British Airways

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА BRITISH AIRWAYS

Основана през 1974г, British Airways (BA) е националния авиопревозвач на Обединеното кралство и най-голямата авиокомпания по отношение на размера на флота,обслужвани международни полети и дестинации във Великобритания. По отношение на превозените пътници,тя се нарежда на второ място след нискобюджетната авиокомпания EasyJet. Авиокомпанията е базирана в Waterside в близост до основния си хъб на летище Хийтроу в Лондон.
British Airways е съосновател на глобалния авиоалианс Oneworld заедно с American Airlines, Cathay Pacific, Qantas и вече несъществуващата Canadian airlines. В момента алианса се нарежда на трето място след първенците SkyTeam и Star Alliance. British Airways се слива с Iberia на 21 януари 2011 г., и официално създават International Airlines Group (IAG), третата по големина авиогрупа в света по отношение на годишните приходи и втората по големина в Европа. Новата предприятие притежава около 400 самолета, превозва над 62 милиона пътници годишно и обслужва над 200 дестинации.
Основната база на British Airways е на летище Хийтроу в Лондон, но също така има голямо присъствие на летище Gatwick. Авиокомпанията разполага с база в London City Airport (LCY), където нейната дъщерна авиокомпания BA Cityflyer е най-големият оператор. Пътниците, които желаят да пътуват в чужбина с BA или към или от регионални дестинации във Великобритания, сега трябва да се прехвърлят в Лондон. Летище Хийтроу е доминирано от British Airways, която притежава 40% от наличните летищни слотове. По-голямата част от полетите да се осъществяват от Терминал 5 на летище Хийтроу, с изключение на някои полети на къси и средни разстояния ,които се осъществяват на Терминал 1, поради закупуването на авиокомпания BMI и липсата на капацитет на Терминал 5 . С предстоящото отваряне на чисто новия терминал 2 през 2014 г., авиокомпаниите от Star Alliance постепенно ще организира всичките си услуги в новия терминал и терминал 1 ще се затворен.Всички полети на British Airways ще бъдат концентрирани в терминали 3 и 5.
British airways извършва всекидневни полети от София до Лондон Хийтроу и обратно.

British Airways обслужва над 160 дестинации, включително шест вътрешни. Той е един от малкото авиокомпании,които летят до всичките шест постоянно обитаеми континенти, заедно с, Delta Air Lines, Emirates, Etihad Airways, Korean Air, Qantas, Qatar Airways, Singapore Airlines, South African Airways и United Airlines.


ФЛОТ

В продължение на доста години флотата на авиокомпанията се състои основно от самолети Боинг,но в края на 1998г. авиокомпанията прави поръчка на първите Airbus-и.За презокеанските и най-дългите си полети авиокомпанията използва Boeing 747-400 .

През 2007 г., BA обявяват , че са направили поръчка на тридесет и шест нови самолети за дълги разстояния, в това число дванадесет Airbus A380s и двадесет и четири Boeing 787 Dreamliners. Отново се избират двигатели Rolls-Royce Trent за двете поръчки . Самолетите от типа Boeing 787 ще заменят 14 от старите Boeing 767 на British Airways, а Airbus A380s ще заменят 20 от Boeing ВА 747-400s и най-вероятно ще бъдат използвани за увеличаване на капацитета на ключовите маршрути от Лондон Хийтроу.

На 26 юни 2013 г., British Airways са доставени първите самолети Боинг 787s. Самолетите започнаха да оперират до Торонто на 1 септември 2013 г. и летище Ню Йорк ( Newark )на 1 октомври 2013 г. Първите доставки на Airbus A380 за British airways са направени на 4 юли 2013 г. Първите дестинации с него беше редовната линия до Лос Анджелис на 24 септември 2013 г., последвано от Хонг Конг на 22 октомври 2013 г.


КЛАСИ НА ПЪТУВАНЕ

British airways предлага 4 класи на пътуване, по нещо за всеки вкус и бюджет. Без значение каква класа избирате да пътувате , авиокомпанията винаги се стреми да направи пътуването по-приятно и специално.

Полети на къси разстояния

UK Domestic е икономичната класа на British Airways за вътрешни полети в Обединеното кралство. Полетите се оперират от лет.Лондон Хийтроу/ London Heathrow/ и се управляват предимно от Airbus A320.Малък брой на пиковите полети до Глазгоу и Единбург се експлоатират от Боинг 767-300ERs конфигурирани изцяло в икономи класа. Всички полети от летище Лондон Гетуик / Gatwick / се оперират от Boeing 737-400, Airbus A319 или A320 в икономи класа .
Euro Traveller е икономичната класа за всички полети във Европа.
Club Europe е бизнес класа на всички полети на къси разстояния, с изключение на тези в рамките на Обединеното кралство. Този клас дава възможност за достъп до бизнес салоните на повечето летища. Club Europe осигурява места в конфигурация 2-2, като средната седалка не се използва.

Полети на средни разстояния

През 2012 г. British Airways стартира нов продукт за полетите на средни разстояния със самолети Airbus A321s по маршрути, управлявани по-рано от BMI. Тези самолети обслужват маршрути като Алмати, Тбилиси, Баку, Аман, Бейрут и Тел Авив. Бизнес класата на "Club World" на тези самолети е различна в сравнение с останалия част на ВА за дълги разстояния : тук се предлагат 23 места с конфигурация 1-2, за да има повече място за краката и пространство за местата от тип плоски легла.

Първа класата на дълги разстояния предлага първокласното обслужване и се предлага на всички Airbus A380s, всички Boeing 747-400s, някои Boeing 777-200s и всички Боинг 777-300ERs. Тя има четиринадесет "полу-кабини",всяка от които предлага легло с размери 1.98 м дължина, 15-инчов (38 см) широк екран за забавление и изходи за захранване на лаптоп и др.

Club World е бизнес класата на дълги разстояния и е конфигурирана на самолети Boeing 767, Boeing 777, Boeing 787, Boeing 747-400 и Airbus A318 и A380 самолети. Кабината разполага с напълно плоски легла. През 2006 г. British Airways започва да внедрева ново поколение бизнес класа New Club World с по-големи места. Всички бизнес кабини на Club World са конфигурирани по подобен дизайн като местата на пътеката гледат напред, докато средните места и тези до прозореца гледат назад (British Airways е втората авиокомпания в света ,която предлага места в бизнес класа ,гледащи занад, другата е United Airlines).

World Traveller е икономичната класа за международни полети на дълги разстояния. Тя предлага екрани за забавление на пътниците,разположение на гърба на всяка седалка, както и безплатни напитки и храна.

World Traveller Plus е премиум икономи класата и се предлага на всички самолети на дълги разстояния, с изключение на Airbus A318 Премиум салона предлага по-малко места на ред, повече комфорт на местата ,както и електрически изходи за лаптоп и др.


ПРОГРАМА ЗА ЛОЯЛНИ ПЪТНИЦИ

Програмата на British Airways за лоялни пътници се нарича Executive Club и тя предлага множество предимства на своите членове. Програмата има 4 нива на членство- синьо, бронзово,сребърно и златно .
Колкото повече летите с British airways и нейните партньори от алианса oneworld® ,толкова по-високо ниво на членство ще имате и това ще ви донесе по-големи ползи и изключителни привилегии:
  • приоритетно качване на борда за бронзови членове
  • достъп до бизнес салоните за сребърни членове
  • специални салони за първа класа и спа процедури за златни членове
  • натрупаните точки Avios от пролетяни полети могат да се обменят както за безплатни полети и пътуване в по-висока класа (премиум,бизнес, първа),така и за различни туристически услуги-рент-а-кар, хотелски резервации,екскурзии.


За регистрация и повече информация относно програмата , следвайте линка по-долу :
Онлайн регистрация в Executive Club


Търсите евтин самолетен билет ? Вие сте на правилното място ! Свържете се с нас на тел.(02) 850 41 15  или мобилен 0877 538 532  за евтин самолетен билет до Лондон или една от множеството дестинации, които обслужва British Airways. Очакваме Ви!

British Airways изпълнява полети до над 160 дестинации в цял свят Европа, Азия, Африка , Северна и  Южна Америка, Карибския регион и Австралия.