Екскурзии в Кападокия със Самолет


Добре дошли в Кападокия!

Кападокия е красив регион в централна Турция, известен със своята приказна природа, пещерни жилища, забележителни скални образувания и разбира се, стотиците балони с горещ въздух, които се извисяват в небето по време на изгрев всяка сутрин. Кападокия, името, което персийците са дали, означава „Земята на красивите коне“ и то идва от стадата прелестни диви коне с дълги гриви, които препускат из фантастичните местности там. И днес можете чрез езда да ги разгледате, но все пак най-популярният и препоръчван начин да се насладите на сюрреалистичната красота на Кападокия е от въздуха. Ерозия оформя невероятния пейзаж на долината на Гьореме в Турция, а  преди хиляди години хората също дават своя принос като издълбават невероятни тунелени комплекси в меката скала.

Древните вулканични изригвания заливат този регион с гъста пепел, която се втвърдява в мека скала - наречена туф - с дебелина десетки метра. Вятърът и водата започват да работят върху това плато, за да образуват приказен пейзаж от скални шишарки, стълбове, върхове, гъби и комини, които се простират на височина до 40 метра. Но хората изиграват еднакво важно значение за невероятната красота на тази местност. В началото на четвърти век , те създават урбанизиран, но подземен, културен пейзаж, издълбавайки в скалите тунели, жилищни помещения, места за поклонение, конюшни и складове. Всъщност тунелните комплекси са образували цели градове с  до осем етажа под земята.

Районът на Гьореме е бил населен още в епохата на хетите (Хетското царство), около 1800 до 1200 г. пр.н.е. и по-късно попада на границата между съперничещите империи: първо между гърците и персите, а по-късно  между византийските гърци и различни съперници. Това несигурно политическо положение  е причината местните жители да се нуждаят от скривалища - и ги откриват чрез тунелиране в самите скали. Мястото се превръща в религиозно убежище през първите дни на християнството. През ранните времена на разпространението на християнството, християните бягат от преследванията в Римската империя и основават монашески общности тук. Те разкопават обширни жилища и манастири. Украсяват с византийски стенописи пещерните параклиси, започвайки още от VII в., като тези стенописи се пазят и до днес.

Гьореме е с богата на история, но не всички скални жилища на Кападокия са музеи. Някои все още служат като домове, а други като хотели, които предлагат наистина уникално гостоприемно изживяване. Екскурзиите в Кападокия Ви дават възможността да прекарайте една нощ в удобна пещерна хотелска стая с всички съвременни удобства. Със своя приказен пейзаж, осеян с балони с горещ въздух, зашеметяващи скални образувания и екзотични пещерни хотели, Кападокия наистина е мечтата на всеки турист. Кападокия има всякакви хотели, от прости модерни пансиони до луксозни пет звездни хотели, но истинският характер на региона се крият в пещерните хотели, тези, в които всъщност можете да спите в пещерна стая.
Пещерните стаи също варират от прости, но удобни до луксозни апартаменти с всички удобства, а цените подхождат на всички - от нискобюдбжетните до  търсещите лукс пътешественици. Независимо в кой град решите да останете, ТРЯБВА да останете в пещерен хотел. Затова не се колебайте и резервирайте екскурзия до Кападокия с Арена Травъл Център сега. 


Сред топ дестинациите в Кападокия е градчето Гьореме, като слава му се дължи най-вече  на Открития музей, само на няколко километра от него. Градчето е известно и с това, че тук се намира едно от малкото места, където скалните къщи са все още обитавани от хора. Главната му улица е пълна с всякакви магазини от сувенирни до такива продаващи килими. Разбира се тук има и множество ресторанти и хотели, а сред най-луксозните може да отличим Charming Cave Hotel , Aydinli Cave Hotel, Sultan Cave Suites, Mithra Cave Hotel, Kelebek Special Cave Hotel и  Tulip Cave Suites.  Юргюп е най-големият и най-добре развитият град – около 5 пъти по-голям от Гьореме, пълен с магазини, кафета, ресторанти и хотели. Известен е с виното си, както и с нощния си живот – някои от пещерите са превърнати в нощни заведения. Най-хубавите хотели тук са Yunak Evleri Cappadocia и Kayakapi Premium Caves.  Интересен за посещение и малкото крайречно градче Аванос известно и като Меката на керамиката – местни майстори грънчари имат свои магазинчета буквално на всеки ъгъл. Пазарете се, ако решите да купувате нещо и не се колебайте да се възползвате от възможността да получите безплатен урок и да се опитате да направите свое собствено керамично произведение. Тук препоръчваме да отседнете в някой от следните хотели : Mira Cappadocia Hotel, Fairyland Cave Hotel или Phocas Cave Suites

Основните заплахи за този обект на световното наследство са от силите, които са го създали. Ерозията връща някои човешки начинания към по-естествено състояние. С увеличената туристическа търговия и интерес, хората са допринесли за модерното развитие, но също така нанасят щети и разрушения на някои от древните обекти, които някога са създали. Тук обществото полага големия усилия за опазване на местността, за да се гарантира, че чудесата на Гьореме ще оцелеят и туристите ще могат да им се наслаждават още дълго време.
Как да стигнем до Кападокия?

Кападокия всъщност не е град, както много хора мислят, а е цял регион. В него има градове като Гьореме (най-популярното туристическо място),а Учхисар, Юргуп и Ортахисар са сред другите по-известни и посещавани. Има две летища, които обслужват Кападокия. Основното летище  е  Летище Кайсери,  разположено на около 70км. и отнема малко повече от час с микробус/ автобус, за да стигнете до град Гореме. Второто по-малко летище е Невшехир, което е по-близко разположеното – на около 40 км., което прави необходимото време за достигане до Гьореме около 40мин. Голямата разлика идва от това, че Кайсери като по-голямо летище, приема повече полети, включително и чартърни, а това означава, че обикновено и цените  на билетите са по-изгодни.  За да се придвижите от двете летища към град Гьореме най-добре е да резервирате трансфер предварително, тъй като такситата на място са доста скъпи. Град Гьореме е основният център за посетители на парка, въпреки, че Невшехир, Аванос и Юргуп също имат туристически съоръжения. До тези градове се стига с автобус от летището в Кайсери. До Кападокия може да достигнете и с автобус от двата най-големи града в Турция - редовни линии има от Истанбул и Анкара.


Кога да посетим Кападокия?

Красотата на Кападокия е, че макар да е приказно място през лятото, то през зимата става още по-красиво.  Ако искате да се насладите на най-благоприятното време за полет с  балоните с горещ въздух в Кападокия с топли нощи, ясно небе и прохладен въздух, то тогава организирайте Вашата екскурзия до Кападокия през периода от април до ноемвриПрез летните месеци обикновено температурите през деня са много високи и съответно разходките по обяд са доста горещи. Ако посетите Кападокия през периода ноември-февруари когато натрупа сняг и снежни шапки покриват скални образувания, а долините са боядисани в бяло,  ще останете впечатлени от изумителния пейзаж. Обикновено ако имате повече късмет с метеорологичните условия  през февруари ще може да летите с балон над снежната красота- единствено по рода си усещане.  
 


Какво да посетим по време на екскурзия в Кападокия? Забележителности в Кападокия 


Откритият музей Гьореме

Най-известната забележителност в региона на Кападокия в Турция е Откритият музей Гьореме в долината на Гьореме, само на 20 минути пеша (1,5 км) от град Гьореме. Той е сред световното наследство на ЮНЕСКО, тъй като притежава най-добрата колекция от рисувани пещерни църкви в региона. Средновековните православни християнски монаси (1000-1200 г. сл. Хр.) са издълбали пещерите от мекия вулканичен камък и са ги украсили  със сложни византийски стенописи.

Откритият музей е мястото, където ще влезете в съвсем различен свят - много църкви, параклиси и жилищни пространства, издълбани в скалата, ще ви пренесат в този необичаен свят, където започва монашеският живот на християните, избягали от гоненията. Женският и мъжкият манастир, църквата Елмаль, църквата Йеланли, църквата Шарикли, Тъмната църква, църквите Св. Варвара и св. Василий и църквата Токали ще ви впечатлят с уникалните си стенописи и ще ви пренесат в едно пътешествие през историята. Не казвайте „Посетих Кападокия“, без да видите този очарователен музей, който е и в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 6 декември 1985 г.

Откритият музей Гьореме е отворен всеки ден от 08:30 до 19:00 (19:00) срещу входна такса от около TL 25. През зимните месеци се затваря по-рано . Най-добре запазените стенописи са в Kranisek Kilise (Тъмната църква),  за която се заплаща допълнителна такса за вход (TL12). Паркирането струва още TL5. Моля имайте предвид, че посоченото работно време и такси са ориентировъчни и могат да бъдат промени  от страна на ръководството на обекта.Подземните градове

Подземните градове от този регион като цяло са невероятно впечатляващи. Пещерите са били използвани най-добре от християните, за да избегнат преследването, а някои от тези градове са построени до 8 етажа под земята . В Йозконак , Мазъкьой и няколко други места има подземни градове, но най-драматичните и интересни, които сега са отворени за посетителите, са тези в Каймакли и Деринкую, съответно на 20 км  и 30 км южно от Невшехир. Деринкую е най-дълбокият (около 8 подземни етажа) и е бил дом на близо 20 000 души и добитъка им, а Каймаклъ е най-широкият, но сравнително по-малък или поне разкритите от него части. И в двата обаче почти няма указателни табели, така, че е препоръчително да сте с водач.

През 2014 г. под крепостта на Невшехир в центъра на града бе открит гигантски подземен град, за когото се казва, че има вероятност да засенчи всички останали. Районът, някога определен за жилищно застрояване, сега има защитен археологически статус. Изследванията на тази находка продължават, но ще минат години, преди това откритие също да бъде отворено за посетителите.Полет с балон

Първото нещо, което идва на ум когато някой спомене Кападокия е именно полет с балон над приказни пейзажи. Всяка година повече от половин милион души се наслаждават на полетите с балон с горещ въздух в Кападокия, което е невероятно число и превръща този регион в топ дестинация за всички искащи да се насладят на това невероятно преживяване . Половината от спектакъла е едновременно да се видят  многото балони едновременно във въздуха в съчетание с епичния пейзаж, над който се лети.

Нещо, което повечето туристи не осъзнават, преди да пристигнат в Кападокия, е, че полетите с балони с горещ въздух не се организират всеки ден. Те се нуждаят от подходящи условия и най-вече спокойно време. В действителност, когато вятърът е твърде силен, те не могат да излетят, защото няма спирачки на балоните и това може да бъде опасно. Много от туристите отделят едва 1-2 дни на този приказен район и очакват да могат да летят в избрания от тях ден. За съжаление твърде често времето не се съгласява и туристите си тръгват, без да са видели балон с горещ въздух в небето. За да избегнете такава ситуация може да направите две неща. Първо  е хубаво да резервирате своя полет предварително , по възможност за първия ден от престоя Ви. Така ако полетът ви бъде отменен, ще може да се възползвате на следващия ден.  На второ място е препоръчително да отделите на този район повече дни – така ще имате и повече възможности да изчакате времето да позволи да се възползвате от това уникално изживяване. Дори при  3,4 или 5 нощувки все има какво да разгледате в района, така че да уплътните времето си и да се забавлявате максимално по време на вашата екскурзия в Кападокия.

Цените за полетите варират от 190 USD до 300 USD на човек в зависимост от компанията и големината на балона. Полетът трае около 60 минути, но целият процес отнема няколко часа.  Обикновено около 4:30 сутринта Ви взимат от хотела и Ви водят до зоната за настаняване, където участвате в кратък инструктаж, с минибусчета Ви закарват до мястото за издигане с балона и след около 30 минути преди изгрев започва полета.Учхисар

Естествената скална цитадела на Учхисар е най-високата точка в Кападокия, видима на голямо разстояние от другите градове в региона, като Юргуп и Аванос и на кратко разстояние от популярната туристическа база на град Гьореме. В превод от турски Учхисар означава  „замък на върха“, а в района има множество хотели, къщи под наем и пансиони, някои от тях са с пещерни стаи, като хотел Kale Konak. Основната причина посетителите да го посетят е да се изкачат до върха на високата скала и да се насладят на невероятната панорамна гледка, считана за най-добрата гледка към Кападокия, след  тази, която получавате от балон с горещ въздух.


 Музеят на открито Зелве

Долината на Зелве, сега известна като Открития музей на Зелве, е сред най-ранно заселените и последно изоставени манастирски долини в Кападокия. Църквите му не са толкова много или толкова впечатляващи, колкото тези в по-известния Музей на открито Гьореме, но има свои атракции: топографията е още по-драматична, с пукнатини, извисяващи се върхове и стръмни долини, което ти дава повече свобода да се изкачваш и да разглеждаш всички пещери, кътчета и рекички. В това невероятно пещерно градче можете да се разхождате сред исторически жилища, църкви и религиозни стаи. За съжаление няма редовен обществен транспорт до долината Зелве, така, че за да я посетите следва да имате собствено превозно средство или да вземете рент-а-кар, да си вземете такси или да се включите към някоя организирана екскурзия.


Пешеходки разходки из Кападокия

Драматичният пейзаж на Кападокия е идеален за планински туризъм и разходки: топло слънце, сух въздух, невероятна гледка и пътеки с различна трудност. Градовете Гьореме, Юргуп, Учхисар са добри отправни точки за разходки, а градчето Чаушин  е точно в средата на няколко пътеки. Ако посетите Кападокия през лятото (края на юни, юли, август, началото на септември), опитайте се да правите разходките сутрин или по-късно следобед, за да избегнете горещината през деня. Някои от най-предпочитаните маршрути са Долината на лозите , Долината на гълъбите, Розовата Долина.

„Долината на лозите“, наричана понякога Любовна долина (Aşk Vadisi) поради формата на многобройните си структури, е западно от пътя Лавушин-Гьореме. Това е сред най-поразителните долини, подходящи за кратки походи или може би разходка чак до Учхисар, като маршрута й е сравнително лек и отнема около 1-2 часа.  Пешеходната пътека на Розовата долина преминава през остри хребети, оцветени в приказно розово особено по време на залез! В продължение на хиляди години хребетите са се образували, за да създадат уникален пейзаж. Почти през цялото време едната страна на билото е на слънце, а другата - в сянка, което допълнително подчертава остротата и мащаба на тези пясъчникови образувания. Това, което прави Розовата долина едно от най-уникалните места за посещение в Кападокия е, че не само имате тези невероятни скални образувания, но в този конкретен регион минералите в пясъка имат розов оттенък. Той става все по-очевиден в течение на деня и достига връх при залез слънце, когато слънцето грее директно върху Розовата долина, като му придава този фин нюанс на розово. Долината на гълъбите също е сред най-популярните пешеходни пътеки в Кападокия. По маршрута ще намерите пещерни жилища, древни картини, земни стълбове и разбира се ... гълъби. Долината Деврент   (известна още като Въображаема долина) пък е красива долина, пълна с уникални скални образувания, за много от които се казва, че приличат на животни.


Разгледайте нашите топ оферти за Кападокия по-долу или се свържете с нас на телефони 02 850 41 15 / 0877 538 532  / 0877 538 537 / 0878 403 400 и на мейл office@arenatravel.bg . Очакваме Ви!

Прочети повече

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти