Великият Eгипетски музей: Защо трябва да посетите най-новото чудо на Египет ?

06 Юли 2019 г.

Египет е място изпълнено с легенди:  мощната река Нил; могъщите храмове на митичните богове; стени, гравирани с древни загадъчни йероглифи и гробници, построени за мумифицираните царе. Последното чудо в Египет, Великият египетски музей, ще допълни всички тях - и има гледка към не кое да е, а към изумителните пирамиди в Гиза. 

Всички оферти за вълнуващи почивки и екскурзии в Египет може да разгледате ТУК.Очакваше се музеят да отвори врати началото на 2019 г., но за момента е готов на около 88%, а официалната дата на откриване ще е 18 февруари 2020 г. Музеят е изграден на около 500 000м2  и се очаква да бъде един от най-големите в целия свят, посветен само на една цивилизация. След няколко години археологични разкопки, реставрации и преговори  се очаква GEM (Grand Egyptian Museum) да стане дом на над 100 000 артефакта от различните периоди на богатата история на Египет. Около 20 000 от тези артефакти ще бъдат показани за първи път на широката публика.  
 


Построен върху  равнината между Кайро и Пирамидите в Гиза, забележителният дизайн на музея няма да отстъпва на величествената гледка на Пирамидите и ще бъде напълно достоен за безценните реликви, които ще запълнят помещенията му - по-голямата част от пространството на музея ще бъде посветено на над 4500 обекта, принадлежащи на най-известният фараон от всички-  Тутанкамон. 
 
Любителите на културата и историята обикновено не пропускат да посетят Египетския музей в Кайро (Музея на фараонските антики), който също е с впечатляваща сграда и с над 12 000 изложени артефакта. Колекцията му обаче отдавна е надхвърлила размера на площта му, а  и поради фактът, че част от реликвите са на хиляди години и имат нужда от по-специализирани грижи те са прибрани в специални стаи. Голям консервационен център в новият музей ще бъде посветен именно за грижа за тези  древни артефакти, като неговата площ ще е около 90 000м2 . Това разбира се ще осигури достатъчно място за изложение на ексклузивни  обекти, които никога преди не са били излагани.  
Великият Египетски Музей се очаква да отдаде почит на някои от най-важните и ценни богатства на страната. Така например Британският музей в Лондон е получил над 1,6 милиона посетители за времето когато известната златно-синя погребална маска на Фараона Тутанкамон е била изложена там по повод  изложба в чест на 50-годишнината от откриването на гробницата на Тутанкамон от британския археолог Хауърд Картър. Момчето фараон Тутанкамон (управлявал е когато е бил едва осем-девет годишен) е известен със своите останки и гробница, които са били открити в цялата си прелест през 1922г. Съкровищата намерени там, включително и неговите кралски колесници, като и редица артефакти от цял Египет, свързани с него са транспортирани до Египетския музей и ще бъдат изложени за широката публика.  


В допълнение към ценните реликви към музея ще бъдат построени и места за отдих – ресторанти, кафенета, магазини за сувенири, както и библиотека посветена на египтиологията.  Наскоро откритото летище (първия официален полет е бил на 26 януари 2019г. ) Кайро West Sphinx International Airport или летището на Гиза  също се очаква да допринесе за нарастване на посетителите за новия музей. Към момента то изпълнява предимно вътрешни полети, но поради близостта си до Пирамидите и новия музей (както и натовареността на основно международно летище Кайро), се очаква в следващите година да поеме и редица чартърни полети с туристи дошли да се докоснат до възхитителната история на Египет. В близост до новия музей пък има множество хотели, който туристите ще могат да ползват освен предимството на гледките към Пирамидите, туристите ще имат възможността да прекарат няколко дни разглеждайки музея, който им е на кратко пешеходно разстояние.  
Ако разполагате с повече време за престоя си в Египет, може да се възползвате и от Круиз по река Нил – един от най-добрите начини да опознаете и разгледате най-известните руини на Древен Египет, разположение по поречието на река Нил. По  време на предлаганите от нас круизи ще може да разгледате Асуан, Долината на храмовете, Ком омбоЕдфу, Луксор и Карнак.  В началото или края на круиза може да се насладите и на Пирамидите и новия музей.

Регистрирай се за нашия бюлетин!

Не изпускайте нашите горещи оферти