така че ако искате да научите повече за историята на квартала, това е най-добрият начин.


Вечерно шоу – Звук и светлина на Египетските пирамиди в Гиза
Всеки ден, когато слънцето залезе и мракът обгърне оживеният град Кайро и известните пирамиди на Гиза, едно великолепно светлинно и звуково шоу сякаш съживява един от най-значимите египетски паметници. Шоуто „Звук и светлина“ на пирамидите в Гиза позволява в рамките на около един час да научите историята на великите фараони, техните тайни, легенди и интересни моменти от древната история на Египет.Разгледайте нашите топ оферти за Египет с посещение на Кайро по-долу. Разчитайте на нас за професионален съвет при избор на почивка в Египет като се свържете с нас на телефон 02 850 41 15 / 0877 538 532/ 0877 538 537 / 0878 403 400 или ни пишете на office@arenatravel.bg  

Прочети повече

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти