Arenatravel.bg
Почивки в Мароко със Самолет

Почивки в Мароко със Самолет

Добре Дошли в Мароко!

Посетете една от уникалните държави, където може да научите за Арабската и берберската култура, една страна , където може да видите сняг в планините и синьо небе в пустинята Сахара в рамките на един ден, една изумителна държава на различни контрасти. Всяка година хиляди туристи са привлечени от Атласките планини, пустинята Сахара с красивите оазиси с палмови дръвчета , старите Берберски селища и живописни пейзажи на каньони и златисти пясъчни дюни и избират да посетят Мароко.

Мароко е една от най-предпочитаните туристически дестинации в Африка. От една страна тук има прекрасна брегова ивица, подходяща  както за  морска почивка, така и за гмуркания и шнорхелинг, а от другата страна е необятната пустиня на Сахара предлагаща разходки с АТВ, джипове и камили.  Спиращи дъха гледки се откриват от планината Атлас, където се намира и най-високата точка на Северна Африка – връх Тубикал.  И ако това не е достатъчно, ето още няколко  причини да изберете и предприемете екскурзия до Мароко :  стари имперски градове, изпълнени с история, изящна архитектура,  вкусна местна кухня и гостоприемността и толерантността на местните. Резервирайте сега своята почивка и екскурзия в Мароко, за да опознаете различните лица на страната.  

Заемайки най-северните части на Африканския континент, Мароко е сравнително лесно достъпна дестинация с много добро местоположение – на север има излаз на Средиземно море, като прохода Гибралтар я отделя от Испания, а на запад пък страната има широк излаз на Атлантическия океан. Това помага на Мароко да се превърне в една от най-посещаваните държави в Африка и всяка година милиони туристи, търсещи приключения,  избират да посетят именно нея. 

Основните предимства на страната са топлия климат, прекрасните плажове, огнено червените пустинни пейзажи, ориенталската култура  и традиции и богата история. Избирайки екскурзия в Мароко непременно трябва да посетите Имперските градове: Маракеш, Мекнес, Рабат и Фес, а пък тези които предпочитат почивка в Мароко обикновено се насочват към Агадир, разполагащ с  дългата златиста плажна ивица. Колкото и да не Ви се вярва тези градове са доста различни един от друг, а всеки от тях притежава своя собствена идентичност. Преплитането на арабската култура и френските традиции, на старото и новото ще Ви завледят още от самото начало, а ярките цветове из пазарите, ароматните билки,   множестовото занаятчийници и предлаганите от тях стоки от керамика до златни накити и различни тъкани под формата на килими, шалове или различни видове дрехи ще допълнят престоя Ви в Мароко. 
Как да посетим Мароко?

Със своите цветове, приятелски настроени хора, обичаи и традиции и характерна архитектура Мароко е място, което си заслужава да посетите. Най-лесният начин да стигнете до Мароко е, разбира се, да летите. Като алтернатива можете да летите до Франция, Испания или Гибралтар и да вземете ферибот от там. Международното летище Мохамед V в Казабланка е основният портал на страната, следван от летището Менара (Маракеш). Други важни летища включват Фес – Саис (Фес), Ибн Батута Интернешънъл (Танжер), както и Уазазарте, Агадир, Есауира, Уджда и Надор. Редовни директни полети от София до Мароко към момента не се изпълняват, а най-предпочитаният вариант е с полет до Испания (Малага) и от там с ферибот към Танжер. През последните години през април-май и септември-октомври се организират директни чартърни полети, които позволяват на българските туристи за няколко дни да разгледат най-интересните места като Казабланка, Маракеш, Танжер, Рабат и Фес или пък да се насладят на почивка в Мароко.

Националната авиокомпания Royal Air Marocco (RAM) изпълнява много вътрешни полети, а над 18те летища в страната ще ви помогнат да откриете Мароко, от север на юг! Железопътната мрежа, управлявана от Office National des Chemins de Fer (ONCF), обхваща почти цялата страна, а пък автобусната компания Supratours ще Ви отведе до Вашата дестинация, ако тя няма железопътна гара. От 2018 г. високоскоростен влак ще обслужва маршрута Казабланка-Танжер. Ако решите да пътувате с автобус, Compagnie de Transport Marocains (CTM) и други частни компании предлагат комфорт и удобство за приятно пътуване. Ако решите да наемете кола, на ваше разположение има много рент а кар компании. В градовете избирайте таксита, автобуси и трамваи (в Казабланка и Рабат). Цените са регулирани и всички таксита имат метри. За  по-интересно преживяване може да се качите на конна карета в Маракеш или Тарудант.
Кога да посетим Мароко?

Мароко е целогодишна дестинация, при която обаче отделните региони - крайбрежие, планини и пустини могат да имат много различен климат. Най-доброто време за посещение зависи от това коя част ще посетите, но като цяло, април и май са най-доброто време за посещение, тъй като за по-голямата част от Мароко времето е топло и сухо.

През летните месеци на Мароко (юни до август) температурите в пустинята Сахара са изключително високи, докато в планините и градовете по Атлантическия бряг - като Казабланка и Есауира, са приятно горещи. Северното крайбрежие и планината Риф се радват на умерен средиземноморски климат с дълги, горещи, слънчеви дниПрез зимните месеци (ноември до февруари) дневните температури на юг са все още топли, въпреки че топлото яке е задължително, тъй като вечерите могат да станат изненадващо студени. В северните части на старната се наблюдават влажни и облачни зими и Високите планини Атлас могат да бъдат изключително студени, като понякога запазват заснежените си върхове чак през юли. Страната е най-красивата си през пролетта (средата на март до май), когато пейзажът е зелен и буен и през есента (септември до октомври), когато температурите са много приятни.Какво да посетим в Мароко?

Въпреки че трудно може да опредлим топ 10 на най-интересните места за посещение в Мароко заради наличнието на множество невероятни дестинации, които заслужават внимание,  нито едно пътуване до северноафриканската държава не би било пълно без посещение на поне един от четирите им имперски града - Рабат, Маракеш, Фес и Мекнес са пълни с пъстри базари, спиращи дъха дворци и оживени градски площади. Синият град Шефшауен и приказната Казабланка също не са за изпускане.

Мароко е известен и с естествената си красота, от златните плажове на морски градове като Есауира и Асила до великолепните сухи пейзажи на пустинята Сахара. Тук възможностите за приключения са безкрайни. Не пропускайте да се насладите на поход с камила през Сахара, да се изкачите на най-високия връх на Северна Африка или да прекарате няколко нощи в традиционна касба в долината на Дадес.


Ето и някои от най-интересните места, които да посетите по време на екскурзията Ви в Мароко:

Маракеш
Екзотичен, но все пак достъпен, разположен в сърцето на Мароко, сгушен между планината и пустинята , Маракеш е град на истински контрасти. Впечатляващата история на града, считан за „ сърцето“ на Мароко и в частност удивителната Джамия Кутубия (Koutoubia), издигаща се над Стария град, датират от далечния 12-ти век. Вълнуващият марокански град има какво да Ви предложи - от оживената атмосфера на Джемаа ел-Фна до спокойствието на много красиви градини, от сложните средновековни улици на Медина до широките, обсадени с дървета булеварди на Новия град.  Не пропускайте да посетите и причудливия дворец Ел Бади и площад Джема ел Фна, който е бил място за срещи на търговци в Северозападна Африка в древни времена. Със своите сложни улички в Медина, оживени суки(базари) и красиви ботанически градини, обиколка на Маракеш е завладяващ начин да разгледате биещото сърце на Мароко.

Маракеш предлага отлични хотели и ризорти, както и очарователни риади - традиционни резиденции в марокански стил със стаи, обърнати навътре към спокойни централни дворове. Частните риадки е мястото, където оживява новата френска колониална история - тези елегантни вили в снежно бяло, остават спокойни и прохладни дори в суматохата и жегата през деня...идеалната отправна точка, от където да започне вашето вълнуващо приключение  в Маракеш.

Бихте могли да посетите и градините Мажорел (Jardin Majorelle) с техните 12 декара ботанически градини, показващи колекции от кактуси, екзотични растения и дървета от цял свят, както и птици (косове, врабчета, червеношийки, дроздове, гургулици и много други), езерца, фонтани и поточета и невероятната вила-студио, превърната в музей и оцветена в мажорелско синьо. Не пропускайте екскурзии до интригуващите берберски селища във високите Атласки планини и спиращата дъха Касба на Айт Бенхаду (известна крепост, от където ще достигнете до Саадинските гробници, датиращи от 16-ти век).Фес
Фес e бил столица на Мароко до 1925 г. и отдавна се смята за духовен център на страната. Медината му е една от най-големите зони без автомобили в света и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. През последните години е засенчена  от по-голямата и туристическа медина в Маракеш, но пък  Фес предлага на посетителите различен поглед върху живота на Мароко. Между тесните улици на Фес никога не бихте го очаквали, но има някои великолепни съкровища. Една от тях е Bou Inania Madrasa- бивше ислямско училище. Няколко десетилетия едни от най-умните студенти са били обучавани там за юристи, имами или други знатни и ценени поприща. Днес посетителите може да се насладят на прекрасната архитектура и красивия интериор на тази великолепна сграда. Мозайки озаряват пространството, а красивата дърворезба превръща портите в ценни произведения на изкуството. Друго място, което си заслужава да посетите е Баб Мела. Първият еврейският квартал в Мароко е само на крачка от древната Медина, но ви дава представа за цялата история на този оживен град и колко различна е архитектурата на това население в сравнение с доминиращата арабска архитектура и култура. Дар Ел Махзен или кралският дворец на Фес се намира точно срещу еврейския квартал.  Макар да не можете да влезнете вътре, вниманието Ви ще бъде привлечено от богато украсената мавританска порта.

Фес е гигантски, а реалните размери на този милион град наистина могат да се видят само когато го погледнете от високо. Обикновенотова може да се направи от тераса на покрива в повечето хотели, но е възможно и ако се разходите до хълмовете, точно зад града. Близо до Gare Routière (централна автогара) ще получите най-красивите гледки към императорския град! Фес е красив през деня, но по залез това мароканско място става още по-пленително!Казабланка
Почти всички свързват Казабланка с романтичния филм от 1942 г., но градът днес не излъчва това мечтано и омагьосващо чувство. Вместо това съвременната Казабланка е по-скоро търговският център на Мароко - най-вече благодарение на пристанището си. Все още можете да се разходите из любопитния стар център на Казабланка, за да откриете миналото му. Богато украсената мавританска архитектура е съчетана с европейските форми и стилове подин впечатляващ начин. Ако наистина искате да се върнете към черно-белите филми, се отбийте за напитка в Rick’s Cafe - известният бар от филма (това е реконструкция, но всички можем да се преструваме нали?).

Великолепната джамия Хасан II определено трябва да бъде в списъка ви с невероятни неща, които да видите в Казабланка. Тази огромна сграда е построена в чест на 60-ия рожден ден на бившия цар, разположена е в близост до морето, а 210-метровото й минаре е една от основните забележителности на града. Сградата показва таланта и занаята на мароканските занаятчии – тя разполага с мраморна настилка, ръчно резбовани камък и дърво, тавани от кедър, покрити със златни листа и зашеметяващи многоцветни плочки. Не пропускайте й красивата Катедрала на Казабланка , често определяна за една от най-невероятните африкански църкви.  Преминала от училище, през културен център , днес тя вече не служи като религиозно място, но се е превърна в една от най-добрите туристически атракции в Казабланка. Мароканският цар има много дворци из цялата страна, но дворецът в Казабланка е един от най-красивите - с красиви шарки и дизайн на външната си стена безспорно ще Ви впечатли, макар и само отвън.


 

Агадир
Изпълнен с туристи и изключително оживен, пристанищният град Агадир е топ дестинация за почивка в Мароко. След като голяма част от Агадир е разрушен след опустошително земетресение през 1960 г. - особено най-старите му историческите му части - градът е възстановен , което значително го отличава от т.нар имперски градове на Мароко. Но Агадир се издигнл от пепелта и се превърнал в процъфтяващ морски курорт. Градската алея на плажа е идеална за спокойни разходки по залез слънце и е прекрасно място, от което да се наслаждавате на живота, какато го правят местните жители. Не забравяйте да се спрете на някоя от сергиите за храна и да поговорите с някои от приятелски настроените жители на града.

Основният плаж на „Белият град до морето“ се простира на около 9 километра по брега на Атлантическия океан. Пясъчните брегове и тихите води привличат туристите през летните месеци. На самият плаж се предлагат шезлонги и чадъри под наем за скромна такса или можете просто да разперете кърпата си върху пясъците безплатно. В близост до плажа ще намерите широка гама от луксозни и по-бюджетни хотели, както и различни удобства, включително магазини, ресторанти, барове, обществени душове и тоалетни.Танжер
Танжер е вратата към Африка за пътуващите по море от Южна Европа. Въпреки че градът е позагубил чара си през 40-те и 50-те години на миналия век, когато често  е посещаван от личности като Труман Капоте и Тенеси Уилямс, и днес има какво да се види. Акцентите включват медината, Дворецът Дар ел Махзен  с музея Касба и вдъхновения от Франция Вил ла Нувел – „Новият град“. Медината е заградена част от града и несъмнено е мястото, което трябва да посетите, ако искате да видите автентичната, не толкова модерна страна на Танжер и да си представите как е изглеждал градът преди няколко века. Ще намерите лабиринт от улички и улични търговци, предлагащи всякакви стоки, заедно с много интересни магазини и кафенета.

Дворецът Дар ел Махзен
, известен още като Султанатския дворец, пък е едно от най-красивите архитектурни съкровища на града. Както подсказва името му, този дворец е бил дом на султаните в Мароко всеки път, когато те са посещавали Танжер. В наши дни дворецът е дом на Музей Касбах, включваща голям набор от марокански произведения на изкуството, включително килими, текстил, ръкописи, мозайки и др.  Ville Nouvelle е "Новият град" на Танжер. Това е по-модерната и класическа страна на града, привлекателна за по-заможните туристи и художници. Сърцето на този район е Плас дьо Франс, голям площад с много добра местна кухня и няколко красиви гледки към  град и морето. Пристанището  също предлага  интересни гледки към пролива Гибралтар и далечна Испания, а на кратко разстояние с кола от центъра на града може да намерите красиви плажове.
Рабат
Рабат, разположен на мароканския бряг, е настоящата столица на страната и една от топ туристическите дестинации в Мароко. Новата част на града е приятна, с широки булеварди и кафенета на открито. Повечето пътешественици не пропускат да посетят стария град или Медина с укрепените стени. Там могат да пазаруват килими и кожа, докато попиват от атмосферата на тзи интересна култура. Рабат също е модерен, екологично отговорен град, който се гордее със своите зелени площи. Той е изпълнен с паркове, като Ботаническите  градини и Екзотичните градини Букнадел само на няколко километра от града.

Кулата Хасан е може би най-известната гледка в Рабат - главно заради странното усещане което носи. Това е трябвало да бъде  мястото на огромна джамия, чието строителството е започнало през 1195 г. Въпреки че планът е бил да се построи най-голямото минаре и джамия в света, работата спра внезапно, когато султанът умира четири години след започване на изграждането. Въпреки че никога не е имало опити за продължаване на работата, това, което вече е било изградено, е оставено. Днес може да преминете през колоните, които са щяли да подкрепят покрива на джамията, както и да се насладите на страхотна гледка към самата кула. В задната част ще намерите по-модерна (и завършена) джамия. Kasbah des Oudaias е построена приблизително по същото време като кулата Хасан. Заградената крепост е разположена на бреговата ивица непосредствено извън Медина итрудно бихте я пропуснали. Има две основни секции- долното ниво е тиха и прохладна градина, изпълнена с дървета и места за сядане на сянка, докато горното ниво има малък лабиринт от алеи с боядисани сини къщи.
Есауира
Разположен на атлантическото крайбрежие на Мароко, Есауира е чудесно място за бягство от жегата и суматохата на по-големите градове. През 60-те години морският град е бил популярна дестинация за икони като Джими Хендрикс и Боб Марли. Плажът му е добре известен сред любителите на кайтсърфингът, докато градът очарова с тесни улички, боядисани в червено и синьо къщи и крепостни стени, които гледат към оживеното пристанище. Есауира е известен с качествените си ресторанти с морски дарове и е домакин на тридневния световен музикален фестивал  Гнауа през юни.

Старият град е защитен от крепостни стени от 18-ти век, които някога са били използвани за защита на пристанището от пирати. Днес тези стени са иконата на Есауира, станали известни в световен мащаб от поредицата Game of Thrones като мястото, където Daenerys се среща с Unsullied Army в сезон 3 на култовия сериал. Стените са отлично място за разходка и дават възможност да се насладите на великолепни гледки към океана. От другата страна на стария град, към пристанището, La Skala du Port, е друг бастион със стари канони и големи стени. Оттук ще имате невероятна панорама над града.
Шефшуен
Сгушен сред живописните върхове на планината Риф, Chefchaouen е една от безспорните перли на Мароко . Това малко градче привлича художници, фотографи и туристи от цял свят с невероятната си архитектура - ведро синьо боядисани къщи огряти от слънчевата светлина му носят славата на Синият град. Разгледайте местните изкуства и занаяти в причудливите магазини на медината, насладете се на питие на площад Uta el-Hammam или опитайте изискана мароканска кухня в ресторант Riad. Околната природа пък е пълна с красиви туристически пътеки.


Мекнес
Мекнес е по-малък и по-улегнал от Маракеш и Фес, но въпреки това притежава всички прелести, които бихте очаквали от имперски град, включително добре запазена медина, пълна с лесни за ориентиране базари. Мекнес е бил столица на Мароко по време на управлението на султан Мулай Исмаил от 17 век и е своеобразна витрина на мароканската архитектура- пълна с огромни порти и впечатляващи резби. Привържениците на историята не бива да пропускат топ атракции като Кралските конюшни и Музея на мароканското изкуство (Дар Джамай), както и римските руини в близкия Волубилис, които също си заслужава да бъдат посетени.


 

Разгледайте нашите топ оферти за екскурзии в Мароко по-долу. Разчитайте на нас за професионален съвет при избор на почивка или екскурзия Мароко и се свържете с нас на телефон 02 850 41 15 или 0877 538 532  / 0877 538 537 /  0878 403 400  или ни пишете на office@arenatravel.bg . Очакваме Ви! 
Разгледайте още : екскурзия Мароко

Прочети повече
Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти