Почивки в Дидим, Турция с Автобус. Ранни записвания Дидим Лято 2020


Добре дошли в Дидим!

Любима лятна дестинация за туристите, Дидим в Турция е известна с красивите си плажове и исторически забележителности. От зашеметяващия храм на Аполон до нейния природен парк , има много какво да се види и направи в Дидим, освен да се мързелува на плажа.  Древният град Дидим, известен още като Дидима, се намира край красивото крайбрежие на Егейско море. Закътан от нежни наклонени хълмове, този красив морски курорт е само на 75 км от Кушадасъ. Според легенда името му идва от думата „Дидима“, което означава „близнак“ и се отнася за боговете близнаци, Аполон и Артемида, които се предполага, че са родени тук. Това  придава на Дидим известно очарование - смесица от приключение и пълен релакс и дом на мистицизма на древния свят и примамливостта на съвременния свят превръщат курорта в едно от предпочитаните места за почивка в Турция. 

Дидим има богато културно наследство, златни плажове и брегове, разположени в приказни заливи. В района по бреговете на Егейско море има няколко красиви плажа като например плажа Алтинкум и е лесно да се качите на разходка с лодка до някое от живописните усамотени  заливчета, за да се насладите на спокойно плуване в кристалните води. Очакват ви очарователни древни градове и великолепни природни чудеса.

В наши дни град Дидим, чийто най-известен паметник е Храмът на Аполон, е малък морски курорт, разположен в провинция Айдин, на брега на Егейско море. Основният източник на поминък на жителите му е туризма, но селското стопанство, особено отглеждането на пшеница и памук, все още е важна част от местната икономика. Причината за популярността на Дидим сред почиващите е атрактивното място - на северния бряг на залива Гюлюк, срещу полуостров Бодрум. Предимствата на Дидим за слънчеви бани се отразяват отлично в имената на кварталите на града: Altınkum (Златен пясък), Gümüşkum (Сребърен пясък) и Sarıkum (Жълт пясък).Как да стигнем до Дидим ?

Вариантите да стигнем  до Дидим са няколко - със собствен транспорт, с автобус или самолет.  Доколкото пътуването с личен автомобил Ви дава свобода, то за да ви излезне по-изгодно , изберете пътуване със самолет или автобус , ползвайки организирани почивки. Разгледайте всички наши предложения за пакетни почивки до Дидим с автобус, самолет и комбинирани (автобус+самолет) .

Автобусните почивки са сред най-икономичния вариант за почивка в Дидим, макар и не толкова удобен. Разстоянието от София например е около 1 100 км и се взима за 17-18 часа в зависимост от трафика и преминаването на границата. Обикновено отпътуването е в ранния следобед, пътува се през нощта и пристигането е на следващия ден преди обед и веднага може да се отправите към плажа и да се наслаждавате на Вашата почивка.

В случай, че изберете почивка в Дидим със собствен транспорт трябва да имате предвид, че Ви очаква продължително шофиране. Макар и необходимото време за придвижване да е 2-3 часа по-малко отколкото с автобус, ще трябва или да си направите допълнителна нощувка по път, или да се подготвите за по-дълги и изтощителни часове зад волана и съответно да се запознаете с правилата и законите за движение в Турция.

Тези от Вас, които изберат да пътуват до Дидим със самолет трябва да имат предвид, че този курорт се обслужва от двете най-близки летища в района – Измир  (на около 160км.) или Милас (80км.). По-натоварено и използвано е летището в Милас, което лятото поема голяма част от чартърите за почивки в Егейска Турция.

Който и начин за придвижване да изберете за Вашата почивка в Турция,  Ви очакват  много приятни дни на плажа, живописни разходки сред природата и културно-историческите обекти и отпускащи моменти във вашия хотел в Дидим.
Какво да посетим в Дидим? Забележителности в Дидим 


Дидим има много какво да ви предложи- от древни градове до приказни заливи и красиви езера. Ако обичате историята задължителни спирки тук са древните градове Милетос и Приене, а като бивш град Дидима ще ви предложи останките от величествения храм на Аполон. Ако пък сте любители на природата освен приказните плажове като Алтинкум , не пропускайте и освежаващи разходки из Националния парк на езеро Бафа.

Ежедневните разходки с лодка позволяват на любителите на водата да прекарат деня из морето. Обикновено те спират на няколко красиви залива и ви позволяват да поплувате в  тюркоазеното море, преди да се насладите на вкусен обяд, поднесен на лодката. Обикновено маршрутите включват някои от следните заливи: Ченет Адалари, Хайдар, Далян, Гумус , Геннер, Гейе или Акварум. Водата в тези заливи е кристално чиста и дълбочините се виждат ясно от повърхността.

Дидим е удобно разположен  в близост до няколко други големи туристически центрове в Турция. Еднодневни екскурзии ви отвеждат до Бодрум или Кушадасъ, за да изпитате различни аспекти на Егейско море, неговата култура и фантастичните развлекателни съоръжения, които изпъстрят морските градове. Около 100 км Ви делят и от Ефес. Това изумително място е един от най-пълните и най-добре запазените древни обекти в света, някога дом на едно от древните чудеса на света. Освен древногръцката и римската археология, Ефес е важен християнски обект, с много древни църкви. Река Далян с лечебните си термлни и кални извори и приказния си плаж е на около 220км.,  горе-долу толкова Ви делят и от приказния Памуккале.Храмът на Аполон

В древността Дидим се е славел като мястото, където е стоял колосален храм на Аполон, а оракул е разкривал бъдещето. В своя разцвет Дидима не е бил град, а място за поклонение, свързано с Милет по така наречения Свещен път. Този път е използван от поклонниците, пристигнали тук, търсейки отговори на своите въпроси. В древния период Дидима никога не е имал възможността да бъде най-големият или най-важният религиозен център. Храмът на Аполон, намиращ се там, е вторият по големина след Артемизион в Ефес, а неговият оракул - вторият по влияние след този в Делфи. В днешно време обаче посещението на Дидима е много по-вълнуващо изживяване от разглеждането на една колона, останала от Артемизията на Ефес например.

Първият храм в Дидима е построен от гърците в края на 8 век пр.н.е. Той е имал прост дизайн, състоящ се от т. нар. Temenos, тоест свещена зона, заобиколена от колонада, която е добавена век по-късно. В свещения двор е имало олтар, кладенец, използван за пророческите дейности и лаврово дърво, посветено на Аполон. Величествен храм на Аполон обаче е изграден векове по-късно или някъде към 550г.пр.хр., но  персите успяват го разрушат  и  разграбват всичките му съкровища. Вярва се, че по това време свещеният извор, който е бил основа за виденията на оракула, е пресъхнал. Дълго време района тъне в разруха, а преустройството му започва при Александър Велики, като работата по новия храм е възложена на архитектите на храмовете в Ефес и Делфи. Работата по неговото изграждане е продължила няколко века, като част от сградата е завършена едва през римско време, а външните колони от югозападната и източната страна никога не са завършени. Възстановеният храм е  бил дори по-голям от първоначалния и допълнен от различни спомагателни структури. Когато християнството започнало да се разпространява в Мала Азия, възстановителните работи били спрени. Повечето от езическите храмове са изоставени и забравени, но храмът в Дидим бива преустроен. Въпреки, че повечето църкви са строени така, че да биват виждани от далеч и от много хора, тук това не е било възможно и малка базилика е била изградена в най-голямата, средна част от вътрешността на храма, където би трябвало да се намирала и статуята на Аполон, а на мястото на свещения извор е издигнат баптистерий. През 7-и и 15-ти век две земетресения разрушават местността и водят до изоставяне на селището Дидима. Едва в края на 18 век гърците заселват мястото отново и използват разрушените антични сгради като кариера.


Основите на храма на Аполон са проучени за първи път от френските археолози Оливие Рает и Алберт Томас през 1872 г. Целта им е била да намерят статуята на Аполон, а разкопките отнели две години.  Въпреки че, статуята не е била намерена, те са определили  размерите на храма и са направили план за реконструкция. В следващите около 100 години различни археолози работят  по него, като през 1937г. почти целия храм е бил разкопан. Днес само няколко колони стоят изправени, но известният храм на Аполон някога е бил третото по големина светилище на древния свят. Първоначалната структура е имала 124 колони в две линии, а покривът е бил висок почти 20 метра. В много аспекти, включително оригиналното си оформление, Храмът на Аполон е бил различен от другите храмове на древния свят. Декорациите и изправените колони, издържали изпитанието на времето, показват щателно великолепие на дизайна и изпълнението на храма. Заедно с останките на самия храм посетителите могат да видят вкаменената глава на Медуза, която се е превърнала в символ на Дидима.
Древният град Милетос

Основан през 2000 г. пр.н.е., Милет става по-късно един от най-важните крайбрежни градове. Древният град Милет се намира на пътя между Дидим и Соке, близо до балатското село Дидим. В древността той е бил прочут с известните философи, които се раждали и обучавали там. Например такъв е бил Талес, който е признат за предшественик на философията и науките. Талес допринася значително за развитието на природните науки, астрономията, математиката и геометрията. Правилно е изчислил слънчевото затъмнение от 585 г. пр. н. е.  и е разработил теорема, която се използва и до днес. Друг важен философ на Милет е Анаксимандър, който разработва идеи за формирането на Вселената. Неговият ученик, философът Анаксимен, допринася за идеята за еволюцията. Тези философи са били пионерите, които поставят основата на Милезийската школа, която по-късно е основата на мислите, разработени от философи като Сократ, Платон и Аристотел. Милет е поддържал своето първо място в науката и културата в продължение на хиляди години. В града е роден и израснал великият архитект от VI век Изодорос, който построил великолепната катедрала Света София в Цариград, днешен Истанбул.

В руините на Милетос днес могат да бъдат посетени останките на редица обекти като например Амфитеатърът, баните на Фаустина, Джамията Иляс бей, Стоа (покрита колонада), стадионът и други. Повечето предмети и артефакти от разкопките на обекта са изложени в музея в Милет. Ако посетите музея, ще имате възможността да разгледате историята на региона от по-широка перспектива. Амфитеатърът е бил първоначално построен през 4в. пр.хр, като през годините е бил разширяван и дострояван докато капацитета му достига до 15 000 зрители. Ако преминете през широките стълби и извитите коридори зад седалките може да се качите до най-горното ниво, откъдето ще имате страхотна гледка към Милет и театъра.  Не бива да пропускате и  баните на Фаустина – един огромен и добре запазен комплекс, изграден за съпругата на Марк Аврелий. Масивните стени и вътрешните етажи на двете просторни конструкции са оцелели и до днес, а богато декориран коридор води до топлите и студени бани. В комплекса  има две статуи- на лъв и на речния бог, чиито оригинали са  изложени в музея на Милет.  До баните се намира и храмът на Серапис - култът към този египетско-елинистичен бог е засвидетелстван от жителите на Милет през II в. , но до наши дни не е оцеляло почти нищо от него.

Джамията Иляс бей е част от по-голям комплекс, състоящ се от Медреза (училище за Корана) и хамам, наред с други по-малки постройки. Джамията е реставрирана експертно в периода 2007-2011 г. и е една от най-известните куполни джамии от емирския период. Тя се откроява с богатия си каменен декор от цветни камъни и керамични инкрустации. Главният вход, молитвената ниша и всички фронтони на прозореца са украсени с растителни и геометрични орнаменти. Делфинионът пък е бил най-старото светилище в Милет. Издигнат в чест на Аполон Делфиниос, той е бил първата част от 15км. процесен път или т.нар. Свещения път към храма на Аполон в Дидима. Сякаш по магия лавровите дървета, които гърците са считали за свещени за Аполон, все още хвърлят сянката си близо до руините му.
Древният град Приене

Приене е друго древно селище близо до Милет. Най-голямо значение този град има по римско време, но фактът, че той е по-малкия брат на Милетос е причината тук римляните да са направили по-малко модификации по сградите и така Приене е запазил гръцкия си облик. С история, датираща от VII в. Пр. Н. Е., Приене е дом на множество древни структури като храмовете на Атина и Зевс, къщата на Александър Велики и византийската църква.  

Най-голямата и най-влиятелна структура в този древен град е бил храмът на Атина, като се смята, че той е проектиран от същия архитект като Мавзолея на Халикарнас (намиращ се в Бодрум). Днес петте издигнати на ново колони дават известна представа за първоначалния му вид. Смята се,че Александър Велики е финансирал строежа на храма. Тук може да видите и останките на един от добре запазените театри в района с капацитет 6500 души. В близост се намират руините на византийска базилика от V в. и римски бани (които са били дълги 45м и имали четири стаи с различна температура). Вижте и близкия Булеутерион (кметството), който може да побере до 640 души; от тук тясна пътека води надолу към разрушения медицински център Асклепион (някога се смятало, че е  това е бил храм на Зевс). На запад са останки от частни къщи (някои от тях с два етажа) и елинистична синагога; на юг са физкултурният салон, стадионът и агората.
Природен парк Езеро Бафа

В околностите на Дидим има много природни дадености, които си заслужава да бъдат посетени. Безспорен фаворит сред тях е плажът Алтинкум. Но не бива да пропускате изключителна красота на Природният парк Езеро Бафа, разположен само на 30 километра от Дидим. В древни времена езерото е било част от залива на Милет. Лагуната постепенно се напълнила с тиня и образувала езерото. Сега то е дом на много птици, включително няколко застрашени вида. Кратки  разходки из езерото с лодка се организират  на място. Езерото Бафа е обградено с маслинови овощни градини и борови гори, а бреговете му са подходящи за тези, които желаят да стоят далеч от многолюдните градове. Разходките по красиви трекинг маршрути около езерото осигуряват на фотографите превъзходни гледки.

Направете си еднодневна екскурзия до Бодрум и Кушадасъ 
 

Дидим е удобно разположен в близост до няколко други големи туристически центрове в Турция. Затова ви препоръчваме еднодневните екскурзии от Дидим до Бодрум и Кушадасъ, които ще ви позволят да видите различни аспекти на Егейско море, неговата култура и удивителнителните  развлекателни съоръжения, които изпъстрят морските градове.

 
 

▷ Посетете Водния парк Didim Aquapark 

За любителите на водните забавления, не пропускайте да посетите водния парк в Дидим Didim Aquapark, пълен с басейни, забавни преживявания с пяна, пързалки и танци във водата.▷ Посетете древния град Ефес

Ефес също е в непосредствена близост до Дидим. Това изумително място е един от най-добре запазените древни обекти в света, някога дом на едно от древните чудеса на света. Освен древногръцката и римската археология, Ефес е важен християнски обект, с много древни църкви и е бил мястото, където е написана Новозаветната книга на Откровението.▷ Организирайте еднодневна екскурзия до остров Кос

От съседния регион Алтинкум, остров Кос е на около час път с лодка. Остров Кос е един от най-известните гръцки остров, където има какво да се види и прави.

 

Плажове в  Дидим
 

В Дидим може да намерите красиви заливи и плажове със Син флаг . Общо 11 са наградените със Син флаг за най-добрите плажове и едно пристанище на брега на Дидим : 

-плажът Алтикум

-плажът към хотел Aquasis De Luxe Resort & Spa
-плажът към хотел  Büyük Anadolu Didim Resort Hotel
-плажът към хотел Didim Beach Elegance Resort
-плажът 3 Koy
-плажът Oteller Önü
-плажът към хотел Palm Wings Beach Resort
-плажът към хотел   Tavsan Burnu Tabiat Parki 
-плажът към хотел Venosa Beach Resort


 Плаж  Алтинкум

Плажът със син флаг Алтинкум  е един от най-добрите в Турция и е само на 10 минути от Дидим. Името му се превежда като „Златни пясъци“. Морето му е доста плитко, а дългият широк пясъчен плаж е добре защитен от вълните, което го прави популярен сред семействата с деца. Когато стъпите на златния пясък, ще почувствате релакс, който не можете да намерите никъде другаде по света. Морето е плитко и чисто, с дълбоката синя морска вода можете да видите малки същества под краката си. Услуги като чадъри, шезлонги и душове се наемат и таксуват от частни компании. През летния сезон е доста претъпкан поради гъстотата на хотели и ресторанти около плажа, но можете да избирате 1st Bay Beach, 2nd Bay Beach или 3rd Beach Bays, които са разположени в края му. Тези заливчета са малки и тихи, с добри условия и доста по-спокойни.  Подходящи са и за уиндсърф, кану и други водни спортове. Можете лесно да стигнете до плажа, като използвате совалки, които тръгват от центъра на град Дидим. Ако искате да стигнете с такси, трябва да платите приблизително 30 до 40 турски лири. Общественият транспорт струва приблизително 8 турски лири на човек.Плаж  Акбук

Плажът Акбук се намира на около 20 километра от центъра на град Дидим и е вторият най-популярен плаж на Дидим. Той е едно от местата, където сините и зелените тонове се събират. Наситено синьото море е плитко и ясно. Подходящ е за всички водни спортове в това уникално море. (Гмуркане, уиндсърф и т.н.). За да стигнете до плаж Akbuk, можете да използвате микробусите Akbuk, тръгващи от автогарата Didim Center. Цената на микробусите, които тръгват на всеки 30 минути, е приблизително 10 турски лири на човек. Залив Далянаки

Заливът Далянаки е естественото пристанище на Дидим. Можете да се насладите на тишината в залива Далянаки, докато вълните се състезават една срещу друга в Егейско море. Най-лесния начин да посетите това прикзано място е с лодка. Много от еднодневните разходки включват имено Далянаки, поради естествената му красота, спокойствието му и чистите му води.Залив Акварум

Ако сте дошли в Дидим за почивка, определено трябва да направите разходка с лодка поне веднъж, за да видите най-хубавите плажове  и заливи на Дидим. Ежедневните разходки с лодка посещават често Акварумния залив – той е доста чист, дъното на морето е напълно пясъчно, а морето - плитко. Ако нямате достатъчно време за разходка с лодка, лесно можете да стигнете до него и с микробуси.Залив Манастир

Поради изпъкналата географска структура на Дидим, той има повече заливи, отколкото плажове. Търсите залив, в който да можете да плувате спокойно пред гледката към гръцките острови? Манастирският залив на Дидим е точно мястото, което търсите. Това е много тих и таен залив  с фин пясъчен плаж, а наситено синьото море е плитко и ясно. Можете да направите разходка по залеза за невероятни гледки. Макар пътят до залива Манастир да е лош, уникалната гледка и красотата на морето ви кара да забравите всички лоши преживявания на пътя.Залив Ченнет или Райския залив

Заливът Ченет е едно от най-посещаваните места в района на Дидим след плажа Алтинкум.  Той е един от най-претъпканите заливи, макар и не толкова, колкото Altinkum Beach. Разположен е непосредствено в района Марти, този залив е доста претъпкан през летния сезон и има капацитет от само 400 души. Финият пясък на брега и пясъчното море напълно радва туристите. Морето е плитко и чисто. От центъра на град Дидим тръгват микробуси за Марти, които  са приблизително 5 турски лири на човек. От Марти до плажа имате около 1-15км.Разгледайте нашите топ оферти за почивки в Дидим по-долу. Разчитайте на нас за професионален съвет при избор на хотели в Дидим като свържете се с нас на телефони 02 850 41 15 / 0877 538 532  / 0877 538 537 / 0878 403 400 или ни пишете на office@arenatravel.bg . Очакваме Ви!


Прочети повече

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти