KLM

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА KLM –Royal Dutch Airlines

KLM Royal Dutch Airlines (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V.) е основана на 7 октомври 1919 г. , за да обслужва Холандия и нейните колонии. Понастоящем KLM е най-старата авиокомпанията,която все още оперира под оригиналното си име. KLM е в основата на групата KLM Group като тя включва нейните дъщерни дружества KLM Cityhopper, transavia.com и Martinair.

Сливането на KLM с Air France май 2004 формира нова компания Air France-KLM Group, която е регистрирана в Париж, на летище Шарл де Гол. И Air France, и KLM продължават да извършват полетите си под своята търговска марка като дъщерни дружества на групата. Air France и KLM са част от алианса SkyTeam, втория по големина авиоалианс в света, след този на Star Alliance.


ОСНОВНА БАЗА И ПОЛЕТИ

Седалището на KLM е в Amstelveen близо до своя център в Амстердам на летище Schiphol. KLM оперира редовни пътнически и товарни услуги до повече от 90 дестинации в цял свят. Авиокомпанията и нейните партньори обслужват 133 дестинации в 69 държави на петте континента от техния хъб на летище Amsterdam Schiphol Airport. КЛМ има договор с Bulgaria Air за отсечката София-Амстердам.Билетът се издава от КЛМ,но самият полет до Амстердам(всеки ден) се извършва от българския превозвач.По този начин могат да се направят връзки с останалите дестинации на КЛМ и нейните партньори от SkyTeam.


  • ФЛОТ

Авиопаркът на КЛМ се състои от 116 самолета(като 16 са поръчани в бъдеще).Средната възраст на самолетите е 10.9 години ,предимно Boeing (737/747/777).


  • КЛАСИ НА ПЪТУВАНЕ

КЛМ предлага две класи на пътуване-икономи и бизнес класа.
На разположение във всички кабини на полети на дълго разстояние са лични екрани с аудио-видео система, сателитен телефон, SMS и имейл услуги.
Европейските полети на къси и средни разстояния полети предлагат икономична класа в задната кабина и Economy Comfort и Europe Business класа в предната кабина.

КЛМ предлага два типа бизнес класа- на презконтинентални и презокеански полети (World Business Class )и на европейски полети( Europe Business Class).

През март 2013 г.,KLM въвежда новата седалка в бизнес салона на дълги полети.
Холандският дизайнер Hella Jongerius проектира новата кабина, както и новата седалка от типа плоско легло, която ще замени досегашната версия на седалка(от типа легло с наклон).Новите седалки се очакват да бъдат внедрени във всички бизнес кабини на самолетите Боинг 747-400s до юни 2014г. На следващ етап ще се внедрят и Боинг 777, следван от A330 Airbus.

Новите седалки са напълно плоски и предлагат 17-инчов (43 см) екран , с висока разделителна способност и лични системи за забавление. Когато е напълно плоско, леглото е около 2 метра (6,6 фута) дълги.

Europe Business Class е бизнес класата на къси разстояния. Седалките са широки 17-инчов (43 см) и са със среден наклон от 33 инча (84 см).Седалките разполагат с допълнително пространство за краката и повече наклон от местата в икономичната класа.На самолетите Боинг 737 местата са с конфигурация 3-3 като средното остава винаги празно, за да се увеличи личното пространство на пътници; на самолетите Fokker 70 местата са с конфигурация 3-2 като средната седалка е блокирана ,а на самолети Embraer 190 съответно 2-2.
Предлага се от луксозна закуска до 3-степенно меню в зависимост от времето и продължителността на полета.

Economy Comfort

Economy Comfort се нарича премиум икономи класата на всички KLM и KLM Cityhopper полети. Седалките на полетите на дълги разстояния имат 4 инча повече място и двойно по-голям наклон на седалката на икономичната класа .Седалките на полетите на къси разстояния имат с 3.5 инча по-голямо пространство и с до 40% наклон в сравнение с редовните места в икономичния салон.

Economy Comfort се намира в отделна кабина преди икономи салона и затова пътниците, резервирали билет в този салон могат да излезнат от самолета преди другите пътниците от икономи салона.


Икономична класа

Седалките в икономичния салон за презконтиненталните/презокеанските полети са с разстояние от 31- 32-инча (79-81 см) и са със широчина от 17.5 инча (44 см). Всички седалки са оборудвани с регулируеми подглавници, 9-инчови (23 см)екрани със система за забавление и личен сателитна телефон, който може да се използва с кредитна карта. Седалките в полетите на къси разстояния имат 30 до 31-инча (76-79 см) разстояние и са със широчина 17 инча (43 см) широки. Седалките тук не разполагат с никакви лични развлечения.Конфигурацията за местата в презконтиненталните полети на самолетите Boeing 747-400 е 3-4-3 , на Boeing 777-300ER 3-3-3 , а на Airbus A330 e 2-4-2.Конфигурацията на местата за полетите на къси разстояния на самолетите Boeing 737 е 3-3, на Fokker 70 е 3-2, на Embraer 190 е 2-2.

Последното голямо вътрешно обновяване на икономичния салон се провежда през 2010 г.Тогава се преустройва изцяло салона на самолетите Boeing 747-400 .Новите седалки разполагат с повече място за краката, както и нова система за забавление по време на полет.


ПРОГРАМА ЗА ЛОЯЛНИ ПЪТНИЦИ

Програмата за лоялни пътници се нарича Flying Blue е лидер в Европа и има над 21 милиона членове. Членството е безплатно, а точките се печелят на база прелетяни мили и класа. Програмата се дели на два статута – стандартен (Ivory) и елитен (Silver, Gold and Platinum). Ivory реално е основното ниво, което се получава при присъединяване към програмата. Елитен статут се получава при събиране на определен брой мили за една календарна година, като членските нива са три - Silver, Gold и Platinum. Членовете на Flying Blue Silver са признати от всички авиокомпании в алианса Skyteam като SkyTeam Elite клиент. Това дава предимство по време на цялото пътуване и пести време. Допълнително – сребърната карта „спечелва“ 50% повече Flying Blue Award мили при полет с KLM, Air France или която и да е друга авиокомпания от SkyTeam. Flying Blue Gold картата също означава, че притежателят й е признат като SkyTeam Elite Plus клиент. Това гарантира достъп до удобствата на всички летищни салони (т.нар. Lounges). Златното членство позволява спечелване на 75% повече Flying Blue Award мили от полетите на компаниите от SkyTeam. Всеки член на Flying Blue Platinum нивото е признат като SkyTeam Elite Plus клиент. Спечелените мили при полет тук вече са 100% повече, а след 10 години „стаж“ картата става доживотна.
Voyageur Rewards е програма за събиране на точки и бонус билети, специално създадена от Air France за малки и средни предприятия. Всеки път, когато лети служител, компанията му печели точки, които може да бъдат заменени за билети, повишаване на класата или допълнителен багаж, което на практика намалява фирмените разходи. Служителите, които членуват във Flying Blue получават точките и на собствените си сметки.
С Frequent flyer картата на Air France-KLM събирате точки от полети и с другите авиокомпании в алианса.

За регистрация и повече информация относно програмата , следвайте линка по-долу :

Регистрирайте се още сега във Flying Blue!