Почивки на остров Санторини със Самолет

 

ДОБРЕ ДОШЛИ НА ОСТРОВ САНТОРИНИ!


Една от най-популярните дестинации по света и най-посещаваният от всички гръцки острови, Санторини (или Тира) е едно от най-вълшебните места, които сте виждали!
Разположен в южната част на Егейско море, Санторини в Гърция е част от Цикладските острови. Островът е създаден след огромно изригване на вулкан, възникнало през 17 век пр.н.е., което оформя спиращата дъха калдера.
Увлекателната гледка към залеза в Оя в Санторини, минималната цикладска архитектура, луксозните хотели в Санторини, вкусните ресторанти, драматичният скалист пейзаж и вулкана в Санторини са само част от причините, които ще ви привлекат към този уникален остров!Къде се намира Санторини ?

Санторини е един от малката група Цикладски острови в южното Егейско море, в провинция Тера. Разположен на около 74 мили от Крит, островът някога е бил действащ вулкан, а Калдерата в днешно време е осеяна с малки селца и градчета изцяло в бяло.

Място с множество луксозни хотели, дизайнерски бутици, реномирани ресторанти и рибни таверни, струпани по крайбрежната улица, тук има много неща за разглеждане по време на вашата почивка на остров Санторини. Ще намерите най-популярните плажове на Монолитос и Камари, но можете също да си починете и на по-скрити места, като Ялос( Yalos)  с много по-чиста вода, по-усамотени плажове и скрити заливи.
Не пропускайте кабинковия лифт на Фира , която води до старото пристанище и най-хубавия град Оя, където ще се изгубите сред лабиринта от улици. Изживейте залеза над руините на замъка Агиос Николаос и опитайте вкусни ястия в оживените таверни, които се намират около малкото пристанище на залива Амуди. Във винарна Венесанос (Venetsanos Winery ) далеч от най-оживените райони на острова, ще намерите вкусни вина и сирена с изглед към залеза , както и красиво запазени археологически руини в югозападния Акротири. По-тихите села, които си струва да разгледате, включват Мегалохори, Пиргос и Емпорио, а Червеният плаж е задължително да видите заради  пясъците с цвят на ръжда.Еднопосочният пешеходен път Фира-Оя, дълъг около 6 мили си заслужава заради омагьосващата гледка, както и перфектната снимка на една от най-фотографираните сини куполовидни църкви в света, която ще намерите в Оя - най-добрият изглед е от малка алея, която е точно от Голд Стрийт.


Придвижване из острова

Автобусите осигуряват добра мрежа , за да обиколите острова, като централната гара във Фира осигурява връзки към целия остров. Въпреки това през летните месеци те могат да станат много претоварени и повечето пътници намират наемането на автомобил като далеч по-добър вариант. Пътищата са безопасни и добре направени, но също така тесни и криволичещи. Ежедневните обиколки с лодка тръгват от старото пристанище на Фира, откъдето започва  изследването на съседните острови и калдерата.

Известен със своята зашеметяваща Калдера, вулкана и романтичния залез, Санторини се счита за едно от най-добрите места за посещение в света. Кацнали на ръба на стръмните скали, живописните селища в Санторини предлагат прекрасна гледка към Егейско море и потопения вулкан. Освен селата на Калдерата с традиционната цикладска архитектура, като Оя и Фира, има много забележителности за посещение в Санторини. Най-важният древен обект е Минойски Акротири, град, който бил изцяло покрит от вулканична пепел, когато вулканът в Санторини изригнал около 1500 г. пр. Н. Е. Друго по-малко известно археологическо място в Санторини е Древната Тера, разположена на върха на хълм над Периса и предлагаща спираща дъха гледка.Какво да посетим на остров Санторини?


Известният вулкан Санторини стои насред потъналата Калдера, точно срещу бреговата ивица на Санторини. Намира се на остров Неа Камени и много туристически лодки отиват там от Фира. На съседния остров Палеа Камени има горещите извори, за които се твърди, че имат лечебни свойства.


▷ Калдерата на остров Санторини

Калдерата  несъмнено е едно от природните чудеса на планетата Земя. Вулканичната експлозия, възникнала тук преди 3 500 години, завинаги променя топографията на средиземноморския бряг.
Калдерата на остров Санторини всъщност е басейн с диаметър четири мили, който учените и археолозите свързват с мита за Атлантида. Пейзажът се състои от стръмни скали и скали, които се извисяват нависоко, почти докосвайки небето. Той е на повече от хиляда фута над морското равнище и се простира под морето на още хиляда фута, като по този начин създава перфектно пристанище. Калдерата има възвишение, което варира между 150 и 350 метра. Разстоянието от единия край на острова (нос Ексомитис) до другия край (нос Мавропетра) е 18 км. Широчината на острова варира от 2 до 6 км.

В най-северната част на Калдера е град Оя. Това градче е много предпочитано от туристите и пълно с много барове, ресторанти и хотели, които са идеално разположени на скални образувания, които осигуряват невероятна панорамна гледка към Калдерата . До Оя може да се стигне по път, който се отклонява по стръмните скали, разположени към източната периферия на Санторини. В определени точки този път е толкова тесен, че прилича повече на билото, което едва може да побере две ленти без парапет за защита.

Столицата на Санторини град Фира е идеално разположена до източното възвишение на Калдерата . Градът е добре разположен върху няколко високи скали, някои от които се извисяват над 1200 метра надморска височина, което създава страхотен зрителен спектакъл. Фира , също като  Оя е пълна с барове, ресторанти и хотели, които са построени в изгодни местности с оглед да осигурят на претенциозните туристи невероятни панорамни гледки към Калдерата . Главното пристанище на Санторини е точно под скалата.

Днес Калдерата на Санторини е една от най-важните геоложки конфигурации на планетата Земя и с право, тя е обект на по-големи изследвания в областта на геологията, както и на археологията.
Калдерата е басейн, широк 4 мили в диаметър и всеки посетител може да се полюбува на нейната гледка от Фира, Имеровигли, Фиростефани, Акротири, Мегалохори и Оя.▷ Археологическия обект Акротири

Археологическият обект Акротири  е бил затворен в продължение на много години, но отново е отворен за посетители през април 2012 г.
Акротири е една от основните забележителности на остров Санторини. Разположен от южната страна на острова, между село Акротири и известния Червен плаж, този обект  се посещава от хиляди посетители всяка година. Разкопките на Акротири започват още през 1870 г. от френската археологическа школа в Атина.
Няколко години по-късно през 1866 г. по време на работата са открити първите следи от древно минойско селище по време на работата по извличане на вулканична почва от Санторини.
През последвалия век са проведени много разкопки, докато разкопките на археолога Спиридон Маринатос не започнат през 1967 г.

Разкопките разкриват напълно работещо и развито селище. Археолозите смятат, че първоначално градът е построен около 4500 г. пр.н.е. , но през 17 век пр.Х. той бил унищожен от земетресение. Нов град е построен върху руините на стария град, докато той също не е разрушен от изригването на вулкан около един век по-късно.

Местоположението на града е идеално, тъй като служи като безопасно пристанище и по този начин развива важна търговска дейност. В града имало много магазини, стените били украсени с невероятни стенописи, улиците били павирани, имало площади и складове. Стенописите изобразяват богата средна класа , където хората били облечени луксозно и елегантно.
Огромното вулканично изригване, което унищожава селището Акротири, се случва около 1650 г. пр.н.е. Целият град бил покрит с пепел и лава, които запазват Акротири почти непокътнат през времето. Тъй като не са открити човешки тела, обхванати от лава, както е в Помпей, археолозите смятат, че предшестващите земетресения са накарали жителите да напуснат, преди да изригне вулканът. Също така не бяха разкопани много ценни предмети, което показва, че между земетресенията и голямото изригване на вулкана,  жителите са се върнали, за да вземат личните си вещи.
Този интервал от време между предшестващите земетресения и изригването се оценява на около 10 дни. Във всеки случай времето между първите изригвания и геоложката формация на калдера се изчислява на не повече от 2-3 дни. Изригването е станало вероятно през пролетта, защото под пепелта от лава са намерени цветя от маслинови дървета. Това било най-важното изригване в света за последните 10 000 години, а вълните от цунами, които са се вдигнали, също унищожават минойския град Кносос на остров Крит.Плажовете на остров Санторини

Плажовете в Санторини са много по-различни от другите плажове в Гърция поради техните специални географски особености. Червени и черни вулканични камъчета лежат по бреговете на плажовете на Санторини, а стръмните скали осигуряват живописна атмосфера на неповторима красота в Гърция. Най-известният от плажовете на Санторини е Червеният плаж( The Red beach)  , други популярни плажове са тези в Периса, Камари и Периволос. По-долу ще намерите списък с най-добрите плажове на остров Санторини


▷ Червеният плаж на остров Санторини

Червеният плаж е може би един от най-известните и красиви плажове на Санторини. Намира се в района на Акротири и само на няколко крачки от древния обект Акротири. Малкият размер на плажа създава много пренаселена атмосфера и има много дни, в които повечето от посетителите избират да не стигнат чак до плажа и вместо това се възхищават на този уникален пейзаж от червени и черни вулканични скали от високо.


▷ Камари

Камари е известен плажен курорт на  Санторини, разположен на 8,6 км югоизточно от Фира, столицата на острова. Доста наподобяващ на пейзажа на Периса, плажът е покрит с черен пясък, докато от лявата страна на плажа има огромна скала, наречена Меса Вуно, която се издига от морето. Районът е изключително привлекателен, особено през нощта, когато скалата свети в тъмнината. Плажът на Камари е напълно организиран, като предлага широка гама от удобства като шезлонги, чадъри и различни видове водни спортове.


▷ Периса

Периса е красив плаж, разположен на 11,7 км югоизточно от Фира, простиращ се на 7 км от югоизточната страна на Санторини. Плажът се отличава с уникални характеристики, черен пясък, кристални води и различни съоръжения за плаж. Огромната скала, наречена Mesa Vouno, която се издига от морето, е основната атракция на плажа и целия район. Посетителите са оставени очаровани от зашеметяващата гледка към скалата, особено когато свети в тъмнината.
Периса е хубав туристически курорт, свидетел на огромно туристическо движение, което започва от средата на летния сезон. Селото предлага голямо разнообразие от хотели за всеки вкус и бюджет, ресторанти, механи, кафенета и барове. Районът е изключително развит с модерни удобства. От Периса малка пътека пресича планината и води до руините на Древна Тера ( Ancient Thera) . Екскурзията може да се направи и пеша.


Други хубави плажове на остров Санторини са в Периволос   ( Perivolos) , Vlychada ,  Agios Georgios и  Monolithos.Къде да отседнем докато сме на почивка на остров Санторини ?


▷ Село Имеровигли

Имеровигли е най-високата точка на Санторини, което му осигурява панорамна гледка към острова и сините куполни църкви.
Имеровигли е малко село, разположено в най-високата точка на ръба на Калдера. Селото е било използвано по времето на пиратите като наблюдателна точка за жителите на Санторини, така че неговите гледки към Калдера са на второ място. Снежно-белите къщички, врязани като пещери в скалите сякаш се срутват по скалата, с лабиринт от тесни улички, виещи се между тях, за да ги разгледате. След изкачването на скалатта Скарос, можете да видите всеки край на острова и може би ще имате най-добрата гледка към прочутия залез на остров Санторини. Семейните таверни ще предложат местни специалитети, които можете да опитате, преди да посетите някои от барове, където да се насладите на коктейл с изглед към Калдера. Имеровигли е идеалното романтично бягство.▷ Фира

Фира е кацнала на ръба на впечатляваща скала с височина 260 метра и предлага страхотна панорама над потопения вулкан.

Фира е оживената столица на Санторини. С многобройните си местни занаятчийски магазини и подобни на сук калдъръмени алеи, той е идеален за хората, които се наслаждават на удобствата, които може да предложи голям град. Градът представлява една смесица от красиви гледки и звуци с безброй ресторанти, предлагащи местни деликатеси, както и ястия от цял ​​свят, които отразяват многообразието на посетителите на Санторини. Музеите, художествените галерии и църкви са отворени през деня , а през нощта можете да наблюдавате как Фира започва да оживява, докато хората изследват алеите и се наслаждават на нощния живот в шиша барове , коктейли или барове на живо и дори нощни клубове . Можете да се спуснете с лифта до старото пристанище или да се спуснете по многото криволичещи стъпала към Калдера. Намирайки се точно на скалата на Калдера, Фира има зашеметяваща гледка и хората се събират, за да наблюдават залеза от известната църква Five Bells.▷ Оя

Село Оя е кацнало на 700-футови вулканични морски скали и е вторият по големина град на острова.
Тук в Оя несъмнено ще намерите спираща дъха гледка. Улиците са облицовани с мрамор с множество бутикови магазини, ексклузивни коктейлни барове и съвременни ресторанти. Градът сякаш се спуска надолу по червената скала, а пещерните къщички отразяват цветовете на залеза с рисунки от охра, розово и синьо и се преплитат с проблясъците от ярки бугенвилии и сините куполи на много църкви. Разходете се по улицата, за да отъркате раменете с филмовите звезди и се възхищавайте на местните ръчно изработени занаяти, дрехи и бижута. Можете да се разходите по пътеката надолу по скалата или да се спуснете по стъпалата към живописния залив Амуди, за да опитате прясна риба точно на ръба на водата.


Почивката в Санторини е идеална за тези, които търсят романтично бягство. Това е остров, перфектно създаден за сватби и медени месеци, с красивите си фонове и впечатляващи залези. Санторини е известен и с археологическото си наследство, а обектите за разкопки в Акротири предоставят много за тези, които искат да научат. Така че, независимо дали търсите релакс, романтика или културно обогатяване, бъдете сигурни, че има много какво да видите и направите докато сте  на почивка на Санторини.


 

Прочети повече

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти