Arenatravel.bg

Тунис


Вашата оценка 4.50 от 2 гласа

Златните плажове и топлия климат правят Тунис идеалното място за почивка за тези, които търсят достъпен лукс. Разположен на средиземноморския бряг на Северна Африка, Тунис се радва на горещо лято и прекрасна крайбрежна ивица с дължина 700 мили. Броят на хората, които избират Тунис за почивка, нараства с всяка изминала година, като главният фокус в североизточната част на страната е столицата Тунис. Независимо дали искате просто да си почивате и да се отпуснете в крайбрежните курорти Монастир, Сус и Порт ел Кантауи,  да разгледате космополитната столица Тунис или да се потопите в руините на Картаген, има нещо за всекиго.

Тунис може да е само тънка ивица земя на фона на необятния простор на Северна Африка, но има достатъчно богата история и разнообразна природна красота, за да се съревновава със страна многократно по-голяма от нейните размери. С покрития си с пясък средиземноморски бряг, ухаещ на жасмин и морски бриз и където ви сервират винаги прясна риба, Тунис е на първо място в класациите за една неподправена почивка , където да се радвате на слънцето, пясъка и морето. Но отвъд плажовете, това е и една вълнуваща дестинация, където различните култури и невероятните крайности на пейзажа - залесените брегови линии или сахарските пясъчни морета на юг - могат да бъдат посетени само за няколко дни.


Какво да посетим в Тунис ? Разгледайте най-интересните забележителности в Тунис. :


▷ Столицата град Тунис

В столицата на Тунис терминът „жива история“ наистина e приложим. Тук вълните на колонизацията са обогатили културата на града с опияняващо богат и сложен привкус, до който се докосвате навсякъде в града.
Вземете великолепната средновековна медина например, изоставена от французите след колонизацията им, но придобила отново авторитет през 21 век, когато отварят врати редица бутикови хотели и артистични кафенета, примамвайки местните жители обратно в кварталите, в които са израснали техните предци. Не пропускайте историческото селище на Картаген, някога колонизирано от финикийци и римляни, сега провинцията е място на въздигащите се , модерни местни жители, чийто изтънчен живот буйно се развива сред руините.
В известен смисъл тези процеси - и оптимизмът, който ги вдъхновява – контрастират на икономическия спад, очевиден на други места в страната. Но град Тунис винаги е бил устойчиво и перспективно селище, което е и отлична отправна точка за разнообразни пътувания из страната.


 Картаген

Картаген се намира  съвсем близо до град Тунис, което е запазило усещането за историческата си значимост, изковавана в продължение на хилядолетия - освен че е дом на археологическия парк на Картаген, включен в списъка на ЮНЕСКО, в района е разположен и президенския дворец, както и масивната джамия Malik Ibn Anas Carthage. Тук може да разгледате руините на един от най – знаменитите градове на древносттавъзникнал като финикийска колония в 814 г. п.н.е и владял западното средиземноморие в продължение на векове.
Днес са се запазили само малка част от останките на картагенското селище и само няколко руини от римския период, затова и някои посетители са разочаровани от посещението си тук. От римския период най-добре запазените са римските бани на император Антонин Пий и амфитеатъра на император Адриан. Но за тези с активно историческо въображение обаче фрагментите, които са се съхранили, могат да възкресят едно особено значимо историческото минало.


▷ Музеят Бардо в град Тунис

Основната забележителност в най-известния музей на Тунис е великолепната му колекция от римски мозайки. Те обрисуват завладяващия портрет на древния живот на Северна Африка. Oсвен музайките,  музеят разполага и с великолепни елинистични и пунически скулптори. Масивната колекция се помещава във внушителния дворцов комплекс, построен от Hafsids (1228–1574 г.) и укрепен и разширен от османците през 18 век. Оригиналните сгради на двореца днес се свързват с драматична съвременна пристройка, като така изложбеното пространство се удвоява. Бардо се намира на 4 км северозападно от центъра на града.


▷ Почивки в Сус

В Сус има три основни притегателни точки за всички пътешественици: дългия пясъчен плаж Boujaffar, Медината от епохата на Аглабид, която е под егидата на Юнеско  и малкият, но превъзходен Археологически музей Сус. Всички тези забележителности се посещават и привличат както от местните жители, така и множество туристи.

Красивият стар град Сус е изключително място за почивка, предлагащ плажове с бял пясък наред с очарователни исторически забележителности. „Перлата на Сахел“ предоставя уникално тунизийско изживяване, където можете да се отпуснете пред спокойното тюркоазено море и също да направите крачка назад във времето, за да разгледате историята на тази богато разнообразна страна. Разгледайте оживения град, разхождайки се по пристанището сред риболовните лодки или накарайте сетивата си да се изтръпват с разходка из световно известните пазари (сукове) . Древната Медина е една от най-важните забележителности в  града и е на повече от 3000 години.
Разположено в зашеметяващия залив Хамамет, морето тук в Сус е плитко и безопасно за деца, което прави тази дестинация популярна  за семейства с деца. Сус е идеално отправна точка към различни екскурзии в Тунис -  древните руини на Картаген, лесно достъпни за еднодневна екскурзия. Нощните сафарита до Сахара също могат да бъдат организирани, както и възможността да се разгледа наследството на град Кайруан. Изгодните почивки в Сус са блестящ начин да прекарате свободното си време през пролетта, лятото и есента . Тук ще намерите изгодни оферти за Тунис , които ви дават шанс да изпитате напълно различна култура, но и едновременно с това може да се насладите на прекрасното тюркоазено море.

Когато седнете в ресторант на брега на морето, гледащ над Средиземно море с вкусна таджина пред вас, ще знаете, че вашата почивка в Тунис върви добре. Затова си починете от всичко и резервирайте вашата почивка в Тунис още днес. Резервирайте своята почивка до Тунис 2020 на www.arenatravel.bg▷ Почивки в Монастир

Първоначално възникнало като  тихо рибарско селище, днес Монастир вече е една от водещите ваканционни дестинации в Тунис. Този район на страната се слави със своите светли, пясъчни плажове и бистра тюркоазена вода и е един от най-слънчевите региони в света.
Прелестите на Монастир са често подценявани: медината може да бледнее в сравнение с тези в Сус, Сфакс и Махдия, но добре запазеният Рибат (крепостен монастир), импозантният мавзолей на Habib Bourguiba и натоварения, модерен пристанищен комплекс, правят града особено интересен за посещение.
Купете атрактивни сувенири в популярния търговски център Folla, отидете със семейството в Monastir Karting, след което се отправете към основния плаж на града, за да се отпуснете на плажа. Можете дори да заведете децата на забавна разходка с лодка с пиратска тематика с Bateau Pirate, където можете да забележите делфините и да гледате как пиратите танцуват и пеят.
 


▷ Почивки в Хамамет

Разположен върху целия югоизточен бряг на Cap Bon,  Хамамет (означава „баните“ на арабски) е първият курортен град на Тунис. Ограниченията в ранното планиране на курорта, а именно, че височината на хотелите не трябва да надвишава височината на едно дърво, е причината сградите на Хамамет да се разпростират хоризонтално, далеч от тендецията за  неоправдано високите строежи, които бележат болезнено толк ова много други средиземноморски селища.
Хамамет е сравнително спокоен град. Центърът на града е изпълен с ресторанти и магазини, с изглед към извисяващата крепост и стените на Медината.Посетете Медината в стария град по време на вашата почивка в Хамамет и се разходете из суковете, които предлагат селекция от красиви предмети и впечатляващи произведения на традиционните изкуства и занаяти. Хамамет е известен с невероятните си водни спортове и съоръжения за гмуркане. Наемете катамаран и се насладете на синьото небе ; опитайте с уиндсърф, гмуркане с шнорхел и други, за да подправите всеки ден, който прекарате на брега на Хамамет. Вземете си интересна туника при пристигането си от един от модните бутици, скрити в медината и разгледайте фолклора, изложбите и фестивалите, които се провеждат в Хамамет.

Метаморфозата на тихото рибарско селище започва през 20-те години на миналия век с пристигането на румънския милионер Джордж Себастиан. Днес Хамамет е пълноценно курортно градче и стотици хотели са разположени край брега на дължина от близо 20 км, от заградените бастиони на северен Хамамет до широките петзвездни курорти на Ясмин Хамамет. Там, където хотелите свършват, плажът отново става див и сякаш недокоснат.


▷ Почивки в Порт Ел Кантауи, Тунис

Живописният Порт Ел Кантауи е създаден през 70-те години, наподобявайки облика на традиционно тунизийско пристанище и сега е една от най-популярните ваканционни дестинации в страната. Крайбрежната ивица тук е красива, с бели пясъчни плажове с гледка към бистри изумрудени води, които са достатъчно топли за плуване от май до  октомври поне.
Изкуствено-създаденото пристанище е изпълнено със стотици изящни яхти и заобиколено от харизматични бели сгради. Той е прекрасен оазис, идеален за двойки или семейства с деца. В близост се намира древният град Сус, който е бил обитаван от поне 3000 години и е известен с оживените си казина и атрактивната Медина - старата, оградена от стената част от града.


▷ Почивки на остров Джерба

Този спиращ дъха субтропичен остров е заобиколен от едни от най-добрите пясъчни плажове в Средиземноморието, което го прави изключително популярен както при двойки, така и при семейства с деца. Благодарение на бистрата морска вода е популярна дестинация за гмуркане и гмуркане с шнорхел, а прекрасният плаж Sentido Djerba е идеален за слънчеви бани.
Вижте стотици крокодили в многообичаната атракция Krokodilfarm Animalia или се отправете към музея Guellala, за да научите повече за историята на Джерба и нейните обичаи.
Разположен в Гейбския залив, този тунизийски остров има интригуваща история . Тук ще видите калдъръмени улици с кактуси и други екзотични растения, заобикалящи многото дворове; ще се насладите на очарователни места за ядене и пиене през всички часове на деня; пазарите са отворени в повечето дни и дори можете да обиколите острова с такси или дори с велосипед, ако сте готови за приключения

Независимо дали пътувате сам, със семейството или приятелите, в Джерба има на какво да се насладите независимо от възрастта. Резервирайте вашата почивка в Тунис и остров Джерба на www.arenatravel.bg сега!▷ Екскурзуя до Сиди Бу Саид

Със своята отличителна синьо-бяла цветова гама, калдъръмени улички и великолепните отблясъци на лазурните води, селцето на върха на скалата Сиди Бу Саид е едно от най-красивите места в Тунис. Кръстен на суфийски светец от 13 век, отличителната му архитектура е смесица от османски и андалуски влияния, резултат от притока на испански мюсюлмани през 16 век. За французите, заспалото рибарско селище беше перфектно изображение на ориентализма, романтизиран от европейците през 19 век, и те се ангажираха да гарантират запазването на специфичния му характер - едновременно истински и в същото време въображаем ( селището получи статут на защитена зона през 1915 г.). Жители и посетители на градчето в миналото включват художника Пол Клее, автора Андре Гиде, философа Мишел Фуко и артистичните британски ексцентрици Осберт и Едит Ситуел. Днес все още е запазено усещането за северноафриканската фантазия, както за посетителите, така е и достатъчно интересно, за самите тунизийци.

▷ Екскурзия до Амфитеатърът Ел Джем

Този колизеум, включен в списъка на ЮНЕСКО, е вторият по големина в римския свят (след Римския); бил е дълъг 149 м, широка124 м, с три нива на сядане на 30 м височина. Капацитетът му за сядане е оценен на до 35 000 места - значително повече от населението на самия град. Построен изцяло от каменни блокове, без основи, фасадата му се състои от три нива на аркади. Вътре, по-голямата част от поддържащата инфраструктура за многоетажното сядане, е запазена.
Смята се, че колизеумът е построен между 230 и 238 г. сл. Хр. и обикновено се приписва на африканския проконсул Гордиан, местен земевладелец и покровител. Камъкът за строителство е трябвало да бъде донесен чак от кариерите в Сулектум (днешна Салакта), на 30 км от брега, а водата е била донесена на 15 км с подземен акведукт от хълмовете, северозападно от града.
През 238 г., Гордиан е обявен за император на Рим тук по време на злощастен бунт срещу император Максим. Говори се, че Гордиан се е самоубил в амфитеатъра, когато станало ясно, че бунтът е обречен.По-късно колизеумът се удвоява като последна стъпка на отбрана. Берберската принцеса Ал Кахина е обсадена тук от арабските сили в края на VII век. Според легендата, колизеумът е бил свързан с тунел към крайбрежния град Салакта, което позволявало на Ал Кахина да измъчва своите обсадителите, като размахва прясна риба от върха на стените.
Когато влезете в колизеума за първи път, ще бъдете поразени от величието на римската визия. Южната страна на амфитеатъра е най-непокътната, което позволява да се усети как местата за сядане се спускат от горните нива към арената, обградена с мраморна стена, под която минават сводести коридори.
Все още можете да се изкачите до най-горните нива за сядане и да погледнете надолу към арената. Възможно е също така да посетите и двата дълги подземни коридора, които са били използвани за задържане на животните и гладиаторите в последните им мигове, преди да бъдат изтласкани на арената, за да осигурят забавление за масите.


Кога е подходящо да посетим Тунис

Юли и август са пиковите сезони в плажните курорти с високи температури между 28-37 0С. Екскурзиите във вътрешността на пустинята Сахара спират поради летните горещини през този период.
От септември до ноември и от април до юни са междинния сезон, с малко по-ниски цени на хотелите и все още топло време.
От декември до март е прохладно по крайбрежието и в планините, но  е идеалното време за посещение на Сахара.


Допълнителна информация

Визов режим: При пътуване до Тунис не се изисква виза, при условие, че престоят ви не надвишава 4 месеца.
Часова зона: +1 часа GMT

Национална валута: Тунизийски динар. Един динар е равен на 1000 милима.
ВНИМАНИЕ: Обмяната на местна валута е препоръчително да става само в банките.


Религия: 94% от населението са мюсюлмани и 6% са християни /католици и протестанти/.

Език: Официален език е арабският. В ежедневието, обаче може да чуете също английска, френска  и немска реч.


Позволете ни да Ви отведем на едно вълнуващо пътешествие в Тунис!
Тук ще намерите голям избор от оферти за Тунис . Организирайте своята почивка в Тунис сега- свържете се с нас на 02 850 41 15 !
Разгледайте още : почивка за двама all inclusive

Оферти


Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти