Почивки в Сиде, Анталия с Автобус. Ранни записвания Сиде Лято 2020


Добре Дошли в Сиде!

Със златни пясъци, топло време, кристално сини морета и древни руини, които да разгледате, Сиде е идеално място за всеки. Намира се на около 15 км източно от Анталия (един от най-големите градове в Турция), на малък полуостров с дължина само 800 м. В този хубав град модерната архитектура, шикозните магазини и баровете се съчетават и допълват  с руините на древен град. Обграден от двете страни с златисти плажове, заобиколени от искрящите води на Средиземно море и дарен с невероятни археологически места - Сиде безспорно просперира като един от най-популярните курорти за почиващи от целия свят. Ако искате да изпитате перфектната хармония на историята и природата, определено трябва да включите  Сиде в своя маршрут. Изберете почивка в Сиде и разгледайте нашите предложения за ранни записвания за почивка в Сиде. 

Нейните съседи включват Манавгат, Алания и Анталия, който е един от най-големите градове в Турция. Известен с красивите си плажове и спиращи дъха руини, които биха били мечтата на всеки начинаещ археолог, почивките в Сиде са идеални за романтично бягство или забавна семейна почивка. Плажовете в района предлагат много занимания с водни спортове и имат плитки води, които са идеални за децата. Ако предпочитате да се отпуснете до басейна, тогава можете да се отпуснете в един от многото живописни хотели на Сиде.

Най-големият плаж на Сиде се простира на запад, където повечето хотели са разположени по сякаш безкрайния участък златист пясък. Идеален за двойки и семейства, този плаж разполага с всички удобства, които бихте могли да искате, от шезлонги и чадъри до страхотен избор на водни спортове. Плажът на изток, който е по-популярен за местните жители.  На върха на полуострова има и друго малко заливче. И ако това не е достатъчно, плажовете в Соргун, Кумкой и Колакли са наблизо.

Сиде за първи път е заселен през VII в.пр.хр.,  а прекрасният стар град все още е обсипан с ефектни гръко-римски паметници. Най-драматичният от тях е огромният римски театър, който увенчава хълма, докато вероятно най-живописният (и звезда от хиляди снимки на залеза) е храмът на Атина (по-късно посветен на Аполон), който е разположен близо до брега. Но също така можете да се полюбувате на римски вили с избледнелите си мозаечни подове и да минете през древни порти, които пронизват здравите стени. Старите римски бани сега са превърнати във завладяващ музей, пълен с находки, открити по време на археологическите изкопи. Очарователният Стар град на Сиде е красиво разположен точно в края на носа и все още е обграден от забележително добре запазени градски стени и порти. Тесните му каменни улици са наслада да се разхождате, възхищавайки се на древните сгради и руини, които са били вградени от векове в тъканта на града. Днес  той е пълен с магазини, пекарни, кафенета и ресторанти, както и хора.

Разположен само в близост до Сиде (и само на 10 минути с кола), Манавгат е по-голям град, който има изключително богат покрит пазар, който е идеален за подаръци и сувенири. Освен това има оживен пазар на открито в понеделник и четвъртък, с множество прекрасни свежи продукти. Можете да вземете някои продукти за пикник и да се отправите към водопадите Манавгат, които са разположени в сенчест парк, и да се насладите на романтичен или семеен обяд край реката.

Ако искате да разгледате наоколо, има много фантастични неща, които можете да направите в непосредствена близост до Сиде. На разположение са многобройни възможности за разходки с лодка, независимо дали ви харесва круиз до Зеления каньон, където можете да се потопите в езерото, или искате романтично плаване около брега по залез слънце. Бихте могли да отплавате и до остров Кекова, където можете да видите останките на потънал град под кристално чистите води: тази екскурзия обикновено включва и посещение на чудния древен обект на Мира. Ако обичате повече адреналин в ежедневието си , можете да опитате в каньона Köprülü, който е част от грандиозен национален парк, или да направите обиколка с АТВ 4 × 4 през невероятните върхове на планините Таурос.Как да стигнем до Сиде?

Вариантите да достигнем до Сиде са няколко - със собствен транспорт, с автобус или самолет.  Доколкото пътуването с личен автомобил Ви дава свобода, то за да ви излезне по-изгодно , изберете пътуване със самолет или автобус , ползвайки организираните пакетни почивки.

Пакетните почивки в Сиде със самолет се обслужват от най-близкото летище в района – летището на Анталия на около 40 км. от курорта. Това е и най-бързия начин да стигнете до Сиде.  От април до октомври там кацат множество чартърни полети с почиващи от Европа, а редовни полети има и от азиатското летище на Истанбул.

Автобусните почивки до Сиде са сред най-икономичния вариант, макар и не толкова удобен. Разстоянието от София например е около 1350 км и се взима за 18-19 часа в зависимост от трафика и преминаването на границата. Обикновено отпътуването е в ранния следобед, пътува се през нощта и пристигането е на следващия ден по обяд, което позволява след пристигане веднага да започне Вашата почивка в Сиде, Анталия.

В случай, че изберете почивка в Сиде със собствен транспорт трябва да имате предвид, че Ви очаква продължително шофиране. Макар и необходимото време за придвижване да е 2-3 часа по-малко отколкото с автобус, ще трябва или да си направите допълнителна нощувка по път, или да се подготвите за по-дълги и изтощителни часове зад волана.  При пътуване с личен транспорт на почивка в Турция задължително ще трябва да се съобразявате и с местните изисквания и правила – така например ще ви е необходима винетка за магистралата - т. нар. HGS sticker. Без която глобите са солидни.

Разгледайте всички наши предложения за пакетни почивки с автобус, самолет и комбинирани (автобус+самолет) до Сиде, Анталия. Който и начин за придвижване да изберете за Вашата почивка в Турция,  Ви очакват  много приятни дни на плажа, живописни разходки сред природата и отпускащи моменти в СПА-центъра или ресторанта на вашия хотел в Сиде.
Какво да посетим в Сиде?


Почивките в Сиде никога не са скучни. Можете да посетите Стария град или да се разходите из някоя оживена улица, за да изпробвате уменията си за пазарене . За по-културно изживяване можете да разгледате исторически обекти като Амфитеатъра, който датира от елинистическия период, Храмът на Аполон и Римските бани. Семействата могат да се насладят на посещение на музея Сиде или до някой от древните градове разположенив близост като Аспендос, Селге или Селеукия.

Сиде предлага чудесна възможност да разгледате подножието на планините Таурос или да посетите грандиозните водопади Манавгат. За по-приключенско настроените туристи може да отидат на джип сафари, да опитат рафтинг или да посетят някоя от съседните курорти на Сиде, като Алания, където можете да видите пещерите Дюденцик.  Старият град на Сиде

Древният град Сиде, където са живели много цивилизации, е бил търговски и пристанищен град в регион Памфилия, който е обхващал територии между Ликия и Киликия. Смята се, че поради честите набези от различни премена през III в пр.Хр. местните построяват крепостните стени.  Градската порта, охранявана от две кули е била основния вход и изход от града, днес до нея е разположен Археологическия музей на Сиде, който в миналото е бил хамам.  В рамките на старите градски стени ще намерите добре запазени руини от разцвета на града, но също и няколко къщи в гръцки стил с уникалния си чар, както и множество възможности за пазаруване и развлечения. Повечето руини на древния Сиде са достъпни безплатно, с изключение на Театъра, където ще трябва да платите малка входна такса. Най-известните обекти са Нимфеят, Държавната агора, Търговската агора, Театърът, Римските бани, базиликата и Храмът на Аполон.


Храмът на Аполон

Посещението на руините на храма на Аполон е едно очарователно преживяване за любителите на романтиката и историята. Смята се, че това е мястото, където Марк Антоний срещнал Клеопатра; той представя храма на Аполон като знак на своята любов и преданост към нея. Дори и без тази романтична шриха, храмът на Аполон е великолепно произведение на архитектурата,  датиращо от IIв. Това, което го прави различен от другите храмове от тази епоха, е преддверието му, което е имало двойка масивни коринтски колони. Той е построен в чест на Аполон, бога на светлината,  музиката и красотата, покровителя на изкуствата и водачът на музите. Някои монети, сечени в древнен Сиде, показват фигурата на Аполон, стояща пред храма му.

Останките на храма бавно са се разрушавали през вековете и за да бъде запазено това изящно чудо непокътнато, през 80-те години правителството го включва към програмите за опазване на културното наследство.  Пет колони на храма са издигнати в съответствие с оригиналната форма в следствие на тези мерки. В заключение, храмът на Аполон има богата история и културно значение, така че всеки посещаващ Турция трябва да отдели няколко часа за това прекрасно място.  За незабравими гледки препоръчваме посещението Ви да е на залез слънце.
Древният град Селеукия (Селевкея)

Фините останки на град Селевкия (част от древна Памфилия) се намират на един километър над село Бучак Сейлер, на около 15 километра северно от Сиде (достигнато от Сиде през водопадите Манавгат). Разрушаващите се руини са затворени в борова гора, което дава на обекта очарователна изгубена във времето атмосфера. Малко се знае за историята на този град и археолозите все още спорят за точната му идентичност - някои предполагат, че той изобщо не е Селевкея, а по-скоро град Лирба. Разкопките тук през 70-те години откриха голям комплекс за бани; добре запазена агора с оцелели складове, колонади и магазини; византийска църква; и одеон с мозайка на Орфей.


Древния град Аспендос

Древният град Аспендос, който е на 35 км. от Сиде, има един от добре запазените  театри, включително  и сцената до днес. Други забележителни структури в Аспендос включват Агора, Базилика, Нимфеум и водоеми с дължина 15 км. Ако сте от туристите, интересуващи се от история и археология, театърът Аспендос може би ще бъде главната атракция в Сиде. Построен от архитекта Зенон през II век, той е най-добре запазеният античен театър до момента. С капацитет за сядане от 20 000 души той остава прекрасен пример за умения в областта на инженерството и архитектурата, съществували още тогава. Галериите, декорациите на сцени и акустиката го правят архитектурно чудо, което си струва да се посети. Толкова добре запазени, че дори и днес концерти и рецитали се провеждат в театъра Аспендос през летните месеци.


Водопад Манавгат

Не пропускайте водопадите Манавгат, намиращи се на около 13 километра североизточно от Сиде. Водопадите са разположени на река Манавгат, която се извисява в планинския масив на Сейтан в планините Таурус. Разположен сред озеленена градина, районът е изключително популярен сред местните семейства, така и от туристите през слънчевите уикенди. Опитайте се да изберете делничен ден за посещение, ако предпочитате да е по-малко пренаселено.


Древния град Селге

Високо в планините Таурус, на около 50 километра северно от Аспендос, се намира село Алтинкая Кьойю и драматичните руини на Селге. Говори се, че градът е основан от слепия пророк Калчас от Троянската война с останалата част от армията му от Троя. До римския период отдалеченото място на селището е защитавало града от чуждо управление, но търговията процъфтява благодарение на добрите отношения с градовете на крайбрежната Памфилия. Обширните руини съдържат много интересни останки, а почитателите на историята лесно биха могли да прекарат цял ден да се размишляват тук. За тези с малко по-малко време, основната атракция, която не трябва да пропускат, е римският театър със своите 10 000 места и прилежащия стадион. На известно разстояние на югозапад са останките от Храма на Зевс и Храма на Артемида, докато разпръснати по-далеч на изток са руините на Агората.

Пещерите Дюденцик

На около 18 километра югоизточно от Сиде, близо до малкото градче Севизли, туристите могат да изследват една от най-дълбоките пещерни мрежи в Турция. Пещерите Дюденцик тук тръгват на 330 метра надолу в земята. Една от подземните реки вътре в мрежата се очертава като карстов извор близо до Памуклук Кьопрюс.  За истинските пещерни ентусиасти, друг пещерен комплекс е по-далеч на югоизток - Дюденсую Магараси се намира до село Аксеки. Тук могат да бъдат посетени редица подземни езера с местен водач.
Плажовете на Сиде

Ако обичате дългите слънчеви дни на излежаване под жаркото слънце, докато между пръстите на краката ви има мек златист пясък, то тогава плажовете на Сиде са избор за вас. С не един, а два плажа - East Beach и West Beach - лесно можете да намерите идеалното място за слънчеви бани. Западният плаж (West Beach) е по-популярният от двата плажа с много чадъри и шезлонги, които може да наемете, докато източният плаж е малко по-спокоен и недалеч от храма на Аполон. За тези, които желаят повече екшън, Сиде предлага разнообразни дейности като парасейлинг, водни ски, гмуркане, риболов и разходки с лодка. Предпочитате спокойствие и тишина? Лека разходка по плажа ще ви отведе до по-усамотени места по плажа, което да ви позволи да се отпуснете. И когато почувствате глад, наблизо има ресторанти и кафенета, които могат да задоволят апетита ви.


▷Разгледайте нашите топ оферти за почивки в Сиде, Анталия по-долу. Разчитайте на нас за професионален съвет при избор на хотели в Сиде и  свържете се с нас на телефон 02 850 41 15 или 0877 538 532  /   0877 538 537 /    0878 403 400 или ни пишете на office@arenatravel.bg  . Очакваме Ви!
 


Прочети повече

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти