Екскурзия до Солун


ДОБРЕ ДОШЛИ В СОЛУН! 


Солун е вторият по големина град в Гърция след Атина. Разположен в сърцето на Термическия залив, Солун  служи като търговски, бизнес и транспортен център за северна Гърция. Град с дълга история и богата култура, Солун е много интересно място за посещение. Като дестинация за почивка или като част от пътуване между близките Кавала, Халкидики и Пиерия, Солун трябва да бъде в списъка ви за пътуване! Затова не се колебайте и се пригответе за една вълнуваща екскурзия до Солун.

 

Най-популярното място в града е плажната алея на Солун. Там както посетителите, така и местните жители се радват на дълги разходки, наслаждават се на гледката към морето и наблюдават залеза. Освен плажната алея, площадът Аристотел, който се намира точно в центъра на града, е още едно известно място. Около този площад е търговският център на Солун, където ще намерите всякакви магазини, ресторанти, кафета и разбира се, известните сладкарници на Солун. Нещо повече - в центъра на града ще намерите голям избор от прекрасни хотели.


Забележителности в Солун . Какво да посетим в Солун ? 

Тъй като Солун е град с дълга история, има много забележителности за посещение. Основните забележителности на Солун датират от римското и византийско време и включват римската арка на Галерий, паметника на Ротонда, църквата "Свети Димитър" и средновековния замък. Символът - и най-важният паметник в Солун - е Бялата кула, която се намира на известната плажна алея на града. Тъй като Солун е географски разположен в централната част на страната, той е идеален за отправна точка за екскурзии до места като Халкидики, Кавала и Метеора.

По време на вашата екскурзия до Солун, не пропускайте да посетите следните забележителности :  Бялата кула

Бялата кула,  намираща се на улица Никис, булевардът на брега на морето, е символа на Солун. Кулата датира от периода на османския султан Сюлейман Великолепни (1520-1566). Той е построен като част от укреплението на града, на мястото на друга кула, която вероятно е построена от френски рицари, след като кръстоносците завладяват Константинопол. На последния етаж на Кулата има тераса, от която се открива прекрасна гледка към града. Османците са използвали тази кула като крепост, гарнизон и затвор. Тя променя своите имена от създаването си. През 18 век се е наричала крепостта Каламария. През 1826 г. султан Махмуд II нарежда клане на всички свои затворници , след което кулата е наречена Кулата на кръвта или Червената кула.

Когато Солун е освободен от турците през 1912 г.,  кулата е побелена като символичен жест на пречистване и така е получила днешното си име. Според друга версия кулата е била побелена от затворник през 1890 г. в замяна на свободата си.


През 1985 г. Кулата е реставрирана и днес там се помещава Византийският музей в Солун, чиято колекция включва парчета от скулптура и керамика, фрагменти от мозаечни подове, православни икони, византийски монети, стенописи и надписи. Музеят често организира изложби за историята на града в продължение на векове.

През нощта Бялата кула се осветява и се откроява на тъмния фон. Булевардът отдолу е любимата плажна алея на местните жители.


▷ Римската Арка на Галерий

Арката на Галерий със сигурност е сред най-отличителните паметници в Солун. Римският император Галерий наредил да се построи така, че пътя, минаващ през тази арка, да го свърже с неговия дворец. Арката е построена в чест на победата на Галерий над сасанидските перси. Днес са оцелели само части от символите на зидарията на арките и три от осемте стълба.Този паметник днес се намира много близо до площад Аристотел и е като символ на град Солун.▷ Църквата Свети Димитър 

Свети Димитър или Агиос Димитриос (208 г. сл. Н. Е. - 303 г. сл. Хр.)  е бил покровител на Солун. Той бил син на богат солунски военен командир и получил добро образование като дете. Той също се присъединява към армията и става офицер. Когато бил малък, той решил тайно да бъде кръстен християнин, нещо забранено през онези години, когато идолопоклонническите богове все още са се почитали.

Когато баща му умира, римският император Максимиан му нарежда да преследва и убива християните от Солун. Димитрий отказва да го направи и разкрива вярата си. Той бил помолен да промени религиозните си убеждения, но той отказва многократно.  След което бил хвърлен и измъчван в затвора, умирайки за своя Бог. Преди да умре, той дарява цялото си богатство на бедните. Неговата храброст и саможертва го направили православен светец.

Когато император Константин Велики слага край на наказателното преследване на християните (324 г. н. e.)  и прави  християнството официална религия на Византийската империя, хората построяват малка църква на мястото на мъченичеството на Агиос Димитриос, близо до римските бани. Казват, че гробът му е чудотворен и всяка година идват хиляди поклонници, за да отдадат почести.

През 413 г. сл. Хр.  е основана по-голяма базилика от епарха Леонтиос, която е изгорена два века по-късно, през 634 г. сл. Хр.. Малко след това е построена още по-голяма  базилика, която остава до днес и представлява най-голямата църква в Гърция. През 1493 г., по време на турската окупация, църквата е превърната в джамия и през 1912 г., когато градът е освободен от турците , отново се превръща в християнска църква. През 1917 г. отново е унищожен от пожар и възстановен според първоначалните планове. Той започва да функционира отново през 1949 година.

Тази църква съдържа някои ефектни византийски мозайки, които са реставрирани, изобразяващи Агиос Димитрий и децата на града. Криптата на светеца, до която се стига по стълбище зад светилището, се счита за мястото, където светецът е убит от римските войници и е погребан. Криптата му е превърната в изложбена площ през 1988 г., в която са поместени предмети, оцелели от пожара от V век, като скулптури, съдове и други декоративни предмети.

Агиос Димитриос е обявен за светия покровител на града през 1912 г., по време на Първата балканска война, когато гръцката армия навлиза в град Солун на неговия имен ден (26 октомври) и избавя  града от турците. Днес паметта му се празнува всяка година, наред с празника за освобождаване на града , с голям парад и славна литургия.


 Солунската крепост 

Солунската крепост, известна още като Ептапиргио ( на гръцки :  Γεντί Κουλέ Heptapyrgion)   или Едѝ кулѐ  ( на турски : Yedi Kule ) , се намира на хълм над Стария град (Ано Поли). Местоположението му дава прекрасна гледка към града, пристанището и Егейско море.

Солунската крепост е построена на мястото на древния Акропол, основан от Касандър през 316 г. пр.н.е. Стените на замъка, които се виждат и до днес, датират от IV в. Сл.Хр. когато византийският император Теодосий I укрепява  града. По време на византийския период са построени много сгради и кули, докато градът е завладян от османците през 1430 г. Няколко години по-късно през 1444 г. замъкът е реновиран, старите сгради са разрушени и са построени още кули. Всъщност замъкът има общо десет кули, въпреки че името му Ептапиргио означава седем кули.

До 1890-те години крепостта е била седалище на гарнизонните командири и след това е превърната в затвор до 1989 г. Всъщност този затвор е бил известен като тежко място на изтезания. Много политически противници били водени там по време на режима на Метаксас (1936-1941), Осевата окупация в Гърция, Гръцката гражданска война (1946-1949) и Режима на полковниците (1967-1974) След щетите, причинени от войни, земетресения и времето , Солунската крепост днес се възстановява, но е отворена за посетители. Църквата Св.София

Църквата Св.София е сред най-старите църкви в Солун. Първата църква на това място е построена през III в. сл.Хр., но настоящата църква е построена през VIII в. сл.Хр., следвайки архитектурния проект на църквата Света София в Цариград (дн. Истанбул). През 1205 г. сл. Хр. когато Четвъртият кръстоносен поход превзема града, Света София става катедралата на Солун, а през 1430 г. сл. Хр., когато османците завладяват града, църквата е превърната в джамия до освобождението на Солун през 1912 г. Тогава тя е обърната отново в християнска църква, но през 1917 г. големият пожар, изгорил една трета от града, нанася сериозни щети на вътрешната украса и купола. Лошите щети са причинени и от земетресение през 1978 г., но днес по-голямата част от църквата е възстановена.

Църквата Св. София е част от ранноохристиянските и византийски паметници на Солун, които са включени от Юнеско като обекти на световното наследство.

 

▷ Ротондата 

Ротондата (или Ротонда) е един от най-важните римски паметници в Солун. Тя стои точно до Арката на Галерий в центъра на града и е известна още като Църквата на Агиос Георгиос. Тази цилиндрична структура е построена през 306  сл.Хр. от римския тетрарх Галерий, който възнамерявал тя да бъде негов гроб. В началото той работи като храм, но остава неизвестно на кой бог е бил посветен този храм.
През 14 век османците окупират Солун, а през 1590 г. Ротондата е превърната в джамия. Всъщност към сградата е добавено минаре, което е реставрирано и оцелява до днес. През 1912 г. гърците освобождават Солун и Ротондата е превърната в православна църква до 1979 г., когато силно земетресение нанася сериозни щети на конструкцията. В момента Ротонда е реставрирана и работи като музей на скулптурата. Освен това той често е домакин на различни изложби. Скалните манастири Метеора

Метеора e едно от най-впечатляващите региони в Гърция! Разположена в северната част на Гърция, Метеора е включена в списъка на световното културно наследство на Юнеско. Изпъстрен с извисяващи се нависоко скали, той може да се похвали с спиращ дъха пейзаж, създавайки извънземно красива природа! Според проучвания, тези скали са се образували преди 60 милиона години, когато атмосферните влияния и земетресенията им придали сегашната си форма.

На върха на скалите седят известните манастири Метеора, повечето от които са построени през византийските времена. Те са скъпоценните камъни на Метеора! Въпреки, че функционират само 6 от манастирите, те образуват втората по големина монашеска общност в Гърция, след тази на Атон в Халкидики.

Като едно от най-посещаваните места в страната, Метеора получава милиони посетители всяка година. Затова не се колебайте и ако сте наблизо, непременно си направете екскурзия до Метеора. Метеора всъщност е религиозно място с невероятни византийски манастири. Този регион е съставен от огромни скали, на върха на които са построени манастири, с изглед към красива долина отдолу. С изключение на манастира "Свети Стефан", който е най-лесният за достъп, всички останали 5 манастира в Метеора са достъпни чрез дълъг поход срещу скалата. Манастирът на Големия Метеорон е най-популярната забележителност в Метеора, докато най-трудният за достигане е Манастирът на Света Троица.

Манастирът на Големия Метеорон е известен още като Светия манастир Преображение Христово. Той е най-старият, най-големият и за мнозина, счита се за най-важният, сред всички манастири на Метеора. Този манастир е основан около 1340 г. от свети Атанасий Метеорити, учен-монах на Атон.Плажове в близост до Солун

Въпреки, че Солун е известен най-вече със своя нощен живот и разнообразието от забележителности, около града има няколко приятни плажа. Всички плажове в Солун са леснодостъпни от центъра на града и повечето оборудвани с туристически съоръжения. По-долу ще намерите списък с най-добрите плажове в Солун, Гърция.


▷ Агия Триада

Агия Триада е най-организираният и красив плаж в близост до Солун. Разположен само на 22 км от центъра на града, този плаж често е свързан със Солун, тъй като автобусите тръгват на всеки половин час. Агия Триада е дълъг плаж с кристална вода. Крайбрежието е организирано с чадъри и шезлонги, а в района ще намерите много хотели, механи и кафенета. За повече удобства посетителите могат да отидат до близките селища Неа Миханиона и Епаноми, докато плажовете на Халкидики са на няколко километра с кола на юг.

 Аспровалта

Аспровалта е голям туристически курорт на около 80 км западно от Солун. Разположен в центъра на залива Стриминокос, това малко градче оживява предимно през лятото с туризъм. В района се намират много хотели и туристически съоръжения, както и някои къмпинги.Градът се намира между буйна зелена гора от борови дървета и морето. Тук водата е кристална. Около Аспровалта има и други красиви плажове, като Неа Врасна и Акрогиали. Няколко километра на юг можете да посетите източната част на Халкидики и Атон. На изток от Аспровалта се намира Кавала, археологическият обект на Филипи и Керамоти, откъдето тръгват лодки към Тасос.


 Переа

Переа е крайградски град, разположен на 17 км южно от Солун. Често свързан с центъра на града с автобус, Perea е както жилищен град, така и морски курорт. Дългият плаж става много популярен през лятото, тъй като е организиран и има ярък нощен живот. Perea има много туристически съоръжения и прекрасна природа наоколо. Популярните плажни курорти на Халкидики също са на няколко минути с кола на юг.


  Резервирайте своята екскурзия до Солун и Метеора сега! - свържете се с нас на телефон 02 850 41 15 или 0877 538 532/ 0877 538 537 / 0878 403 400.

Прочети повече

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти