Почивки в Бодрум с Автобус . Ранни записвания Бодрум Лято 2020


Добре дошли в Бодрум!

Бодрум, бившия Халикарнас, е една от най-популярните ваканционни дестинации на Турция и популярна туристическа дестинация на югозападния средиземноморски бряг на Турция, в провинция Мугла. Бодрум е описан като „Земята на безкрайното синьо“ от древногръцкия творец Омир. Бодрум е известен със своите каменни къщи, покрити с бяла вар и сини врати и прозорци, плажове, топли и спокойни хора. Това е едно от най-предпочитаните места не само от местното население, но и за чуждестранните туристи. Грандиозният средновековен замък, построен от рицарите на Родос, охранява входа на ослепително синия залив на Бодрум, където се срещат Егейско и Средиземно море.

Спокойният и приятен живот в Бодрум го превръща в дестинация, която е отворена за туристи през четирите сезона. През пролетните и есенните месеци можете да се насладите на комфортна почивка с по-малко хора. През зимните месеци пък можете да посетите Фестивала на мандарините, а през февруари можете да видите Фестивала на Наденичките и виното- „ Gundogan Sausage and Wine Festival“. Най-доброто време за почивка в Бодрум обаче си остават  летните месеци.  Пясъкът, морето, слънцето и оживения нощен живот, в съчетание с цветните летни фестивали, концертите, състезанията по ветроходство и танцовите изпълнения превръщат лятната почивка в този егейски курорт в незабравимо преживяване.

Бодрум несъмнено е мястото, на което можете да отидете, ако имате нужда от доза активен нощен живот -  барове, кръчми, пяна партита и нощни клубове озвучават и украсяват с неонови светлини и лазери района до ранни зори. Ако обичате да изследвате културата и искате да видите нещо по-древно от замъка Бодрум, насочете се към останките на мавзолея на Бодрум, който е едно от седемте чудеса на древния свят. Музеят на подводната археология в Бодрум разполага с колекция от завладяващи реликви от живота на древните корабокрушенци  - стъклени съдове, медни изделия и златни предмети от един от най-старите корабокроширали кораби в района.Как да посетим Бодрум?

Приказният Бодрум можем да посетим със собствен транспорт, с автобус или самолет

Най-близкото летище е това в Милас, което се намира на около 35-40км. от центъра на курорта.  От април до октомври то обслужва редица чартърни полети за всички желаещи да почиват в района на Егейско море. Близостта на Бодрум до летището е причината голям брой от пътуващите да изберат именно почивка в Бодрум заради по кратките трансфери.

Макар и доста по-неудобно, но и по-изгодно е пътуването с автобус. Всяка година хиляди туристи избират именно автобусна почивка в Бодрум – от София има около 1300км. до там, а пътуването отнема около 20 часа, но определно си заслужава. По-голямата част от прехода е през нощта, което позволява пристигайки по обяд в хотела веднага да започнете Вашата почивка.

Не малко са желаещите , които избират почивка в Бодрум със собствен транспорт, заради свободата, която дава. Може да си организирате една нощувка по път или пък да се настройте за продължителното пътуване. Макар и придвижването с кола да спестява около 2-3 часа спрямо автобусния преход, все пак трябва да сте подготвени за по-дългите и изтощителни часове зад волана. Веднъж достигнали приказния Бодрум ще разберете, че усилията са си заслужавали и ще се насладите на следващите дни почивка по бреговете на Егейска Турция.

Който и начин за придвижване да изберете за Вашата почивка в Турция  Ви очакват  много приятни дни на плажа, живописни разходки сред природата, активен нощен живот или опознаване на историята на района на Бодрум.Придвижване в Бодрум

Бодрум, подобно на повечето курорти в Турция, има добре организиран вътрешен транспорт -маршрутни таксита осигуряват предвижването кактно на местните жители, така и на туристите. Маршрутките свързват центъра на Бодрум до всеки от по-големите курорти в района като  Гюмбет, Битез,  Гюмуслук, Акиарлар, Тургутрейс, Яликавак, Торба, Ялъчифлик, Гюндоан, Тюркбуку, Гювердженлик  и Гьолтюркбюкю. Цените на автобусните билети са около 3-10 туркски лири.

За тези от Вас, които искат да пътуват бързо от единия до другия край или искат да посещават различни плажовете, градовете и селата, колата ще бъде най-добрия вариант. Ето защо е по-удобен вариант е да дойдете до Бодрум със собствена кола или да вземете рент-а-кар. Проблемите с паркирането обаче може да имате ако почивате в най-активния сезон. Такситата са доста скъпи и заради това не се препоръчват.Кои плажове да посетим в Бодрум

Има ли нещо по-хубаво от прекарването на деня на прекрасен плаж с кристално чисти води? Разбира се, че не! И на полуостров Бодрум ще намерите разнообразие от красиви златни плажове със син флаг и условия за разнообразни водни спортове, като парасейлинг, джет ски, разходки с банани, уиндсърф, гмуркане и много други. По-големите ризорти в района разполагат със собствени плажни ивици и изградени платформи в морето за почиващите. Голяма част от градските плажове също са разделени на зони, определени за ползване на даден хотел, но това не променя факта, че в района на Бодрум има приказни места.


Плажа Битез

Битез разполага с дълъг залив и съответно плаж, морето е топло и спокойно. Плажната ивица е носител и на наградата Син флаг. Почти цели плаж е зает от чадъри и шезлонги към хотелите и заведенията, а през лятото е сред един от най-натоварените и съответно леко пренаселен.


Плаж Караинчир

Дългия около 2 км. плаж Karaincir (в превод означава черни смокини), разположен край брега на Акярлар, се смята за един от най-добрите плажове на полуостров Бодрум. Плажът заслепява с дълбокото си синьо море и финния си пясък.


Плаж Яхси

Плажът със син флаг Яхси се намира в залива близо до Ортакент и е известен с чистото си море, финия пясъчен плаж и топлите води. При ясно време от тук може да видите в далечината и гръцкия остров Кос.


Камилския плаж

Друг  интересен плаж в района е Камилският плаж  или известен още като плажа в залива Карги. Той предлага стандартните условия като почти всеки плаж в района – чадъри и шезлонги, водни спортове, ресторанти и кафенета. Това, което го отличава е, че предлага и яздене на камили – от където идва и името му.  Еднодневни разходки с лодки из плажовете в района, често спират и тук, тъй като плажа е с хубав пясък и плитки води.


Плажа Гюмлслук

Няма нищо фантастично в Гюмлслук, но това е и неговият чар. Централният плаж не е широк и през лятото е претъпкан, но си струва да се посети. Заобиколен е от ресторанчета и барове , а пред него е и известния Остров на Зайците. След залез слънце пък може да се насочите към рибните ресторанти на курорта, които са определяни като едни от най-добрите в Бордум.Какво да посетим в района на Бодрум?

Бодрум предлага страхотни забележителности и интересни места за почиващите. По време на вашата почивка в Бодрум ще намерите множество прекрасни места, които да посетите -очарователни села, с къщи за гости и малки хотели в закътани заливи. Град Бодрум ще Ви очарова със своя Замък, Амфитеатър, Вятърните мелници, Археологичния подводен музей, портата на Миндос и други. В района също има какво да се посети – няколко тематични парка и аква парка на разположение, а винаги може да разнообразите с посещение на Заешкия остров.

Освен нощен живот, приказни плажове и големи хотелски комплекси Бодрум има много какво да Ви предложи. За да се докоснете истински до този курорт не пропускайте да се запознаете с историята му. Смята се, че именно Бодрум е дом на Херодот, който е известен като Бащата на историята, а в древни времена Бодрум е бил известен като древногръцкото селище Халикарнас (Халикарнасос).  Александър Велики щурмува града през IV век пр.н.е., а рицарите на св. Йоан помагат за изграждането на замъка Бодрум много години по-късно, използвайки камъни от Мавзолея на Халикарнас, едно от седемте чудеса на древния свят.


Замъкът на Бодрум и Подводният Археологически музей

Замъка на Бодрум или както в действителност се казва Замъкът Св. Петър е великолепна структура на брега на морето, на възраст над 600 години и е превъзходен пример за крепост в готически стил, където можете да се разхождате из усукващите се проходи и кули, предназначени да направят замъка възможно най-труден за нашествениците. Той  е впечатляващ средновековен замък, построен от рицарите на Йоан от остров Родос и е служил за охрана на входа на ослепително синия залив на Бодрум, в който се срещат Егейско и Средиземно море. Сторежът му е започнал през 1402г., но е завършен чак през 1522г.. Има пет кули като те съответно са наименовани Британска, Френска, Германска, Италианска и Испанска кула.  По време на Османската империя и управлението на султан Абдулхамит II е бил използван за затвор.

Днес той е превърнат в музей и то не какъв да е, а Музеят на Подводната Археология. Музеят излага колекция от завладяващи реликви от живота на древните корабокрушенци, със стъклени предмети, медни изделия и златни предмети. Богатата му колекция вклюва над 10 хиляди артефакта, разположни в 14 изложбени зали. Музеят е дом и на най-старите известни останки от корабокруширал кораб в света. Посещението му е силно препоръчително и със сигурност няма да сгрешите ако отидета там по време на Вашата почивка в Бодрум.Амфитеатърът на Бодрум

Амфитеатърът на Бодрум (Античен театър в Бодрум) също е сред по-интересните забележителности в Бодрум. Датира от 4 век пр.н.е. и  сред най-добре запазените места на древен Халикарнас и един от най-старите каменни театри от  древния свят. През 2-ри век римляните го разширяват и обогатяват. Състои се от три части, които включват: кавея (седалки), оркестърът и сцената.  Той е бил  с капацитет 13 000 души, а след разкопките през 1973 г  е обявен като музей на открито. От него се откриват приказни гледки към Бодрум, а лятно време в него се провеждат различни концерти. Той е добре запазен и определено си заслужава да се посети.


Мавзолеят на Халикарнас

Ако обичате да изследвате  историята и културата и искате да видите нещо по-древно от прочутия замък Бодрум, се отправете към останките на Мавзолея в Бодрум, известен още като Мавзолей на Халикарнас, който е едно от Седемте чудеса на древния свят. Смята се, че строежът е бил завършен около 350г. пр. хр. и е бил висок 50 метра издигайки се над залива на Бодрум с 24-стъпала  с колесница отгоре, а всяка страна е била украсена с фризове с бойни сцени между гърците и амазонците.

Мавзолеят всъщност е паметната гробница на Мавзол/Маусолос. Цар Мавзолос, член на фамилията Хекатомнос, който е бил определен от Владетелят в района на Кария от персите, започва строителството й  през 355 г. пр. хр., за да покаже на света величието на неговата сила . След смъртта му през 353 г. съпругата му Артемизия продължава строежа и след смъртта й през 351 г. , мавзолея е завършен с усилията на някои от най-видните скулптори на епохата. За съжаление до днешни дни не е останало много от тази величествена сграда, голяма част от която е унищожена още през 1000-1400г.  Ако все пак решите да посетите тази местност ще намерите останки от основата на сградата и многото фризове с бойни сцени, изложени около тях, а гледките от там към Бодрум не са за изпускане.Порта Миндос

Вярва се,че Портата на Миндос е била построена като входна порта на град Халикарнас, който се смята, че е построен през IV век. Този район е представявал най-важната част от западните стени на града. Вратата е построена между кули на височина осем метра. Според историците именно тази порта спира Александър Велики, които се опитва да превземе града, но неговите войници не успяват да преминат дълбоките и широки окопи пред портата. В района й може да видите много мозайки с орнаменти с птици и гроздови фигури, турското гробище и сводестите гробове от елинистическия и римския период. Възстановен е с участието на различни компании и се намира близо до Гюмбет .


Мелниците на Бодрум

Вятърните мелници на Бодрум са едно от ембламатичните  места на полуостров Бодрум. Те са разположени на върха на хълм между централния Бодрум и близкия ваканционен курорт Гюмбет, с изглед към красивия залив Бодрум от едната страна и залива на Гюмбет от другата страна, а в далечината се вижда и гръцкият остров Кос.  Става въпрос за седем вятърни мелници, използвани в периода от 18 век до 1970 г. Състоянието им днес не е добро , но си струва да посетите и да видите панорамната гледка към полуострова и да си направите снимки. Пейзажът и панорамата са ефектни, особено през нощта.


Заешкият остров

Островът на Заека (Tavsan adası на турски език) е едно от популярните места на полуостров Бодрум, разположен точно до брега на курорта Гумуслук с красива гледка. Между Заешкия остров и крайбрежието на Гумуслук има тънка ивица с дълбочина около един метър, по която е възможно да се ходи и така да достигнете до островчето. На самия остров може да открието останки от древния град Миндос - разкрити  са Царският път, складове и някои църкви от християнската ера. Панорамата на върха на острова също е невероятна, а зайците притичващи из него са много и срещу малко храна винаги ще ви обърнат внимание.


Атракционни паркове

За тези, които искат да се насладят на забавен и приключенски ден в Бодрум, посещението на тематичните паркове и аквапарковете е едно от най-добрите неща за правене в  Бордум, както за възрастни, така и за деца. Паркът на делфините в Бодрум в Гюверцинлик, Паркът на забавлението Яхси в Ортакент и Спортения клуб по конна езда в Тургутрейс са най-популярните увеселителни и тематични паркове на полуостров Бодрум. За любителите на водните паркове Бодрум разбира се има и такива, които са пълни с вълнуващи водни пързалки, водни улеи и лодки и са  чудесна алтернатива на  излежаването на плажа по цял ден. Ще намерите няколко водни парка, разположени в различните курорти на полуостров Бодрум. В допълнение почти  всички ултра и ол инклузив хотели имат собствени водни паркове.

Намиращ се в залива Гюверцинлик, на около 21 км. от централния Бодрум, Паркът на делфините в Бодрум е мястото, където можете да гледате, да се срещнете и да плувате с делфините. Заемайки площ от 4000 квадратни метра и с капацитет от 300 места, ще изкарате страхотен и забавен ден из четирите басейна с делфини. Паркът разполага и с качествени ресторанти, кафенета и плажен клуб. Паркът Fun Town пък е един от най-популярните тематични паркове на полуостров Бодрум. В него ще откриете страхотни атракции от конна езда и детски площадки до картинг, пейнтбол, тенис на маса, състезателни и спортни игрища. В Тургутрейс пък може да посетите Спортния клуб за конна езда, който разполага с качествен ресторант, зона за конна езда, тренировки за кучета и детски площадки. Тук можете да яздите коне с децата си и да се забавлявате.

От аквапарковете най-популярните са Бодрум Аква парк и   Пират Ин Кактус. Аквапаркът Бодрум е един от най-популярните и най-големите водни паркове на полуостров Бодрум. Някога известен като Воден парк Дедеман, от 2018г. е със сменено ръководство и съответно нова концепция и екип. Той обхваща площ от 35 000 квадратни метра и се стреми да  предоставя най-доброто обслужване на своите гости с много водни пързалки, разнообразни  дейности, ресторанти и други. Pirates Inn Cactus Aquapark е другия по-голям развлекателен център, в който можете да прекарате целия си ден в забавни и вълнуващи дейности. Аквапаркът се намира в залива Тилкикик и заема площ от 4500 квадратни метра. Ще намерите 9 различни пързалки, безопасен детски басейн и различни дейности край басейна като водни изгри, аеробика, състезания.Къде да отседнете в района на Бодрум?

Освен центъра на града, много малки заобикалящи крайбрежни селца съставят големия полуостров, който има силна репутация и във ветроходната и яхтинговата индустрия, така че турските и международните знаменитости често се отправят към Бодрум за релаксираща почивка.

На южното крайбрежие най-популярните ваканционни курорти с красиви пясъчни плажове са Бардакчъ, Гюмбет, Битез,  Гюмуслук, Бала и Акиарлар. За къмпингуващите  и уиндсърфистите точното място е Гюмбет, а в Битез цветни платна плават умело сред мачтите на яхтите в залива.

Тургутрейс, Гюмлслук и Яликавак, всички с добра околна среда, лежат от западната страна на полуострова и тези райони са идеални за плуване, слънчеви бани и водни спортове. Торба, Ялъчифлик, Гюндоан, Тюркбуку, Гювердженлик и Гьолтюркбюкю са популярните курорти в северната част на полуостров Бодрум, всички са разположени в зашеметяващи заливи, борови гори и красиви плажове.
Централен Бодрум

Централен Бодрум (центърът на град Бодрум) е основният курорт на полуостров Бодрум с разнообразието от хотели, апартаменти, ресторанти, кафенета, барове, клубове, яхтено пристанище, развлекателни центрове и др. Центърът на град Бодрум е разположен на около 36 км. (45 минути) на югоизток от летище Бодрум Милас, по протежение на залива Бодрум и Бодрум Марина.  В самия град може да се разходите из пазарната зона и пешеходната търговка улица, да посетите някое от заведенията на Улицата с Баровете, Марината и Замъка на Бодрум пък са местата с хубави гледки към залива на града.  В центъра на град Бодрум ще намерите широка гама от възможности за настаняване от 3 звезди, 4 звезди, 5 звездни ол инклузив хотели и семейни хотели, апартаменти, ваканционни селища, вили за почивка и апартаменти.


Гюмбет

Гюмбет е много популярно курортно селище в Бодрум с множество хотели и апартаменти, разположени край красив залив, на югоизточния бряг на полуостров Бодрум. Курортът е предпочитан най-вече от младите летовници. Плитките води, дълги плажове и красивите заливи са основните му предимства. Много от комплексите в този район разполагат със собствени плажни ивици или закътани заливчета.


Торба

Торба е популярно ваканционно градче, намиращо се на североизточния бряг на полуостров Бодрум. Това е един от най-близките курорти до централния Бодрум. Заема красив залив, заобиколен от зеленина. Основно предимство е неговото местоположение -  разположен в  защитено заливче, дори във ветровитите дни, залива и плажа винаги са спокойни.


Битез

Битез е друг от предпочитаните курорти, разположен на един от най-добрите заливи, на югоизточния бряг на полуостров Бодрум, заобиколен от мандаринови и цитрусови дървета. Освен това има най-дългия бряг на полуостров Бодрум. Може да се счита, че е най-добрия курорт и регион за уиндсърф в цялото крайбрежие на Турция.  Битез може да се счита и за едно от най-посещаваните места на всички туристи, които искат да се измъкнат от тълпите на центъра на град Бодрум.


Яликавак

Яликавак е спокоен и оживен курорт, разположен на северозападното крайбрежие на полуостров Бодрум. Известен е със своите вятърни мелници, мандарини, прясна риба и гъби. Вятърните мелници посрещат посетителите на входа на курорта, а панорамните гледки на  залез и  кристално чистите му води го превръщат в  популярна ваканционна дестинация на полуостров Бодрум. Районът е сред по-ветровитите и е подходящ за любителите на уиндсърфа. Дори през горещите летни дни тук температурите са по-ниски и прохладни, за това и много туристи го избират за своята почивка в Бодрум. Яликавак посреща хиляди почиващи всяка година с прекрасната си природа, фините плажове, кристално чистите води и оживените нощи. Курортът разполага с всички необходими туристически услуги.


Тюркбуку

Тюркбуку е популярно ваканционно селище, разположено на северния бряг на полуостров Бодрум. Известен е със своите плажове, прясна риба, мандаринови градини, бели къщи и кристално чисти води. През летния сезон крайбрежната алея е затворена за превозни средства, а по протежение на плажната ивица има множество класни ресторанти. Тюркбуку има прекрасна природа, особено за любителите на планинските преходите – от заобикалящите го хълмове ще се насладите на великолепната гледка към залива и морето. Из хълмистите части на Тюркбуку ще намерите и някои ликийски замъци, пещери и скални гробници.


Тургутрейс

Тургутрейс е популярно ваканционно селище и вторият по големина град на полуостров Бодрум. Курортът се намира в югозападния край на полуостров Бодрум и разполага с много добре развити местата за настаняване и пазаруване. Също така е дом на едно от най-големите яхтени пристанища в Бодрум - D-Marin Turgutreis. Една от най-престижните пристанища на Беломорието и Средиземноморието привлича туристите със своя Яхтен клуб, Blue Point Beach Club, безмитни магазини, шикозни бутици, галерии и ресторанти. Художници и улични артисти допълват картинката през летните вечери.Поради това, че е отворен за западните ветрове, плажовете му  са сравнително ветровити дори в най-горещите летни месеци и даряват почиващите с доста по-поносими температури. Главният му плаж е около 2 км дълъг, а по протежението му са разположени много хотели и апартаменти.
 


Разгледайте нашите топ оферти за почивки в Бодрум по-долу. Разчитайте на нас за професионален съвет при избор на хотели в Бодрум и  свържете се с нас на телефон 02 850 41 15 или 0877 538 532  / 0877 538 537 / 0878 403 400 или ни пишете на office@arenatravel.bg . Очакваме Ви! 
 

Прочети повече

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти