Air France

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА AIR FRANCE

Air France (официално Société Air France, SA) е националният авиопревозвач на Франция със седалище в Tremblay-en –France. Тя е дъщерно дружество на Air France-KLM Group и една от основателите на глобалния авио алианс SkyTeam. Към 2013 Air France обслужва 36 дестинации във Франция и редовни полети в цял свят, както и товарни услуги до 168 дестинации в 93 страни (включително отвъдморските департаменти и територии на Франция). Превозва 77,300,000 пътници и 1,3 милиона тона товари за 2013г.
ИСТОРИЯ

Авиокомпанията е основана на 7 октомври 1933г. от сливането на няколко авиокомпании- Air Orient, Air Union, Compagnie Générale Aéropostale, Compagnie Internationale de Navigation Aérienne (CIDNA) и Société Générale de Transport Aérien (SGTA). Air France е национален превозвач на Франция за 7 десетилея до сливането си с KLM през 2003г. Официално това се случва през май 2004г. когато се създава групата Air France-KLM Group.Всяка от авиокомпаниите лети под своята собствена търговска марка.
Авиокомпанията извършва полети от София-Париж всеки ден следобяд като допълнително изпълнява съвместни полети с България Ер, с което увеличава своята честота до 2 полета на ден.Чрез тях могат да се направят връзки с останалите дестинаци на Air France по целия свят.
Глобалният хъб(разпределителен център) на авиокомпанията е в Париж –летище Шарл дьо Гол (Charles de Gaulle Airport). Летищата Париж Орли (Paris Orly), летище Лион(Lyon-Saint Exupéry Airport) и летище Марсилия (Marseille Provence Airport),Тулуза (Toulouse Blagnac Airport) и летището в Ница (Nice Côte d'Azur Airport) служат като вторични центрове от мрежата на Air France.

AIR FRANCE и KLM са членове на алианса SkyTeam, който има 20 членки авиокомпании от различни държави, предлагащи на пътниците достъп до глобална мрежа от над 15 500 полета дневно до 1064 дестинации в 178 страни.
Със своите партньори Delta и Alitalia, Air France и KLM изграждат най-голямото трансатлантическо съвместно предприятие (join venture) с над 250 полета на ден.
АВИОПАРК


Към 31 декември 2013 г. флотата на Air France се състои от 350 самолета,включително 101 самолета, принадлежащи към останалите й регионални подразделения . Средната възраст на флота за дълги разстояния е 10,4 години , а за средни разстояния е 9,9 години ,което я прави една от най-модерните и ефективни флоти в авиоиндустрията. Air France извършва полетите на дълги разстояние със смесена флота от големи Airbus и Boeing. Машините от поредицата Airbus A320 се използват за кратки разстояния. Местното подразделение на Air France - Régional, извършва по-голямата част от регионалните си вътрешни и европейски редовни полети с регионални реактивни или турбовитлови самолети.
През 2011 г. в подкрепа на своето желание за модерниция на авиопарка си, й доставят три нови самолета Boeing 777-300ERs и два Airbus A380.Авиокомпанията се стреми да замени своите самолети Boeing 747-400 с по-новия модел Boing 777-300ERs с подобен капацитет ,както и да подмени най-старите си Airbus A320 / 321 на средни разстояния със самолети от ново поколение.
КЛАСИ НА ПЪТУВАНЕ

Без значение в каква класа сте избрали да летите с Air France, ще се насладите на едно и също високо ниво на качество и иновативност.
Air France предлага четири класи за международни полети на дълги разстояния- La Première (първа класа), бизнес , премиум икономи и икономи класа.
На разположение във всички кабини в самолетите на дълги разстояния са лични екрани с аудио видео на поискване. Европейските полети на къси и средни разстояния полети разполагат три кабинна конфигурация с-бизнес, премиум икономи и икономи класа.
La Première се нарича първата класа на Air France на полети на дълги разстояния, обслужвана от единствения двупалубен самолет в света-Еърбъс A380-800 ,заедно с Боинг 777-300ERs и 777-200ER. Кабината Première разполага дървени и кожени седалки, които се накланят на 180 градуса, образувайки легло с дължина два метра. Всяка седалка разполага с 10.4 "сензорен личен екран с интерактивни игри и аудио видео по поръчка. Четири места са конфигурирани на Боинг 777-200ER и осем на Боинг 777-300ER ,докато тези на Airbus A380 се отличават с девет La Premiere места. Air France представи новата си първа класа през юни 2014 г. на бордна на Боинг 777, заедно с новата си бизнес, премиум икономи и икономи класа.
Бизнес класата е конфигурирана във всички самолети на дълги разстояния.Седалките тук се накланят до два метра, образувайки легло. Всяка седалка включва 10.4 "сензорен екран тв монитор с интерактивни игри.

Air France пусна чисто нов бизнес класа продукт, със иновативната си седалката Zodiac Aerospace Cirrus ,проектирана от Марк Колинс от Design Investment.Новата седалка ще бъде конфигурирана първо на всички самолети Boeing 777 от юни 2014 г. до лятото на 2016 г., след което и на останалите самолети.Новата кабина разполага с оформление 1-2-1, за разлика от оформлението до момента 2-3-2 на Боинг 777.

Премиум икономи класа

Премиум икономи класата на Air France е първокласен продукт за полети на дълги разстояния, който става достъпен на Boeing 777-200ER, 777-300ER, Airbus 340-300 и Еърбъс A330-200 в края на 2009 и началото на 2010 г., а в Airbus A380-800 в края на 2010 и началото на 2011 г. Конфигурацията на местата му е 2-4-2 (2-3-2 на Airbus дълги разстояния и 3-3-3 за Alize на Боинг 777-300 в Индийския океан и Карибския регион) със места,накланящи се на 123 градуса. Предлагат 10.4 инчов тъч скриин екран , лична лампа за четене, usb порт .На борда на Airbus A380 са конфигурирани 38 места , 32 на Боинг 777-300ERs, 24 на Боинг 777-200 и 21 на Еърбъс 340-300 и A330-200 ( се намират между бизнес и икономи салона и зад бизнес класа на борда на Airbus A380 на горната палуба.Пътниците получават двойно повече безплатен багаж, приоритетни летищни услуги и много други.
От юни 2014г. се въвежда нова подобрена седалка Premium Economy салона на борда на самолет Boeing 777, предлагайки повече комфорт на пътуващите.


Икономи класа

Седалките в икономичната класа се накланят до 118 градуса. На дълги разстояния с Boeing 777-300ER удобствата включват специална облегалка за главата, личен телефон, тъчскрийн монитор за забавление, с филми и програми, които се сменят през 15 мин. Менюто включва избор между две основни менюта. На къси полети с Airbus A320 конфигурацията на седалките е различна и се сервират три студени ястия. Air France е една от малкото компании, които предлагат специални облегалки за главата във всички класи на къси разстояния. За всички полети има ограничен брой безплатни алкохолни напитки.
От юни 2014г. се въвежда нова подобрена седалка в икономи салона на борда на самолет Boeing 777, предлагайки повече комфорт на пътуващите- до един инч повече място за краката, универсални електрически контакти, прибиращи се подлакътници, 10 инчови тъч скриин екрани с аудио видео забавления. Всички други самолети ще бъдат оборудвани с новите седалки с изключение на Airbus 340-300 и Boeing 747-400, тъй като се планира да излязат от операция в скоро време.


ПРОГРАМА ЗА ЛОЯЛНИ ПЪТНИЦИ FLYING BLUE

Flying Blue е лидер в Европа и има над 21 милиона членове. Членството е безплатно, а точките се печелят на база прелетяни мили и класа. Програмата се дели на два статута – стандартен (Ivory) и елитен (Silver, Gold and Platinum). Ivory реално е основното ниво, което се получава при присъединяване към програмата. Елитен статут се получава при събиране на определен брой мили за една календарна година, като членските нива са три - Silver, Gold и Platinum. Членовете на Flying Blue Silver са признати от всички авиокомпании в алианса Skyteam като SkyTeam Elite клиент. Това дава предимство по време на цялото пътуване и пести време. Допълнително – сребърната карта „спечелва“ 50% повече Flying Blue Award мили при полет с KLM, Air France или която и да е друга авиокомпания от SkyTeam. Flying Blue Gold картата също означава, че притежателят й е признат като SkyTeam Elite Plus клиент. Това гарантира достъп до удобствата на всички летищни салони (т.нар. Lounges). Златното членство позволява спечелване на 75% повече Flying Blue Award мили от полетите на компаниите от SkyTeam. Всеки член на Flying Blue Platinum нивото е признат като SkyTeam Elite Plus клиент. Спечелените мили при полет тук вече са 100% повече, а след 10 години „стаж“ картата става доживотна.
Voyageur Rewards е програма за събиране на точки и бонус билети, специално създадена от Air France за малки и средни предприятия. Всеки път, когато лети служител, компанията му печели точки, които може да бъдат заменени за билети, повишаване на класата или допълнителен багаж, което на практика намалява фирмените разходи. Служителите, които членуват във Flying Blue получават точките и на собствените си сметки.
С Frequent flyer картата на Air France-KLM събирате точки от полети и с другите авиокомпании в алианса.

За регистрация и повече информация относно програмата , следвайте линка по-долу :
Please follow the link to enroll to Flying Blue bonus programme