Alitalia

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ALITALIA

Alitalia - Compagnia Aerea Italiana Spa е националния авиопревозвач на Италия.На 13 януари 2009г. Alitalia и Air One започват дейността по сливането си- на флотилия, мрашрутна мрежа, търговска и административна структура.
Основният хъб на авиокомпанията е летище Леонардо да Винчи, известно като летище Фиумичино в Рим,а вторичния център се намира на летище Линате в Милано. Други летища ,откъдето оперира авиокомпанията са летище Милано Малпенса, Летище Торино, летище Марко Поло във Венеция. На 30 септември 2014 г., Air One прекрати дейността си и Alitalia наследи някои от нейните главни градове,до които оперираше Air One до момента- летище Катания-Fontanarossa, летище Пиза и летище Тирана в Албания.
Alitalia е най-голямата авиокомпания в Италия и 19-та в света. В превод от италиански името на "Alitalia" е комбинация на думите Ali (крила) и Italia (Italy). На 01 август 2014 г. Etihad Airways ,националния авиопревозвач на Абу Даби/Обединени арабски емирства/ потвърди, че е в преговорни условия с Alitalia за закупуване на дял от 49% от италианската авиокомпания. Тази сделка се подписва на 8 август 2014 г.

Към 2014г. Alitalia и нейното дъщерно дружество Air One Smart Carrier обслужва 103 дестинации. Alitalia е член на глобалния авиоалианс SkyTeam от 2009 г. насам.Оттогава Alitalia създава т.н. code-share споразумения с членове на SkyTeam, които позволяват на пътниците да летят до различни дестинации (с няколко или всички полети, оперирани от други авиокомпании освен Alitalia), използвайки един билет на Алиталия.

През юли 2010 г., Alitalia се присъединява към трансатлантическото споразумение ( Joint Venture) ,заедно с Air France, KLM и Делта.Споразумението разпределя печалбите между четирите авиокомпании за всички полети,изпълнявани от тях над Атлантическия океан.ФЛОТИЛИЯ

Между 2009 г. и 2011 г., Alitalia подновява своя флот с пристигането на 34 нови самолета. Средната възраст на флота на авиокомпанията е 8.1 години, считано от април 2013 г. Процеса на подновяване на флота приключи в началото на 2013 г.КЛАСИ НА ПЪТУВАНЕ

Alitalia има четири класи на пътуване:икономична,премиум икономи класа, бизнес класа на къси и средни разстояния и бизнес класа на дълги разстояния.

Classica е икономичната класа на Alitalia. На къси и средни разстояния полети, пътниците получават безплатна напитка и закуска или лека храна, в зависимост от дължината на полета. Лични телевизионни екрани за развлечение се намират на всяка седалка на някои самолети Airbus A320 и A319 . На дълги полети, пътниците получават безплатна храна, ,както и лични телевизионни екрани за забавление.
Classica плюс е премиум икономи класа на Alitalia.Тя е на разположение на някои от полетите на дълги разстояния. Услугите са същите като икономиката, с разликата,че пътниците получат някои допълнителни ползи като допълнително място за краката, специален чек-ин гишетата и по-висока норма на багаж.
Ottima е бизнес класа на кратки и средни разстояния, с подобрено кетъринг обслужване и допълнително право на багаж в сравнение с Classica, както и специални чек-ин гишета и достъп до VIP салоните на летището.
Magnifica е бизнес класа на дълги разстояния, предлагаща специални предимства като нов кетъринг (регионално фокусиран, променящ се всеки месец и включващ нова селекция от вина "Spumante" със сътрудничество с Италианската асоциация на сомелиерите) ,нови одеала, завивки, възглавници, спално бельо ,козметични комплекти от Bulgari. Авиокомпанията предлага напълно плоско легло на борда на самолетите Airbus A330-200 и Boeing 777 самолети.

ПРОГРАМА ЗА ЛОЯЛНИ ПЪТНИЦИ Mille Miglia

Програмата за лоялни пътници на Alitalia -MilleMiglia,позволява на лоялните клиенти на авиокомпанията да се възползват от различните награди и услуги,предлагаща програмата като се конвертират натрупаните мили.

Най-бързият начин за регистрация е онлайн на сайта на авиокомпанията.След регистрацията веднага ще получите вашата карта MilleMiglia с бонус от 2000 мили.Спечелването на милите става не само чрез полети, а чрез използването на отделни услуги от над 30 партньори на програмата.
Милите,които получавате са базирани на пролетяното разстояние и избраната резервационна класа на пътуване.За полети между Рим и Милано, се печелят между 750 и 2000 мили.
Натрупаните мили може да използвате за безплатни билети или пътуване в по-висока класа на пътуване.

За регистрация и повече информация относно програмата, следвайте линка по-долу :
To enrol to the bonus programme Mille Miglia please click here