ПЪТУВАНЕ ДО ГЪРЦИЯ ПО ВРЕМЕ НА КОРОНА ВИРУС ЗА ЛЯТО 2020

27 Юли 2020 г.
ПЪТУВАНЕ ДО ГЪРЦИЯ ПО ВРЕМЕ НА КОРОНА ВИРУС ЗА ЛЯТО 2020

Гърция въвежда изискване за задължителен отрицателен тест за COVID-19 за пристигащите със самолет от България

25 Юли 2020
Уведомяваме Ви, че пътуващите до Гърция със самолетни полети от България и Румъния от вторник, 28 юли 2020 г. до 04август 2020г. ще трябва да представят на гръцките гранични власти отрицателен резултат от PCR-тест за коронавирус, извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция.
Само пътници, които имат сертификат за отрицателен PCR-тест, ще бъдат допускани в Гърция. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.
Пътуващите трябва да бъдат тествани лабораторно с РТ-ПСР чрез вземане на секрет от устата или носа. Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19).
Мярката не се отнася за гръцките граждани, гражданите с постоянно пребиваване в Гърция и пътуващите по съществени професионални причини.
Информираме Ви, че във вторник - 28 юли, и сряда - 29 юли, пътниците, които не са имали време да бъдат тествани преди пътуването си, ще бъдат тествани от компетентните гръцки власти при пристигането си в Гърция.
В сила остава изискването към гражданите, които пътуват със самолет за Гърция, да попълнят предварително в срок от минимум 24 часа преди пристигането електронен формуляр за локализация на пътници (PLF), генериращ QR код, който представят на гръцките власти при влизане в страната.
Повече информация е публикувана на 
travel.gov.gr
Към момента няма промяна в изискванията за преминаване на сухопътните граници между България и Гърция. Пътуващите към Гърция през сухопътна граница, независимо от тяхното гражданство, също задължително преди пристигането си попълват в срок от минимум 24 часа преди влизането електронен формуляр за локализация на пътници (PLF), генериращ QR код.
Припомняме, че туристите могат да преминават само през ГКПП "Кулата-Промахон" със сертификат за негативен резултат от PCR-тест, издаден в рамките на 72 часа преди преминаване на границата. До 4 август влизането и излизането от Гърция на гръцки граждани, на притежатели на разрешително за пребиваване в Гърция, на граждани, чието основно местоживеене е в Гърция, на товарни камиони за превоз на стоки, както и на граждани, пътуващи по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания (което се доказва с подходящите документи), е разрешено единствено през ГКПП „Кулата- Промахон“ и ГКПП „Маказа-Нимфеа“.


01ЮЛИ

Уважаеми туристи,

От
1 юли гръцките власти въвеждат нови правила за влизане на територията на Гърция. Всички чуждестранни граждани ще трябва да попълнят онлайн формуляр поне 48 часа преди пътуването си​. Той съдържа детайлна информация за отправната точка на пътуващия, продължителността на предишни престои в други страни, както и адресът, на който ще отседне в Гърция. Попълненият формуляр генерира уникален код (QR), който ще бъде проверяван от граничните власти. Пътуващите трябва да го покажат на телефона си или на хартиено копие. В зависимост от предоставената във формуляра информация, пътниците подлежат на допълнителни проверки.
Регистрацията е бърза и лесна,следвайки посочения линк:  https://travel.gov.gr/#/
Всички пътници трябва да спазват наложените санитарни мерки, включително да използват маски и да спазват социална дистанция.
При необходимост от съдействие и повече информация българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 693 70 96 220; +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106, както и с генералното ни консулство в Солун на: +30 2310 829 210, +30 2310 869 510; +30 2310 869 520.

От екипа на
Arena Travel Center
 

Гърция е чудесна лятна дестинация поради толкова много причини: красиви плажове,мек средиземноморски климат, традиционни села, вкусна кухня и прекрасни хора и още и още.
Във всички случаи, ако някой би помислил да пътува в чужбина това лято, предвид коронавирусната ситуация,Гърция може би е една от най-добрите дестинации за това лято.

За радост Гърция е една от най-слабо засегнатите държави в Европа от корона вируса, с ниска заболяемост и смъртни случай.

Всичко това допринася за  по-лесно взимане на решение за почивка в Гърция за това лято в сравнение с други европейски държави.
че считано от 15юни всички български граждани ще могат да пътуват с цел туризъм до Гърция без карантина .Това беше договорено на четиристранна среща между България и нейните съседни държави от Гърция,Румъния и Сърбия.
Карантината при влизане в Гърция и последвалото връщане в България ще отпадне, считано от 01-ви юни за всички бизнес пътувания, по семейни причини, както и с цел хуманитарни пратки и транспорт, а от 15-ти юни с цел туризъм.Преминаването на границите ще става с попълване на място на опростена декларация.В нея всеки турист трябва да напише своите имена ,телефон за контакт, както и че няма симптоми на Корона вирус и ,че е запознат с епидемичната обстановка в Гърция.

Миналата седмица  Гърция обяви официално следната информация за рестартиране на живота и туризма след коранавируса:

След  дълго очакване, тази седмица (20май) стана ясно,

25май – отварят кафенета,таверни, ресторантите и баровете.Разрешават се пътуванията до всички гръцки острови.
01юни - отварят се всички градски хотели и къмпинги
15юни - отварят се всички сезонни (плажни) хотели
15юни - стартират се международни полети от 19 държави от ЕС  до Атина
01юли - стартират се международните полети от всички останали държави до всички летища в Гърция

По отношение на официалната информация за опериране на хотелите в Гърция, Министерството на Туризма представи окончателния протокол за безопастност, който задължително трябва да спазват всички хотели които имат повече от 50 стаи !
Всичко, което беше по- рано обявено за отмяна на програма All inclusive in в Гърция се оказа невярна информация. Ол инклузив ще се предлага в Гърция! 


 Най-важните изисквания:

В хотела трябва да присъства персонал ,който е преминал специално обучение по въпроси свързани с епидемия и по-точно с Ковид-19
Задължително на Рецепция трябва да има информация за най-близките Аптеки и Болници
Всеки Хотел трябва да има сключен договор с Доктор, който ще следи за него
Във всички общи части на Хотела трябва да се спазват допълнителни мерки по санитарни норми
Да се спазват установени норми на дистанция и при възможност да се мият ръцете
Настаняването в хотела става след 15:00, а освобождаването на стаята е до 11:00

Хотелските стаи се почистват максимално
Климатици и асансьори при възможност да не се използват
Забраняват се напълно закритите басейни
Разстояние между шезлонгите на плажа миниум 3 метра един от друг


И тази година ще може да се полюбуваме на своята почивка в Гърция, макар и по-различна, но пак ще е почивка:)

От екипа на Arena Travel Center

 

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти