Почивки в Кушадасъ с Автобус Лято 2020


Добре дошли в Кушадасъ!

Кушадасъ е един от популярните курорти в Турция и основна спирка на круизните кораби на западното Егейско крайбрежие. Разположен на 90 км южно от Измир, Кушадасъ предлага отлични условия за незабравима почивка. Курортът  е известен като един от най-атрактивните градове на Егейско море, тъй като е в близост до важните исторически обекти като Ефес, Храмът на Артемида, Къщата на Дева Мария, Дидим, Приене, Милетос. Кушадасъ има типичен средиземноморски климат с горещо лято и мека зима, осигурявайки дълъг туристически сезон. Градът се къпе в слънчева светлина в продължение на 300 дни в годината.

Екскурзии като разходки с лодка, посещение на аквапаркове, джип сафарита, гмуркания , яздене на коне и куп други дейности гарантират забавна семейна почивка. Тези, които предпочитат по-спокойно изживяване, могат да се отпуснат на един от многобройните пясъчни плажове, които Кушадасъ предлага, които разполагат с шезлонги, чадъри и добри условия за различни водни спортове. Уиндсърф, водни ски, ветроходство и плажен волейбол са само няколко възможности за любителите на активен живот.

В района на Кушадасъ има няколко по-големи плажни ивици, а в самия му център може да намерим градския плаж.   В страни от него се намира и по-популярния и предпочитан Лейдис бийч ( Ladies beach) . Дългият открит плаж, заобиколен с палми, има множество търговски обекти, осигуряващи храна, напитки и безспорно заслужава своята популярност.

Кушадасъ е рай на шопинг маниаците - с безкраен набор от магазини и базари, предлагащи отлична качество на дизайнерски стоки, килими, кожа, бижута, сувенири, коприна и дрехи.
Как да стигнем до Кушадасъ ?

Вариантите да стигнем до Кушадасъ са няколко - със собствен транспорт, с автобус или самолет.  Доколкото пътуването с личен автомобил Ви дава свобода, то за да ви излезне по-изгодно , изберете пътуване със самолет или автобус , ползвайки организирани почивки . Разгледайте всички наши предложения за пакетни почивки до Кушадасъ с автобус, самолет и комбинирани (автобус+самолет) .

Пакетните почивки до Кушадасъ със самолет се обслужват от двете най-близки летища в района – Измир  (на около 90 км.) или Милас (150 км.) и предлагат най-бързия начин да достигнете до Кушадасъ.

Автобусните почивки са сред най-икономичния вариант за почивка в Кушадасъ, макар и не толкова удобен. Разстоянието от София например е около 1000 км и се взима за 17-18 часа в зависимост от трафика и преминаването на границата. Обикновено отпътуването е в ранния следобед, пътува се през нощта и пристигането е на следващия ден сутринта, като по този начин не губите нито ден и може да започнете своята почивка още от сутринта.

В случай, че изберете почивка в Кушадасъ със собствен транспорт трябва да имате предвид, че Ви очаква продължително шофиране. Макар и необходимото време за придвижване да е 2-3 часа по-малко отколкото с автобус, ще трябва или да си направите допълнителна нощувка по път, или да се подготвите за по-дълги и изтощителни часове зад волана.  При пътуване с личен транспорт на почивка в Турция задължително ще трябва да се съобразявате и с местните изисквания и правила – ще ви е необходима винетка за магистралата - т. нар. HGS sticker.

Който и начин за придвижване да изберете за Вашата почивка в Турция,  Ви очакват  много приятни дни на плажа, живописни разходки сред природата и отпускащи моменти във вашия хотел в Кушадасъ.Плажовете на Кушадасъ

Една от причините да изберете почивка в Кушадасъ определено са плажове, които в по-голяма си част са пясъчни.  Те се пълнят от май-октомври, въпреки че преди юни водата е все още студена. Август и юли са най-горещи, но и  най-натоварените месеци. Септември е идеалния месец за почивка в Кушадасъ – времето е топло, водата също, а тълпите от преди два месеца значително са намалели. През октомври гостите съвсем уредяват, но не липсват и желаещи да се възползват от последните топли дни преди настъпващата зима.

С изключение на градските хотели в центъра на Кушадасъ, по-големите хотелски комплекси в района разполагат със собствени плажове – пясъчни, добре организирани със чадъри, шезлонги, съблекални, тоалетни и различни условия за водни спортове.Градският плаж

Разположен между пристанището и марината, той е много популярен, поради близостта до града и се ползва от гостите на голям брой хотели. С великолепна гледка към острова на Гълъба и грандиозните круизни кораби, акостирали в пристанището, той е красиво място за слънчеви бани. На плажа освен свободна зона има шезлонги, плажни чадъри и малко кафене, а над него по протежение на крайбрежния булевард има разнообразие от кафенета, ресторанти и магазини .Лейдис бийч

Най-популярният плаж на Кушадасъ - Лейдис бийч ( Ladies Beach) е обграден от атрактивна алея, пълна с малки магазини, кафенета и ресторанти, което го прави идеален за прекрасна плажна почивка. Той е един от най-популярните плажове в района, не само заради отличната си позиция в близост до центъра на Кушадасъ, но и заради чистите плитки води, 1 км пясъчен плаж и съоръжения на разположение като водни спортове, съблекални, чадъри, шезлонги и тоалетни. Независимо дали харесвате мързеливи дни плуване и слънчеви бани, разглеждане на магазини за сувенири, релакс в някое от многото кафенета на плажа или активен ден за водни спортове - Ladies Beach разполага с всичко.

Вечерните залези на Ladies Beach не трябва да се пропускат. Отпийте чаша вино или ледено студена бира в едно от многото кафенета, докато наблюдавате залеза : залязващото слънце пада зад гръцкия остров Самос, а тази картинка е спомен, който всеки ще запомни за своята почивка в Кушадасъ.Лонг бийч или Дългия плаж

През годините Лонг Бийч (Long beach) , който получи името си от факта, че е дълъг 18 км, беше разделен на секции, тъй като все повече кафета се отваряха по крайбрежието и "превземаха" плажа пред тях, давайки му името си. В наши дни само началото на целия плажен фронт се нарича Long Beach и това е частта с най-много дейности. Aqua Center, един от трите водни парка на Кушадасъ, също се намира на Лонг Бийч. Кушадасъ Лонг Бийч е на 6 км южно от Кушадасъ и до него може да се стигне с микробуси от центъра на града на всеки 15 минути.Какво да видим в района на Кушадасъ? Забележителности в Кушадасъ


 Древният град Ефес

Древният град Ефес е най-важният древен град в Турция и един от най-добре запазените. Човек все още може да се разхожда с часове по улиците му, минавайки покрай храмове, театри, библиотеки, къщи и статуи. Той съдържа такива грандиозни обществени сгради като внушителната Библиотека, театърът, храмът на Адриан и разкошният храм на Артемида, който се счита за едно от Седемте чудеса на древния свят. Руините включват също обществени тоалетни и дори бардак, датиращи предимно от четвърти век преди Христа.

Като един от най-важните центрове на древната епоха, той е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 2015 г. Смята се, че Ефес е основан още през 6000 г. пр. Хр.   и е построен, за да отдаде почит на Артемида, богинята на плодородието. Град Ефес е бил географски, икономически, политически и културен център. Той е бил столица на древна Гърция, един от 12-те града на Йония през класическия гръцки период и столица на провинция Азия по времето на Римската империя. Целият обект обхваща  хълм Аясулук (крепостта Селчук, базиликата на Свети Йоан, баня Иса бей, джамия Иса бей, храмът на Артемида), Домът на Дева Мария и, разбира се, самия древен град Ефес.

Ефес е особено важен за религиозния туризъм, тъй като там се намира и  Къщата на Дева Мария. Смята се, че тя е отведена в тази каменна къща от св. Йоан и там в живяла до смъртта си на 101-годишна възраст. Църквата на Дева Мария, близо до оригиналното пристанище на Ефес, е била място за Третия Вселенски събор през 431 г.  Другите два религиозни обекта, които си струва да се посетят, са базиликата „Свети Йоан“, построена през шести век, и джамията Иса бей, която е извадка от селджукската архитектура.

Като грандиозен паметник от древността, Ефес е изключително впечатляващ и безспорно си заслужава да се види от всеки, който е избрал Турция за лятната си ваканция. Туристите избрали почивка в Кушадасъ имат различни възможности за посещение на древния Ефес - от свободно придвижване до организирани турове.
Памуккале

Друга задължителна спирка на почиващите в Егейска Турция е Памуккале. Разположен в живописния югозападен район на Денизли, той представява стръмна долина с хълмове, обградени с редици от блестящи бели каменни стъпала - и невероятна 2000-годишна легенда. Памуккале има дължина около 2700 м, широчина около 600 м и височина около 160 м. Вижда се от 20 км по долината на река Мендерес. От далеч белоснежната маса на Памуккале създава илюзията за огромна памукова плантация или на замръзнал водопад.

На турски език Памуккале означава „памучен замък“, а създадения нереален пейзаж от горещи извори, травертини и тераси от карбонатни минерали, създадени от течащата вода го превръща в идеалната дестинация за еднодневна екскурзия. В този район има 17 извора за гореща вода, в които температурата варира от 35 ° C (95 ° F) до 100 ° C (212 ° F), а пренаситената вода с калциев карбонат достига до повърхността, вследствие на отделянето на въглероден диоксид  калциевият карбонат се отлага като меко желе, което в крайна сметка се втвърдява в т. нар травертини.

Много преди да стане популярен като „памучен замък“, Памуккале е бил известен покрай свещения град Хиераполис.  В края на II век пр.хр. царете от Пергамон  основават термалния курорт на Хиераполис, чията ‘‘популярност‘‘ достига връх през II и III век от н. е. и оттогава хората посещават тези приказни басейни. Терапевтичните сили на водата са добре известни, а така наречената хидротерапията се е съчетвала и с редица религиозни практики. Бани, руини на храмове, монументална арка, некропол и театър могат да се видят от гръко-римския период, а това е причината района също да е признат от ЮНЕСКО за световно наследство.

За съжаление, замърсяването на околната среда през годините се е отразило върху свежестта на цветовете. До началото на петдесетте години на 20-ти век Памуккале е било изключително девствено образувание, но с разрастването на туризма в неговите околности се изграждат множество хотели, които разрушават неповторимата красота на белите тераси. Туристите със своите похождения са чупели и разрушавали образуванията и са нанесли непоправими щети. Турските експерти предприемат редица мерки за опазването на това природно богаство. Днес естествените тераси и басейни са забранени за посещения от туристи. За тази цел са изградени 6 изкуствени терасирани каскадни басейна, които вече са покрити с травертин и изглеждат като естествени. Само те са позволени за посещение от  туристите, при това е забранено влизането в басейните с обувки, дори с чехли.Птичият остров (Островът на гълъба)

Птичият остров без съмнение е един от символите на Кушадасъ. Привлекателната гледка към острова, обединяваща се с панорамните цветове на залеза, привлича всички посетители. Тъй като островът е бил много посещавано място на птици по време на сезонните миграции, той е бил наречен Остров на птиците, а някои смятат, че името му по-скоро идва от формата му- наподобяваща глава на птица. Когато тези територии стават част от Османската империя целия град започва да се нарича така – Кушадасъ - остров на Птици.  За да се отличи на малкото островче е дадено името  „Остров на гълъбите“.

В миналото островът е бил използван за военни цели, тъй като местоположението му  е било стратегическо за подсигуряване на бреговете или предотвратяване на нападенията от морето. Византийският замък, стоящ на скалите, е бил използван срещу пирати от османците и  е известен като "Пиратския замък". Днес Островът на гълъбите е свързан със сушата чрез мост.  Любим е на много от туристите избрали Кушадасъ за своята почивка най-вече заради гледките, които се откриват оттам – към самия курорт както и към очарователните яхти, плаващи спокойно по стъклените води на Егейско море. Седнете в някое от кафенетата и ресторантитие в близост и се насладете на един приказен залез. Водните паркове Адаленд и Аква фентъзи

Като два от най-популярните водни паркове в Турция, Адаленд и Аква фентъзи предлагат на посетителите си  басейни с вълни, водни пързалки, тунели, фонтани и всичко останало. От забавления за деца до спираща дъха атракционни за възрастни, заведения за хранене, басейни за почивка и релакс и двата аквапарка си струват посещението. Старото гръцко село Сиринце

Разположено на 30 км от Кушадасъ, това живописно селце с малки кафенета и винарски къщи с прекрасна гледка към ниви, овощни градини, лозя и маслинови гори си заслужава да се посети. Опитайте традиционни турски палачинки, известни като гюзлеме ( "gozleme" ) в едно от многото кафенета и опитайте плодовите вина, с които Сиринце е станал известен. Кратка разходка до това селце ще разнообрази вашата почивка в Кушадасъ.Пещерата на Зевс

Заобиколена най-вече от маслиновите дървета и голямо разнообразие от диви цветя , Пещерата на Зевс, е сякаш скрита в пределите на Националния парк. Според митологията има две легенди за името й – едната е, че там е бил скрит малкия Зевз, за да не бъде изяден от баща си, а според другата - Зевс  е идвал да плува там с най-красивите момичета от селото, криейки се от ревнивата си съпруга Хера. Искрящата бистра и дълбока вода вътре в пещерата образува уникалния басейн, подходящ за плуване. Прохладата през горещото лято  я превръщат в честа спирка на туристите избрали именно района на Кушадасъ за своята почивка.

 

Разгледайте нашите топ оферти за почивки в Кушадасъ по-долу. Разчитайте на нас за професионален съвет при избор на хотели в Кушадасъ като се свържете с нас на телефон 02 850 41 15 или 0877 538 532/ 0877 538 537 / 0878 403 400 или ни пишете на office@arenatravel.bg  


Прочети повече

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти