Arenatravel.bg

Екскурзии Португалия със Самолет

 Добре дошли в Португалия!

С мекия си климат, 3000 часа слънчево греене годишно и 850 километра прекрасни плажове, окъпани от Атлантическия океан, Португалия е идеалната дестинация за почивка през цялата година. Това е страна с изключителна гама от различни пейзажи на малко разстояние, много развлекателни дейности и уникално културно наследство, където традицията и модерността се съчетават в перфектна хармония. Нейната превъзходна кухня, хубави вина и гостоприемни хора я превръщат в топ дестинация за почивка в Европа.

Келтите, римляните, вестготите, маврите и християните са оставили своя отпечатък върху иберийската нация. Тук можете да разгледате каменни резби на 20 000 години във Вила Нова де Фос Коа, да наблюдавате залеза над мистериозни мегалити извън Евора или да се загубите в сложните коридори на обектите на световното културно наследство на Юнеско в Томар, Белем, Алкобаца или Батала. Можете да размишлявате върху възхода и падението на древните цивилизации в келтската Citânia de Briteiros или древната римска Cidade de Ammaia и да разгледате най-пленителните места на Португалия - дворци, разположени сред горите, замъци на скалите и изумително запазени средновековни градски центрове. Средновековни замъци, калдъръмени села, завладяващи градове и златни плажове са само част от причините Португалия да се нарежда сред топ дестинациите за почивка в Европа. История, страхотна храна и идилична природа са само началото на вашата незабравима почивка в Португалия.

Прясно изпечен хляб, маслини, сирене, червено вино или вино верде (младо вино), риба на скара, катаплана (яхния от морски дарове), пушени меса - португалците са усъвършенствали изкуството да готвят прости, но вкусни ястия. Да седнеш на маса означава да се докоснеш до богатото крайбрежие на Португалия и плодородната природа. Но не е нужно да седите: може да вземете още пареща пастел де ната (тарталета) в сладкарница от 1837 г. в Белем или да се поразходите из живописни лозя, отпивайки виолетов портвайн по долинатана река  Дуеро.

Извън градовете красотата на Португалия се разгръща в цялото си поразително разнообразие. Можете да отидете на планински туризъм сред гранитните върхове на Parque Nacional da Peneda-Gerês или да се разходите в девствената природа и исторически села на малко проучения Бейрас.  Ще намерите делфини, които плуват необезпокоявани из пищното устие на Садо, може да плувате с лодка и каяк по  река Гуадиана, както и  да се включите в запомнящи се разходки и разходки с велосипеди из цялата страна. Над 800 км крайбрежие предлага още много места, от който да се наслаждавате на разкоша, който Португалия може да Ви предложи
Разнообразни празници и фестивали запълват културния календар на Португалия. Пийте, танцувайте и се веселете през цялата нощ на някои от най-големите фиести в страната като например Festa de Santo António в Лисабон или Festa de São João в Порто. В западните райони се провеждат кънтри панаири, както и фестивали на рок и световна музика по цялото крайбрежие. По всяко време на годината може да чуете траурната музика на фадо в Alfama, да се присъедините към танцовото парти в Bairro Alto в Лисабон или да ударите баровете в Порто, Коимбра и Лагос.Как да достигнем до Португалия и да се придвижваме в страната?

Португалия е сравнително малка страна, през която е лесно да се пътува, а дори придвижването от северните части близо до Испания до южния регион Алгарве може да се осъществи за един ден. Има и много добре развит обществен транспорт, който пътува всеки ден до всеки регион, така че може лесно да разгледате нейните приказни места.

Разположен в крайния югозападен регион на Европа, само на няколко часа от която и да е от другите европейски столици, Португалия привлича посетители от цял ​​свят. Страната разполага с три основни летища: летището в Порто на север, летището в Лисабон за пътуване до централния регион и летището Фаро в Алгарве за южните части на страната. Основно е летището в Лисабон, до което директни полети има от най-големите европейски градове. Националната авиокомпания TAP Air Portugal често пъти предлага страхотни цени при пътуване в страната, в допълнение към ниските цени и разнообразие от полети до Португалия от чужбина. Когато летите до Азорските острови и остров Мадейра , отново минавате през летището в Лисабон. Полети пътуват директно от Лисабон до Понта Делгада (Сао Мигел), Лайес (Терсейра), Хорта (Фаял) и Санта Крус (Мадейра). В зависимост от това към кой остров се насочвате, полетът може да продължи от 1,5 часа до 2,5 часа. От София директнни полети до Лисабон предлагат Bulgaria air, както и нискотарифната авиокомпания  Wizz air.  

Континентална Португалия има страхотна влакова система, която ежедневно пътува до множество части на страната и в границите на града. В Лисабон основните станции включват (но не се ограничават до) Ориенте, Росио, Санта Аполония и Каис до Содру; това са гарите, които  могат да Ви изведат далеч от столицата. Всеки, който иска да пътува до Синтра, може да вземе влак от красивата гара Rossio, намираща се на спирка на метрото Restauradores. Влакови билети и разписанието им може да намерите лесно в интернет , но също така може да изчакате и да купите билета си на гарата, преди да тръгнете. В някои случаи, например, когато тръгвате от по-малките градове, билети се купуват във влака. Цените на билетите в Португалия са сравнително средни за Южна Европа, а пресичането на страната обикновено струва между 20 и 30 евро (цените за високоскоростни влакове са по-високи). Когато пътувате в рамките на един град, еднопосочен билет струва по-малко от 2 евро.

Пътуването  с автобус е най-евтиният вариант и не отнема много повече време от влака (понякога автобусът всъщност може да бъде по-бърз). Това е и лесен начин да стигнете до селски центрове и малки села.  Основният уебсайт за автобусни маршрути е Rede-Expressos. Автобусните гари обикновено имат офис, където билети могат да бъдат закупени, но има ситуации, когато билети се купуват и от водача. Възможност да се повозите на трамвай е опция, когато сте в Лисабон или Порто, но със сигурност е незабравим начин да разгледате градовете и да избегнете походите по хълмовете. Картата на метрото работи и за градските автобуси и трамваи.
Разбира се, наемането на кола също  е вариант за разглеждане на приказната Португалия. Това всъщност може да бъде най-скъпият вариант при преминаване от един регион в друг, особено когато се вземат предвид пътните такси, но това е и чудесен начин да видите колкото е възможно повече съобразявайки се със собственото Ви темпо и интереси. Кога да посетим Португалия?

Климатът в Португалия варира значително в различните региони и се влияе от релефа, географската ширина и близостта до морето. В района на Порто и в централните части , особено във вътрешността на страната, по-близо до Испания, зимите са по-студени, въпреки че температурите все още са меки, в сравнение с останалата част от Европа. Лятото е горещо и сухо, особено във вътрешните райони (Trás-os-Montes в североизточната част на Португалия и Alentejo). Температурите са малко по-ниски в крайбрежните райони, заради влиянието на морето. Често през есента има топли, слънчеви дни. Хубавото време в началото на ноември често се нарича "лятото на Свети Мартин", тъй като денят на този светец е 11 ноември.

Най-доброто време за посещение на Португалия са пролетта или началото на есента, когато тълпите туристи са по-малко, цените на нощувките са по-ниски, зимният дъждовен сезон не е започнал или е приключил, а температурите ще са топли, но не и изграящи. Плуването все още е възможно в ранната есен, тъй като водите остават топли, а меките пролетни температури са идеални за изследване на многобройните хълмове на Лисабон и Синтра.
Климатът на Азорските острови се влияе от ширината на островите и течението Гълфстрийм, а температурите там са меки през цялата година. Същите фактори влияят и на температурата на водата, която е много приятна както през зимата, така и през лятото и е идеално за морски спортове през цялата година.

Субтропичните характеристики на времето в архипелага Мадейра могат да бъдат обяснени с географското му положение и планинския релеф. Климатът в Мадейра е изключително мек, като средните температури варират между 24 ° C през лятото и 19 ° C през зимата. Температурата на морето също е много приятна през цялата година, благодарение на влиянието на топлия Гълфстрийм. Тя варира между 18 ºC през зимата и 22 ºC през лятото.Къде да отидем на почивка или екскурзия в Португалия ?

Португалия е разположена в югозападната точка на Европа и включва архипелага Мадейра и Азорските острови в Атлантическия океан. Континентална Португалия заема площ от 88 889 км2 и  е широка 218 км и дълга 561 км.  Разполага с около 830 км атлантическо крайбрежие и 1215 км сухоземна граница с Испания. Някои от най-интересните места, които може да посетите са:

Лисабон
Столицата  Лисабон продължава да е топ дестинация при посещение на Португалия, а посетителите обикновено нямат търпение да опитат автентичен пастес де ната или някое от многото ястия от бакалхау (риба треска) и да изследват португалските калдади (традиционните мозаечни пътеки). Въпреки бума в туризма, Лисабон все още е една от най-спокойните и достъпни столици в Европа. Посетителите могат да предвидят криволичещи, тесни пътища и феноменални гледки; разходките през нощта също не са за пропускане. В Алфама, автентични аромати и мелодии (известни като фадо) се носят от уютни ресторанти, които обграждат тесния калдъръмен лабиринт от улици. Не пропускайте Chiado, модният квартал с най-старата книжарница в света или бохо-шикозният Байро Алто, който оживява през нощта. Страхотното време и многото слънце означава, че никога не е лошо време да посетите Лисабон.
Повече информация за Лисабон и нашите оферти може да разгледате тук.


Порто
Не пропускайте да посетите втория по големина град в Португалия- Порто. Може да изглежда много като столицата, тъй като и Лисабон и Порто се характеризират със стари цветни сгради, разположени по хълмисти улици и седят до големи реки. Лисабон е буквално светъл и слънчев, докато Порто блести с култура. Всеки, който обича керамичните плочките или т.нар. azulejos, типични за Португалия и Испания, не бива да пропуска жп гарата Сао Бенто, която предлага зашеметяваща мозайка от плочки, превръщайки стените в запомнящи се произведения на изкуството. В Порто не липсват градини, средновековни дворци и катедрали, а кухнята често се споменава като най-добрата в страната. Градът е популярен и с известното си портвайн вино, идващо от лозовите насъждения по долината на река Дуеро.
Повече информация за Порто и нашите оферти може да разгледате тук.


Алгарве
Алгарве е едно от най-добрите места, ако търсите топло време, туристически походи из планините, приказни плажове и активен нощен живот. Всеки един от големите градове си струва да се посети - включително Албуфейра, Лагос, Виламора и Портимао - и дори едно кратко  уикенд бягство ще Ви удеби, че раят съществува и тук на Земята.  Блестящи води и хипнотизиращи скали - като плаж Камило в Лагос - са разпръснати из целия. Много квартали в Алгарве (ако не и повечето) в наши дни са по-англоезични от португалски, особено около Албуфейра и Виламура. Всеки, който иска да се откъсне от туристическа тълпа, все още има много места за посещение - няколко от най-спокойните градове са Сагрес, Тавира или Алхезур.
Повече информация за Алгарве и нашите оферти може да разгледате тук.


Фигейра да Фош
Фигейра да Фош, само на 40 км западно от Коимбра, е един от най-оживените градове на западния бряг на Португалия. Разположен там, където река Мондего среща Атлантическия океан и приютен от планините на Сера да Боа Виагем, това крайбрежно селище е било голямо пристанище за риболов много преди да се превърне в популярна туристическа дестинация. Буквално „Смокиново дърво в устието на реката“, Фигейра е домът на най-големия плаж в Португалия, три километров участък, наречен „Rainha das Praias“, кралицата на плажовете. Този участък е съставен от бял пясък, достатъчно широк, че са нужни около пет минути, за да се стигнете до морето от крайбрежната алея, облицована с кафенета и апартаменти. Най-близкият град, наречен „Relogio“ разполага с плаж със син флаг с достъп за инвалиди, спортни зони, забавни панаири, детски паркове и площадки и велоалеи.
Повече информация за Фигейра да Фош и нашите оферти може да разгледате тук.


Азорски острови
 Азорските острови са разположени в Атлантическия океан между Европа и Северна Америка. Те имат площ от 2355 км2 и се състоят от девет острова - Сао Мигел и Санта Мария в източната група, Терсейра, Грациоза, Сао Хорхе, Пико и Фаиал в Централната група и Флорес и Корво в Западната група. Необходими са около два часа, за да стигнете от Азорските острови до континенталната част на Португалия със самолет.
Повече информация за Азорските острови и нашите оферти може да разгледате тук.


Остров Мадейра
Архипелагът Мадейра е с площ от 741 км2 и се намира в Атлантическия океан на около 500 км от африканския бряг и на 1000 км от европейския континент (1 час за полет от Лисабон). Състои се от островите Мадейра и Порто Санто и необитаемите острови Дезертас и Селваген, които са природни резервати. Тази субтропична островна система се превърна в една от най-модерните дестинации в Португалия за туризъм, прекарване на топли дни край морето и ядене на екзотична храна, плюс това столицата Фуншал предлага едно от най-добрите новогодишни партита в света. Ако не можете да отидете за Нова година, няма проблем; посещението на главния остров и по-малките прилежащи острови винаги е добър план, a Порто Санту е мястото, където любителите на плажа ще намерят един от най-красивите пясъчни участъци в Португалия. Други забележителности в Мадейра и по-малките острови включват къщата, която някога е принадлежала на Христофор Колумб, музеят на Кристиано Роналдо, наречен Museu CR7, и Музеят на виното на Мадейра.
Повече информация за остров Мадейра и нашите оферти може да разгледате тук.


Не пропускайте и някои от най-интересните места за посещение по време на вашата почивка или екскурзия в Португалия:

Брага
Брага прекрасно съчетава старото и новото и е четвъртият по големина град в Португалия, един от най-старите в страната, но със силно младежко влияние. Разположен между реките Кавадо и Ешти и едва на около 50км от Порто, градът е наистина оживен и изпълнен с кафенета, магазини, ресторанти и барове. Имащ хилядолетна история, Брага може да се похвали с невероятна архитектурав лабиринта от тесни улички готическите църкви водят до модерни търговски улици, а величествени барокови сгради обграждат малките площади.  Градът е известен и като религиозния център на ПортугалияКатедралата й е най-старата в страната, а голяма част от оригиналната й структура в романски стил е покрита от готически и барокови допълнения.  На около 6км. от Брага ще намерите и най-впечатляващото религиозно светилище в страната - Бом Исус до Монте /Bom Jesus do Monte/. Изграждането на този сложен комплекс, включващ разнообразни архитектурни стилове е продължило почти един век, а всеки негов детайл съдържа своя собствена символика.  Разположен на хълм в гората и заобиколен от градини, посетителите могат да се изкачат на 577 стъпала и да се насладят на спираща дъха гледка от върха.

Гимараеш
Ако имате допълнително време, използвайте го, за да посетите първата столица на страната- Гимараеш  е лесно достъпен с кола и автобус и е само на 50 километра от Порто. През XII век първият крал на Португалия, Афонсо I, прогонва маврите и се самообявява за крал, управлявайки от родното му място. Оттогава градът носи репутацията и прякора на „Родното място на Португалия“, а туристите могат да посетят замъка, в който някога е пребивавал кралят, както и много други исторически личности. Можи би най-популярната атракция е Дворецът на графовете на Браганса – величествената сграда е от 15век и е смятана за една от-най-красивите сгради през това време. Изграден по нареждане на крал Афонсо, той е в бургундски стил и отразява архитектурните вкусове, които той е придобил по време на многото си пътешествия из Европа. Макар през 16век дворецът да е почти разрушен в началото на 20ти век той е реконстуиран иднес туристи от цял свят могат да се насладят на неговата красота.  Градът все още има добре запазено наследство, което бързо ще Ви пренесе в Средновековието  – от грандиозните железни веранди, гранитни балкони, приказни имения, кули, манастири и арки, свързващи тесните улички. Някой от най-интересните забележителности в Гимараеш са разположени около красивите аркади на площад Ларго да Оливейра – като например църквата Носа Сейора да Оливейра, Музеят Алберто Сампайо (дом на множество църкови съкровища и една от най-богатите колекции на сребърни изделия в Португалия), готическия храм Падрао до Саладо.

Коимбра
В центъра на страната е град, който привлича повече посетители, отколкото повечето други места в Португалия. Коимбра е дом на голям брой римски и средновековни руини и също някога е бил столица на страната.  Живописно разположен на брега на река Мондего, градът е пропит с история – тук може да намерите гробовете на първите португалски крале Афонсо и Санчо.  Сред най-посещаваните туристически атракции е Университетът в Коимбра, който е една от най-старите и работещи образователни институции в света. Но дори по-впечатляваща е бароковата библиотека Жоанина (Biblioteca Joanina) –  трите свързани зали са дом на внушителните 30 000 тома книги на над 5 000ръкописи пръснати из рафтовете й от палисандрово и абаносово дърво. В близост се намират и двете катедрали на града – Старата катедрала (построена през 12век в романски стил, когато португалците още се борят с маврите – тя прилича на крепост с тесни прозорци) и Новата Катедрала (завършена през 17в., днес тя е седалище на епископа на Коимбра). Когато се уморите да обикаляте из забележителностите на Коимбра, се отдайте на заслужена почивка в някое кафе или ресторанче или на спокойна разходка из романтичните й калдъръмени улички в търсене на сувенири.


Обидуш
Говорейки за замъци, какво ще кажете за посещение на град, разположен в стените на замъка? Очарователен, живописен и романтичен, Обидуш винаги е препълнен с туристи. Очаквайте много бели къщи, украсени с ярки цветя и магазини за сувенири. Не пропускайте да опитате на Ginja de Óbidos, вишнев ликьор, една от националните напитки на Португалия, предлагащ се няколко разновидности – чиста вишна, с дъх на шоколад или направо силно шоколадов, но най-добрата комбинация е оригинален ликьор в шоколадова чашка. След като се предлага като сватбен подарък от португалските крале на техните кралици, градът се сбодива с репутация на една от най-романтичните дестинации в Португалия.  Твърди се, че от 18 век насам обликът на града не се е изменил  и фактът, че  Обидуш е обявен за град музей от ЮНЕСКО свидетелства за това.


Синтра
Разположен на приблизително 30 километра от Лисабон, пътуването до Синтра е бързо и лесно и за това екскурзията до Синтра е сред най-предпочитаните еднодневни турове. Буйната растителност в района и впечатляващата архитектура, варираща от древни крепости до разкошни вили и дворци, няма как да Ви остави равнодушни. От романтичния дворец Пена от 19-ти век през екстравагантния готически дворец Кинта де Регалейра до изящния дворец Монсерат и средновековния замък на маврите (често определян като умален вариант на Великата Китайка стена) градът ще завладее сетивата Ви и ще транспортира умовете  Ви до измислени дестинации. Красотата на района е послужила за вдъхновение и на Ханс Кристиан Андерсен, най-известният автор на детски приказки, който някога е живял в къща в гората на Синтра. Не пропускайте и Националният дворец на Ситра в сърцето на града – от 15век до началото на 20ти век е използван като резиденция на португалската монархия.


Евора
Евора може да е малко градче в района на равнините Алентехо в Южна Португалия, но има огромна туристическа привлекателност. С история, датираща повече от 2000 години, Евора някога е бил процъфтяващ град.  Днес Евора е столица на района на Алентехо и  заедно с  добре запазения си Стар град, който приютява повече от 4000 исторически структури, включително старите римски стени и храмове и привлича хиляди туристи от цял свят. Всички основни забележителности се намират в непосредствена близост една до друга, което прави града лесен за разглеждане пеша. Наистина приятен начин да опознете Евора е с разходка с конна карета, която можете да намерите в близост до Катедралата на Евора от 13 век, една от най-важните готически структури на Португалия. Другите интересни места включват площад Жиралдо с неговия ренесансов фонтан, университетът в Евора, ексцентричен параклис, украсен с действителни човешки кости, и руините на древен римски храм. Разходка по стария градски акведук предлага безброй магазини, кафенета и къщи, умело прибрани между арките. Недалеч от града е най-големият комплекс от праисторически мегалити в Европа, който също си заслужава да се разгледа.


Кабо да Рока
Ако отидете в Синтра, не пропускайте шанса да посетите най-западната точка на континентална Европа, Кабо да Рока.  Разположен на ширина 38 ° 47 ′ север и дължина 9 ° 30 ′ запад, Кабо да Рока е важна координата за тези, които плават по крайбрежието, тъй като е най-западният пункт на континентална Европа, факт, потвърден от сертификатите, които посетителите най-често си взимат като сувенир от там. Историческите записи сочат, че през 17 век е имало укрепление на Кабо да Рока, което е играло важна роля при охраната на входа на пристанището в Лисабон, образувайки отбранителна линия по крайбрежието, особено по време на полуостровните войни. Днес има само бледи следи от нея, както и фара, който все още е важна точка за навигация.  Кабо да Рока е разположен в рамките на Parque Natural de Sintra-Cascais и е една от интересните точки по пешеходните пътеки, които могат да се следват по крайбрежието.  На около 150 метра над морето от там се разкрива невероятна панорамна гледка към Сера де Синтра и брега, която не бива да пропускате.


Фатима
Разположена на 130 км от Лисабон, Фатима, наречена още „Град на мира“, е най-важното марианско светилище в Португалия.  В рамките на сто години Фатима се е превърнала в един от най-големите поклоннически центрове в света. В началото на 20ти век три деца, които се грижат за стадата си в Кова да Ирия, имат провидения на ангел и Божията майка. Виденията на Дева Мария се случват на 13-ия ден на всеки месец между май и октомври 1917 г., а трите деца предават нейното послание за мир на света чрез вяра и преданост. Няколко хиляди души станават свидетели на невероятното „Чудо на слънцето“ по време на последното явление на Богородица на 13 октомври 1917 г. Параклисът на Виденията е издигнат именно на това свещено място, а в него се помещава образът на Дева Мария от Фатима. На огромния площад около него се намира базиликата с гробниците на тримата гледачи и новата църква на Света Троица. Сред трите деца са брат и сестра Франсиско и Джакинта, които за съжаление умират малко след чудотворните видения от грип. Братовчедка им Лусия, третото дете, оцелява от пандемията и в крайна сметка става монахиня. Тя е починала през 2005 г. само няколко седмици преди 98-ия си рожден ден. Всички те са канонизирани (признати от католическата църква за светии), което е подходящ завършек на тяхната необикновена история. Освен Светилището, в близост е и село Алюстрел, родно място на тримата гледачи. Къщите, в които са живеели, все още се поддържат и са отворени за посетители. Между Алюстрел и Фатима може да се посети „Лока до Анжо“, което е мястото, където ангелът се е явил на децата, подготвяйки ги за видението на Дева Мария. Също така Виа Сакра и Калгарио Хунгаро си заслужават посещение. И двата маршрута свързват Алюстрел и Фатима и са идеални за кратко поклонение пеша.

Град Фатима има много хотели, ресторанти, магазини и музеи. Около него също има какво да се види и направи, от посещение на домовете, в които са живели децата и други религиозни забележителности, до туризъм в близките планини, наслаждавайки се на вкусната местна кухня в централната Португалия и пазаруване на сувенири в един от многото търговски магазини. В района ще намерите очарователни, сънливи градчета, където местните жители живеят в каменни домове, а наблизо са едни от най-добрите плажове за сърфиране в страната.Назаре
Вероятно най-известният риболовен град в Португалия, Назаре е уникален по много начини. Той не съдържа архитектурните съкровища или грандиозни паметници, разпространени в други португалски градове, но има атмосфера на отминали времена и традиции, които продължават да процъфтяват, което го прави специално място за посещение. Дървените рибарски лодки, използвани и до днес, са цветни и тесни с извити лъкове и украса. Доста интересна и уникална е и традицията на седемте поли на Назаре. Жените рибари тук все още носят седем поли, символ на седемте дни от седмицата, седемте цвята в дъгата, седемте вълни и много други библейски, митични и магически вярвания, които включват числото седем.

Назаре е разделен на три основни района - Прая (което означава плаж), Педернейра и Ситио. Разположен на скалист нос на над 100 м над основната част на града, Ситио предлага прекрасна гледка към залива и плажа на Назаре. До тук може да стигнете с кола или далеч по-интересния вариант е с фуникулар, който ще ви качи нагоре по острия наклон срещу малка такса. Има разбира се и пешеходна пътека, но може би е по-привлекателна по пътя надолу! Веднъж на върха, освен гледките, ще намерите голяма църква, а също и малък параклис, прилепнал към ръба на отвесната скала, Ермида да Мемория, чийто произход е тясно свързан с чудотворната поява на Богородица. Легендата гласи, че една мъглива сутрин през 1182 г. местният благородник Дом Фуас Рупиньо е ловувал и в последния момент е разбрал, че всъщност е преследвал елените до самия край на скалата. Точно когато той също е щял да падне, извика към Дева Мария от Назаре, която се появява пред него и спря коня му. В чест на това животоспасяващо чудо, Рупиньо нарежда да се построи параклис.

По крайбрежната част на Назаре хората все още изсушават улова на риба на слънце и поправят лодките си наред с летовници и игриви деца, наслаждаващи се на многобройните качества на плажа. Изобилие от занаятчии и кафенета се простира по дължината на Avenida Marginal, както и ресторанти, предлагащи голямо разнообразие местни специалитети, които разбира се включват риба. Caldeirada à Nazarena е богата на риба яхния, характерна за района, а свежите съставки се отличават силно в менютата, често предлагащи „улов на деня“. Около 8 км на юг е плажът на São Martinho do Porto. Разположен в почти затворен кръгъл залив, този красив и непокътнат плаж е много популярен сред семейства с малки деца, тъй като Атлантическият океан е по-малко свиреп тук и средната температура на водата обикновено е по-висока от другаде.Баталя
Малък град сред хълмовете на района на Леирия, Баталя се е превърнала в значимо място едва след изграждането на великолепния си манастир. Самият град е малък и доста незабележим,  за това и повечето хора избират да останат в близките Фатима или Назаре, но пък това прави градчето подходящо за еднодневна екскурзия по време на Вашата почивка в Португалия. Въпреки това тук има места за отсядане и хранене, включително луксозен исторически хотел точно срещу манастира. В района на Баталя може да посетите и Сера д'Айр и Кандейро, два красиви хълмисти района, известни с производството на вино. Строителството на гигантската перла на готическата архитектура и основната забележителност в града започва през 1385г. в израз на благодарността на крал Жоау I към Дева Мария за победата на Португалия над кастилците в битката при Алжубарота. Строежът на манастира „Баталя” продължава по време на царуването на следващите владетели, но за съжаление той остава недовършен, след като през 1517г. Хуан III  решава да се съсредоточи в строителството на манастира в Белен. При изграждането на манастира „Баталя” в Португалия се въвеждат нови архитектурни техники и стилове, но през 1810 г., тъй е плячкосан от маршала на Наполеон – Андре Масена, който изгонва живеещите в него монаси, а самото място – превръща в руини.  През 1840г. крал Фердинанд II започва възстановителният процес на манастира, който продължава до началото на миналия век. Той просто не може да остави в пепелта превърналия се в символ на португалската култура манастир „Баталя”, който и до днес е пример за готическата традиция в страната. Светата обител е включена през 1983 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.


Кашкайш
Кашкайш е крайбрежен град в Португалия, на 30 километра западно от Лисабон. Това космополитно предградие на португалската столица е и една от най-богатите общини в Португалия. Кашкайш е разположен на западния край на устието на Тегу, между планините Синтра и Атлантическия океан. Бившето рибарско селище придобива своята известност като курорт за кралското семейство на Португалия в края на 19 и началото на 20 век. В наши дни то е популярно място за почивка както за португалски, така и за чуждестранни туристи. Днес има голямо яхтено пристанище и няколко малки пясъчни плажа в и около града. До Каскаиш се стига лесно от Лисабон с кола или с чести евтини влакове. В него може да разгледате руините на замък, музей на изкуствата и морето, както и да се разходите из  парковете и очарователните  му калдъръмени улици в историческия център. В града има много хотели и туристически апартаменти, както и много добри ресторанти. Кашкайш е заобиколен от популярни плажове, като плаж Гинчо на запад и буйни планини Синтра на север. Част от бреговата му линия е скална, привлича туристи заради своите морски пейзажи и други природни забележителности като Boca do Inferno. Той също така се превръща в популярна голф дестинация, с над 10 голф игрища наблизо. Сърфирането, ветроходството, уиндсърфът и кайтсърфът също са популярни в региона около Кашкайш, поради благоприятните климатични условия, вятър и морски условия.  Общината също е домакин на международни тенис и мотоциклети събития и дълги години беше домакин на Гран при на FIA F1 Portugal. Известното казино Estoril е едно от най-големите в Европа. В близост до казиното се намира хотел „Паласио” (хотел „Палас”), 5-звезден хотел, където са заснети сцени от филма за Джеймс Бонд „В тайната служба на нейно величество”.

Разгледайте нашите топ оферти за екскурзии и почивки в Португалия по-долу. Разчитайте на нас за професионален съвет при избор на почивка или екскурзия в Португалия като се свържете с нас на телефон 02 850 41 15 или 0877 538 532/ 0877 538 537 / 0878 403 400 или ни пишете на office@arenatravel.bg  

Прочети повече

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти